Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri
Sevgili anneler, ilk 6 ay bebeğiniz için en ideal, en değerli, en mucizevi besinin anne sütü olduğunu, bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşıladığını, değişiklik gösterdiğini, ilk 6 ay bebeğinizi sadece anne sütü ile beslemeniz gerektiğini, siz zaten biliyorsunuz.
Dünya Sağlık Örgütü; bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini, su dahil herhangi bir ek gıda verilmemesini, altıncı aydan sonra ise uygun ek gıdalara başlanarak, emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesi önerilmektedir. İsteyen anne ise 2 yaşından sonra da bebeğini emzirebilir diye belirtmektedir.
Emzirme döneminde annelerin beslenmesine, beslenme düzenine, alışkanlıklarına çok önem veriyoruz. Çünkü,
Annenin tükettiği her besin sütüne geçerek bebeğini doğrudan etkiliyor.
Emziren anne öncelikle yaşam tarzını değiştirmeli, her besin grubundan yeterli ve dengeli şekilde tüketmeli ve emzirme döneminde sorun yaşatan, özellikle gaz problemine neden olan besinlerden kaçınmalı.
Peki ama nasıl? Gelin birlikte inceleyelim ❤
Emzirme Döneminde Nasıl Beslenmeliyim?
Emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenmeliyiz evet ancak bunu nasıl yapacağız hangi besinlerden uzak durmalıyız?
Sevgili emziren anneler öncelikle kendinize bir beslenme düzeni oluşturmalısınız, gün içerisinde 3 ana öğün 3-4 ara öğün şeklinde beslenmelisiniz.
Sabah besleyici bir kahvaltıyla güne başlayın. Özellikle yeni doğum yapmış anneler uykusuz kalabiliyorlar.
Kahvaltınızda tam buğday/çavdar/kepekli ekmek mutlaka bulunsun.
Yumurta bizim anne sütünden sonra en kaliteli proteinimizdir. Haşlama yumurta tüketmiyorsanız veya tüketmek istemiyorsanız 1 tatlı kaşığı yağ ile kendinize besleyici omlet yapabilirsiniz.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler çok iyi bir süt artırıcıdır. Lorlu, bol yeşillikli bir omlet tercih edebilirsiniz. Yanında da bol yeşillik tüketmeyi ihmal etmeyin!
❤ Rezene hem çok iyi bir süt artırıcı hem de çok iyi bir gaz gidericidir ❤
Emzirme döneminde rezene çayını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Kahvaltınızın yanında rezene çayı güzel bir alternatif olabilir 😊
Emzirme döneminde hem vitamin, mineral desteği için hem de anne sütünü artırmak için malt içecekler, emziren anne içecekleri gibi size destek olacak çayları tüketebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta içeriğini bilmediğiniz çayları tüketmemeniz.
Sabah kahvaltısı ve öğle yemeği arasında mutlaka ara öğününüzü yapın! Ara öğünler özellikle emzirme dönemi için bizim emniyet kemerlerimiz. Çünkü, emzirirken ciddi bir kalori harcanır ve gereken depolar yeterli ve dengeli miktarlarda doldurulmazsa kan şekerinde oynamalar meydana gelir.
Sadece emzirerek gün içerisinde 600-700 kalori yaktığınızı biliyor muydunuz?
Özellikle öğle ve akşam arası çok tehlikeli bir zaman dilimi. Bu zaman diliminde biri 14.30 diğeri 16.30 olmak üzere iki ara öğün yapabilirsiniz.
Eğer ara öğünlerinizi atlarsanız kan şekeriniz düşecek ve kendinizi halsiz hissedeceksiniz. Ayrıca çok acıktığınız için akşam yemeğine yükleneceksiniz ki bu istemediğimiz bir durum.
Sizin için anne sütü artırıcı bir beslenme programı hazırladım, hemen inceleyin!
Anne Sütünü Artıran Besinler Nelerdir?
Anne sütünü artırmanın en önemli ve en etkili yolu sıvı desteğidir. Bizim de en değerli sıvımız suyumuzdur
Gün içerisinde en az 10-12 bardak su tüketmeye gayret edin. Sıvı desteğinizi süt gibi ayran gibi kefir gibi hem kalsiyum açısından hem protein açısından zengin kaynaklar ile destekleyebilirsiniz.
Rezenenin çok iyi bir süt artırıcı olduğunu söylemiştik. Emzirme döneminde rahatlıkla rezene çayı tüketebilirsiniz. Bunların dışında malt içecekler, şekersiz kompostolar tüketebilirsiniz.
