7. Ay Gebelikte Beslenme

Merhabalar! Hamileliğinizin son üç ayına girmiş bulunmaktasınız 🙂 Hızlı büyüme dönemine girdiğiniz için beslenmenize daha da dikkat etmeniz gerekmektedir.

Hamilelik dönemindeki en önemli odak nokta yediklerinizin miktarını değil kalitesini arttırmaktır.

Beslenmenizde doyurucu ve lezzetli besinlere yüklenmek kolaydır, ancak bu bebeğinizin büyümesini ve gelişmesini desteklemek için ihtiyaç duyduğunuz besin öğelerini sağlamaz.

gebelik - beslenme

Hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmeniz, günlük beslenme planınızda yaptığınız değişlikler sadece sağlıklı bir bebek doğurmanıza değil, bebeğinizin tüm hayatı boyunca sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Hamileliğin son üç ayında günlük beslenmenizde protein değeri yüksek, lifli ve bol posalı besinleri tüketmeye özen gösterin. Bu dönemde beslenmenize ek ortalama 450 kalori kadar ekleyebilirsiniz.

Her gün en azından bir öğünde protein tüketmeye, gün aşırı da olsa yumurta yemeye çalışın. Bol sıvı tüketmeyi özellikle ihmal etmeyin çünkü bu dönemde ellerde, ayaklarda, yüzde şişme olabilir ödem sorunu yaşayabilirsiniz ve bu problemin en etkili çözümü bol bol su içmek. 

Anne adayları beslenme konusundaki tavsiyeler nedeniyle bunalabilirler. Sık sık hamilelik döneminde yenilmesi kötü olan yiyecekler hakkında bir şeyler duyarlar ve yenilebilecek hiçbir şey yokmuş gibi hissedebilirler.

Gebelik döneminde kendinizi aşırı kısıtlanmış hissetmenize hiç gerek yok, bazı zararlı maddeler istisna olmak üzere bu dönemde yasaklanması gereken sadece birkaç besin var.

Örneğin; alkollü içecekler, basit şeker içeren besinler, sakatatlar, soya ürünleri gibi.

Hamilelik döneminde izlemeniz gereken karmaşık bir plan sunmuyoruz, aslında her şey çok basit bu konu hakkında daha detaylı bilgi isterseniz 1. ay gebelikte beslenme ve 3. ay gebelikte beslenme yazılarımı inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/1-ay-gebelikte-beslenme/

https://www.bebek.com/3-ay-gebelikte-beslenme/

Hamilelik Döneminde Mide Yanması

gebelik - mide yanması

Hamilelik döneminde yaşanan problemlerden bir tanesi de mide yanması. Özellikle ikinci ve üçüncü trimester döneminde görülen mide yanmalarının sebebi aslında gebelik hormonları.

Gebelik hormonları sindirimi yavaşlatır bu nedenle besin maddelerinin kana karışması ve midenin boşalması gecikir.

Hamilelik döneminde rahmin büyümesi ile birlikte mide yukarı doğru itilir, sıkıştırır ve mide de yanma hissedilir. Üzülerek söylüyorum ki mide yanmaları genellikle 9. ayın sonlarında son bulur.

Mide yanması problemi yaşayan anne adaylarını mutlu edecek bir bilgi paylaşmak istiyorum 🙂

Sevimli Bilgi! Sizin için problem olan mide yanması bebeğiniz için faydalı olabilir, çünkü besinler vücudunuzda yavaş hareket ettikçe daha iyi emilir ve bebeğinizin beslenmesine yardımcı olur.
Gebelikte mide yanmalarına ne iyi gelir? Aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Hamilelik Döneminde Mide Yanmasına Beslenme Önerileri

  • Az az sık sık beslenin, gün içerisinde belirli saatlerde öğünlerinizi planlayın ve her gün aynı saatlerde beslenmeye çalışın.
  • Bol sıvı tüketin. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sıvıyı yavaş yavaş içmek.
  • Yağda kızartmalar, yağlı besinlerden olabildiğince uzak durun.
  • Anne adayları aşırı soslu besinleri tercih etmeyin.
  • Aşırı baharatlı besinlerden uzak durun.
  • Gazlı ve kafeinli içecekler tüketmeyin.
  • Yeşil yapraklı sebzeler gebelikte oluşan mide yanmalarına iyi gelmektedir.
  • Asitli olmayan meyveler tercih edin.
  • Yatmadan en az iki saat önce besin alımı kesmeye çalışın.
  • Çok şekerli besinler mide yanmasını tetikler. Boş enerji kaynaklarını mümkün olduğunca az tüketmeye çalışın.

gebelik - kabızlık

Gebelik Döneminde Kabızlık

Gebelik döneminde kabızlık problemi sık karşılaşılan bir durumdur. Hormon değişiklikleri, bebeğin bulunduğu alan, yanlış beslenme tarzı, fiziksel aktivite azlığı gibi etkenler kabızlığı tetikler.

Gebelikte özellikle progesteron hormonunun düz kaslar üzerinde gevşetici etkisi bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olur ve sonucunda kabızlık oluşur.

Gebelik döneminde kabızlık probleminin sebeplerinden bir diğeri ise stres! 

