5 Haftalık Gebelik

 Hamileliğin 5. haftasındaysanız, resmi olarak artık gebelikte 2. aya giriş yaptınız demektir. Gebeliğin 5. haftası yaşadığınız regl gecikmesi ile test yapma gereği duymuş ve hamile olduğunuzu yeni öğrenmiş olabilirsiniz. Heyecanınızı sizinle paylaşıyor ve bu süreçte sizi ve bebeğinizi nelerin beklediği ile ilgili her detayı anlatmak istiyoruz.

5 Haftada Bebek

 Geçtiğimiz haftalarda; döllenme, bölünme ve rahme tutunma çabasında olan miniğiniz, bu hafta gelişimi adına önemli adımlar atıyor. Rahminizde hızla büyüyen 5 haftalık bebek bu hafta, organ oluşumunu ve plasentayı aktif hale getiriyor. İşte, gebeliğin 5. haftası için miniğiniz hakkında bilmeniz gerekenler.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Minik yavrunuzu kucağınıza almak için şimdiden sabırsızlanıyor olabilirsiniz ama onun henüz sadece bir çörek otu boyutunda olduğunu söylemeliyiz. Bebeğiniz o kadar küçük ki muhtemelen bu hafta ultrasonda dahi görünmeyecek. Onu görmek için birkaç hafta daha sabretmeniz gerekecek.

5.Haftada Bebeğin Gelişimi

Geçen hafta embriyotik döneme giren yavrunuz, bu hafta da hızla gelişmeye devam ediyor. İlerleyen aşamada dokulara ve organlara dönüşecek olan minik yavrunuz şu anda endoderm, ektoderm ve mezoderm adında 3 katmandan oluşuyor. Her bir katmanın gelişim açısından önemine bakacak olursak:

Ektoderm:

Dış tabaka olan ektoderm, bebeğinizin beyni ve omuriliği de dahil olmak üzere sinir sistemini oluşturmaya başlayacak. Ayrıca ilerleyen dönemlerde bebeğinizin pamuk cildini, ipek saçlarını ve minik tırnaklarını da bu katman oluşturacak.

Mezoderm:

Orta katman olan mezoderm; kalp, dolaşım sistemi, kas dokusu, cilt altındaki katmanı oluşturacak.

Endoderm:

3. katman endoderm; solunum sistemi, idrar kanalları, karaciğer, pankreas gibi organ ve sistemleri oluşturacak.

 Bu hafta bebek gelişimi açısından en önemli konu, bebeğinizin dolaşım sisteminin temellerinin atılmış olmasıdır. Ayrıca, 5 haftalık bebek neredeyse bir kalbe sahip! Bebekteki kalp henüz bir organ olmasa da atmaya başlayan bir doku haline geldi. İki küçük kanaldan oluşan kalp atıyor, ama bu kalp atışları şimdilik düzenli bile değil.

Buna rağmen haftanın sonlarına doğru veya bir sonraki haftanın başlarında ultrasonda bebeğinizin kalp atışlarını duyma şansınız var.

 Hamilelikte 5. hafta, çok önemli bir gelişmeyi daha meydana getiriyor. Bebeğinizin oluşturduğu plasenta ve göbek bağı göreve başlıyor. Embriyo, ilerleyen zamanlarda oksijen ve besin alışverişini de bu yapının gelişmesi sayesinde sağlayacaktır.

 5 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamileliğin 5. haftasındaysanız 2. ayınıza merhaba diyebilirsiniz! Doğuma tam 35 hafta var. Yani yolun çok başındasınız ve hamileliğin tadını çıkarmak için bol bol vaktiniz var.

 5 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğinizin sinir sistemi gelişiyor, beyin ve omurilik şekilleniyor ve minik kalp oluşmaya başladı bile! Siz bu gelişmeleri detaylı olarak hissedemiyor olsanız bile, vücudunuz hamilelik sinyallerini veriyor. Birkaç haftadan beri; yorgunluk, mide bulantısı, meme hassasiyeti vb. hamilelik belirtileri yaşıyor olabilirsiniz, fakat gebeliğin 5. haftası itibariyle bu belirtileri daha net hissedeceksiniz.

Henüz hamile olduğunuzdan haberiniz yoksa, muhtemelen bu hafta adet döngünüzün geciktiğini fark edeceksiniz. Hemen bir gebelik testi yapın. Bu hafta yükselmiş olan HCG hormonu sayesinde gebelik testinizin sonucu pozitif çıkacaktır. Tebrikler, çiçeği burnunda bir anne adayısınız.

Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Klasik hamilelik belirtilerini yaşıyorsanız üstüne bir de adet döngünüz geciktiyse, hamile olup olmadığınızı netleştirme zamanı geldi demektir. Çünkü, adet gecikmesi bize kesin olarak gebeliğin varlığını kanıtlamaz. Bunun için hastaneye gidip doktorunuzdan bir kan testi yapmasını isteyebilirsiniz.

