Dış Gebelikte Beta HCG Değeri Kaç Olmalı

Dış Gebelikte Beta Hcg Değeri Kaç Olmalıdır?

Bebek sahibi olmak isteyen her çiftin hayalinde sorunsuz bir gebelik dönemi vardır. Ancak çiftlerin çocuk yapmak için geç yaşları bekleyerek 40 yaşına yakın ya da 40 yaşını aşkın dönemlerde hamile kalması, genetik faktörler ya da hava kirliliği ve sağlıksız koşullarda yetişen besinlerle beslenme gibi çevresel faktörlerden dolayı problemsiz bir gebelik geçirmek her geçen gün daha da zorlaşmaktadır.

Dış gebelik de çiftlerin canını sıkan bu problemlerinden birisi olup erken teşhis hayati bir öneme sahiptir. Sorunun en kısa zamanda fark edilmesi ve kesin tanı konulabilmesi için dış gebelikte beta Hcg değerleri nasıl olmalıdır ve bu değerlerin değişim grafiği nasıl bir ivme göstermelidir sorularının yanıtları hakkında bilgi edinmek önemlidir.

Dış Gebelikte Beta Hcg Değeri Ne Anlam İfade Etmektedir?

Gebelik; olgunlaşmış yumurta hücresinin yumurta kanalında spermle bir araya gelmesi, yani döllenme olayı ile birlikte başlar.

Zigot adı verilen döllenmiş yumurta, seri mitoz bölünmeler geçirerek büyüyüp gelişir ve embriyoyu oluşturur. Embriyo hızla büyürken aynı zamanda etrafında hücreler oluşmaya başlar.

Bu hücreler ileride bebeğin doğuma kadar içinde barınacağı plasentayı oluşturan temel yapılardır. Plasentayı oluşturacak olan özel hücreler çoğalırken, aynı zamanda Human Chorionic Gonadotropin adı verilen ve kısaca Beta Hcg olarak bilinen hormonu salgılamaya başlar.

Plasentada üretilip kana karışan bu özel hormon, kandaki varlığıyla gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini ifade ederken, artış miktarıyla da o gebeliğin normal bir süreçte mi yoksa ektopik hamilelik şeklinde mi gerçekleştiği hakkında bilgi verir. Kadınlarda dış gebelik Beta Hcg değeri sayesinde kısa sürede fark edilebilir.

Hamile olmayan kadınların kanında Human Chorionic Gonadotropin Hormonu değerinin minimumu 0 mlU/ml iken, maksimum 10 mlU/ml olması gerekir.
Gebeliğin gerçekleşmesi, embriyonun oluşması ve plasenta denen yapının oluşmaya başlamasıyla birlikte hızla üretilen bu salgı, ancak döllenmenin gerçekleşmesinden 10-11 gün sonra kanda tespit edilebilecek düzeye ulaşabilir.

Gebeliğin normal seyrinde devam etmesi durumunda 1. trimesterin sonuna, yani yaklaşık olarak gebeliğin 8-12. haftalarına kadar her 48-72 saatte kanda tespit edilen hormon değeri 2 katı kadar artış göstermelidir.

Kan testlerinde bu hormona rastlanıyor, ancak miktarı bir sonraki ölçümde istenilen düzeyde artış göstermiyorsa, durum dış gebelik ile ilişkilendirilecek ve süreç hemen yakın takibe alınacaktır.

Bu nedenle evde yapılan gebelik testlerinin pozitif çıkması durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmeli, başta kan testi olmak üzere bütün detaylı izleme testleri yaptırılmalı ve takip edilmelidir.  

Beta Hcg Değeri hakkında tüm detaylar konulu yazımızı okuyabilirsiniz. Okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Beta Hcg Değeri hakkında tüm detaylar: https://www.bebek.com/beta-hcg/

Dış Gebelikte Beta Hcg Değeri Kaç Olmalıdır?

Dış Gebelikte Beta Hcg Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Eğer gebelik gerçekleşmiş ve embriyo sağlıklı bir şekilde rahim duvarına tutunmuşsa plasenta sağlıklı bir gelişim gösterecek ve düzenli olarak Beta Human Chorionic Gonadotropin üretecektir.

Gebelik ektopik bir şekilde gerçekleşmişse, yani bebek rahim dışında herhangi bir yere tutunmuşsa plasenta sağlıklı bir gelişim gerçekleştiremediğinden Beta Hcg değerleri istenilen düzeyde artış gösteremeyecektir.   

İdeal bir hamilelikte ilk olarak ölçümü yapılan HCG hormonunun her 48-72 saat sonrasında iki katına çıkması ve 1. trimesterin sonuna kadar artışın devam etmesi beklenir.

12. haftadan sonra değerin azalması ve gebelik sona erene kadar 3640-117.000 mlU/ml aralığında kalması beklenir. Normal bir hamilelik boyunca istenen değerler aşağıdaki şekildedir.

