Gebelikte Mide Yanması Nedir Ne İyi Gelir

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Gebelikte (Hamilelikte) Mide Yanması

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının şikâyetlerindendir. Özellikle hamileliğin son aylarına doğru bebeğin büyümesiyle birlikte gebelerde mide yanması artmaya başlar. Bu durumu atlatmak için çeşitli yöntemler olsa da, tamamen geçmesinin yolu doğumdur.

Bebeğiniz doğduğunda mide yanması sorununuzun ortadan kalktığını kısa süre içerisinde fark edebilirsiniz.

Hamilelikte (Gebelikte) Mide Yanmasının Nedenleri Nedir?

Gebelik döneminde yaşanan mide yanmaları, kadınlık hormonlarının değişim göstermesi ve rahimdeki büyümeyle birlikte mideye yapılan baskıdan kaynaklıdır.

Bu olayla birlikte mide yanması ve mide ağrısı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu dönemde mide yanması gibi rahatsızlara karşı bünyenizin hassaslık göstermesi ve mide yanmasının etkisini fazlasıyla hissetmeniz normaldir.

Yine hamilelik (gebelik) döneminde hormonların etkisiyle, mide ile yemek borusunun kesiştiği noktada gevşeme olmaktadır.
Bu da mide asidinin sızma yapmasına ve yemek boşuna kaçmasına sebebiyet verir. Böylece mide yanması şikâyetleri doğar.

Mide yanmaları genellikle reflü olarak adlandırılmaktadır ve bireyler bunu ağıza acı su gelmesi şeklinde tarif ederler. Hamilelik döneminizin sonlarına doğru rahim daha çok büyüme gösterdiğinden, mideye olan baskı artacak dolayısıyla mide yanmalarınız da artacaktır.

Anne adaylarının bazılarında bu problemler hamilelik öncesinde başlamaktadır ve hamilelik döneminde de bu şikâyetler süre gelmektedir.

Hamilelik döneminin getirilerinden olan mide yanması, tam göğsün ortasından genize kadar uzanan kısımda sıcak bir şey yakıyormuş hissi verir. Belirttiğimiz gibi bu dönemde yaşanan bu rahatsızlıkta hormonların etkisi büyüktür.

Yine hormonlar sebebiyle rahimdeki kaslar gevşeme gösterir ve bu da midedeki kaslarda gevşemeye sebep olur.

Gebelik Döneminde Yanma Şikâyetleri Kendini Hangi Zamanlar Gösterir?

Hamilelik döneminde anne adayları genelde yatar pozisyonda dinlenmeyi sever ve bu durumda yanmalar kendini gösterir hatta daha da şiddetlenebilir.

Mide yanma şikâyetleri şiddetlenen anne adayları bu yüzden tercihen oturur vaziyette uyumak isteyebilirler. Oturur vaziyette uyuyabilmek mide yanmalarını hafifletebilir.

Hamilelik döneminin 20. haftasından sonra rahimin büyümesi iyice arttığından, bu dönemde mide yanmalarında artış görülebilir.

Mide yanması yani reflü hastalığı süre gelen anne adaylarının; boğazda ağrı, öksürük, göğüste ağrı, nefes alıp vermede ses gelmesi gibi belirtiler de ekleniyorsa uzman bir doktora kapsamlı muayene olması gereklidir.

Hamilelikte bulantı konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Gebelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminde mide yanmanıza iyi gelecek şeylerden en önemlisi ılık süt içmek olacaktır. Şayet ‘ılık süt gaz yapar’ derseniz; armut, elma vb. meyveler yiyerek de midenizi rahatlatabilirsiniz.

Reflü şikâyetleri için önerilen bir başka besin ise badem olacaktır. Badem bünyesinde çok sayıda lif barındırdığından midenize iyi gelecektir.

Uyumadan bir 20-30 dakika önce bir bardak ılık su tüketmeniz midenizi rahatlatacak bir başka unsur olacaktır.

Gebelikte mide yanmasına iyi gelen besinler nelerdir? Daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

7. Ay Gebelikte Beslenme: https://www.bebek.com/7-ay-gebelikte-beslenme/Gebelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Gebelik Döneminde Mide Yanmasının Önüne Geçmenizi Kolaylaştıracak 6 Öneri!

  • Öncelikle, kızarmış, baharatlı ve fazla yağlı besinleri tüketmemelisiniz. Sebze meyve gibi besinler faydalıdır ancak tüketeceğiniz sebzelerin iyi piştiğinden emin olmalısınız yoksa pişmeyen sebzeler mide yanmanızı artırabilir.
  • Kilo alımı aşırı seviyeye ulaşan anne adaylarının de midesi fazlasıyla yanar bu yüzden aşırı kilo alımından kaçınılmalıdır.
  • Hızlı yemek tüketiminden uzak durmalı ve besinleri iyice çiğneyerek tüketmelisiniz.
  • Hamilelik döneminde sigara kullanımına devam ediyorsanız hemen bırakmalısınız, bu bebeğinizin sağlığını tehlikeye sokmakla birlikte mide yanmalarınızı da artırır.
  • Mide yanmanızı önleyecek bir başka eylem, dar giysiler giyinmemeniz olacaktır. Eğer mide yanması yaşamak istemiyorsanız, saat 20:00’dan sonra yemek yemekten kaçınmalısınız.
  • Asitli ve gazlı içecekleri, midenizde asit oluşturacak greyfurt vb. meyve sularını azaltmalı ya da bunlardan tamamen uzak durmalısınız. Kahve veya çay gibi içecekleri çok fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Daha ayrıntılı bilgi için ay ay gebelikte beslenme makalelerimize göz atabilirsiniz.

https://www.bebek.com/ay-ay-gebelikte-beslenme/

Uyurken yüksek yastık ile yatmanız mide yanmanızı hafifletecektir.

Tüm bunların yanı sıra hamilelik döneminin getirdiği tüm hastalıkları, rahatsızlıkları fazla kafanıza takmamanızı öneririz. Çünkü stres mide rahatsızlıklarını tetikleyen bir unsurdur.

Şikâyetlerinizin süre gelmesi ya da rahatsızlığınızın artması durumunda vakit kaybetmeden uzman bir doktora danışmanız, bebeğinizin ve sizin sağlığınız açısından yararlı olacaktır.

Diyetisyen Beyza Uyan

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Vajina Ağrısı ve Vajina Batması

Kaç Aylık Hamileyim?

Hamilelik Döneminde Karın ve Kasık Ağrıları Neden Olur?