0-6 Aylık Bebek Beslenmesi

0-6 Aylık Bebek Beslenmesi (Yenidoğan)

0-6 Aylık (Yenidoğan) Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba!

Doğumdan sonra ilk altı ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını tek başına mükemmel bir şekilde karşılayan anne sütü, anne ve bebek bağının kurulmasında önemli rol oynar.

Bebeğin ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesi bebeğe sayısız faydalar sağlar.

Anne sütü ile beslenmenin yararları sadece anne sütü ile beslenme süreci ile sınırlı kalmayıp, ileri yaşam sağlığı üzerine önemli oranda olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sağlıklı yaşamın temellerinin atılmasında anne sütü ile beslenmenin önemi tartışılamaz.

Anne Sütü

Anne sütü; enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer elzem besin öğelerinin tümünü bir arada bulunduran bebekte büyüme ve gelişmeyi sağlayan, biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay benzersiz bir sıvıdır.

Anne sütü bir mucizedir, bir damla anne sütü bile bebeğiniz için çok değerlidir.

Sevimli Bilgi! Her annenin sütü bebeğine özeldir.

Bebeğinizin erken ya da geç doğmuş olmasına, kilosuna, sindirim sisteminin kabul edebileceği yağ ve protein miktarına, hatta hangi protein ve yağ oranına ihtiyaç duyduğuna bağlı olarak mucizevi değişiklikler gösterebilir.

Anne sütü, bebeğiniz için en önemli, en uygun besindir. Her zaman taze, temiz ve bebeğe verilmeye hazırdır; bu yüzden emzirme ucuz ve basit bir yöntemdir. Üretilen en sağlıklı besin dahi anne sütünü taklit edilebilecek yapıda geliştirilemez.

Dikkat! İlk altı ay bebeklere verilebilecek en ideal besin anne sütüdür.

Anne Sütü

Anne Sütü İçeriği

Kolostrum

Doğumdan hemen sonra, ilk 1-5 gün içinde salgılanan süte kolostrum denir. Rengi sarımsıdır. Yüksek miktarlarda protein içerir, yağ ve karbonhidrat içeriği olgun süte göre daha azdır.

  • Bebeği bakteriyel ve viral hastalıklardan koruyan protein, yağda çözünen vitaminler, mineraller ve antikorlardan yüksektir.
  • Kolostrum bebeğin gastrointestinal sistemini immunoglobulinler ile mukozal bir tabaka oluşturarak kaplar.
  • Bebeği dış ortamlardan gelecek mikroorganizmalara karşı korur.
  • Mekonyumu (ilk kaka) temizler.
  • Sarılığın önlenmesini kolaylaştırır.
  • Antikor içeriği ile bebeği enfeksiyon ve allerjilerden korur.

Geçiş Sütü

Doğumdan sonraki 6-14 günlerde salgılanan süttür. Kolostruma göre daha fazla miktarda yağ, laktoz, vitamin ve daha fazla kalori içerir. Bu dönemde göğüsler daha büyük daha sıkı hale gelir ve rahatsız edici bir şekilde ağrılı olabilir. Bebeği düzenli olarak emzirmek rahatsızlık hissini azaltacaktır.

Olgun Süt

Doğumdan sonraki 15. günden laktasyonun sonuna kadar salgılanan süttür. Olgun süt daha incedir ve geçiş sütünden daha fazla su içerir. Bebeğiniz büyüdükçe sütün içeriği değişir. Bebeğiniz ek besinlere başladığında ise sütün miktarı değişir.

Emzirmenin Bebeğe Faydaları

  • Sağlık yönünden akut ve kronik hastalıkların riskini azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Anne-bebek ilişkisini kuvvetlendirir.
  • Konuşmayı geliştirir.
  • Görme keskinliği daha fazla olur.
  • Anne sütünün tadı zaman zaman değişerek bebeğin tatları tanımasını sağlar.
  • Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur.
  • Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda anne sütü alımı önem kazanmaktadır.
  • Çene diş gelişimini iyi yönde etkiler.
  • Anne sütü alan bebekler daha uysal ve stressiz olurlar.
  • Büyüme faktörleri, organ ve doku olgunlaşmasını sağlar.

Yapılan araştırmalarda, anne sütünün bebeğe sağladığı yararlar sadece aktif beslenme süreci ile sınırlı kalmayıp, yetişkinlik dönemindeki sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.