Diğer Süt Artırıcı Besinler:
- Yulaf
- Dereotu
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler
- Çemen otu tohumu
- Siyah susam
- Arpa
- Fesleğen
- Kimyon
Emzirme Döneminde Tüketilmemesi Gereken Besinler
Emzirme döneminde annenin beslenmesine çok önem verdiğimizi sürekli dile getiriyoruz.
Peki neden önemli
Emziren annenin tükettiği her besin sütüne geçerek bebeğini doğrudan etkiler.
Bu sebeple, emziren annenin bu dönemde tüketmemesi, sınırlandırması gereken bazı besinler vardır.
Peki bu besinler nelerdir
- Yeşil çay (kafein içeriği sebebiyle, bebeğin uyku kalitesini etkilediği için önerilmez)
- Türk kahvesi (kafein içeriği sebebiyle, bebeğin uyku kalitesini etkilediği için önerilmez)
Emzirme döneminde gaz çok sık karşılaşılan bir problemdir. Emzirme döneminde gaz problemini yaşamamanız için yediğiniz bazı besinlere dikkat etmeniz gerekiyor. Ancak ondan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalarda mevcut.
Mevsim geçişlerinde ve çok soğuklarda da gaz problemi yaşanabiliyor.
Emzirme Döneminde İlk 10 Gün;
- Çiğ sebzelerin süt artıcı özelliği olduğu kadar gaz yapıcı özelliği de vardır. Bu sebeple özellikle ilk aylarda sebzeleri yemeklerin içerisinde pişmiş olarak tercih edilmelidir.
- İlk 10 gün sütü muhallebi şeklinde tüketmelisiniz.
- Emzirme döneminin ilk 10 günü, meyveler gaz yapabileceği için komposto şeklinde tüketilmelidir. Kompostonun şekersiz olmasına dikkat edelim.
- Kuru baklagiller ilk 10 gün tüketilmemelidir. Özellikle, kuru baklagil çorbaları daha çok gaz yapıcıdır.
Emzirme döneminde soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar ve acı baharatlar gaz yapabiliyor ve kokusu süte geçerek anne sütünün tadını değiştirebiliyor.
Bu dönemde dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise kafein tüketimi. Kafein tüketimi bebeğinizi doğrudan etkiliyor ve hem uyku kalitesini hem de ilerleyen zamanlarda bebeğinizde reflüye bağlı diğer hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Anne sütü nasıl artar? konulu videomuzu izleyebilirsiniz.
Anne Sütü Artırıcı Beslenme Programı
Sabah:
- 2 yumurtalı lor peynirli, bol dereotlu omlet
- Bir parmak kalınlığında peynir
- 5-6 zeytin
- 2 ince dilim tam buğday/çavdar/kepek ekmeği
- 2 dilim ananas
Ara Öğün:
- Rezene Çayı
- 10 fındık
- 1 meyve
Öğle Yemeği:
- 4 köfte kadar et/tavuk/balık
- Fırınlanmış sebze
- 1 kase yoğurt
- 2 ince dilim tam buğday/çavdar/kepek ekmeği
Ara Öğün 1:
- 1 meyve
- 1 su bardağı süt
- Tarçın
Ara Öğün 2:
- Rezene çayı veya emziren anne içecekleri
- Beyaz peynirli tost
Akşam Yemeği:
- 1 kase çorba
- 8 yemek kaşığı sebze yemeği
- 1 kase yoğurt / 1.5 bardak ayran / 1 kase cacık
- Bol yeşillikli salata
- 2 ince dilim tam buğday/çavdar/kepek ekmeği veya 4-5 yemek kaşığı bulgur pilavı
Gece:
- 1 porsiyon meyve
- 1 kase yoğurt
- 2 ceviz
- Tarçın
Not: Bu liste geneldir. Diyet kişiye özeldir, kişisel farklılıklara göre azaltılabilir ya da arttırılabilir. Siz de kendi planınızı oluşturmak için bir beslenme uzmanına danışmalısınız.
Sevgiler.
Diyetisyen Beyza Uyan
instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/
Ben bunları yiyince gaz yapmazmi 2aylik bebeğim var sutumde az var.
Merhabalar bilgileriniz için teşekkür ederim, bende merak ediyorum gaz sorunu olmazmi? Çig Meyve, yeşillik ve bulgur oldugu ıcın korkuyorum kolıklı bir kızım var ve inanin suana kadar ne meyve nede sebze yiyebildim :/ artik kendimi o kadar tükenmiş hissediyorum
Çok güzel bilgilendirme olmuş teşekkür ederim 🤗
Merhabalar, bilgilendirme için teşekkür ederim. Emziren anne içecekleri tam olarak nedir/nelerdir?
