Anne Sütü Sağılması

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

YouTube video

Anne Sütü Nasıl Sağılmalı ve Saklanmalı?

Birçok uzman, annelerin bebeklerini yaşamlarının ilk altı ayı boyunca emzirmeyi şiddetle tavsiye etmektedir. Anne sütü sağmak, hem bebek hem de anne için yararlıdır. Anne sütü, bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirirken enfeksiyonlara karşı korur. Diyabet, obezite ve astım gibi sağlık sorunu ile karşılaşmalarını en aza indirger. Doğumdan sonra rahimdeki kanamaların çabuk bir şekilde durmasına yardımcı olur. Meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltır. Annelerin bebekleri ile bağ kurması için de harika bir yol olduğunu da söylemeden geçemeyiz.

Anne Sütü Neden Sağılır?

Erken doğum veya bebeğinizin hasta olarak dünyaya gelmesi, onun taburcu olmasının gecikeceğini gösterebilir. Anne sütü sağarak, onun sizin sütünüzle beslenmesini sağlayabilirsiniz. Sağlık deposu sütünüzle onun gelişmesini destekler ve hastaneden eve geçiş sürecini hızlandırabilirsiniz.

  • Annenin çalışması, öğrenci olması veya başka nedenler yüzünden bebeğinden ayrı kalması anne sütü sağmak için iyi bir sebeptir.
  • Bazı kadınların göğüs uçları düz veya içe dönük olabilmektedir. Bebeğiniz böylesi durumlarda emmek için zorlanacaktır. Anne sütü sağma pompasını birkaç dakika kullandığınızda meme ucu belirginleşir ve bebeğiniz emmekte zorlanmaz.
  • Sütü daha fazla akar hale getirmek için birkaç dakika süt sağma pompasını kullanabilirsiniz. Böylece süt damarları açılır ve göğüs ucunuz yumuşar. Göğüs pompası kullanarak bebeğiniz için konforlu bir emzirme süreci başlatmış olursunuz.
  • Sütünüz az geliyorsa süt sağma pompası ile bebeğiniz için daha fazla süt üretebilirsiniz. Her gün fazladan pompalanan süt hem bebeğiniz için ek süt olmasını hem de sütünüzün daha hızlı oluşmasını sağlayacaktır.
  • Bebeğini besleme deneyimi yaşamak isteyen babaya süt sağma pompası kullanarak bu zevki tattırabilir; bebeği ile var olan bağın daha da kuvvetlenmesini başarabilirsiniz.
  • Normal doğumlarda süt hormonları daha çabuk salgılandığı için anneler bebeklerini hemen emzirebilirken, sezaryen ile doğum yapan annelerde sütün gelmesi gecikebilmektedir. Bu nedenle anne sütü pompa ile sağılarak sütün gelmesi kolaylaştırılır.

sut-sagilmasi

Kaç Tip Süt Sağma Pompası Vardır? Sizin İçin Hangisini Kullanmak Daha İyi Olur?

Manuel (Elle çalıştırılan) Göğüs Pompaları:

Anne sütü sağmak için elle çalıştırılan pompalar, elektrikli pompalara göre daha küçük ve saklaması daha kolaydır. Elektrikli pompalara göre daha ucuz olduklarını da söyleyebiliriz, ancak manuel süt sağma pompaları ara sıra kullanımlar için tercih edilmelidir. Çünkü manuel süt sağma pompaları ile süt sağmak için fazlaca güç sarf etmek gerekebilmektedir. Çalışmaya başladıysanız ve daha uzun süreli ayrılıklar yaşıyorsanız manuel süt sağma pompaları sizin için pratik olmayacaktır. Manuel süt pompası el gücü ile çalıştığından süt akışını en hızlı şekilde tetikleyen ritmi bulmak için pratik yapmak gerekli olacaktır.

Elle çalışan süt sağma pompaları; iki el ile kullanmamız gereken şırınga şeklinde, tek el ile kullanılabilen tabanca kabzası ve bisiklet kornasına benzeyen biçimlerinde karşımıza çıkmaktadır. Daha ayrıntılı inceleme için e-bebek internet sitesine göz atabilirsiniz.

Otomatik (Elektrikli/Pilli) Göğüs Pompaları:

Anne sütü sağmada otomatik pompalar yüksek fiyatlarına rağmen manuel pompalara oranla daha kolay kullanım özelliğine sahiptir. Çünkü çok fazla fiziksel güce ihtiyaç duyulmaz ve süt sağımını anne için daha kolay hale getirir. Otomatik göğüs pompaları tek veya çift olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İki memeyi aynı anda boşaltmaya yarayan çiftli süt sağma pompası anne sütü sağmada zaman tasarrufu sağlarken süt depolamayı artırabilir.

Bazı otomatik pompalar, sizi rahatsız edecek derecede gürültülü çalışabilir. Manuel pompalar gibi otomatik pompaların da taşınabilir özellikte olanları vardır. İlk etapta taşımak kolay gibi gelse de ağırlığı ve hacmi size biraz hantal gelebilir.

Otomatik süt pompalarının dayanıklı ve garantili motorları olmalıdır. Süt akışınızı kontrol edebilmek ve kendiniz için en etkili emiş hızını belirleyebilmek için pompanın ayarlanabilir nitelikte olması önemlidir.

Pompayı nerede kullandığımız da önemlidir. Bazı süt sağma pompa modelleri şarjlı ve pilli olabilirken diğerleri değildir. Süt sağma ihtiyacı giderilirken her defasında elektrik prizi aramak zorunda kalabilirsiniz. Elektrik kesintileri esnasında pille çalışan veya manuel göğüs pompalarını tercih etmenizi önerebiliriz.

Süt Sağma Pompası Nasıl Kullanılır?sut-pompasi

Manuel pompa kullanarak anne sütü sağma:

Öncelikle ellerinizi yıkamayı ve göğsünüzü ılık bir bezle temizlemeyi unutmayın. Sonra pompayı göğsünüze yerleştirin ve uygun mekanizmayı bastırıp serbest bırakın. Bunu sürekli yaparak sütü şişeye doldurmaya başlayabileceksiniz. Hafifçe eğilerek yer çekimini devreye sokup süt akışını hızlandırabilirsiniz. Sütüm az geliyor diye endişelenmeyin, manuel süt sağma pompaları ile süt sağma işlemi yavaş olacaktır.

Otomatik pompa ile anne sütü sağma:

Gerekli hijyene özen göstermeyi unutmayınız. Memeden sütü sağmak için gerekli aparatları göğsünüze yerleştirin ve makineyi açın. Otomatik süt sağma pompasının hızını ve emiş gücünü uygun şekilde ayarlayın. Süt akışı yavaşlayana kadar devam edin. Bu tarz pompalarda süt sağma işlemi 15-20 dakika içinde bitmiş olmalıdır.

Kullanılmış Süt Sağma Pompaları Bizim İçin Uygun mudur?

Yavrunuzdan uzakta olduğunuz zaman, var olan sütünüzü sağarak bebeğinizin beslenmesini sağlayabilirsiniz. Peki bir başkasının kullandığı süt sağma makinesini kullanmamız uygun olur mu? Doktorlar, emzirme danışmanları ve pompa üreticileri bir başkasının kullandığı süt sağma pompasını ödünç almanın veya satın almanın pek de iyi bir fikir olmadığını dile getirmektedirler. Bunun nedeni, süt sağma pompasının önceki sahibinde bulunan virüslerin ve bakterilerin pompanın içinde hapsolabilmesidir. Pompada bulunabilecek bakteri ve virüsler, sık sık yapılan temizlik ve düzenli sterilizasyonla bile bebeğinizin sağlığı için potansiyel olarak tehlikedir. Hastanelerin yeni doğan ünitelerinde büyük mekanik süt sağma makineleri kullanılmaktadır. Kullanıcılar arasındaki kirlenme riskini azaltmak için her annenin kendine ait aksesuar kiti olmalıdır. Bu çoklu kullanıcı için anne sütü sağma makineleri, 5- 5.5 kilogram ağırlığında olup tekli ve çiftli sağım yapabilmektedir. Bu tarz makinelerin kullanılmasında sakınca yoktur.

sut-saklama

Anne Sütü Sağmayı Kolaylaştırmak İçin Denenebilecek Yöntemler ve Süt Sağarken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Öncelikle yapmamız gereken ilk şey zihnimizi boşaltmak. Bir makineye bağlıyken konsantre olmak pek mümkün olmasa da gözlerinizi kapatın, rahatlayın ve bebeğinizi emzirmeyi hayal edin.
  • Süt sağımında zorlanıyorsanız; bebeğinizi hatırlatan battaniye giysi gibi nesnelere dokunmak ve onları koklamak suretiyle sütünüzün gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Çoğunlukla annelerin sütü, bebeklerinin ağladığını gördüklerinde veya duyduklarında salgılanmaya başlayacaktır. Bu nedenle bebeğinize veya bebeğinizin fotoğraflarına bakmakta yarar var. Bir başka çözüm de ses kaydı ya da video kaydı olabilir. Bebeğinizden ayrıysanız bu yöntem işe yarayabilir.
  • Ilık bir duş almak ya da göğse sıcak bez ile hafif bir bası uygulayarak masaj yapmak da süt salınımını artıracaktır.
  • Ağrı, acı, stres, aşırı kızgınlık ve üzüntü süt salınımını engelleyebilir. Rahatlamak için sevdiğiniz sıcak bir içeceği yudumlayabilirsiniz.
  • Süt sağarken iki göğsünüzde de 10-15’er dakika süt sağma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Süt sağma pompasını çok sık kullanmanız veya hatalı bir biçimde kullanmanız canınızı acıtıp ağrılara yol açabilir. Bu nedenle günde 2-3 saatte bir sağımı yapıp toplamda günde 8 saat kullanabilirsiniz. Kullanım kılavuzunu okumanızı ve bir uzman desteği almanızı öneririz. Bir veya birden fazla yöntemi deneyerek süt salınımını artırabilirsiniz. Sizin için en uygun olan anne sütü sağma yöntemini deneye yanıla bulabilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir? Tehlikeli midir?

Bebek Kusmalarına Karşı 7 İpucu

Kaygı ile Nasıl Başa Çıkılır?