Anne sütünün yetişkin dönemdeki kardiyovasküler hastalıklarda (hiperkolesterolemi, arterioskleroz, hipertansiyon gibi), obezitede, metabolik sendromda, alerjik hastalıklarda, kanserde, otoimmün hastalıklarda ve bilişsel gelişimde olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedir.

anne-sutunun-akmasi

Emzirmenin Anneye Faydaları

  • Emzirme, göğüs kanseri, over kanseri endometrium (rahim için tabakası) kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azal­tır.
  • Emzirme, anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden (osteoporozis) korur.
  • Emzirme, uterusun eski haline dönme­sine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybın­dan ve anemiden korur.
  • Emziren annelerde endometrozisin iler­leme hızı daha düşüktür.
  • Emzirme kilo vermeyi kolaylaştırır. Em­zirme, kadının günlük enerji gereksinimi yaklaşık 500-600 kalori arttırır. Sağlıklı ve doğru beslenen anne, emzirme sırasında enerji harcadığından ve süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybederler.
  • Rahim gebelikte büyür ve küçülmesi için mucize gerekir, bu mucize emzirmedir. Emzirirken oksitosin hormonu salgılanır ve oksitosin düz kaslarda kasılma sağlayarak rahmin küçülmesine yardımcı olur.
  • Emzirme ile doğumda kaybedilen demir depoları daha kısa zamanda tekrar doldurulur.
  • Annenin şeker hastalığı var ise emzirdiği sürece günlük insülin ihtiyacı daha düşük olur.
  • Annelik duygusunun gelişmesine yardımcı olur.
  • Emzirme, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.
  • Emzirmek anne için doğal bir sakinleş­tiricidir.
  • Emziren anne hangi markanın daha besleyici olduğunu araştırmasına gerek kalmaz. Anne sütü hiçbir zaman taklit edilemez. Bu yüzden emzirmeyen anneler hangi markanın bebekleri için daha iyi olduğu konusunda araştırma yaparak yorulurken emzirmeyi seçen anneler bebeklerinin en iyi besin ile beslediklerinden emin olurlar.

Yenidoğan Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalı?

Doğumun ardından ilk 2-3 gün sütünüz az gelebilir, 4-6 ayda 700-800 ml/gün’e ulaşır. Bebek emdikçe süt gelir ve meme ucundaki reseptörler uyarılır.

Bu sebeple bebek sık sık emzirilmelidir. Bebeğin huzursuzluğunun anne sütünden kaynaklandığı düşüncesi süt oluşumunu ve emzirmeyi engeller. Süt salınımı bebeğin emme yeteneğine bağlıdır.

Yenidoğan bebeğe anne sütünden önce şekerli su, mama verilmemelidir.

İlk bir hafta bebeğinizin mide kapasitesi bir çay bardağından bile küçüktür. Bu sebeple bebek her ağladığında, günde 8-12 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz bir aylık olduğunda mide kapasitesi 125-150 ml’dir. Günde 6-10 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz üç aylık olduğunda mide kapasitesi 150-180 ml’dir. Günde 4-8 kez emzirilmelidir.

Bebeğiniz altı aylık olduğunda ise mide kapasitesi 180-210 ml’dir. Günde 4-6 kez emzirilmelidir.

Bebek her bir göğüste yaklaşık 20 dakika olmak üzere, iki göğüste de her seferinde emzirilmelidir. Bebek tek göğüsle doyuyor ise diğer göğüs bir sonraki emzirmede ilk olarak verilmesi gerekir.

Anne sütü nasıl artırılır? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Yenidoğan Bebeklerde Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Anne sütünün yeterliliğini anlamanın en sağlıklı göstergesi bebeğin aylık kilo alımının değerlendirilmesidir.

Bebeğin ağırlığındaki değişiklikler izlenmelidir. Büyüme grafiğindeki noktalar birleştirildiğinde çizgi yukarı doğru gidiyorsa süt yeterlidir. Bebek memeyi bırakmamaya çalışıyorsa anne sütü yetmiyor olabilir.

Bebek 20 günlük olduğunda yaklaşık 500 gr ağırlık kazanmışsa anne sütü yeterlidir.

Yenidoğanlar ilk hafta yaklaşık %7 ağırlık kaybeder.

Bu durum anne sütünün yetersizliği olarak
yorumlanmamalıdır.

Emzirme Döneminde Beslenme çok önemli bir yere sahiptir. Emzirme döneminde beslenme konulu makalemize aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Anne Sütü Alan Bebeğe Su Vermek Gerekir mi?

Anne sütünün %89’u sudur. Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan tüm gereksinimlerini karşılar.

İlk 6 ay anne sütü dışında hiçbir besin önermiyoruz.

Bebek ne zaman su içmeye başlamalı videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Anne Sütü Nasıl Saklanmalı?

Bazı durumlarda bebek ememez ya da emdiği halde annede fazla süt birikmesi yaşanabilir. Bu durumlarda anne sütü sağılmalı ve bebek emene kadar saklanmalı. Özellikle çalışan anneler bu konuyu özellikle merak ediyor.

Anne sütünü sağmak için göğüs pompası ürünlerini aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Süt Pompası: https://www.e-bebek.com/sut-pompasi-c3789/

Anne Sütü: Oda sıcaklığında (19-26 °C) 3 saat, buzdolabında (<4 °C) 3 gün, derin dondurucuda (-18 °C) 3 ay şeklinde saklanabilir.    

Sütünüzün bozulup bozulmadığından emin değilseniz, bozulduğunu kokusundan anlamayabilirsiniz. Bazı dönemler süt farklı kokabilir. Bunun en kolay yolu küçük bir miktar anne sütünü kaynatıp kesilip kesilmediğine bakmaktır.

sagilan-anne-sutu

Süt saklamada kullanılan poşetlerin BPA, BPS içermemesi, anne sütü saklamak için özel üretim olması gerekir.

baby me süt saklama poşeti ürünlerini rahatlıkla kullanabilir, aşağıdaki linke tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/baby-me-sut-saklama-poseti-25-adet-p-bae-bsb25/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Diyetisyen ve Emzirme Danışmanı

Dyt. Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

  • Sürekli emzirmekten emzirmenin faydalarından bahsediorsunuz. Çok istedim emsin ama Benim oğlum asla emmedi mama kullanıoruz. Sankii bütün çocuklar sadece anne sütüyle besleniormuş gbi konuşuorsunuz. Ben sizin paylaşımlarınlarınızı her okuduğumda içim sızlıor çocuğum emmediği için. Psikolojimi bozdunuz resmen. Mama kullanan bebekler ne yapmalı nasıl beslenmeli kaçıncı ayda ek gıdaya geçilmeli. Su verilmeli mi ? Neden bunlardan da bahsetmiorsunuz. Sadece tek besin kaynağı anne sütü sizin gözünüzde bir tek anne sütü alan bebekler ve emziren anneler sağlıklı sizin gözünüzde. 2 buçuk aylık bebeğim var sayenizde vicdan azabı çekiorum sütüm gelmedi diye.

    • Merhabalar,
      Öncelikle kırılmanıza sebebiyet verdiğimiz için çok çok özür dileriz. Bu yorumu okuduğumuzda en az sizin kadar üzüldük.. Anne sütü diyoruz çünkü, sütü gelmesine rağmen bebeğini emzirmeyen o kadar çok anne var ki.. Çeşitli sebeplerden dolayı sütü gelmeyen bebekler elbetteki mamayla beslenmeli, amacımız emzirmeyen anneleri incitmek değil. Mamayla beslenen bebek sağlıksızdır diye bir şey de söz konusu değil. En kısa zamanda sorduğunuz soruları yanıtlayacak bir yazımız sitemizde olacak. Sizin özel olarak sormak istediğiniz aklınıza takılan başka bir soru varsa seve seve buradan yanıtlayabiliriz..

      Sevgiler..

      • Merhaba bebeğim 4,5aylık 6 kilo gören herkez çok zayıf diyor dogdugumdan beri emme problemi var meme yi reddediyor sürekli.4 ayıkken mamayada başladım ama yinede hiç kilo almadi bazan 7-8 günde altını kirletmedigi oluyor ve yaptıgı zaman çok ağlıyor ne yapmalıyım bebeğim eklediği için sütüm de kesildi

        • Merhabalar,

          Öncelikle bebeğinizin gelişimi ayına göre normal, ideal aralıklarda endişelenmeyin. Maleseef toplumumuzda böyle bir algı var ancak yanlış siz çevrenizdeki seslere kulak tıkayın. Meme redleri bazı aylarda yaşanan geçici bir durum. Bu durumda size çok pay düşüyor bebeğiniz reddetse de sık sık emzirmeyi denemeli pes etmemelisiniz. Bebeğinizi hangi pozisyonda emziriyorsanız farklı bir pozisyonda emzirmeyi deneyin. Sütünüz sizin düşüncelerinizden doğrudan etkilenir. Bu sebeple kendinizi psikolojik olarak rahatlatmaya çalışın. Kabızlık problemi için bebeğinizin gelişimini takip eden doktora danışmanızı öneririz.

          • Merhaba hocam her yerde 2 saatte bir Emzirin kan şekeri düşmesin yazıyor bebeğim 45 günlük ve 2 haftadur gün boyu sürekli mememde kalmak istiyor sürekli emiyor gece 1 e kadar böyle gece de uyuyunca 4.5 5 e kadar uyuyor arada uyandırmak istiyorum ama uynamıyor ve emmiyor bebeğim için bir sıkıntı olur mu

          • Merhabalar,

            Bebeğiniz yeni doğduğunda midesi kiraz tanesi büyüklüğündedir. Çok çabuk doyup çok çabuk acıkabilir. Bu sebeple bebeğinizi her ağladığında, sık sık emzirmelisiniz diyoruz. Bebeklerin kan şekerinin düşmemesi için bizim uyandırıp emzirmemiz gerekiyor 45 günlük bebek için 4-5 saat aç kalması çok uzun bir süre. Bu sebeple bebeğinizi uyandırıp emzirmelisiniz.

