pms sendromu nedir

Premenstrüel sendrom (pms) nedir?

PMS NEDİR?

Kadınların en büyük sorunlarından birisi de her ay, adet öncesi yaşadığı Premenstruel Sendromdur (PMS).

PMS, kadınlarda görülen, adet öncesi döneme rastlayan ve sonrasında kaybolan bir takım sıkıntılarla baş gösteren bir hastalıktır.

Adet gören kadınların %85’inde bir veya daha fazla semptom görülür. Fakat %5-10’unda yaşam kalitesini etkileyecek yoğunluktadır. Ergenlikte veya menopozda nadirdir. Adet gören herhangi yaştaki kadında görülür ama genel olarak 30 yaş üzeri kadınlar tedavi için doktora başvurur. Genetik yatkınlık önemlidir.

PMS Sendromu Nedir? Videomuzu izlemelisiniz:

YouTube video
Kişinin yaşam biçimini, işini, günlük hayatını etkileyecek boyutta çok çeşitli semptomlardan bir veya birden fazlasının görülüp, adetten sonra bunun düzelmesi durumudur.

Adete yakın 7-10 gün içinde karın şişliği, ağrı, vücutta gerginlik, ağlama nöbeti, halsizlik, yorgunluk, depresyon, aşırı uyuma, uykusuzluk, memelerde hassasiyet, aşırı iştah, isteksizlik içe kapanma gibi çok çeşitli belirtileri olabilir.

En önemli özellik bu şikayetlerin aydan aya düzenli bir şekilde görülmesidir. Sıkıntıların çoğu adet başlangıcıyla sonlanır.

Adet öncesi damarlarda genişleme, kas kasılmaları ve psikolojik strese bağlı olarak baş ağrısına sık rastlanır. Migren tipi baş ağrılarının %50’inde menstruasyonla bir ilişki vardır.

Premenstrüel sendrom (pms) nedir?

Stres düzeyi yüksek kadınlarda daha sıktır.

Tanıda adeti takip eden 5 gün ile karşılaştırıldığında, adete 5 gün kala semptomlarda en az %30’luk artış olması önemlidir. Benzer semptomlar; birbirini takip eden en az 2 adet döneminde de görülmelidir. Semptomlar çok çeşitli olduğundan tanı koymak zordur. Genel olarak geriye dönük değerlendirildiğinde anlaşılır.

Premenstruel sendromun; “Kişisel patolojik problem mi?” Yoksa “Menstruel siklusu ağrılı süreçle ilişkilendiren kültürel sorun mu?” olduğunu ayırt etmek çok kolay değildir.

PMS, psikolojik temel üzerine etkilenen biyolojik, sosyolojik bir problemdir. Kadının yaşantısını derinden etkileyen sosyal bir durumdur.

Etyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır; hormonal değişiklikler (östrojen, progesteron, testesteron), aldosteron düzeyi ve salgılanım paterni, tiroid bezi fonksiyonları, vitamin eksiklikleri, endorfinler suçlanmış ama bilimsel olarak ispatlanamamıştır.

PMS Nasıl Tedavi Edilir?

Premenstrüel sendrom (pms) nedir?

Tedavide kişilerin hayat tarzındaki değişiklikler etkilidir. Diyet alışkanlıklarının değiştirilmesi, spor, çeşitli hobiler, sosyal faaliyetlerin arttırılması hastalık üzerine pozitif etkilidir. Karbonhidrattan zengin yiyecek ve içecekler kişinin psikolojisi üzerine olumlu etki yaratmaktadır. Rahatlama terapilerinin tedavideki yeri çok önemlidir.

Yoğun meme ağrısı olanlarda E vitamini denenebilir. Tedavide kullanılan doğum kontrol hapları, B6 vitamini, bromokriptin, MAO inhibitörleri, spironolaktonun plasebodan farkı bulunamamıştır. Serotoninerjik disregülasyon en olası teoridir. Adetler ilaçla yada cerrahi olarak ortadan kalkarsa şikayetler de geriler…

Özetle PMS tedavisinin basamakları aşağıdaki gibi olmalıdır:

1. Destekleyici tedavi, kompleks kabonhidrattan zengin diyet, egzersiz, kalsiyum, magnezyum, E vitamini desteği, spironolakton.

2. Antidepresanlar

3. Hormonal olarak yumurtlamayı baskılamak için doğum kontrol hapları veya GnRH agonistleri.

Mutlu ve sağlıklı günler dileriz!

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Korona Sürecinde Hamileler için Korunma Önerileri

Hamilelik Çatlakları ve Lekelerle Başa Çıkma Önerileri

6-9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni