Dış Gebelik

Dış Gebelik Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Dikkat: Adet gecikmesi, düzensiz lekelenme tarzı vajinal kanama ve karın ağrısı gibi belirtiler veren dış gebelik, bazen de çok sinsi seyrederek hiç belirti vermeyebiliyor.

Dış Gebelik Nedir?

Gebelik ürününün normal yerleşim yeri olan rahim içi yerine başka bir yerde, sıklıkla fallop tüpünde yerleşmesi ve burada gelişmesi sonucu oluşan normal dışı bir gebelik durumudur.

Dış gebelik olgularında hiçbir yakınması olmayan bir vakadan, akut karın olarak adlandırılan duruma kadar geniş bir klinik değişkenlik gözlenir.

Kanda gebelik testi (ß hCG) pozitiftir. Ancak normal gebeliklerde bu değer 48 saatte %66’lık artış gösterirken, dış gebeliklerde bu artış gözlenemez. ß hCG nin bu kadar artışı ancak 7 günde olur.

Kan değeri 2000 mIU/ml olmasına karşın vajinal ultrason ile kese rahim içinde saptanamıyorsa şüpheler artmalıdır.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Adet gecikmesi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Göğüslerde hassasiyet
  • İdrar testinin pozitif çıkması
  • Kan testinin pozitif çıkması

Bu belirtilerin yanı sıra hamilelik döneminde aşağıdaki şikayetlerden bir veya birkaçı aniden ortaya çıkarsa, derhâl doktora başvurulmalıdır.

  • Alt karın bölgesinde ağrı
  • Omuz, boyun veya rektum bölgesinde ağrı veya basınç
  • Karnın bir bölgesinde keskin kramplar
  • Vajinal kanama
  • Hâlsizlik ve onu takip eden baş dönmesi ile bayılma hissi

Dış gebelikte beta Hcg Değeri kaç olmalı? konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Dış gebelikte beta Hcg Değeri; https://www.bebek.com/dis-gebelikte-beta-hcg-degeri-kac-olmalidir/

Dış Gebelik Neden Olur?

Rahim içine geçişi geciken döllenmiş yumurta dış gebelik şeklinde gelişir.

Dış gebelik sebepleri:

  • Mekanik Sebepler
  • Fonksiyonel Sebepler
  • Kısırlık ve Yumurtlama Tedavileri
  • Korunma Yöntemindeki Başarısızlık
  • İleri Yaş
  • Mekanik Sebepler

Tüpe ait geçirilmiş ameliyatlar sonrası tüp cidarının bozulması sonrası oluşan gebeliklerde, pelvik bölgeye ait geçirilmiş enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, özellikle tüplerin enfeksiyonu (salpenjit) sonrası tüpün iç yüzeyinin hasarlanması sonucu kısmen veya tamamen tıkanması  sonrasında oluşan gebeliklerde dış gebelik ihtimali artar.

Apandisit ve yumurtalık ameliyatı sonrası oluşan karın içi yapışıklıklar nedeniyle dış gebelik oluşabilir. Tüpün yapısal anomalilerinde de oluşabilir.

  • Fonksiyonel Sebepler

Tüplerin hareketinde değişme: Sadece progestin içeren doğum kontrol hapları, ertesi gün hapları ve yumurtlama tedavileri

Sigara içimi: Dış gebelik riskini iki kat artırır.

  • Kısırlık ve Yumurtlama Tedavileri
  • Korunma Yöntemindeki Başarısızlık
  • İleri Yaş

Dış Gebelik Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Dış  gebelik çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Belirtiler adet gecikmesi, düzensiz lekelenme tarzı vajinal kanama ve karın ağrısıdır.

Bazen çok sinsi seyrederek hiç belirti vermeyebilir. Hasta gününe yakın adet olabilir ve geç dönemde tüpte hasar ve kanama varsa karın içi kanamaya bağlı olarak hastada ani gelişen şiddetli karın ağrısı ve yaygın hassasiyet gibi ciddi bir tablo ile ortaya çıkabilir.

Bu durumda kan basıncı düşerken nabızda artış izlenir. Hastada halsizlik, baygınlık hissi ve göz kararması gelişir. Hastaların yüzde 25’inde şok bulguları görülebilir.

Dış Gebelik Ne Kadar Süre Devam Eder?