            Sevgiler.

        • Merhaba bende aynı problemi oğlumda yaşadım ve sorun geç farkedildi bebeğinizde süt alerjisi olabilir bu konuda diyet yapıp araştırabilirsiniz. O zaman bebeğin kilo alımı normale döner

          • Mrb lar kizm altı aylık altı buçuk aylık mama veriyorum bazen yoğurt vs veriyorum süt veriyorum doyurucuda değil açıkçası yok bazen süt ne yapmam lazım ek gida tarzı kilo alımı zayıf kızım

    • Hislerime tercüman olan bi yorum.Gerçekten sadece anne sütü içen bebekler sağlıklı.
      2 aylık bi bebegim var, anne sütü yetmiyor.emdikten sonra aglamaya devam ediyor.bi öğün anne sütü bi öğün mama seklinde besliyorum.120 ml mama aldiktan sonra bile doymayip hala emmek istiyor ve emiyor.formul mama kullananlar ne yapmali, birazda bunlardan bahsetseniz!!!

    • Merhaba bende sizin gibiyim yoğun meme reddi yaşadık şuan 3 aylık oldu emmediği zaman mama veriyorum sonuçta bizde isteriz 2 yaşına kadar bile emsin bu bir eksiklik değil. Kendinizi suçlamayın bir çok sebebi olabiliyor ben danışmanlık alıp defalarca teknik denedim ama olmuyor. Sonuç olarak bebeğimizin karnını doyurmayı hedefliyoruz. Emziren de emziremeyen de mükemmel annedir unutmayın ♥️♥️ şişe ve bebişinize sağlık dilerim

  • Merhabalar bizim kızımızın haftaya 3 ayı doluyor. Anne sütü emiyor fakat yetmediği için mama kullanıyordu. Fakat annesi terk edip gidince kuzeni olarak bebekle basbasa kaldım. Günde kaç milim mama vermeliyim, ne sıklıkta uyumalı ne sıklıkla kakasını yapmalı? Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

  • Merhaba, ben de emzirme problemi yaşayan bir anneyim. Mama ile besleme konusunda İnternette çok az bilgi var. Burada da aradığımı bulamadım. Emziremeyen anneleri de düşünmenizi isterdim. Ben de emziremediğim için vicdan azabı çekiyorum. Kızıma ilk mama verdiğimde sabaha kadar ağlamaktan gözlerim şişti. Bir de toplumsal baskı var maalesef emziremeyen anneler üzerinde. Yakın çevreme bile emziremiyorum mama veriyorum demeye utandım günlerce. Yatak odasına emzircem diye götürüp mama verdim bebeğime. Mama ile beslemek gerçekten çok kötü bir şey galiba. Çok üzgünüm. Bebeğin aç kalması bile daha iyi galiba bazılarına göre. Eşim bile mama verdiğim için sanki beni suçluyor.

    • Ben emziren bir anne olmama rağmen ek gıdaya da başla diye bir sürü ses çıkıyor etrafımda yani ne yapsak yaranamayız sütüm yetmesine rağmen doktor mamaya şimdi başlama demesine rağmen etrafımdakilere söz geçiremedim ve yine bebeğim sütüm le kilo almasına rağmen bu çocuk gelişmiyor diye söyleniyorlar size nasıl teselli olurum bilemiyorum ama şunu iyi anladım ki ne yapsak yaranamayız siz de kulağınızı tıkayın ben öyle yapıyorum artk cevap vermekten kendimi anlatmaktan yoruldum çünkü bebeğinize sağlık sıhhat dilerim boş teneke çok ses çıkarır unutmayın 🤗

    • Okadar haklısınız ki anlatamam burda bilgi eksikliği var.anneler nedense bu süreci çok zor ilerliyor ama ne uzmanlar dahi bile bizleri anlamıyor.bir gün bir hemsire çok kırdı beni bu yüzden okadar demorilize oldum ki anlatamam.dedim emmiyor çok uğraşıyor saatlerce yemek bile yiyemiyorum WC bile gidemiyorum aynen dedugi lafı şu işin ne yapacaksın belki haklı bir okadar cok kiriciydi yakinimlarim hiç yardımcı olmadı hep eleştiri eleştiri ve insanlardan nefret ettim.hep ağladım günlerce biraz emse dünyanın en sanslisi hissediyordum.okadar degerliudi bu durum .ah sormayın sırf bu yüzden emzirme hemşiresi olsam bu yaptıkları davranışları önce doğru iletişim le yapmak isterdim.uzmeyin kendinixi o çok bilmişlik ler bir gün onlarında farklı şekilde bulur insalhh..