Hamilelik döneminde yapılan stres, sadece kabızlık problemine neden olmaz. Stresin bebek üzerinde fiziksel, davranışsal, duygusal yönden etkileri vardır. Gebelik döneminde yapılan stres bebeğin gelişmekte olan sinir sistemini olumsuz etkiler.

Tüm bunların yanında gebelik döneminde yetersiz su tüketimi de kabızlık problemine neden olmaktadır. Su tüketimi bu anlamda da çok önemli bir değer taşıyor. Eğer gün içerisinde su içmeyi unutuyorsanız eğlenceli bir su kupası alın sürekli gözünüzün önünde bulundurun.

Gebelik döneminde beslenme makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/gebelik-doneminde-beslenme/

Gebelikte Görülen Kabızlık İçin Beslenme Önerileri

  • Anne adayları bu dönemde mümkün olduğunca lifli ve posadan zengin besinleri beslenme düzenlerine eklemelidirler. Tam tahıl ürünlerine, kabuklu meyvelere ve mevsim sebzelerine yer verilmelidir.
  • Probiyotikler bağırsak sağlığımız için çok önemlidir. Bağırsaklarımız ise bizim ikinci beynimizdir. Yoğurt ve kefir çok iyi bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve sindirimimizi kolaylaştırır bu sebeple kabızlığın önlenmesinde olumlu etkileri mevcuttur.
  • Bol su! Gebelikte görülen kabızlık problemi ile baş etmenin en etkili çözüm yolu bol su içmektir.
  • Doktorunuza danışarak yürüyüşe başlayabilirsiniz. Yürüyüş bağırsak hareketlerini hızlandırır.

Facebook ve Youtube üzerinden gerçekleşen gebelik döneminde beslenme konulu canlı yayınımızı izleyebilirsiniz.

YouTube video

Gebelik Döneminde Görülen Kabızlıkta Yardımcı Olacak 5 Besin

Kayısı

Kayısının içeriğindeki magnezyum mineralinin yüksek olması, barsak hareketlerinin daha hızlı çalışmasını sağlar ve kabızlık problemi yaşayan anne adaylarına kolaylık sağlar. Lif alımını desteklemek için, akşamdan bir bardak suyun içerisine 1 kuru kayısı atın ve o gece boyunca beklesin. Sabah uyandığınızda ilk olarak kuru kayısıyı yiyin ve daha sonra bekletilmiş suyunu için. Kayısı aromasının suya daha fazla geçmesi için kayısıyı minik minik doğrayıp içine atabilirsiniz. Gün içerisinde de ara öğünlerinizde 3-4 kuru kayısı tüketebilirsiniz.

Kefir

Probiyotiklerin barsak sağlığımız için çok önemli olduğunu söylemiştik. Kefir de probiyotik besinlerin başında gelir. Barsaklarımızda yaşayan faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Özellikle hamilelik döneminde yaşanan kabızlık problemi için tüketilmesi çok değerlidir. Gün içerisindeki ara öğünlerinize kefir, yoğurt gibi probiyotik kaynaklarını eklemek size bu dönemde fayda sağlayacaktır.

Erik

Erik gebelik döneminde hazmı kolaylaştırır ve kabızlık sorununa iyi gelir. Kayısı için önerdiğim yöntem kuru erik içinde geçerli olabilir. Akşamdan bir bardak suyun içerisine 1 adet kuru erik atın ve o gece boyunca beklesin. Sabah uyandığınızda ilk olarak kuru eriği yiyebilir ve daha sonra bekletilmiş suyunu içebilirsiniz. Erik ayrıca gebelik döneminde yıpranan sinir sitemine iyi gelir.

7-ay-beslenme-onerileriSu

Sıvı tüketiminin gebelikte ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Hamilelikte yaşanan kabızlık problemi için en etkili çözüm yolu bol bol su içmek. Özellikle son aylarda yaşanan ödem problemi için de bol bol su içmek gerekiyor. Gün içerisinde 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin.

Kurubaklagiller

Kurubaklagiller barsakları yumuşaltır ve gebelik döneminde görülen kabızlığa iyi gelir. Haftada 1 en fazla 2 kez beslenmenize barbunya, fasülye veya nohutu ekleyebilirsiniz. Kurubaklagilleri porsiyon miktarına dikkat ederek tüketelim çünkü gaz problemine sebep olabilir.

Bu besinlerin dışında sindiriminize yardımcı diğer besinler; armut, elma, ıspanak, pazı, enginar, yulaf, kuşkonmaz, incir.

7. Ay Gebelik Döneminde Neler Yenmeli?

  • Brokoli, bebeğinizin göz gelişimi için faydalı olan karotenoidler, antioksidanlar ve potasyumu içerir. Brokoli A ve C vitamini yönünden zengindir.
  • Muz, potasyum açısından zengindir. İçerdiği triptofan elzem amino asidi sayesinde uyku kalitesine etki eder. Porsiyon miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz.
  • Tatlı patates, folat, lif, potasyum içerir. Bebeğinizin bağışıklık sistemine etki eder. Kemiklerini, dişlerini ve damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.

Sevgiler ?

Diyetisyen Beyza Uyan

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Doktor Kontrol Sıklığı Nasıl Olmalı?

28. Hafta Gebelik

Hamilelikte Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?