Tanı konulmamış dış gebelik, yerleşiği yerde büyüyemeyeceği boyuta geldiğinde dokuda yırtılma ve karın içi kanama olup, akut tablo ortaya çıkarana kadar veya tanı konulduysa medikal veya cerrahi tedavi olana kadar devam eder. Nadir olarak ta kendiliğinden gerileyip vücut tarafından ortadan kaldırılır.

Dış Gebelik Tekrarlar mı?

Dış gebeliğin tekrarlama şansı etkilenmiş tüpün onarılmasından ya da alınmasından bağımsız olarak yüzde 10 civarındadır.

Dış Gebelik Geçiren Kişi Bir Sonraki Hamileliğinde Nelere Dikkat Etmelidir?

Enfeksiyonlardan korunmalı, sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları ve ertesi gün hapları kullanmamalı, korunma yöntemi olarak rahim içi araç (spiral ) kullanmamalıdır.

Dış Gebelikte En Büyük Risk Nedir?

Dış gebelik tanısı geç konulur ve dış gebelik bulunduğu yerden yırtılma olursa, karın içi kanama oluşur. Hastada halsizlik, baygınlık hissi ve göz kararması gelişir. Hastaların yüzde 25’inde şok bulguları görülebilir. Bu, hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur.

Dış Gebelikte Tedavi Şekli Nasıl Olmalıdır?

Dış gebelik, acilen sonlandırılması gereken ciddi bir durumdur. Rahim dışında gelişmeye çalışan embriyonun hayatta kalabilme şansı maalesef bulunmamaktadır.

Ayrıca bu embriyonun rahme taşınabilme gibi bir durumu da söz konusu değildir. Bu nedenle dış gebelikte tedavi şekli, çoğunlukla gebeliğin sonlandırılması şeklindedir.

Bunu gerçekleştirmek için iki yöntem izlenebilir;

  • Eğer dış gebeliğin tanısı erken koyulabildiyse, uygun iğne tedavisi ile bir veya birkaç doz ilaç uygulanarak gebelik sonlandırılır.
  • Eğer hamilelik ilerlediyse ve tüplerde hasara yol açtıysa, tüpte bulunan yumurta cerrahi bir işlemle temizlenerek, gerekirse hasarlı tüple birlikte dışarı çıkarılır.

Dış gebeliğin tedavisi de tedavi sonrası tekrar hamile kalabilmek de mümkündür. Hatta tüplerinden biri alınan kadınların, diğer sağlam tüpleri ile kolaylıkla hamile kalabildikleri de görülmektedir.

Dış gebelik nasıl anlaşılır?’ sorusu için basit ve kesin bir cevap yoktur; ancak birtakım kontroller sonrasında net bir tanı konulabilir. Fakat dış gebelik belirtilerine dikkat ederek normalin dışında bir bulgu fark edildiğinde vakit kaybetmeden doktora danışılması gerekir.

Doğurganlığı etkileyen farktörler için: https://www.bebek.com/dogurganligi-etkileyen-faktorler-nelerdir/ 

Hamile kalamıyorsanız neler yapmalısınız: https://www.bebek.com/yeniden-hamile-kalamiyorsaniz-ne-yapmalisiniz/

Post navigation

  • Merhabalar iki buçuk haftalıkken dış gebelık teshısı konuldu bana
    Beta hcg degerlerim sırasıyla;
    289
    508
    1178
    4 boyutlu ultrason cıhazıyla baktı doktorum ve dedıkı rahim içi kese gözükmüyor beta hcg 1000’i rahat gectiği için her türlü keseyi görmem gerekirdi dedi doktorumda tedavi tercihini bana bıraktı ıstersen iki gün daha beklersen dış gebelık patlayabılır ve amelıyata almak zorunda kalırız dedı yada erken dönem oldugu için iğne tedavısıne baslayacagız dedı ve ben dün yasadıgım bu olayın üstune ilk iğnemi vurdurdum ama aklımı karıstıran 1000’i gecsede belki kişiden kişiye göre değişir miydi rahimde kesenin görülmesi belki benım kesem pazartesi görülür müydü hafta olarak çok mu erken oldu hiç bi bilgim yok internette bu alanda arastırmalar hep çatısmıs kendıne dogru mu yaptım yanlıs mı? Mailden geri dönebilir misiniz?

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Kanama Nedenleri

Hamilelik Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hamilelikte Ultrason Nedir ve Ne Zaman Yapılmalıdır?