    • Merhaba bebeğim 12 günlük sezeryan olduğum için sütüm 5. 6 günde kendiliğinden geldi ama ben bunu bilmediğim için ilk 2 gün emzirdigimi zannettim süt gelmiyormuş meğerse ve ilk çocuğum yanlış emzirmeden dolayı meme uclarim hep yara oldu biraz da o durumdan dolayı emziremedim. 6. 7 günden sonra çok denedim meme ucum yok çocuğa tutturmaya çalıştım meme ucumu ama çok ağladı dayanamadım bu günlerde tabi mecburiyetten makinayla sağdık veya mama verdik biberonla sanırım biberona alıştı şuan çok zorlanıyorum bi kaç gündür emzirmeye çalışıyorum süt gittiğini hissediyorum ama bebeğim kendiliğinden ayrılmıyor memeden genelde 1 saatin sonunda memede uyuya kaliyor sütüm yetiyor mu yetmiyor mu çok tedirginim ne yapmalıyım bu süreçte bebeğim sarılık oldu çok üzülüyorum memeden gelen süt ya yetmezse diye her fırsatta sağıyorum çok ağlarsa sagdigim sütü veriyorum ne yapmalıyım hergun psikolojim değişiyor olmuyor ememiyor emziremiyorum diye vazgeçmek üzere oluyorum çok ağladığı zaman çok acıktığını düşünüp korkuyorum sarılık daha fazla ilerlemesin korkusuyla bebeğimin karnı doyuyor mu tek derdim bu oluyor ona gore hareket ediyorum emzirmeyi beceremiyorum galiba çok çaresizim ne yapmalıyım

      • Merhaba bende ayni problemi yasadim bide esim doymuyor diye formula veriyordu sonra bunu sordum cunku bebek sadece biberonu aliyodu memeyi verdigimde vuruyordu agliyordu dr sordum ve bana dediki memeden sutu 20 ml sag cocugun agzina ver sakinlessin sonra memeyi ver. Gercekden ise yaradi ayrica geceleri sutun olmazsa bir tane 40 ml mama ver bebegi tutuyor baya ve sutunun olmasi icin seninde dinlenmen gerek 4 saat uyuyor bebek ve sen uyandiginda da sut Oluyor ben boyle yaptim 2 aylik olcak bebegim ve Kilosu gercekden cok iyi bol bol sutunu sag beybine vucut sut yap diye sinyal ginseriyor ve daha cok oluyorr

  • 17 gün oldu oğlum doğalı benimde sütüm yetmiyor 10 dk emip uyuyor sonra tekrar uyanıp ağlıyor emiyor …ağlıyor şikayet edercesine emerkende…baktim durduramadım surekli emmek istoyor mama denedim mamayı yeyince sustu derin uykusuna daldı.. dinlenince geliyor sütüm ama o sürekli emme halinde olumca sütümün dolmadigini pek gelmediğini hissediyorum..ne yapmalıyım bilmiyorum

  • Merhaba .. Ben erken doğum yaptım 35 haftalık bebeğim şuan 2.5 aylık 2 aylıkken 4 kilo 500 grmdı şuan 2.5 aylık 4 kilo 550 grm aslında her zamanki gibi yemesi sadece anne sütüyle besliyorum gayet güzel kilo alıyordu ama durdu kilo alımı yardımcı olabilir misiniz korkmaya başladım artık çünkü .

  • Merhaba bebeğim 3 buçuk aylık ve 6.500 kg anne sütü alıyor ama çok fazla kustuğu için doktorumuz tichener mama kullanmanızı tavsiye etti yine de çok faydası olmuyor kusmaya da sorum şu. Ben 1 göğüsten 2 kere ameliyat olmuştum evlenmeden önce fibroadenom aldırdım. Maalesef süt gelmiyor o göğsümden tek göğüsle idare etmeye çalışıyorum. Sizce edelirmiyim 6 aya kadar. En başından beri çok çabaladım sadece anne sütü vermek için. Denemediğim, yemediğim süt arttırıcı yöntem kalmadı

    • Merhabalar,

      Öncelikle çok geçmiş olsun. Sağlıkla büyütün bebeğinizi. Anne sütünün bir damlası bile mucizedir, bir damlası bile bebeğinize sayısız fayda sağlar ve mama desteği de olsa siz bebeğinize bir damladan çok daha fazla anne sütü veriyorsunuz. Öncelikle kendinizi bu şekilde rahatlatabilirsiniz. Bir göğsünden süt gelmeyen veya bebeği emmeyen çok fazla anne var. Tek gögüs ile elbette edebilirsiniz. İlk kural olarak bebeğinizi bol bol emzirin, ikinci kuralımız ise sizin kendinizi rahat hissetmeniz, kendinizi rahatlatın ve mümkün olduğu kadar olumlu düşünün. Çünkü sütünüz sizin psikolojik durumunuzdan doğrudan etkilenir.

