bosgebelik

Boş Kese Gebelik Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik(gebelik), çiftler için çok farklı ve heyecanlı bir dönemdir. Bir bebek sahibi olmak istediğinizde, her ay dört gözle çift çizgi görmeyi beklersiniz. Beklenen sonucu aldığınızdaysa sizden mutlusu yoktur; ancak bazen her şey yolunda gitmeyebilir.

Gebe kalan kadınların %15’inde, bazı nedenlerden ötürü gebelik tamamlanamayabilir. Bunun altında yatan birçok sebep vardır. Bu sebeplerden bir tanesi de, halk arasında su hamileliği olarak da bilinen boş gebeliktir.

Peki, bu boş gebelik nedir ve nedenleri nelerdir?

Boş Kese Gebelik Nedir? ve Boş Gebelik Nasıl Olur?

Normal bir döllenmede, döllenmiş yumurta hemen bölünmeye başlar. Önce ikiye sonra dörde, sekize ve on altıya derken morulaya dönüşür.

Döllenmenin gerçekleşmesinden yaklaşık beş gün sonrasında ise bölünmeye devam ederek rahim duvarına yerleşir. Bu sırada döllenmiş yumurta, blastosit ismi verilen büyük bir hücre bütünü halini almıştır.

Kadınların birçoğunda rahime yerleşme esnasında yerleşme kanaması (implantasyon kanaması) adı verilen bir lekelenme görülür. Bu işlemden sonra kadın vücudu hamilelik hormonları salgılamaya başlar, ancak bazı durumlarda embriyo gelişimi bu ilk haftalarda durur. Bu durumda gebelik, artık devam edemez duruma gelir.

Kısacası boş kese gebelik, bir yumurta ve spermin döllenerek rahimde kese oluşturduğu, ancak içinde bir bebeğin gelişmediği durumdur.

Böyle bir durumda gebeliğin kürtajla ya da ilaçlarla sonlandırılması gerekir. Bunun dışında, gebeliği devam ettirebilmek için maalesef yapılabilecek başka bir şey yoktur.

Boş Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

Hamile olduğunuzu genellikle gebeliğin 4-5. haftalarında, yani yumurtlamanızdan iki hafta kadar sonra öğrenirsiniz. Daha da doğrusunu söylemek gerekirse, gebe olduğunuzu adet gecikmesi yaşadığınız zaman anlarsınız.

Hamilelik testleri, hamile olduğunuzu size HCG hormonunuzun (hamilelik hormonu) seviyesine bakarak söyler.

Boş gebelikte, kese oluşumu ve hormon artışı normal hamilelikteki gibi gerçekleştiğinden, eğer böyle bir durum yaşanıyorsa dahi gebelik testi yine de pozitif çıkacaktır.

Dikkat! Bu nedenle genellikle boş gebelik, hamileliğin ilk haftalarında tespit edilemez.

Normal bir gebelik belirtileri ilk haftalarda;

  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Mide Bulantısı ve kusma
  • Şişkinlik
  • Halsizlik ve yorgunluk şeklinde görülebilir.

Erken gebelik testi hakkında her şey! Konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/erken-gebelik-testi/

Salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarından ötürü, su hamileliği varsa dahi bu belirtiler görülebilir.

Normal gebeliğe göre tek eksik, embriyonun orada olmamasıdır. Bazı durumlarda boş kese gebelik;

  • Vajinal lekelenme veya kanama
  • Kasık ve karın ağrıları

gibi belirtiler de gösterebilir. Bu belirtiler döllenmiş yumurtanın abort yaptığının göstergesi olabilir, ancak nihai olarak tespit edilmesi yine ultrasonla olmaktadır.

Boş Gebelik Tanısı Nasıl Konulur?

Kimi boş kese gebeliklerde hamilelik testi pozitif çıkar ve erken hamilelik belirtilerinden farklı herhangi bir semptom yaşamayan anne, hemen bu durumun farkına varamaz; ancak genellikle ilk doktor randevusunda yapılan ultrasonda kesenin boş olduğu ve kalp atışının olmadığı gözlemlenerek teşhis edilebilir.

Bu da ortalama hamileliğin 8-13. haftalarına (son adet tarihinden itibaren) tekabül eder.

Bazen de anne henüz daha gebe olduğunu bile öğrenmeden ya da gebelik testini yaptıktan hemen sonra ağır bir kanama ve kramplar geçirerek düşük yapabilir. Bu durum da kimyasal gebelik olarak adlandırılmaktadır.

bos-gebelik2

Boş Gebelik Neden Oluşur?