Eğer bu haberi hemen almak istiyorsanız, evde yapacağınız gebelik testi de sonucu size söyleyecektir. Üstelik aşağıdaki süreci izlediğiniz sürece evde hamilelik testi yapmak çok kolay.

“Gebelik Testi Nedir?” Konulu yazımız sizlere yardımcı olabilir: https://www.bebek.com/gebelik-testi/

  • Eczaneden bir hamilelik testi satın alın.
  • Testi açın ve kullanma talimatını okuyun çünkü test uygulamaları üründen ürüne değişiklik gösterebilir.
  • Hamilelik testini erken saatte, sabah uyanır uyanmaz yapmanız önerilir.
  • Genelde anne adayı, steril bir kaba idrarını yapar. Bu kaba 5 – 10 saniye boyunca test çubuğu batırılır.
  • Birkaç dakika sonra, çubuk test sonuçlarını gösterecektir. 
  • İdrar testi sonucu tek çizgi ise bu negatif sonucu gösterir. Eğer test çubuğunda çift çizgi varsa sıkı durun, sonuç pozitif. Yani hamilesiniz!
  • Hamilelik testleri genel olarak doğru sonuç verse de şüpheye düştüğünüz bir durum varsa mutlaka doktorunuza danışmalı ve hastanede yapacağınız kan testiyle gebelik durumunuzu kesinleştirmelisiniz.

YouTube video

Hamilelikte İlk Doktor Kontrolleri Ne Zaman Başlar?

Evde yapılan hamilelik testinin sonucu pozitif çıktıysa, hemen doktora gitmelisiniz. Rutin kontroller için doktorunuz sizi muhtemelen 6-8 haftalar arasında çağıracak. Ama siz hamileliğiniz hakkında alanında uzman bir hekimden bilgi almak için sabırsız iseniz hamileliğin 5. haftası da doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Doktorunuz ilk olarak, evde idrar testi ile çıkan pozitif sonucu kan testi ile teyit edecek. 

Riskli bir hamilelik geçiriyor ya da doğurganlık tedavisi görüyorsanız, uzmanınız bu test sayılarını arttırabilir. Sağlıklı bir gebelik yaşayıp yaşamadığınızı anlayabilmek için doktorunuz sizden; kan, smear, troid fonksiyon gibi testler isteyecektir. Bu hafta ultrason taraması ile de muayene olabilirsiniz. Embriyonuz henüz görülemeyecek kadar küçük olsa da HCG seviyeniz 2000 mIU / ml civarında olduğundan dolayı gebelik kesesi görülebilir.

5 Haftalık Hamilelikte Vücudunda Neler Oluyor?

 Hamilelik belirtileri genelde 5 haftada en net haliyle hissedilir. Bu belirtiler, vücudunuzda yaşananları özetler. Salgılanan hamilelik hormonları nedeniyle fiziksel ve duygusal değişimler zirvelerde seyretse de henüz hamile olduğunuz dışarıdan belli olmuyor. 5 haftalık hamilelikte anne vücudunda ve duygu durumunda neler yaşanır? Bu gelişmeleri tüm ayrıntıları ile inceleyelim.

  • Adet Gecikmesi

Genellikle hamilelik testinin yapılması için kadınları uyaran ilk gebelik belirtisi geciken adet dönemidir. Hamilelik sırasında artan progesteron üretimi, uterus astarınızın dökülmesini önler ve hamileliğinizin korunmasına yardımcı olur. Bu nedenle hamilelikte regl olmazsınız.

Hamileliğin 5. haftası itibariyle lekelenmeler görebilirsiniz. Bu lekelenmenin sebebi büyük ihtimalle embriyonun rahme yerleşmesinden dolayı ortaya çıkan implantasyon kanamasıdır. Ancak implantasyon kanaması birkaç damladan ibarettir ve rengi âdet kanamasından farklıdır. Lekelenme miktarı fazlaysa ve iki günden uzun sürüyorsa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.

  • Memelerde Hassasiyet

Adet öncesi dönemde memelerinizin hassas olmasına alışmış olmalısınız ama bu hassasiyetin nedeni bu kez hamilelik. Hamilelikte meme hassasiyeti bu dönemde etkisini gösteren hormonların hareketli olmasından kaynaklanır ve göğüslerin yavaş yavaş emzirme dönemine hazırlandığı anlamına gelir.

  • Yorgunluk

Yorgunluk, en sık görülen hamilelik semptomlarından biridir. Gebelik hormonları (özellikle progesteron), kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Sizi hamileliğe, bebeğinizi ise gelişim sürecine hazırlayan vücudunuz oldukça aktif olduğu için yorgun olmanız çok doğal.