      Anne sütü nasıl arta? Konulu makalemiz size bu dönemde yardımcı olabilir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayak makalemize ulaşabilirsiniz.

      Anne sütü nasıl artar? https://www.bebek.com/anne-sutu-nasil-artar/

      Sevgiler.

  • Merhabalar benim 5 aylik bebegin var.Anne sütü ile beslıyorum.Ilk 3 ay 1200-1200-1300 g aldı .4. ay bittiğinde kontrole gittiğimizde hiç kilo almadığını gördük su an 5 ay bitti hala kilo almadı .Cocuk doktoru ek gıdaya geçmemizi önerdi daha 5 aylik olduğu için ben kararsız kaldım.Yumurtanin sarisini,sebze çorbalar ,meyve pureleri verebilecegimizi söyledi ne yapmalıyım ?

  • Merhaba Gamze hanım 3,5 aylık bebeğim var ve şu anda 5 kilo doğduğunda üç buçuk kilo olarak doğdu anne sütü olmasına rağmen 1 ay boyunca sadece 30 gram almış ( bu arada sürekli emziriyordum ve gün içinde 5-6 kez kakasını yapıyordu ve huzursuzluk belirtisi de yoktu emiyor uyuyordu ) ebe çocuk doktoruna götürmeme söyledi yapılan tetkiklerde hiçbir şey çıkmadı zorunlu olarak mamaya başladık fakat mamayı da yemedi mama yerse kilo alıyor fakat mamayı reddediyor diğer 3
    2. Ayında 4.300 3. Ayında 4800 olmuş arada zorla mama yedirerek her kont götürdüğümde ve girenler çok zayıf diyor sizce nasıl gelişimi fikir istiyorum

  • Merhaba;
    Bebeğim iki aylık gelişimi normal ancak gün içerisinde iki göğsü emmesine rağmen doymuyor.2 haftadır mama vermek zorunda kalıyorum.O esnada çok ağlıyor ve oyalamak istemiyorum aç kaldığını düşündüğüm için🤷mama vermelimiyim yoksa sütsüz göğsü emmesine izin mi vermeliyim

    • Merhabalar,

      Öncelikle mama takviyesine doktorunuza danışıp mı başladınız? Bebeğinizin doymadığını nasıl anladınız? Anne sütünün yetip yetmediğini anlamanın göstergesi bebeğinizdeki kilo artışıdır. Eğer bebeğiniz ayda en az 500 gram haftada en az 125 gram ağırlık kazanıyorsa anne sütü bebeğiniz için yeterlidir diyebiliriz. Sütsüz göğüs dediğiniz sütünüz az mı? Sorularıma cevap verirseniz daha sağlıklı ilerleyebiliriz 🙂

      Sevgiler.

  • Slmlar 16 yıl sonra bir kızım oldu o bir rosi bebeği ama inanın şuan 4aylık 3ay emdi ve içim sızlıyor mamayıda düzgün içmiyor şaşırmış vaziyetteyim ileri derecede tansiyon hastasıyım tek kızım içsin diye ilaçlarımı kullanamıyorum bu yazıları okudukça iyi bir anne değilim diye ağlıyorum.😭😭😭

    • Asiye Hanım merhaba,

      Öncelikle sağlıkla büyütün bebeğinizi. Mesejınızı okurken çok üzüldüm. Anne sütünün önemini anlatırken çeşitli sebeplerle sütü gelmeyen, bebeğini emziremeyen anneleri asla kırmak istemiyoruz. Anne sütünün bir damlası bile mucizedir. 3 ay bebeğiniz emmiş ne güzel bebeğini hiç emziremeyen annelerimiz var böyle düşünün. Bebeğin gelişiminin devam etmesi için formül mamadan destek alıyoruz bu kötü bir şey değil, lütfen böyle düşünmeyin. Eminim ki siz çok iyi bir annesiniz <3

  • Merabalar benim bebeğim 3.400 doğdu şuan 50 günlük 62 cm 5.500 gram. En az 20 dk emmesi gerekiyor yazmışsınız benim bebeğim ortalama günde 10 kez maksimum 10 dakika emip bırakıyor kilo alımı şu an için güzel ama kısa süreli emmesi beni tedirgin ediyor, doyup doymadığından emin olamıyorum sadece anne sütü kullanıyoruz.

