emzirme

Anneler İçin Emzirme Rehberi (Tüm Detaylar)

Yaşasın Anne Sütü!

Mucizevi gıda anne sütü bebekleri sadece beslemekle kalmıyor, bağışıklık sisteminin de gelişmesini sağlayarak, pek çok hastalığa karşı koruyucu rol oynuyor.

Anne sütü, bebeğin her anlamda sağlıklı büyüme ve gelişmesi için gerekli bütün öğeleri kapsayan sindirimi en kolay, en doğal besindir. Bu nedenle bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü vermek onun şimdiki ve gelecekteki sağlığına sonsuz faydalar sağlıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Şimşek, bu son derece önemli besinin bebekler üzerindeki etkilerini anlatıyor.

İlk Günlerde Gelen Süt Çok Önemli

Doğumdan sonra ilk beş gün gelen süte kolostrum deniyor. Kolostrum sarımsı renkte daha kıvamlı, yoğun bir süt ve bebeğin bağışıklığını destekleyen proteinlerinden de çok zengin. Özellikle kolostrum da bulunan IgA bebeğin bağırsaklarının iç yüzeyini kaplayarak onu bağırsak enfeksiyonlarından koruyor.

Anne sütü ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz 15 soruda anne sütünün önemi makalemize aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

15 soruda anne sütünün önemi https://www.bebek.com/15-soruda-anne-sutunun-onemi/

baby

İhtiyaca Göre İçeriği Değişiyor

Anne sütünün bir başka mucizevi yanı da yaşayan canlı bir sıvı olması ve içeriğini bebeğin ihtiyacına göre değiştirmesi. İçeriği anneden anneye, günün belli saatlerinde emzirmenin başında ve sonunda değişiyor.

Öte yandan anne sütünün içinde bebeğin gelişimini olduğu kadar bağışıklığını da destekleyen fonksiyonel besinler bulunuyor.

Bunlar uzun zincirli yağ asitleri, probiyotikler, prebiyotikler ve nükleotidler. Anne sütünün bebeğin bağışıklık sistemini desteklemede aktif ve pasif rolü var. Anne, geçirmiş olduğu hastalıklara karşı oluşturduğu tüm antikorları sütünden bebeğine aktarıyor.  Aynı zamanda içeriğindeki proteinler bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesini destekliyor.

Aşının Etkinliğini Arttırıyor!

Bu mucize besinin içinde bulunan antimikrobiyal ajanlar bebeği bakteriyel enfeksiyonlardan koruyor. Anne sütünde bulunan nükleotidler bebeklere yapılan aşıların etkinliğinin oluşmasında rol oynuyor aynı zamanda her türlü hastalığa karşı savunmada önemli olan antikor yapımını artırıyor.

İçeriğinde bulunan hormonlar, enzimler, büyüme faktörleri, canlı hücreler, antimikrobiyal ajanlar bebekleri her türlü enfeksiyon, kronik hastalık, obezite ve alerjik hastalıklardan koruyor.

İlk 6 ay sadece anne sütü verildiğinde bebekler orta kulak iltihabı, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, astım, bronşiyolit, atopik egzama, lösemi, çölyak hastalığı, bebek beşik ölümüne kadar pek çok hastalığa karşı belirgin oranda korunmuş oluyor.

Anneler İçin Emzirme Rehberi (Tüm Detaylar)Doğru Emzirme Nasıl Olmalı?

Çiçeği burnunda annelerin, akıllarına takılan en önemli sorulardan biri de ‘’bebeğimi nasıl emzirmeliyim?’’ sorusudur. Başarılı bir emzirme hem anne hem de bebek açısından son derece önemli olduğundan doğru emzirme nasıl olmalı sorusunun yanıtını Hamile Eğitmeni ve Emzirme Danışmanı Esra Ertuğrul veriyor.

Anne sütü ve emzirmenin hem bebek, hem de anne için, başta beslenme olmak üzere, sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden çok sayıda yararları olduğu bilinen bir gerçek.

