hamilelikte esinizle aranizi bozabilecek 5 durum

Hamilelikte Eşinizle Aranızı Bozabilecek 5 Durum ve Çözüm Önerileri!

Hamilelik dünyanın en güzel telaşlarından biridir. Ailenize katılacak minik kahraman, elbette hayatınıza büyük anlam katacak. Fakat onun hayatınıza olan etkilerini görmek için doğuma kadar beklemenize gerek yok. Hamilelik başlangıcından kısa bir süre sonra annenin vücudunda, hormonlarında, duygu ve tepkilerinde değişiklikler meydana gelir.

Tam da bu durumda hamilelikte eşler arası ilişki öne çıkar. Değişen hormonlar ve anne olmanın heyecanı gibi durumlardan dolayı hamilelikte evlilik de hassas bir noktaya gelir. Peki, mevzuların bu kadar hassas bir noktaya gelmesinin nedeni nedir? Bu durumla nasıl başa çıkarız?

  • Değişken Ruh Hâli

 Hamilelik, duyguları zirve noktasına getiren bir süreç. Anne, bebeğini hissettiğinde, onun için planlar yaptığında ya da bebeğini hayal ettiğinde çok mutlu olabilir. Fakat bu süreçte tabii ki mutluluk sonsuz olmayacaktır. Gebelikle birlikte gelen sorumluluk hissi, doğum kaygısı, değişen hormonlar ve vücut yapısı başlı başına hamilelikte stres konusu olabilir. Anne adayı bu dönemde çok mutluyken, sık sık anlık olarak duyguları değişir.

Duygulardaki ve hareketlerdeki bu değişimlere anlam veremeyen eşlerin tepkileri, annenin isteklerinden çok uzak olabilir. Hamilelikte eş desteği alamayan ya da alamadığını düşünenlerin ruh hâli daha da dengesini yitirecektir. Bu nedenle hamilelikte eşler arası ilişki zayıflayabilir.

Anne adayı olarak engelleyemediğiniz hormon değişimlerini ve etkilerini, neye ihtiyacız olup olmadığını eşinize açık açık söylemelisiniz. Unutmayın, gebelikte başrol sizsiniz ve diğerleri ne kadar çok çabalarsa çabalasın sizin hissettiklerinizi hissedemez. Ona hamilelikte stres nedenlerini anlatmalı, onunla kaygılarınızı, heyecanlarınızı, isteklerinizi paylaşmalısınız.

  • Kendini Artık Çirkin Hissetmek

Hamilelikte yaşanan fiziksel değişimler birçok gebenin canını sıkabilir. Özellikle gebeliğin ilerleyen zamanlarında büyüyen karın, şişkinlikler, kilo alımı, cildin renk değiştirmesi, çatlaklar vb. fiziksel değişimler, anneyi artık güzel olmadığına ikna edebilir. Aynaya baktığında kendini beğenmeyen kadın, eşinin onu güzel bulmadığını düşünebilir. Bu da anneyi strese sokar hatta kendini geri çekmesine neden olur.

Evet, hassas bir dönemden geçiyorsunuz ve vücudunuzu bazen tanıyamıyor olabilirsiniz. Fakat bu geçici bir süreç ve siz hâlâ çok güzelsiniz! Sadece bu gerçeği biraz unutuyor olabilirsiniz. Kendinizi iyi hissetmek için egzersizler, saç, el, cilt bakımları yapabilir, kendiniz için biraz daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

  • Ekonomik Kaygılar

Hamilelik süreci hem maddi hem de manevi sorumluluk ister. Gebelikte artan ve doğumdan sonra daha da artacak olan masraflar anne ve babayı huzursuz eder. Çocuğuna güzel bir gelecek sunmayı amaçlayan ve bunun için çabalayan anne ve babanın bu stresi yönetememesi hamilelikte eşler arası ilişki noktasında bazı sorunlara yol açar.

Konu hakkında kaygılarınızı birbirinizle paylaşmalı ve masraf kalemlerini değerlendirerek mali yönetim konusunda birlikte karar vermelisiniz. Tabii ki bebeğiniz için en iyisini istiyorsunuz. Fakat ayağı yorgana göre uzatma felsefesi bu dönemde biraz daha öne çıkacaktır. Strese girmek yerine gerçekçi düşünün ve hedeflerinizi, imkânlarınıza uygun bir şekilde belirleyin.

  • Hamilelikte Cinsellik Sorunları

Gebelikte eşler arası soğukluk nedenlerinin en başında cinselsorunlar gelir. Özellikle ilk trimester döneminde annenin libidosunda fark edilir bir düşüş yaşanabilir. İlk haftalarda acıyan göğüsler, mide bulantıları, hâlsizlik, yorgunluk ve hormonal dalgalanmalar hamilelikte cinsel hayatı biraz sekteye uğratabilir. İlerleyen dönemlerinde ise fiziksel değişimler veya doğum heyecanı cinsel sorunları beraberinde getirebilir.

Unutmayın, eşiniz ile cinsel hayatınız devam edecek. Eşinize bu durumun geçici olduğunu, bunun nedenlerini anlatmalı ve önce kendinizi sonra da partnerinizi rahatlatmalısınız. İlişkiye girmek istiyor fakat bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzdan konu ile ilgili bilgi alabilir, ardından çözümleri eşinizle birlikte bulabilirsiniz. Unutmayın; bol sabır ve biraz çaba her şeyi çözebilir.