  • Mide Bulantısı

HCG ve östrojen hormonlarının yükselmesi mide bulantılarına neden olabilir. Genelde sabah saatlerinde görülen bulantı hissi, kusmayı kusmayı getirebilir. Daha önceki haftalarda da bu etkiyi hissetmiş olabilirsiniz ve bu durumun 12 haftaya kadar zaman zaman kendini göstereceğini bilmelisiniz.

  • Sık İdrara Çıkma

Sık idrara çıkma, hamileliğin erken döneminde ve doğuma yaklaşılan son haftalarda en yaygın karşılaşılan şikayetlerden biridir. Gebeliğin 5. Haftası sık idrara çıkma nedeni, hamilelik hormonlarının vücuttaki kan akış hızını ve sıvı miktarını arttırmasıdır. Aslında bu iyi bir haber, çünkü sindirim sisteminiz, atıklardan kurtulmak için çok daha fazla çalışıyor.

  • Ani Duygu Değişimleri

Hamilelik sırasındaki ruh hâlindeki ani değişimler; hızla değişen hormonlar (özellikle östrojen ve progesteron), hamilelik sürecinde yaşayacağınız fiziksel rahatsızlıklar ve hayat rutinlerinin değişmesi gibi faktörlerden kaynaklanır. Kendinizi bir an heyecanlı ve mutlu hissederken üzerinden çok geçmeden gözyaşlarına boğuluyorsanız, merak etmeyin yalnız değilsiniz.

İlk haftaları yaşayan hemen hemen her anne adayı bu ani duygu değişimlerini yaşar. Elbette ki ruh hâlinizdeki dalgalanmalar hep böyle kalmayacak. 1. trimesterden sonra yavaş yavaş özünüze döneceksiniz.

YouTube video

Sizi Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmenin Yolları

 Hamilelik belirtileri, anne adayının bu müthiş sürece başladığını gösteren anlamlı şeylerdir. Hormonların ön planda olduğu bu dönemde vücutta, bebeğin gelişimine bağlı olarak değişimler meydana gelir. Bu değişimler anneyi etkilerken, bazı belirtiler anne adayının yaşam kalitesini düşürebilir. Hamilelikten kaynaklı ortaya çıkan semptomların olumsuz etkilerini en aza indirmek için yapmanız gerekenler hakkında bilgi edinmekte fayda var.

Yorgunlukla başa çıkın:

Bu haftadan itibaren artık daha fazla yorgun olduğunuzu hissedebilirsiniz. Yorgunluk, vücudunuzun size verdiği destektir. Bu nedenle harekete geçin ve bir şeyler yapın:

  • Geceleri biraz daha erken yatın. Vücudu en iyi gece uykusu dinlendirecektir. 
  • Uyku düzeniniz ve bebeğinizin sağlığı için kafeinden mümkün olduğunca uzak durun.
  • Günlük egzersizler yapın, düzenli olarak yürüyün veya yüzün.
  • Sizi rahatlatacak bitki çaylarından yararlanın. Kullanacağınız bitki çayı ile ilgili mutlaka doktorunuzun önerisini alın.

Mide bulantısının etkilerini azaltın:

Bu hafta öne çıkan ve 1. trimester boyunca sürecek olan mide bulantısını tamamen engellemenin bir yolu yok fakat midenizi rahatlatacak bazı önlemlerle durumu daha az rahatsız edici bir hâle getirmek mümkün.

  • Her bir öğünde miktar olarak fazla yemek tüketeceğiniz üç öğün beslenme programını bırakın ve bunun yerine gün boyunca daha az miktarlarda ama sık sık besleneceğiniz 6 öğüne geçin.
  • Sabahları uyandığınızda kahvaltı yapmadan önce, kraker ve kuru meyve gibi atıştırmalıklardan yararlanın. Kahvaltı hazırlayana kadar açlığınızı yatıştırır ve mide bulantısını en aza indirirsiniz.
  • Kapalı, sıcak ve havasız yerlerden kaçının.
  • Yemek yedikten hemen sonra yatmayın.

Sık idrara çıkma konusunda yapılacaklar:

Sık sık idrara çıkıyorsanız, bu iyi bir haber. Muhtemelen yeterince su tüketiyorsunuz. Ancak sık sık tuvaletin yolunu tutmak biraz sinir bozucu olabilir. Bu durumu hafifletmek için;

  • Gündüz saatlerinde yeterince sıvı aldığınızdan eminseniz, geceleri su tüketimini sınırlandırabilirsiniz.
  • Tuvaletinizi yaptığınız esnada, öne eğilerek mesanenizi tamamen boşaltmaya çalışın.
  • Tuvaletinizi tutmayın.
  • Gün içerisinde tuvalete gitmemek için sıvı tüketiminizi asla azaltmayın.