Kadınlar, gebelik konusunda oldukça hassastırlar. Hamilelikte kesenin boş olması gibi olumsuz bir durumda, kendilerini ya da eşlerini suçlayabilirler; ancak ortada ne suçlanabilecek kimse ne de alınabilecek bir önlem vardır.

Boş gebelik bir bakıma doğal seleksiyondur; çünkü yapılan araştırmalar, bu vakalarda oluşan hücrelerin çoğunda kromozomal anormallikler tespit etmişlerdir. Anormalliklerin tespit edilmediği durumlarda da yine genetik faktörlerin sebep olduğu sonucuna varılmıştır.

Yani kalitesiz sperm ve yumurta bu durumun sebebi olabilir.

Boş Gebelik Tekrarlanır Mı?

Gebelikte boş kese durumu yaşandıktan sonra tekrar gebe kalındığında, bütün gebeliklerde olduğu gibi elbette düşük yapma riski vardır; ancak “boş gebelik yaşadım, tekrar yaşayacak mıyım?” diye paniğe kapılmamalısınız. Bu sorunu yaşayan çoğu kadın, sonraki gebeliklerini normal bir şekilde gerçekleştirirler.

Eğer boş kese gebelik durumu sürekli tekrarlanıyorsa, doktorunuz sizden kromozom analizi (karyotip analizi) isteyebilir. Böyle bir problem varsa, tüp bebek ile sağlıklı bir gebelik elde etmek mümkündür.

bosgebelik3

Boş Gebelik ile Dış Gebelik Aynı Şey midir?

Boş gebelik ve dış gebelik çok karıştırılan iki ayrı kavramdır. Boş kese gebelikte kese, çoğunlukla rahme yerleşir; ancak içindeki embriyo gelişemez.

Yanlış alarm dış gebelik konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/dis-gebelikte-beta-hcg-degeri-kac-olmalidir/

Dış gebelikte ise embriyo gelişmeye devam eder, fakat rahme yerleşemez. Embriyo kendi etrafında dönerek rahim dışında, çoğunlukla da tüplere olmak üzere karnın içine ya da servikal kanala doğru yol alır.

Bu bölgeler bebeğin gelişmesine uygun olmadığı için de gebeliğin sonlandırılması gerekir.

Boş kese gebelik çoğunlukla hemen fark edilmezken, dış gebelikte yoğun kanamalar ve kasık ağrıları görülür. Ayrıca boş gebelikte tedavi kürtaj ile yapılabilirken dış gebelikte tedavi, açık ameliyat ya da laparoskopi ile müdahale gerektirir.

Boş Gebelik Tedavisi Nasıl Olur?

Daha önce de belirttiğimiz gibi boş gebelikte tedavi genellikle kürtaj ile gebeliğe son verme şeklinde olmaktadır. Kesenin içi boş olduğu için, maalesef gebeliği sürdürmenin bir yolu yoktur. Kürtaj dışında duruma göre doktorunuz, doğal olarak düşük yapılmasını beklemek ya da ilaçlarla gebeliği sonlandırmak gibi seçenekler de sunabilir.

Cerrahi müdahale ile bebeği aldırmak zor gelebilir.

Bu nedenle düşüğün kendiliğinden gerçekleşmesini beklemek isteyebilirsiniz; ancak bu kararı sizin tıbbi öykünüze ve psikolojik durumunuza göre doktorunuz verecektir.

YouTube video

Boş Gebelikten Sonra Bir Daha Ne Zaman Gebe Kalmayı Deneyebilirim?

Boş kese gebelik problemi yaşayan kadınlar, kürtaj olduktan sonra yaklaşık iki hafta içerisinde tekrar yumurtlarlar. Bu kişilerin, bir sonraki adet dönemini geçirdikten sonra tekrar hamile kalmayı denemelerinde herhangi bir sakınca yoktur.

Hatta araştırmalar boş gebelik yaşayan kadınların, takip eden altı ay içinde gerçekleştirdikleri gebelikte düşük yapma olasılıklarının diğer kadınlara göre daha düşük olduğunu söylerler; ancak bu sürede fiziksel olarak bir problem olmasa da birçok kadın duygusal olarak kendilerini hazır hissetmeyebilirler.

Hatta bazı kadınların bu kayıp psikolojisini atlatmaları aylar sürebilir. Kendinizi ne zaman hazır hissediyorsanız o zaman tekrar hamile kalmayı deneyebilirsiniz.

Hamile kalmanın 5 yolu konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/hamile-kalmanin-5-yolu/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Neden Hamile Kalamıyorum?

Hamilelik Belirtileri: Baş Dönmesi!

Hamile Randevu Sistemi Sizlerle Buluştu!