Piyasada satılan hazır içecekler mi bunlar ?
Merhabalar Sabiha Hanım,
Emziren anne içecekleri dediğimiz piyasada satılan emziren annelere yönelik içecekler, çaylar olmuş oluyor. Fakat burada şunu hatırlatmak isterim; piyasada satılan bu ürünler genelde çok fazla miktarda ilave şeker içerebiliyorlar. Vücudun bu kadar miktarda ilave şekere hiç ihtiyacı yok. Bu sebeple emzirme döneminde daha doğal yollar ile ilerlemenizi öneriyoruz.
Merhaba 2.5 aylik bir bebeğim var. Bu güne kadar ne emzirmede ne de sütümde hiçbir problem yoktu ama bugün sabah kalktigimdan beri sütum az ve bebeğim tam olarak doymadığı icin cok huzursuz. Tavsiyelerinize ihtiyacım var 😔
Merhabalar,
Beslenme durumunuza, yorgunluğunuza ya da stres durumunuza göre bazı değişiklikler olabilir. Bebeğinizi emzirmeye devam edip, yeterli beslenmeye dikkat ettiğiniz sürece tekrardan eski düzenine oturacaktır. Emzirmeden önce ılık duşla göğsünüze masaj yapabilir ve rezene çayı, kimyon çayı gibi süt artıran bitki çayları tüketebilirsiniz.
Birçok anneden olumlu geri dönüş aldığımız kendi çay tarifimiz ve diğer süt artırma önerileri için Emzirme Destek Elçilerimizden birebir ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli 🙂
https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/
Sevgiler.
20 günlük bebeğim sütüm az geldiği için sürekli huysuz ve emmek.istiyor bende mecbur kalıp mama vermek zorunda kalıyorum.Ilk doğumum 9 yıl önce yaptım ama süt problemi hic yaşamdım.Aksine göğüslerim patlayacak kadar şişti.ama bu doğumum da ilk 1 hafta sütüm iyiydi sonrasında sütüm azaldı ve bende bu durumu inanılmaz derecede kafama takıyorum ve üzülüyorum süt arttırıcı çaylar kullanıyorum ama yine de stresten dolayi mi bilmiyorum sütüm yetmiyor çoğalmıyor bana yardımcı olur musunuz?
Merhaba Hülya Hanım,
Emzirme konusunda aklınıza takılan tüm sorular için Emzirme Destek Elçilerimizden birebir ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli 🙂
https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/
Sevgiler.
Merhaba
2 buçuk aylık bebeğim var çok sık emmek istiyo son 1 haftadır ellerini sürekli ağzına götürüp yalıyo doymadığını düşünüyorum günde 2 kez rezene ve kimyon çayı içiyorum ilave olarak günde 3 kez ev yapımı meyve suyu ve 3 litreye yakın su içiyorum ama sütümde bi değişiklik olmuyo 2. Bebeğim ilk bebeğimde hiç böyle bi sıkıntı yaşamamıştım hatta aşırı derecede sütüm vardı beslenmeme de dikkat ediyorum ama bi türlü sütü mü düzeltemedim yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba Memduha Hanım,
Sütünüzü artırmak için en önemli kural bebeğinizi bol bol emzirmenizdir. Sütünüzü artırma konusunda size seve seve destek olmak isteriz. Anne sütünü artırma konusunda Emzirme Destek Elçilerimizden birebir ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli 🙂
https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/
Sevgiler.
Merhaba benimde 11 aylık kızım var doğduğundan beri sütüm az geiiyor ilk bebeğimde bu sorunu yaşamamıştım ama bunda çok üzülüyorum doya doya emziremedigim için. bende emzirme destek elçilerinizden yardım almak istiyorum ama link açılmıyor Malesef yardimci olabilir misiniz. Lütfen
Merhaba,
Sütünüzü artırmak için en önemli kural bebeğinizi bol bol emzirmenizdir. Sütünüzü artırma konusunda size seve seve destek olmak isteriz. Anne sütünü artırma konusunda Emzirme Destek Elçilerimizden birebir ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Bulunduğunuz ili seçtikten sonra otomatik olarak Whatsapp’a yönlendiriliyorsunuz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli 🙂
https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/
Sevgiler.
Mrblar ben daha taze bir anneyim doğum dan 2 3 gün sütüm Taşçı sonradan azalmaya başladı şimdi bebegm 2 ay 15 günlük ne yapmam lazım