Başarılı emzirme için tüm sağlık personelinin bu konuda eğitimli ve istekli olması, eğitimin hamilelik döneminde başlaması, anneye bu konuda destek ve yardımın hemen doğum sonrası başlaması son derece önemli. Ayrıca bebeğe su dahil başka hiçbir gıda, sıvı verilmemesi, anne ile bebeğin aynı odayı paylaşması, bebek her istediğinde emzirilmesi, emzik ve biberondan kaçınılmasına da dikkat etmek gerekiyor.

Daha fazla bilgi için doğum sonrası bebek emzirme rehberi makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak makalemize kolayca ulaşın.

Doğum sonrası bebek emzirme rehberi; https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-bebek-emzirme-rehberi/

 

doğru emzirme pozisyonu

Hangi Sıklıkta Emzirmeli?

Bebekler doğduğunda ilk 10-12 gün anne sütü olgunlaşana kadar saatte ve hangi memeyi emzirdiğinize bakmaksızın sık sık emzirilmeli.

10-12 günden sonra bir memeden emdikten sonra genelde uyuyup ve çok kısa sürede tekrar emmek isterse aynı memeden emzirmeye devam edebilirsiniz ancak emdikten sonra 2,5-3 saat sonra emmek isterse o zaman diğer memeden de emzirebilirsiniz.

Buna dikkat ederseniz bebeğiniz sütünüzün yağlı kısmını alır ve kilo alımı istenilen şekilde olur.

daha çok emzir

Emzirme Başarısının Artırılması İçin Neler Yapılabilir?

Doğum sonrası anne ile bebeğin hemen tensel temasının sağlanması gerekiyor. İlk emzirmeye kadar rutin girişimlerin ertelenmesi (tartma, kan alma, aşı, K vitamini gibi) ilk emzirme sonrası bu işlemlerin yapılması da çok önemli.

Bebek doğduktan sonraki ilk 24 saatte 8-12 kez emzirmenin sağlanması, teknik açıdan doğru bir emzirmenin anneye sağlık uzmanları tarafından gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca tıbbi bir gereklilik yoksa su, mama gibi takviyelerin verilmemesi, emzik ve biberon kullanılmaması da unutulmaması gerekenler arasında.

Anne ve bebeğin aynı odada kalması da emzirmenin başarısını artırıyor. 

Önemli! Anneye kendi beslenmesi ve yeterli sıvı alımı için de önerilerde bulunulması son derece önemlidir.

Emzirme döneminde beslenme önerileri makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayarak makaleye kolay ulaşın!

Emzirme döneminde beslenme önerileri; https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Annenin Psikolojik Durumu Emzirmeyi Etkiliyor

Süt yapımı ve alımında sorun olduğunda önce nedenin belirlenmesi, sonra da uygun bir çözüm üretilmesi gerekiyor. En sık görülen nedenler annenin psikolojik durumu ve emzirme tekniği ile ilgili faktörler olduğundan, iletişim becerilerini kullanılarak annenin rahatlaması ve gevşemesinin sağlanması önemlidir.

Ayrıca teknik destek ile sütün sık ve tam olarak boşaltılmasının sağlanması varsa altta yatan tıbbi sorunların tedavi edilmesi çoğu durumda beslenme desteğine gerek kalmadan sorunu çözüyor.

emzirme - psikoloji

Emzirirken Annelerin En Sık Karşılaştığı Sorunlar ve Çözümleri

Emzirmenin doğru şekilde yapılmaması annenin bazı sorunlarla karşılaşmasına neden olabiliyor. Bu sorunları ve nasıl önlem alınması gerektiğini Hamile Eğitmeni ve Emzirme Danışmanı Esra Ertuğrul anlatıyor.

Emzirme döneminde karşılaşılan sorunlar için emzirme sorunları ve çözümleri makalemizi okuyabilirsiniz. Makaleye ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayın!

Emzirme sorunları ve çözümleri; https://www.bebek.com/emzirme-sorunlari-ve-cozumleri/

Meme Ucu Çatlakları

Emzirme sırasında karşılaşılan sorunların başında meme ucu çatlakları geliyor. Normalde emzirme ağrılı değildir fakat bazı anneler ilk günlerde emzirme sonrası meme uçlarında bir miktar hassasiyet hissedebiliyor, ancak bu kısa sürede ortadan kalkıyor.

Bazı durumlarda ise bebeğin memeyi iyi tutamaması sonucu, meme ucunda önce hassasiyet daha sonra ise çatlak meydana geliyor. Meme ucu çatlakları meme başının çevresinde, meme ucunda enine çizgi halinde ya da areola da oluşabiliyor.

Etkin emzirme olmadığı durumlarda, doluluk başlıyor, meme başındaki çatlaklardan bakteri geçişi sonucu meme iltihapları ve apseleri ortaya çıkabiliyor. Bu durumda sütün sağılarak tam olarak boşaltılması ve hava ile temas etmesi, kısa sürede iyileşme sağlanmasında önemli.

Bebeğin memeden doğru emzirme yapması ile memeyi sadece günde iki kez kaynamış ılık su ile temizlemek ve en son gelen sütü meme ucu çevresinde bırakmak (kuru yara iyileştirme metodu) veya tıbbi derecede saflaştırılmış lanolin kullanımı (nemli yara iyileştirme metodu) iyileşme için yararlı.

Meme ucu çatlaklarının tedavisi için göğüs ucu kremi ürünlerini inceleyebilirsiniz. Ulaşmak için linke tıklayın!

https://www.e-bebek.com/gogus-kremi-c3944/

Meme Ucunda Ağrı

Bebeğin anne memesini doğru şekilde kavramadan, sadece meme ucunu kaparak emmesi durumunda ağrılar ortaya çıkıyor. Doğru emzirme için bebeğin meme ucu etrafındaki areola bölgesini tüm olarak ağzına alarak emmesi gerekiyor.

Bebek sadece uç emdiğinde “pozisyona bağlı ağrılı meme başı” diye tanımlanan durum ortaya çıkıyor. Meme başı çatlakları yoktur, meme başı derisi normal görünümdedir ama çok ağrı vardır. Bebek bu şekilde emmeye devam ederse yeterli süt çekmediği için süt miktarı azalıyor.

Bebek sık sık ağlar ve emmek ister. Anne acı duyduğu için emzirmekten kaçınır. Bu durum bir kısır döngüye dönüşebiliyor. Bu durumu engellemek için annenin doğru emzirme tekniğini öğrenmesi, emzirmenin sonunda bebeğin memeyi bırakmasını beklemesi, zorla çekmemesi gerekiyor.

Memede Şişme, Birikme

Memenin bir bölümünde ya da başka bir deyişle süt kanallarının bir kısmında süt kalırsa buna süt birikmesi deniyor. Memedeki şişkinlik en fazla 48 saat içinde azalıp kaybolmaz ise, emzirme danışmanı veya sağlık profesyonelinden yardım almak gerekiyor. Aksi takdirde, boşaltılmayan sütler apse oluşumuna, derinleşerek de kanal tıkanıklığı ve meme iltihabına neden oluyor.

Bebeğin memeye doğru yerleşmesi ve sık sık emzirme ile şişme önlenebiliyor.

Öte yandan zaman zaman sütün toplandığı kanallardan birinin veya bir kaçının tıkanması dolayısıyla memede süt birikmesi oluşabiliyor.

Bu durumun nedenleri fazla süt üretimi olması, emzirmeye başlamanın gecikmesi, bebeğin memeye kötü yerleşmesi, sütün seyrek boşaltılması, emzirme süresinin kısa tutulması demek mümkün.

Kanal tıkanıklığının oluşmaması için doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanması,  bebeğin memeyi iyi kapmasının sağlanması gerekiyor.

Meme İltihabı (mastit)

Tıkalı süt kanalından bakteri girişi olursa meme dokusu enfekte oluyor. Enfekte olmuş anne memesinde, sert kabartılar, şiddetli ağrı, kızarık bölgeler oluşuyor ve ateş başlıyor. Annenin bebeğini yetersiz, seyrek ve kısa süreli emzirdiğinde süt akışının azalması, herhangi bir çarpma ya da vurma sonucu memelerde travma oluşması, meme ucu çatlaklarından bakteri girmesi sebep olabiliyor.

Anne sütü, memenin bir bölümünde kalır ise, orada süt stazı (süt birikmesi) oluşuyor. Bu süt, boşaltılmaz ise, meme dokusunda iltihap oluşmasına neden oluyor. Bu, infektif olmayan mastittir. Açık bir bölge olan meme ucundan rahatlıkla içeri giren bir bakteri ile meme dokusu infekte olabiliyor ve infektif mastit meydana geliyor.

Tedavinin temeli, süt akışının hızlandırılması, sık emzirme, meme ucuna doğru yapılabilecek hafif bir masaj, ılık pansuman ve sağım ile meme iltihabı iyileştirilmesidir.

Emziren Anne Nasıl Beslenmeli?

Emziren annelerin beslenmesi şüphesiz ki çok önemli. Üstelik hem emziren hem de çalışan bir anneyseniz beslenme daha da önem kazanıyor. Medical Park Göztepe Hastanesi’nden Diyetisyen Dilara İsmailoğlu’na emziren annelerin günlük yaşamda ve çalışırken nasıl beslenmesi gerektiği konusunu şöyle anlatıyor:

Emzirme dönemi hem anne hem de bebek için çok özel ve önemli. Bu dönemde sütün yeterli düzeyde olabilmesi için beslenme en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor.

Yeterli düzeyde süt salınabilmesi için günde 3 litre sıvı alımı son derece önemli. Bu sıvının en az 8 – 10 bardağının su olması gerekiyor. Geri kalan kısmı ise süt, ayran, komposto, hoşaf, taze sıkılmış meyve suları veya sebze suları, limonata, lohusa şerbeti, çok açık çay ya da papatya rezene gibi çaylardan sağlanabiliyor.

Annelerin, her emzirme sonrası sıvı almaya özellikle bir miktar su içmeye özen göstermesi gerekiyor.

Anneler İçin Emzirme Rehberi (Tüm Detaylar)

Emzirme Döneminde Gaz Yapan Gıdalara Dikkat!

Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, kuru baklagiller, brokoli gibi besinler gaz yapıcı özellikleri ve anne sütünün tadını değiştirebilme özelikleri nedeni ile dikkatli tüketilmeli. Bazı bebekler bunların yarattığı tat farklılığını fark ederken bazıları ise fark etmeyebiliyor.

Bu tarz besinleri tükettikten sonra bebekte gaz şikayetlerine ve emmeyi reddetme durumuna bakarak bu besinleri tüketmeye devam edebilir ya da kesebilirsiniz.

Süt oluşum sürecinde günlük protein ihtiyacınızın karşılanmasında bitkisel protein kaynaklarının dışında hayvansal protein de önemli. Emziren kadınların günlük tüketimlerine ek olarak 1 yumurta ve 2 su bardağı süt veya yoğurt eklemeleri ile günlük ihtiyacı karşılanmış oluyor.

Günde 5-7 porsiyon taze sebze ve meyve mutlaka tüketilmeli, bunların mevsimsel ürünlerden seçilmesine dikkat edilmeli.

Salam, sosis, sucuk, jambon gibi katkı maddesi içeren baharat ve tuz yoğunluğu fazla olan besinlerden, konserve gıdalardan uzak durmak, kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt, peyniri her gün mutlaka tüketmek de son derece önemlidir.

Anne sütünü artırmak için öneriler konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Emziren Annenin Örnek Besin Tüketim Tablosunda Neler Olmalı?

Süt grubu:

  • 2-3 porsiyon

Et, peynir, yumurta:

  • İki kibrit kutusu kadar peynir (60 gram)
  • Et, tavuk, balık (3-4 porsiyon)
  • Yumurta (1 porsiyon)

Meyve ve Sebze:

  • 5-7 porsiyon

Tahıllar:

  • Ekmek (3-4 porsiyon)
  • Bulgur, makarna vb. (2-3 porsiyon)
Dikkat! Bu liste geneldir. Diyet kişiye özeldir, kişisel farklılıklara göre azaltılabilir ya da arttırılabilir. Siz de kendi planınızı oluşturmak için bir beslenme uzmanına danışmalısınız.

Anne Sütü Miktarını Artıran Yiyecekler

Emzirme dönemindeki annelerin büyük çoğunluğu zaman zaman bebeklerinin yeterince süt alıp almadıklarından endişe ediyor. Vücudun ürettiği süt miktarı ve bebeğin emme miktarı kontrol edilemediği için annelerde “yetersiz süt üretimi” endişesi oldukça normal.

Ancak şunu söylemek gerekir ki bebeğe yetecek kadar süt üretilememesi durumu oldukça nadir görülen bir durum.

Eğer doktorunuzun tavsiye ettiği biçimde besleniyorsanız ve sütü azalttığı ya da kalitesini düşürdüğü bilinen gıdalardan, içeceklerden uzak duruyorsanız çok büyük ihtimalle sütünüz bebeğinize yeterlidir.

Bu dönemde, yine doktorunuza danışarak anne sütünü artırdığı bilinen bazı besinlerden yardım alabilirsiniz.

Anne sütü miktarını artıran

Anne sütünü artırma önerileri makalemizi inceleyebilirsiniz. Makaleye ulaşmak için linke tıklayın!

Anne Sütü Miktarını Artıran Besinler

Çemen otu tohumu

Hint mutfağı ve tıpta yaygın olarak kullanılan çemen otu tohumu anne sütünü arttırmaya yardımcı olabiliyor. Bazı araştırmalar 2 hafta boyunca düzenli olarak çemen otu tüketiminin anne sütünü belirgin oranda arttırdığını ortaya koymuş.

Rezene

Etnofarmakoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre rezene, anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik ediyor.

Dereotu

Rezenenin yakın akrabası olan dereotu sağlıklı anne sütü üretimini destekleyen hormonal değişikliklere yardımcı olabiliyor.

Malt içecekler

Alkolsüz malt içecekleri, içindeki B vitamini sütü artırıyor. Burada en önemli etken düzenli olarak her gün tüketmek…

Bunun dışında anne sütüne etkileri konusunda bilimsel araştırma bulunmamakla birlikte çeşitli toplumlarda, emzirme dönemindeki kadınlara önerilen ve yüzyıllardır geleneksel olarak tüketilen yiyecekler de var. Bunlar;

siyah susamSiyah Susam

Kalsiyum bakımından zengin olan siyah susamın anne sütünü artırmaya yardımcı olduğuna inanılıyor. Kalsiyum dışında bakır gibi bazı mineraller içeren susamı yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

 

 

Kimyon

Süt üretimini teşvik ettiği düşünülen kimyon doğumdan sonra anneyi güçlendirmek için önemli olan demir bakımından da zengin.

Arpa

Arpanın anne sütünü artırdığı yönünde herhangi bir bilimsel araştırma sonucu bulunmamasına karşın emzirme dönemindeki anneler tarafından yüzyıllardır geleneksel olarak tüketiliyor, özellikle arpa ve rezene kombinasyonunun sütün kalitesini yükselttiğine inanılıyor.

Fesleğen

Sindirim sistemini düzenleyen, sakinleştirici etkisi bulunan ve buna ek olarak iyi bir K vitamini kaynağı olan fesleğen yemeklerle birlikte veya çay şeklinde tüketilebiliyor.

Yeşil sebzeler

Mükemmel birer vitamin ve mineral kaynağı olan fasulye, ıspanak, pancar yaprağı ve kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler laktasyonu arttırabilir. Bu yeşillikler aynı zamanda sindirime yardımcı oluyor.

sağlıklı - besin

Kırmızı ve Turuncu Sebzeler

Beta-karoten bakımından zengin havuç, tatlı patates, pancar ve diğer kırmızı, turuncu sebzeler anne sütü kalitesini arttırmaya yardımcı olabiliyor.

Yulaf

Besin lifi, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan yulaf emziren anneler arasında oldukça popüler bir besin. Kendinize yulaf püresi hazırlayabilir ve pürenin besin değerini arttırmak için fındık, süt, meyve ya da baharat ekleyebilirsiniz.

Yağlar

Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve susam yağı gibi sağlıklı yağların emzirmeye yardımcı olduğuna inanılıyor. Bu yağlar ayrıca annenin enerjisini artırıyor.

Anne Sütünü Sağma ve Saklama Nasıl Olmalı?

Bebekler için en önemli gıda kuşkusuz ki anne sütü. Özellikle ilk altı ay anne sütü ile beslenmelerinin faydası saymakla bitmiyor.  Ancak  yeni bebeği olan özellikle de bir süre sonra işe başlayacak pek çok annenin de aklına bir soru takılıyor; “sütümü nasıl sağıp, bebeğime bırakabilirim”

Çiçeği burnunda anneler için son derece önemli olan bu konuyu Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Uzman Hemşire Sevda Topal (Yenidoğan Sorumlu Hemşiresi) açıklıyor.

Facebook ve Youtube üzerinden gerçekleşen Anne Sütünün Sağılması ve Saklanması konulu canlı yayınımızı izleyebilirsiniz.

YouTube video

Sağma İşlemi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Tıkanık (şiş) memeyi rahatlatmak, memede süt birikmesi, çökük meme başı, emmesi sorun olan bebek, memeyi reddeden bebek, hasta bebek, hasta anne ya da anne işe başlamışsa sütün sağılması gerekiyor. Süt sağma işleminden önce; ellerin yıkanması, sessiz ve sakin bir yer seçilmesi, ılık bir şeyler içilmesi, memelere masaj yapılması daha sonra süt sağma işlemine geçilmesi gerekiyor.

Çalışan annelerin göğüslerinde süt birikmesini önlemek için sütlerini 3-4 saatte bir sağması öneriliyor.

Anneler İçin Emzirme Rehberi (Tüm Detaylar)

Hangi Yöntemlerle Anne Sütü Sağılabilir?

Elle Anne Sütü Sağma

Süt sağmak için en iyi yöntemlerden biri demek mümkün. Bunun için, baş parmak meme başı ve areolanın üstüne işaret parmağı ise alta yerleştirerek diğer üç parmakla memeyi destekleyin.

Baş ve işaret parmaklarınızı yavaşça içe göğüs duvarına doğru bastırın ve basıp bırakarak sağın. Yanlardan da aynı şekilde bastırarak sağmanız gerekiyor. Meme ucunu bastırmayın, bir memeyi üç-beş dakika sağıp, sonra diğerine geçin. Sütü sağmak için ağzı geniş temiz bir kap tercih edin.

Enjektör Pompası İle Anne Sütü Sağma

Pistonu ters takın. Meme ucuna dayayın, dışa doğru çekin meme içe doğru uzar ve süt akmaya başlar, tekrarlayarak sağma işlemine devam edebilirsiniz.

Pompa İle Sağma

Etkili bir pompa bebeğinizin emme hareketini taklit ettiğinden sizin için kolay olacaktır. Bir bebeğin emişi sürekli değildir, em-bırak ritminde devam eder, bebeğin emiş gücü dokunun zarar görmesine yol açmadan sütü dışarı çıkarır, pompanın bu döngüyü ve emişi dengelemesi gerekiyor.

Aynı anda her iki göğüs sağabilirsiniz. Pompayı öncelikle yavaş hızda açın, süt akmaya başladıktan sonra istenilen hızda ayarlamanız mümkün.

Anne Sütü Nasıl Saklanmalı?

Sağılmış olan sütün uygun koşullarda saklanması da son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konu.  Anne sütünü saklamak için steril bir kap veya süt saklama poşeti tercih etmek gerekiyor. Sütün sağıldığı tarih ve saatin üzerine yazılması da sütü bebeğe verirken en eski tarih ve saatten başlanması açısından önem taşıyor.

Sağılmış olan anne sütü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabı rafında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay süreyle saklanabiliyor. Derin dondurucudan çıkarılan anne sütü ılık su içine konularak çözdürüldükten sonra bebeğe verilebiliyor.

Anne sütünün saklanmasında 3 kuralı; anne sütü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabı rafında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay süreyle saklanabilir.

Anneler İçin Emzirme Rehberi (Tüm Detaylar)

Bebeği Anne Sütünden Kesme Aşamaları

Emzirme, bebeğinize verebileceğiniz en büyük armağan. Ancak belli bir zamandan sonra bu hediyeyi geri almak zorundasınız. “Peki ya ne zaman?” sorusu sizin de aklınıza takıldıysa Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç’ın önerilerini okumanızda yarar var.

Emzirmenin kesilmesi için doğru bir zaman yok. En önemlisi bebeğin emzirmeden kesilmesine hazır olması ve annenin anne sütünü kesebileceğini hissettiğiniz zaman doğru zamandır. Genellikle bebekler 9-12. aydan önce bırakmayı tercih etmezler.

Önerilen, en az 1 yıl bebeklerin anne sütü almaları ve emzirmenin 2 yaşına kadar da sürdürülebilmesi. Aklınızda olsun!

Lütfen sabırlı olun!!!

Emzirmenin kesilmesi aşamasında kendinizi üzgün, yalnız, suçlu veya depresif hissetmeniz son derece doğal. Dr. İnanç hem kendiniz hem de bebeğiniz için yapabilecekleriniz konusunda şunları söylüyor: “Bu dönemde bebeğinizi daha fazla kucağınıza alın ve emzirmenin kesilmesinin büyümenin bir basamağı olduğunu hatırlayın.”

Sütten kesme konusunda dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Emzirme aniden değil, mutlaka yavaşça ve alıştıra alıştıra kesilmeli. Ani kesilme bebek için travmatik olabiliyor.

Dr. İnanç bu noktada bir uyarıda bulunarak şunları söylüyor: “Eğer çocuğunuzun hayatında önemli bir olay olacaksa (taşınmak, annenin işe başlaması, yeni bir bakıcı gibi) veya hastalık-diş çıkarma dönemi ise bu işi bir süre erteleyin.”

Anne Sütünden Kesmek İçin Bu Metodları Deneyin!

  • Günde bir kez emzirmeyi atlayarak işe başlayın. Kademeli olarak bir öğün-bir öğün azaltın, bebeğiniz zamanla alışacaktır. Besin maddesi olarak varsa sağılmış anne sütü, formül süt veya 1 yaştan büyük ise inek sütü verebilirsiniz.
  • Emzirme sürenizi kısaltın. Emzirme sonrası yaşına uygun ek besin verin.
  • Emzirmeyi erteleyin ve ilgisini başka tarafa çekin.
  • 1 yaşından büyükse bebeğinize nerede ve ne zaman emzireceğinize dair kısıtlamalar koyabilirsiniz. Sadece bu koltukta ve uykudan önce emebilirsin veya sadece hava karardıktan sonra emebilirsin gibi.
  • Bu dönemde babalara büyük iş düşer. Siz etrafta değilken bebeği babanın beslemesi faydalı olabilir.
  • Gece öğünlerinin kesilmesi her zaman daha zordur. Bu nedenle gece emzirmeyi kesmeyi en sona bırakın. Gece uyandığında eşiniz veya bir yakınınız kucağına alsın ve sakinleştirmeye çalışsın.
  • Eğer emzirmeyi kesmeyi denediniz ve hiçbir şekilde başarılı olamadıysanız belki sizin bebeğiniz için emzirmeden kesmek için uygun zaman değildir. Bir süre sonra tekrar deneyin.

Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en ideal, eşi bulunmaz beslenme yöntemi emzirmedir. Bu uzun ve keyifli süreçte anneliğinizin tadını çıkartmanızı tavsiye ederiz.

Doğum sonrası kilo verme makalemizi inceleyebilirsiniz. İncelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Doğum sonrası kilo verme; https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kilo-vermek/

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğum Sonrası Adet Olamama

Çalışmayan Anneler Doğum Parası Alabilir mi?

Doğum Sonrası Anneler için Uyku Tüyoları