Çoğul Gebelik ile İlgili Detaylar

Çoğul Gebelik ile İlgili Detaylar

Gebelik kadınlar için son derece önemli ve heyecan verici bir süreçken çoğul gebelikler bu dönemi daha da heyecanlı hale getiren bir durumdur.

Peki, çoğul gebelik nedir?

Çoğul hamilelikler, birden fazla yumurta hücresinin aynı anda döllenmesi ve gelişmesiyle oluşur. Bu tarz durumlarda genel olarak ikiz bebekler dünyaya gelir. İkiz bebeklerin yanı sıra üçüz gebeliklerde mümkündür. Üçüz hamileliğin oluşabilmesi için ise üç ayrı yumurtanın üç ayrı sperm tarafından döllenmesi ya da döllenmiş yumurtalardan birinin bölünmesiyle oluşabilir.

Bunların yanı sıra dünyada rekor çoğul gebeliklerde var. Biraz garip olsa da tek seferde 8 hatta 12 bebek sahibi olan anneleri de haberlerde duyuyoruz. Evet, bu durumun garip olduğu kadar ürkütücü de olduğunun farkındayız…

Çoğul Gebelik Sebepleri Neler Olabilir?

Aile hikayesinde çoğul gebelik olanlarda bu ihtimal yüksektir. Genetik yatkınlığın yanı sıra 35 yaş üzeri ya da infertilite tedavisi gören anne adaylarında çoğul gebelik olasılığı tedavi sebebiyle artar. Yumurtlama ilaçlarının da bu tarz gebelikleri artırdığı söylenebilir.

Tek Yumurta Ya Da Çift Yumurta İkizleri Nasıl Olur?

Adet döneminde birden fazla yumurtanın döllenmesi ve bu yumurtaların rahim içinde ayrı ayrı gelişmesiyle çift yumurta ikizleri dünyaya gelir. Çift yumurta ikizleri farklı yumurta ve spermlerden meydana geldikleri için birbirine ancak herhangi iki kardeş kadar benzer ve farklı cinsiyet olabilirler.

Tek yumurta ikizlerinde ise durum farklıdır. Döllenen bir yumurtanın mitoz bölünme sırasında iki parçaya ayrılıp ayrı ayrı gelişmesiyle oluşur.  Aynı sperm ve yumurtanın genetik bilgisine sahip olduklarından olayı tek yumurta ikizleri aynı fiziksel özelliklere sahip olurlar. Bazen ayırt etmek olanaksız gibi gelir.

Çoğul Gebelik ile İlgili Detaylar

Çoğul Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Adet döneminin gecikmesi gebelik şüphesini akla getiren ilk belirtidir. Bu düşünceyle doktora gittiğinizde çoğul gebeliğin belirtileri ultrason ile tespit edilebilir. Ancak ultrason ile 6. haftada iki kese görüldüğünde bebeklerin ikiz olduğu anlaşılır.

Kan testi yapıldığında hamilelik pozitif çıkar ancak bunun ikiz ya da üçüz olduğuna dair bir belirti olmaz. Bu sebeple çoğul gebeliğin anlaşılmasının en iyi yolu ultrason ile yapılan kontroldür. Bunun yanı sıra anne karnının hızla büyümesi ya da iki kalp atışının duyulması da diğer çoğul gebelik belirtileri arasındadır.

Çoğul Gebeliklerde Anne Adayları Neler Yaşayabilir?

Tekli hamileliklerde görülen belirtiler çoğul gebeliklerde farklı seyredebilir. Bu dönemde annelerde görülebilecek durumlar şunlardır:

  • Bulantı ve kusma daha çok olabilir.
  • İlk aylarda kanama riski daha yüksektir.
  • Kansızlık oranı yükselebilir.
  • Tansiyon normal değerlerin üzerinde seyredebilir.
  • Kilo alımı normal gebeliklere göre daha ani ve fazladır.

Çoğul Gebeliklerde Doktor Kontrolünün Önemi

Her hamilelik doktor kontrolü ve takibi gerektirir. Ancak çoğul gebeliklerde risk daha yüksek olduğu için takibi de oldukça önemlidir. Bu sebeple takip planı yapılmalı ve bu plana göre hareket edilmelidir. Hamilelik boyunca kan ve idrar tahlilleri yapılmalı ve bu tahliller doğrultusunda gerekli takviye edici ilaçlar kullanılmalıdır.

Kansızlık oranına göre kan ilaçları kullanılabilir. Ayrıca kalsiyum hamilelik boyunca oldukça önemlidir. Bu sebeple kalsiyum ilaçlarının kullanılması gerekebilir.

Gebelik süresince doktor takibi ile bebeklerin büyümeleri haftalarıyla orantılı olarak ilerliyor mu diye kontrol edilmelidir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ise doğumun nasıl olacağına önceden karar verilmelidir.

Çoğul Gebeliklerde Yaşanabilecek Sorunlar

Daha önce de belirttiğimiz gibi ikiz ya da üçüz gebelik durumlarında tek bebeğe göre risk daima daha yüksektir. Birden fazla bebek taşımak gebeliğe bağlı birtakım problemleri beraberinde getirebilir. Bu riskler şunlardır:

  • Erken doğum: Gebeliğin 37. haftasından önce rahim ağzının açılmasına sebep olan rahim kasılmaları görülebilir. İkiz gebelik durumunda haftadan önce doğum meydana gelebilirken üçüz gebeliklerde bu süre, ortalama 35. haftadır. Bu sebeple erken doğumlarda bebekler düşük doğum kilolu olabilir. Bu durum bazı sağlık sorunlarına sebep olabileceği için çoğul gebelik yaşayan anne adayları sık sık doktor kontrolüne gitmeli ve bebeklerinin sağlığı ile ilgili gereken kontrolleri yaptırmalıdır.
  • Preeklampsi: Diğer adıyla gebelik zehirlenmesidir. Daha çok sebep olduğu yüksek tansiyon ile karakterize edilir. Çoğul gebeliklerde preeklampsi daha fazla görülür. Bu durumun diğer belirtileri ise aşağıdaki gibidir.
  • Ani kilo alımı
  • Baş ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Görme bozuklukları
  • Ellerde ve ayaklarda şişme

Eğer bu tarz belirtiler varsa vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmeli ve gerekli önlemleri almalısınız.