  • 3 haftalık: 5-50 mlU/ml
  • 4 haftalık: 5-426 mlU/ml
  • 5 haftalık: 18-7.340 mlU/ml
  • 6 haftalık: 1.080-56.500 mlU/ml
  • 7-8 haftalık: 7.650-229.000 mlU/ml
  • 9-12 haftalık: 25.700-288.000 mlU/ml
  • 13-16 haftalık: 13.300-254.000 mlU/ml
  • 17-24 haftalık: 4060-165.400 mlU/ml
  • 25-40 haftalık: 3.640-117.000 mlU/ml

Ancak dış gebelikte Beta Hcg değerleri bu aralıkların daha altında kalarak yavaş yükselen bir artış göstermektedir. Bazen bu hormon değerinin kanda görülmesi ancak artış göstermemesi düşük belirtisi olabilmektedir.

Dış Gebelikte Kan Değerleri Teşhis İçin Yeterli midir?

Evde yapılan hamilelik testleri çift çizgi gösteriyorsa çok büyük bir olasılıkla gebelik mevcuttur. Ancak sürecin sağlıklı devamı için bu testin ardından derhal kan testi yapılmalı ve tüm değerler düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Çünkü dış gebelikte kan değerleri problemle ilgili erkenden uyarı veren önemli bir belirteçtir.

  • Dış gebelikteki Beta HCG değeri, gebe olmayan bir kadınınkinden yüksek olmasına rağmen hamilelik için istenilen düzeye ulaşamaz. Bu nedenle sık aralıklarla testler yapılıp değerler takip edilir. Ancak kan testi önemli bir belirteç olsa da tanı için tek başına yeterli değildir. Yavaş HCG artışının görülmesiyle birlikte kesin teşhis için mutlaka ultrason muayenesi, hatta gerekiyorsa laparoskopi yapılmalıdır.
  • Ultrason muayenesinde kadının önce rahmi detaylı olarak incelenir. Testler hamile olduğunu söylediği halde rahimde kese oluşmamışsa yumurta kanalı başta olmak üzere rahme yakın olan karın bölgesinde kese bulunup bulunmadığı incelenir. Ultrasonla detaylı veri elde edilememesi durumunda doktor laparoskopi yöntemini denemek isteyebilir.
  • Laparoskopi yöntemi genel anestezi altındayken, göbek deliğinden karın bölgesine ince bir görüntüleme aracı gönderilerek ektopik gebelik olup olmadığı, varsa embriyonun nereye tutunduğu ile ilgili detaylı bir tarama yapmaya olanak sağlamaktadır. Bu inceleme sonucunda probleme kesin tanı konur ve gerekli tedaviye en kısa sürede başlanır.

Gebeliğin devam etmesi hamilelik hormonu olarak da bilinen progesteron hormonunun salgılanmasıyla mümkündür.

Progesteron hormonunun üretilmesi ise Beta Hcg tarafından tetiklenir ve gebelik normal seyrinde devam ettiği sürece belirli bir ivmeyle artış göstermelidir.

Yumurtlama tarihinden 24 gün sonra ya da son adet döneminden 38 gün sonrasında kandaki Beta Hcg değeri yüksek olduğu halde, ultrason muayenesinde rahimde herhangi bir kese görünmüyorsa ektopik hamilelik olma ihtimali çok yüksektir.

Bu nedenle dış gebelikte Beta Hcg değerleri yakından takip edilmeli ve problemle karşılaşılması durumunda en kısa sürede gerekli önlemler alınmalıdır.

Aksi halde geç kalınması ve embriyonun rahim dışında başka bir yerde gelişmesi üreme sistemi organlarına zarar verebilir, hatta kadınlarda hayati tehlikeye bile yol açabilir.

Dış gebelik hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Dış gebelik nedir? Nasıl anlaşılır? https://www.bebek.com/dis-gebelik/

 

Post navigation

  • Merhaba benim adetime 11 gün felan kala açık tonlarında pembe akinti geldi normal su gibi olan akıntım da olduğu için pecete kullandim o gün ve göz ile görülebilecek pembe kanama gördüm kanamadan iki üç gün sonra kan testi yaptim hcg değeri 0.200 cıktı doktorum negatif veya pozitif demedi bir hafta sonra geri gel dedi. Aklıma takılan şey hcg değeri 0.200 ne oluyor arkadaslar bana yardımcı olurmusunuz lütfen🤔

  • Merhaba ben 14 agustosta en son adet oldum 13 eylül olmam gerekti olmadım 14 Eylül test yaptım hamile oldugumu ögrendim ve hastaneye gittim kan degerim 272.63 cıktı 2 gün sonra geri gel tekrar yağalım saglıklı gebelik olmayabilir dedi 2 gün sonra gittimde 272.06 cıktı hamile olmayabilir siniz dendi tekrar 2 gün sonra yine cagırdılar aizce nedir durum

Bir yanıt yazın

Modern Yaşamın Erkek Kısırlığına Etkisi

10 Maddede Kış Hamileliği

Hamilelik Belirtileri: Baş Dönmesi!