beta-hcg

Beta HCG Nedir?

Haftaya Göre Beta Hcg Değerleri
Hafta Değer
3. hafta 5-130
4. hafta 75-2.600
5. hafta 850-20.800
6. hafta 4.000-100.200
7/12. hafta 11.5000-289.000
13/16. hafta 18.300-137.000
17/24 hafta 1.400-53.000
25/40 hafta 940-60.000

Beta HCG Nedir?

Beta Hcg, gebelik şüphesinde istenilen en sık tahlillerden biridir. Tahlil, kan testi ile yapılarak değerinin kaç olduğu tespit edilir. Hekimler tarafından hızlı ve kesin sonuç vermesi nedeniyle kanda Beta Hcg testi daha çok tercih edilmektedir.

Hcg hormonu, sperm ve yumurta döllendikten sonra salgılanmaya başlar. Bu nedenle hamileliği belirler. Bu değerin yüksek çıkmasıyla gebelik saptanabileceği gibi, mol gebelik, dış gebelik ve boş gebelik de ortaya çıkabilir. Bu durumun takibi için yaklaşık 2-3 gün sonra yeniden beta hcg testi yapılmakta ve sonuçlar karşılaştırılmaktadır.

Beta HCG Testi Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Beta Hcg testi, adet döngüsünden birkaç gün sonra yapılabilir. Döllenme zamanına göre değişse de, beta hcgnin ilk tespitinde genellikle 4.-5. haftalık gebelikten söz edilebilir. Değerin 48-72 saat arasında yaklaşık iki katına çıkarak artması beklenir. Beta hcg artmıyorsa veya düzenli değilse, yukarıda da bahsettiğimiz gibi sağlıksız gebeliklerden şüphelenilir.

Beta HCG Hormonu Nasıl Tespit Edilir?

Beta HCG hormonunun tespiti kan testi ile yapılabileceği gibi idrar testi ile de yapılabilir. Hamilelik şüphesi oluşması durumunda akla ilk olarak eczaneden alınan gebelik testleri gelmektir. İşte, hamile olup olmadığınızı öğrenmek için almış olduğunuz bu test, aslında Beta HCG hormonunun yüksek olup olmadığının göstergesidir.

Eğer hormon değerleri yüksekse test sonucu pozitif çıkacaktır ve mutlu haber, hamilesinizdir. Fakat sağlıklı sonuç elde edebilmek için adet gecikmesinden bir hafta on gün geçtikten sonra kan testi yapılarak Beta HCG hormonun değerleri ile daha net sonuca ulaşabilirsiniz. Kan testi sonucu değerlerin yüksek çıkması gebeliğin işareti olmaktadır.

Yapılan kan veya idrar testi sonrasında Beta HCG hormonunun yüksek çıkması ve yapılan jinekolojik kontrolden sonra hamile olduğunuzu öğrendiyseniz, tebrik ederiz! Artık siz de bir anne adayısınız demektir. Anne adayı dedik, çünkü gebeliğin müjdecisi olan bu hormonun tespit edilmesi kadar takip edilmesi de çok önemlidir.

Hamilelik hormonu da denilen Beta HCG hormonu hamilelik süreci boyunca sürekli artmaktadır. Hormon seviyesi, her iki günde bir öncekinin iki katı kadar bir artış gösterir. Bu hormonun seviyesinde yaşanılan olası bir düşüş, maalesef hamilelik sürecinde bir sıkıntı olduğunu bize haber verir.

Beta HCG Düşüklüğü Nasıl Tespit Edilir, Neler Yapılmalıdır?

Gebelik testi ile yaşadığınız ilk heyecan sonrası ve kan testi ile ulaştığınız hamilelik müjdesinin ardından gebeliğinizin takibi de gerekmektedir. Bazı durumlarda Beta HCG hormonu değeri belirtilen haftalarda olması gereken değerlerden düşük olabilir. Bunun sebebi geç döllenmeden de kaynaklı olabilir.

Peki, böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerekir?

  • Öncelikle istirahat etmeniz gerekir. Ayaklarınızı uzatıp dinlenmelisiniz; çünkü güzel bir sürecin başlangıcındasınız.
  • Stresten uzak durup kendinizi rahatlatmanız bu süreçte çok önemlidir.
  • Doktor önerisi ile progesteron hormonunu güçlendirecek ilaçlar kullanabilirsiniz. Çünkü bu hormonun ana görevi, rahmi hamilelik için hazır hale getirmektedir. Bu takviye size yardımcı olabilir.
  • İki günde bir Beta HCG değerlerinizin takibini yaptırabilirsiniz. Fakat unutmayın, endişeden ve stresten uzak durmanız gerekiyor.

Yukarıda belirttiğimiz durum, hamilelik hormonunun düşük seyrederek sonradan normalleşmesi durumudur. Gebelikte Beta HCG değerinin ilk başta yükselirken sonrasında bir anda düşmesi ise gebeliğin sona erebileceğinin göstergesidir.

Herhangi bir nedenle bebeğin canlılığını yitirmesi sonucu Beta HCG hormonu salgılanmadığı için bu hormonun değeri de düşecektir. Bu nedenle hamilelik sürecinde olası bir kanama veya ağrı durumunda mutlaka jinekolojik muayene için kadın doğum doktorunuzla görüşmeli ve kan testi yaptırarak bir önceki Beta HCG değerlerinizle karşılaştırmalısınız.

Bu değerlerde bir düşüş olması, sağlıksız bir gebelik yaşadığınızın göstergesi olabilir. Bu durumda dış gebelik veya kimyasal gebelik yaşıyor olabilirsiniz.

HCG Hormonunun İşlevi Nedir?

Hamile olmayan kadının beta hcg testi üretimi beklenmez. Hcg hormonunu üreten, embriyonun etrafındaki hücrelerdir. Hormon, yumurtalıklardan salgılanan progesteron hormonunun salgılanmasını devam ettirerek, embriyonun rahim iç duvarına gömülmesini sağlar.

YouTube video

Gebelik Öncesi Beta HCG Değerleri

Gebe kaldıktan sonra, Beta Hcg hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormon, döllenmeden 11-12 gün sonra, kanda normal seviyelerinin üzerine çıkar.

Önemli Bilgi: Hamile olmayan kadınların kanındaki Beta Hcg seviyesi, “0.1- 0.001” şeklinde görülür. Beta Hcg seviyesinin 10’dan yüksek olması, gebeliğin pozitif olması anlamına gelir. Kanda belirli bir miktarın üzerine çıkan Beta Hcg değeri, idrarda da ortaya çıkar.

Beta HCG Değeri Ne Zaman Yükselir?

Beta hcg değeri, döllenmenin olduğu tarihten itibaren yaklaşık 11-12 gün sonra yükselmeye başlar. Erken dönemde beta hcg tespiti için adet gününün en az 1 gün gecikmesi beklenerek kan testinin yapılması önerilir. Sağlıklı bir gebelikte beta hcg hormonun değeri iki günde bir kendini ikiye katlayarak artmaya devam eder.

Beta HCG’nin Düzensiz Artması veya Beta HCG Düşmesi

Daha önce de belirttiğimiz gibi, beta hcg değerinin iki günde bir kendini ikiye katlaması veya minimumu %60 oranında büyümesi beklenir. Aksi olan durumlarda sağlıksız gebelik ve tıbben sonlandırılması gereken bir gebelik olabilir.

Önce yüksek çıkıp ardından düşen değer ise, çok yüksek oranda düşük belirtisidir. Takip eden bir kanamanız var ise hızlıca doktorunuza muayene omlanız gerektiğini unutmayın.

Dış Gebelikte Beta HCG

Dış gebelikte değerin düzenli artmadığı, az artış gösterdiği veya az da olsa düşüş gösterdiği gözlemlenmektedir. Çoğunlukla ultrasonda gözükmeyecek kadar yeni olan gebeliklerde dış gebeliğin saptanması da ancak bu şekilde beta hcg değerine bakarak testip edilir.

dis-gebelikte-hcg

Tüp Bebekte HCG Testi

Tüp bebek tedavisinin son aşaması, embriyonun rahim içine transferidir. Bu transferden bir süre sonra, gebelik testi yapılıp tedavinin sonucu gözlemlenir. Aileler için uzun ve heyecanlı süren bir bekleyişin ardından, yumurta geliştirme ve ilaç tedavileri sonrası sonuç bu test ile belli olacaktır.

Tüp bebekte gebelik testi, embriyonun rahmin içine transferinden 12 gün sonra yapılır. 12 günden önce yapılan testler güvenilir ve net bilgiler vermeyecektir. Sonrasında yapılan kan testlerinde beta hcg hormonunda bir artış beklenir. Bu artış hamileliğin habercisidir. 🙂

Beta Hcg değerleri tahmini gebelik haftasına karar vermekte sizlere yol gösterecektir. Fakat ikiz veya üçüz gebelik olup olmadığı veya kesin gebelik durumunu merak ettiğiniz konularda kadın doğum doktorunuz tarafından yapılacak ultrason muayenesi çok daha önemlidir. Ultrason tahlili sonrası gebelik hakkında çok daha detaylı bilgi alınabilmektedir.