Stres düzeyini düşürün:

Gebelikle birlikte artan hormonlarınız nedeniyle daha hassas bir dönemden geçiyorsunuz. Bu durum gerçekten normal. Fakat süreci kontrol altına almazsanız hamilelikte stres içinden çıkılmaz bir hâle gelebilir. Bu duruma gelmemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz;

    • Henüz hamileliğinizi yeni öğrendiniz ve merak ettiğiniz birçok şey var. Çevrenizde ya da internette bu süreç hakkında sürekli kötü senaryolar duyabilirsiniz. Mümkün olduğunca kötü senaryolara kulaklarınızı kapatın, endişelerinizi uzmanınızla paylaşın.
    • Derin nefes alma egzersizleri, yoga, hamile pilatesi gibi rahatlatıcı teknikler deneyin.
    • Mükemmel bir anne olmak isteyebilirsiniz. Fakat bunun için şimdiden kendinize baskı yapmayın. Bebek bakımı ile ilgili kitaplar okuyarak kendinizi sürece daha emin adımlarla hazırlamak sizi rahatlatacaktır. 
    • Her işe koşabileceğiniz bir dönemde değilsiniz. Çevrenizden yardım istemekten çekinmeyin.
    • Sevdiğiniz aktivitelere ya da sevdiğiniz insanlara daha fazla zaman ayırın. 

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Anne Adayına Öneriler

Çok heyecanlı aynı zamanda endişelisiniz. Bir yandan bebeğiniz için hazırlık yapmak istiyor diğer yandan hamilelik sürecini merak ediyorsunuz. Sakinliğinizi koruyun ve bu dönemde çok dikkatli olun. Attığınız her adım, yaptığınız ya da yapmadığınız her şey sağlığınızı, gebeliğinizi ve bebeğinizin gelişimini etkiler.

Daha yolun çok başındayken sağlıklı ve mutlu bir gebelik için size birkaç önerimiz var.

  • Evde test yaptıktan sonra testin sonucunu teyit etmek için mutlaka doktorunuza gidin. Rutin kontroller öncesi doktorunuzu seçmek ve yapacağı ilk muayeneyi gerçekleştirmek, bu dönemde atacağınız en sağlıklı adımlardan biri olabilir.
  • Doktorunuz muhtemelen size folik asit desteği almanızı önerecektir. Folik asit, nöral tüp defektini yani bebekte doğum hasarı riskini azaltır. Bu nedenle hemen folik asit takviyesine başlayabilir, bu değeri beslenme yoluyla güçlendirebilirsiniz.
  • Folik asit için, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, turunçgiller, brokoli, Brüksel lahana, avokado, muz, fındık birer kahramandır. Bu besinleri bir yere not edin ve diyetinize mutlaka ekleyin.
  • Hamilelikte beslenme çok önemli. Bu haftadan itibaren plasenta ve göbek kordonunu aktif hâle getiriyor. Yani bebek besin ve oksijeni sizden alacak. Bu nedenle tükettiğiniz besinlere dikkat ederek onun da sağlıklı beslenmesine katkı sağlayabilirsiniz.
  • Çeşitli vitaminler, protein, demir, karbonhidrat gibi değerler hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için önem taşır.
  • Düşük riski ve gelişim yavaşlaması gibi problemlere yol açan alkol ve sigara kullanımını bırakın, günlük kafein alımını sınırlayın.
  • Bu dönemde yapacağınız hafif egzersizler kan dolaşımını düzenler ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza büyük oranda yardımcı olur.
  • Reçetesiz ilaçları doktorunuzun kontrolü dışında kullanmayın. Kronik bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza bunu bildirin. Bu konuda kontrol uzmanda ise ilaç kullanımının gebeliğe zararları önlemiş olur.
  • Artık suya daha çok ihtiyacınız var çünkü siz iki kişisiniz. Sıvı tüketimi konusunda daha hassas olun.
  • Muhtemelen ilk doğum öncesi randevunuzu planlamaya başladınız ve buna çok fazla odaklandınız. Uğramanız gereken diğer yer kesinlikle diş hekiminiz. Hamilelik hormonu diş eti iltihaplarına neden olabileceği için mutlaka bir kontrolden geçmelisiniz.

Bebeğinizin organ gelişim temellerini attığı bu dönem çok önemli. Heyecan dolu ilk hamilelik günlerinizde atacağınız her adım ilerleyen haftalarda yaşayacaklarınızı ve bebeğinizin gelişimini etkiler. Siz iyisi mi gebeliğin 5 haftası bu güzel haberin tadını çıkarın, sevdiklerinizle sevincinizi paylaşın ve sağlıklı hamilelik için önlemlerinizi şimdiden alın.

 

5. Hafta Gebelik6-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Ultrason Nedir ve Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hamileyken Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?

Hamilelik Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gerekenler