Gebe ve Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?

Gebe ve Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?

Herkese merhaba, bugün yepyeni bir yazı ile birlikteyiz. 11 ayın sultanı Ramazan geldi. Gebe ve emziren annelerin akıllarına takılan sorulardan bir tanesi de oruç tutabilir miyim? Bu dönemde oruç tutmak sağlıklı mıdır? Gelin birlikte inceleyelim.

Hamilelik Döneminde Oruç Tutmak Sağlıklı mıdır?

Siz henüz hamile olduğunuzu öğrenmeden bebeğin en önemli gelişimleri tamamlanmaya başlar. Planlı gebelik ve gebelikten önce folik asit kullanımının öneminden de bu sebeple sürekli bahsederiz.

Hamilelik döneminde folik asit ve önemi konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. https://www.bebek.com/hamilelik-doneminde-folik-asit-ve-onemi/

Bebeğin anne karnında büyüyüp gelişebilmesi için gebelik döneminde beslenme çok önemlidir. Gebelik döneminde kan şekerinde ciddi derecede oynamalar meydana gelebilir. Eğer bu oynamalar kontrol altında tutulmazsa insülin direnci hatta gestasyonel diyabet dediğimiz gebelik şekeri bile ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde az az ve sık sık beslenilmesini öneririz.

Oruç tutan anne adayında çok uzun açlık görülür ve mide boş kaldığı için gebelik döneminde yaşanan bulantı ve kusmalar, mide yanmaları gibi problemler artabilir.

İftardan sonra ise birden boş mideye yüklenildiği için şişkinlik ve sindirim problemleri görülebilir. Anne adaylarının dengeli ve bir düzen içerisinde beslenmesi hem kendi sağlığı hem bebeğin sağlığı için çok önemli.

Hamilelik dönemindeki annelerin hem kendi metabolik dengesi için hem de bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilediği için oruç tutmasını önermiyoruz.

 

Yapılan araştırmalarda oruç tutan gebelerde erken doğum riski ve bebeğin hareketlerinde azalma olduğu görülmüş.

Gebelik döneminde beslenme konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. https://www.bebek.com/gebelik-doneminde-beslenme/

Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?

Emzirme döneminde beslenme hem annenin kendi depolarından harcamaması için hem de bebeğin iyi gelişimi için çok önemlidir.

Emziren anneler gün içerisinde 500-700 kalori kadar enerji harcarlar ve eğer bu ciddi enerji açığı doldurulmazsa anne kendi depolarından harcamaya başlar ve halsiz düşer.

Emziren annelerin bu kadar uzun süre aç kalması sütünün azalmasına sebep olabilir. Biliyorsunuz ki ilk 6 ay bebeğiniz için en ideal besin anne sütüdür. Sütünüz azalırsa bebek sütten verim elde edemeyebilir, süt yeterli gelmeyebilir ve bebeğin gelişiminde gerilik görülebilir.

Hem annenin kendi depolarından harcamaması hem de bebeğin gelişim süreci için emziren annelerin oruç tutmasını önermiyoruz.

Emzirme döneminde beslenme önerileri konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri – https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sağlıklı günler.

Diyetisyen Beyza Uyan

instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/ Blog: https://beyzauyan.com/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Beslenmesi İçin Organik Gıda Kullanmanın Önemi

Doğum İçin Yapılacak Egzersiz Önerileri

Premenstrüel sendrom (pms) nedir?