  • Sezaryen doğumda artış: Çoğul gebeliklerde genel olarak sezaryen doğum tercih edilse de ikiz gebeliklerin yarısı normal doğum yapabilir. Ancak ikinin üstünde bebek varsa tavsiye ve tercih edilen doğum şekli sezaryendir.
  • İkizden ikize transfüzyon sendromu: Bu durum daha çok tek yumurta ikizlerinde görülür. Bebeklerin plasentası yani iki bebek arasında damarsal geçiş bulunması halinde görülebilecek bir durumdur. Bir bebeğe daha fazla kan akışı sağlanırken diğer bebeğe daha az kan akışı olur.Bu durumda bebeklerin birine fazla yükleme, diğerinde ise kansızlık ya da gelişme geriliği gibi problemler meydana gelir. Bu sebeple bu durumdan iki bebekte olumsuz yönde etkilenir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda doktorunuzla görüşmeli ve gerekirse erken doğum seçeneğini değerlendirmelisiniz.
  • Kaybolan ikiz sendromu: Bu sendroma bağlı durumlarda erken ultrasonda ikiz gebelik görülür ancak ilerleyen dönemlerde ikizlerden biri görülmeyebilir. Bu durum tam olarak açıklanama Bu durumu engellemek için anne olarak sizin alabileceğiniz herhangi önlem yoktur. Bu sebeple kendinize yüklenmemeli ve üzmemelisiniz.
  • Yapışık ikizler: Bu durumun görülme olasılığı yaklaşık 100.000 doğumda bird Tek yumurta ikizlerinde bazen yumurtalar birbirinden tam olarak ayrılamaz ve sonucunda yapışık ikizler oluşur. Oldukça nadir görülen bu durumda bebekler baş, göğüs ya da leğen kemiklerinden birbirine yapışık olabilirler. Bazı durumlarda ikizler bir ya da birden fazla organı ortak kullanabilir. Yapışma noktası ve paylaşılan organ sayısına göre bazen cerrahi müdahale ile ikizleri ayırmak mümkün olabilir. Bu durumun oldukça nadir yaşandığı unutulmamalı ve çoğul gebelik yaşıyorum acaba böyle bir durum yaşar mıyım diyerek strese girmemelisiniz.

Dilerseniz İkiz Gebelikte Kaçıncı Haftada Doğum Yapmalı?” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Çoğul Gebeliklerde Hangi Testler Uygulanır?

Tekli hamileliklerde yapılan ikili testler yerine çoğul hamileliklerde 11, ve 13. haftalar arasında ense kalınlığı ölçümü yapılır. Tekli gebeliklerde yapılan üçlü ve dörtlü testler yerine çoğul hamileliklerde 20. ve 23. haftalar arası detaylı ultrasonografi yapılır.

Çoğul Hamileliklerde Spor Yapılabilir mi?

Hamilelik kilo aldıran bir süreç olmasının yanı sıra sağlığınıza özen göstermeniz gereken bir dönemdir. Ancak çoğul gebelik de olsa doktor tavsiyesi ile ilk aylarda düşük tempolu spor yapılabilir. Son aylarda ise erken doğum riski olduğu için aktif spor yapılmaması tercih edilir.

Bunların yerine 2. trimester döneminde hafif tempolu yürüyüşler ya da doktorunuzun izniyle yoga ya da yüzme ile ilgilenebilirsiniz. Ancak 3. trimester döneminde daha çok istirahat etmeniz ve daha az hareketli olmanız tavsiye edilir.

Hamilelik, başlı başına heyecanlı ve merak uyandıran bir süreçtir. Karnınızda yeni bir hayatın oluşması, büyüdükçe size tepki vermesi kelimelerle anlatılamayacak duygular arasında, en üsttedir. Hele bir de ikiz ya üçüz annesi olacaksanız… Karnınızda iki hatta belki de daha çok kalbin atması tarifi mümkün olmayan bir durum olsa gerek. Bu sebeple bu dönemlerin tadını çıkarmalı ve strese girmemelisiniz.

Tüm çoğul gebelik sürecinde hamileliğinizi takip eden bir kadın doğum uzmanı olmalı ve bu süreçte doktorunuzla birlikte sıkı bir plan yapıp buna göre hareket etmelisiniz. Ayrıca her zaman yanınızda size yardım edebilecek kişilere de ihtiyacınız olacak. Çünkü hamilelik başladıktan sonra kısa sürede kilo alabilir ve hareketlerinizde birtakım kısıtlamalar olabilir.

Doktorunuzun tavsiyeleri ve sevdiklerinizin desteğiyle bu dönemi kolayca ve sorun yaşamadan geçirebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

“Çoğul Gebelikler Hakkında Merak Ettikleriniz” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Çoğul Gebelikler Hakkında Merak Ettikleriniz: https://www.bebek.com/cogul-gebelikler-hakkinda-merak-ettikleriniz/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

31. Hafta Gebelik

Hamilelikte Uyku Pozisyonları Neden Önemlidir?

Hamilelikte Yanlış Bilinen Doğrular