İkiz Gebelikte Beta HCG Değeri

Anne adayı olduğunuzu öğrendiğinizde değeriniz normal haftanın üzerinde ise ikizden şüpheleniyor olabilirsiniz. 🙂 Ancak beta HCG değeri tek başına ikiz gebeliğin göstergesi değildir. Aslında bu hormon plesantanın var olup olmamasına göre yükselir. İkiz gebeliğin net saptanması, ultrason muayenesinde olmaktadır.ikiz-gebelik

Kimyasal Gebelik ve Dış Gebelik Nedir?

Kimyasal Gebelik:

Sessiz gebelik olarak da bilinen kimyasal gebelik; döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmeden atılmasıdır. Bu durumda gebelik kesesi oluşmadan hamilelik sona erer.

Peki kimyasal nedir ve neden olur?

  • Bu durum kanda yapılan Beta HCG hormon testi ile tespit edilebilir.
  • Gebeliğinizi yaptırmış olduğunuz kan testi veya gebelik testi ile öğrenmiş ve henüz klinik aşamasına gelmeden kanama yaşamışsanız bilin ki kimyasal gebelik yaşıyorsunuzdur.
  • Bunun sebebi ise bebekteki kromozomal bozukluktan kaynaklanmaktadır. Kromozomal bozukluk sebebi ile döllenmiş yumurta rahime tutunmadan dışarı atılmaktadır. Yani, sağlıksız bir bebek dünyaya getirmeyi önlemektedir.
  • Kimyasal gebelik birçok kadın tarafından anlaşılamayabilir. Bunun sebebi, gebeliğin anlaşılmayıp kanamanın adet gecikmesi olarak düşünülmesidir. Adet gününden sonra yaşanılan parçalı kanama kimyasal gebelikten kaynaklanıyor olabilir.

Dış Gebelik:

Hamileliğinizin 6. Gününden itibaren yükselmeye başlayan Beta HCG hormonunun düzenli takibi ile dış gebelik yaşayıp yaşamadığınızı anlayabilirsiniz. Çünkü Beta HCG hormonu, sağlıklı bir gebelik sürecinde iki günde iki katı kadar bir artış gösterirken, dış gebelikte ise böyle bir artış gözlemlenmez.

Peki dış gebelikte durum nasıldır?

  • Dış gebelikte kimyasal gebeliğin aksine yumurta döllenmiş ve rahim içine yerleşmiştir. Burada yaşanılan sorun, çeşitli nedenlerden dolayı döllenmiş yumurtanın rahme ulaşmadan olduğu yere tutunması ve orada gelişmeye çalışmasıdır.
  • Bebek rahme ulaşmadan rahim boynuna, yumurtalığa, karın kesisine veya sezaryen kesisine tutunur. Bebeğin tutunduğu yer, büyüyüp gelişmesini sağlayamadığı için hamilelik normal bir biçimde ilerleyememektedir.
  • Eğer dış gebelik fark edilmez ve bebeğin gelişimi ait olmadığı yerde gerçekleşirse, kadınlık tüplerinde ciddi hasarlar meydana gelebilir.
  • Oluşan hasarlar nedeni ile aşırı karın ağrısı ve kanama meydana gelir. Hatta bu hasar, anne adayını ölüme bile götürebilir.

Beta HCG hormonu bize hamileliğimizin müjdesini verdiği gibi, takip değerleri ile sağlıklı bir gebelik yaşayıp yaşamadığımızı göstermektedir. Beta HCG düşüklüğü ise bazen geç döllenmeden kaynaklandığı gibi sağlıksız gebeliğin habercisi de olabilir. Bu nedenle gebelikte hamilelik hormonu takibi iyi bir şekilde yapılmalı, gerekli önlemler alınarak ihmal edilmemelidir.

Dış Gebelikle Beta HCG Değeri Kaç Olmalıdır? : https://www.bebek.com/dis-gebelikte-beta-hcg-degeri-kac-olmalidir/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Süt Gelmesi

Erkeklerde Kısırlık Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Hamilelik Belirtileri: Koku Hassasiyeti