  • Aynı Hisleri Paylaşmadığını Düşünmek

Hamilelikte eşlerle ilişki sorunları arasında, aynı hisleri paylaşılmadığı düşüncesi sık karşılaşılan bir durumdur. Bebeğini her an hisseden ve çok heyecanlı, bazen kaygılı olan anne, babanın tepkilerini biraz sakin hatta ilgisiz bulabilir. Bu durum da doğal olarak annenin kendini yalnız hissetmesine neden olur.

Şu durumda gerçekçi olalım, eşiniz bu süreci sizin kadar aktif yaşamıyor. Evet, hamilelikte eş desteği çok önemli fakat onun bebeği kucağına almadan bir baba olduğunu gibi hissetmesi çok zor. Bu nedenle eşinizin sizin kadar heyecanlı olmamasının nedenini anlayışla karşılayabilirsiniz.

Hamilelik Sürecinde Baba Adaylarına Düşen Görevler

Anne adaylarının yaşadığı bu duygu ya da durumlardan herhangi biri herhangi bir dönem öne çıkabilir. Hamilelikte eşler arasında yaşanan sıkıntılar hakkında anne bilinçli olmalı ve kendini dibe çekmeden çözüm yollarının üzerine gitmeli. Fakat kesinlikle hamilelik 3 kişiliktir. Anne, bebek ve baba!

Bu süreçte anne kadar baba da sorumlu olur. O hâlde hamilelikte evlilik ve iletişimde iki tarafın da çaba göstermesi gerekir. İşte, hamilelikte baba adaylarına düşen görevler.

hamilelik surecinde baba adaylarina dusen gorevler

  • Onu Dinleyin ve Onunla Konuşun: Doğum yaklaştıkça heyecan ve endişe artar. Şişkinlik, ödem, kilo alma oranı zirvede olur. Siz onun endişe ve kaygılarını abartı buluyor olabilirsiniz. Fakat burada iletişimin başarılı olması için empati yeteneğiniz devreye girmeli. Ona kesinlikle “endişelenmeyi bırak” veya “sakinleş” gibi cümleler kurmayın. Çünkü o bu süreçte böyle bir öneriye ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine, eşinizi dinleyin, sorunlarına birlikte çözüm arayın, zaman zaman hak verdiğinizi hissettirin ve onu rahatlatmaya odaklanın.
  • Gelişmelerden Haberdar Olun: Hamilelikte ilgisiz eş kadar onu zorlayacak hiçbir şey olamaz. Kesinlikle bu süreçte eşinizin desteğe ihtiyacı var. Gebelik süreci hakkında bilgi sahibi olun ve takipte kalın. Ona bu süreç hakkında sorular sorun ve mümkün olduğunca doktor ziyaretlerine birlikte gidin. Beraber aktiviteler yapmayı unutmayın. Onunla yürüyüşe çıkabilir, yemekler yapabilir, bebek bakımı hakkında birlikte araştırmalar yapabilirsiniz.
  • Ev İşlerinde Aktif Olun: Modern zamanlarda olsak dâhi maalesef ev işlerinin kadınlara ait olduğu algısı devam ediyor. Siz böyle düşünmüyor ve ona zaten hep yardım ediyor olsanız bile bu süreçte daha hassas davranmalısınız. Giderek ilk haftalar riskli olduğu için hareket kısıtı bulunur. Son haftalarda ise büyüyen karın, artan kilo ve şişkinlikler hareket etmeyi zorlaştırır, anne adayı çabuk yorulur. Bu nedenle ona ev işleri konusunda mutlaka yardımcı olmalısınız.
  • Birlikte Sağlıklı Kalın: Annenin sağlıklı beslenmesi hem kendisi hem de bebek için çok önemli. Bu nedenle hamilelikte beslenme konusu ayrıca kıymetlidir. Eşinize bu konuda mutlaka yardımcı olmalısınız. Birlikte sağlıklı yemekler pişirebilir, onu sebze ve meyve tüketmeye teşvik edebilirsiniz. Onunla spor aktivitelerine katılmalı, bol bol su tüketmesini hatırlatmalısınız. Böylece, hamile olan eşinizin ve bebeğinizin sağlığını desteklemiş olursunuz.
  • Onun Bir Kadın Olduğunu Unutmayın: Gelelim asıl konuya. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kadınlar bu dönemde genelde ekstra hassas olur. Alınan kilolar ve değişen vücut formunun bu sürecin cilveleri arasında bulunduğunu ona anlatın. Ona bu durumda da güzel olduğunu hissettirin ve fiziksel değişimleri yönünden kesinlikle eleştiri yapmayın. Cinsel yaşamınızın eskisi gibi olmayacak. Bu konudaki isteksizliğini ya da alınganlığını anlayışla karşılayın ve sürecin geçici olduğunu unutmayın.

Bebeğinize kavuşma yani gebelik süreci içinde tutumlar her iki taraf için çok önemli. Hamilelikte eşinizle aranızı bozabilecek durumlar mutluluğunuza gölge düşürebilir. Hamilelikte eşler arası ilişki bu dönemde iyi yönetilmeli ve karşılıklı çaba gösterilmeli. Ailenizin minik kahramanı, mutlu bir anne ve babayı kesinlikle hak ediyor.

HAMİLELİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 10 ŞEY! Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLELİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 10 ŞEY! https://www.bebek.com/hamilelikte-dikkat-edilmesi-gereken-10-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

7. Ay Gebelikte Beslenme

Hamilelikte Cinsel İlişki Dinen Caiz mi?

Gebelikte Bebek Gelişimi