    • Hatice Hanım merhabalar,

      Biz ortalama bir süre veriyoruz ancak her anne özel her bebek özel olduğu için emzirme süreleri çook fark ediyor 🙂 Hiç tedirgin olmayın. Anne sütünün yetip yetmediğini anlamanın en sağlıklı götergesi bebeğinizdeki kilo artışıdır. Bebeğiniz ayda en az 500 gram, haftada en az 125 gram ağırlık kazanıyorsa anne sütü bebeğiniz için yeterlidir diyebiliyoruz 🙂 Siz sadece kendinize güvenin ve inanın…

  • Merbaha gebeyken gelişim geriliği vardı kızim 2.200 kilo doğdu ilk iki ay kilo alımı çok güzeldi 3. Aydan sonra süt içmemeye başladı mama takviyesi yaptık onuda içmedi şuan emxiriyorum yine en fazla 4 dk emiyor 6 aylık kilosu 5.800 gram ek gidayada başladım bide kızim 4. Aya kadar kolikti geçti çok şükür kaç kere doktorada götürdüm hiç bir sağlık sorunu yok diyorlardı kilo alımı çok yavaş sizce normal mi bu durum

  • Merhabalar ben de bebeğini göğsünden dolayı emziRemeyenlerdenim ama şöyle bir avantajım var sütümü sürekli sağıyorum sağdığım için de sütüm kesilmedi geliyor yanlız geçen bir hemşire arkadaş bana sürekli sağarsan belirli bir zaman sonra sütün kesilir emzirmeye çalış dedi göğüs ucu silikonu enjektör ne kullandıysam göğüs ucum çıkmadı sizce sütüm kesilir mi belirli bir zaman sonra bebeğimin çenesi güçlenince tekrar zorlayacağım vermek için ama şu an 1 5 aylık ucu olmadığı için emmiyor

  • Sedef hanım anne sütü hem en sağlıklısı hemde belli yaşa gelene kadar en koruyucu oldu için çok bahsediliyor. Bence siz sakin olun stres yapmayın sütünü gelir ozaman bebeğinizde alır. Tabii şuan için süt gelmiyorsa bebekte emmek istemez. Bunlar benim düşüncelerim.

  • Merhaba Beyza Hanım..
    Oğlum 5.ayinda daha doğrusu 16 gün sonra 6.ayimiza gireceğiz insallah..Lakin biranda kilo kaybı oldu ve emmeyi kesti..Mama vermeye başladım ama onuda en fazla 20 ml içiyor..Lütfen yardımcı olur musunuz?Ne yapabilirim hususunda ?

  • Merhaba Beyza hanım benim bebeğim 4 aylık erken doğum oldu 35.haftada ve devamında süt alerjisi çıktı. Ben bebeğimi emziriyorum fakat gün içinde istediği zaman emziriyorum. Aralığı hiçbir zaman 2 saat olmuyor. İstemese bile beslenme saatlwrini düzene sokmalı mıyım? Sütüm çok değil bebeğe yetiyor kilo alımı normal. Eğer 2-3 saatte bir emzirirsem sütüm artar mı?

  • Sezeryan sonrası 16. Gündeyim ve bebeğim emiyor fakat her sütümü sağdığımda 20-25 cc kadar çıkıyor. Malt kullanmama rağmen sütüm artmadı. Bazı nedenlerden dolayı 4 gün çok ağladım. Sütüm artmadıkça daha çok strese giriyorum. Ne yapabilirim?

    • Merhaba Nuray Hanım,

      Sütünüzü artırmanın en etkili yol bebeğinizi emzirmenizdir. Bebeğinizi emzirdikçe süt üretim mekanizmalarınız aktifleşir. Süt üretiminden sorumlu hormonlardan biri olan oksitosin hormonu duygu ve düşüncelerden oldukça etkilenir ve maalesef bu stres durumu sütünüze olumsuz olarak yansır.

      Emzirme konusunda sizlerin her zaman yanınızdayız. Emzirme ve süt artırma konusunda, Emzirme Destek Elçilerimizden danışmanlık almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli. 🙂

      https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

  • Merhabalar 1 ay 17 günlük bebeğim doğduğunda 3.100. Kg 5 gün sonra kontrole gittiğimizde 2600 düşmüştü kilosu mama ya başladık 1 ayimiz dolduğunda 3.500 oldu kilosu doktorumuz günde 4 saat aralıklarla 90 ml mama vermemizi istedi anne sütüne hala devam ediyoruz ama bugün sağım yaptık 30 ml tek geldi anne sütü ilk gunler de daha da azdi şuan 30 ml tek gogsum sütümü artirmak için neyapblrlm her 3 4 saate bir önce emziriyorum daha snra mama veriyoruz günde 2 litre su tüketiyorum rezene kimyon çayı tüketiyorum başka ne yapbrlm acaba

  • Merhaba
    Benim 3 bucuk aylik oglum var son iki gune kadar cok guze emziriyordum ama iki gundur beni redediyor emmiyor ve ciglik atiyor emzirmeye calisirken
    Ancak geceleri veya uyurken uykusersemi emiyor ama onceki gibi kana kana icmiyir sutumu ve ben cok uzuluyorum beni rededince cok zoruma gidiyor ve giderek sutumun azaldigini hissediyorum ne yapmam lazim lutfen yardimci olurmusunuz

    • Merhaba Gül Hanım,

      Bu aylar genelde bebeklerin büyüme atakları yaşadığı, ekstra huzursuz oldukları dönem. Bu dönemde meme reddiyle çok sık karşılaşıyoruz. Ama hiç endişelenmeyin. Çünkü bu aylarda yaşanılan meme reddi genelde geçici ve uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle bebeğiniz tekrardan memeye dönebiliyor.

      Tüm yöntemler ve uygulamalar için Emzirme Destek Elçilerimizden birebir ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli 🙂

      https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

      Sevgiler.

    • Merhaba Hülya Hanım,

      Süt üretiminde etkili olan asıl etken bebeğinizi emzirmektir. Aralıklı olarak süt sağmak, sütün devamlılığını artıracaktır. Bebeğinizle birlikte olduğunuz saatlerde onu sık sık emzirmeye devam ederek, işte olduğunuz saatlerde de mümkünse sağım yapmanız çok daha etkili olacaktır.

      Emzirme konusunda aklınıza takılan tüm sorular için Emzirme Destek Elçilerimizden birebir ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli 🙂

      https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

      Sevgiler.

  • Merhaba 4.5 aylık kızım emmeyi bıraktı en yaptıysam beni emmek istemiyor halbuki sütte var mamayı da uykusunda yedirebiliyorum açlıktan ölsede uyanıkken mama yemiyor çok sıkıntı ne yapabilirim

  • tam bir aylık bebeğimiz var ancak eşim uyuduğunda kolay uyanan biri değil ve bazen bebeği emzirmesi için uyandıramıyoruz..bebekte fazla uykuyu seven bir bebek . 4.5 saat aç kaldığı dahi oldu…anne uyuduğu zaman uyandırabilene aşkolsun.ne yapacağımızı şaşırdık

  • Merhaba. 48 günlük bebeğim var. Doğum yaptıktan sonra sütüm çok geç geldi mecburen mama kullanmak zorunda kaldım. Sütüm geldikten sonrada yetmediği için doktorumada danışarak mamayada devam ettim. Her zaman önce emzirip daha sonra mama veriyordum emmesine engel olmamak için. Ama birdenbire memeyi tutmamaya başladı. Ne yaparsam yapayım tutmuyor şuan ne zaman emzirmeye çalışsam ağlama krizlerine giriyor. Ne yapacağımı bilemiyorum 😑

  • Merhaba.Sezaryan doğum yaptım sütüm 5. gelmeye başladı fakat bebeğim meme ucum küçük olduğu için emmedi.Her şeyi denedim silikon uç kullandım, göğüs ucunu çıkarıcı kullandım her beslenmeden önce emzirmeyi denedim sonra sütümü sağdım çok az geliyordu mama ile takviye yaptım.Bebeğim emmediği için sütüm kesilmesin diye sürekli sağdım arttırmaya çalıştım.Bebeğim 22. Günde memeyi tuttu fakat ilk hafta kilo almadı çok ağlıyordu ağladığı zamanlarda mama verdim.Emzirirken aktif emmiyordu sürekli kendini kasıyor yay gibi geriliyor ve memeden kurtuluyordu çok gazı oluyordu.Özellikle emzirirken midesindeki gaz seslerini duyabiliyorum ve rahatsız olup ağlamaya başlıyordu emzirirken.Çok uğraştım bir emzirme bir saat sürüyor ama memede durduğu 3 dk 5 dk bile olmuyordu sadece memeye tutturmaya çalışmakla geçiyordu 2. Ayına kadar emzirdim bu şekilde kalanını sağdım yeterli süt olmadığı zaman mama takviye verdim.Şuan 2,5 aylık sağıp veriyorum artık emzirmeye çalışmaktan vazgeçtim çok yorgun düştüm dinlenemiyorum bir taraftan beslenme problemi bir taraftan gaz problemi birde uyku problemi var.Sağıp verdiğim sütüm beslenmesinin %70 ini oluşturuyor ama azalmaya başladı son günlerde tekrar emzirmeye çalışmak istiyorum.Kendimi kötü hissediyorum.Sütüm gelirken bebeğim emmediği için emse artacak belkide beslenmesinin tamamı anne sütüyle olacak.Çok çaresiz hissediyorum kendimi.

Bir yanıt yazın

Kendin Yap Bebek Odası Dekorasyon Önerileri

Doğum Sonrası Lekeleri Nasıl Geçer?

En iyi 10 Bebek Bezi – Çok Tercih Edilen Bezler ve Yorumları