Tebrikler! Miniğiniz sabırsızlanıp erken doğmak istemediği sürece doğuma yalnızca 11 haftanız kaldı. Günler saydığınız, heyecandan sabırsızlandığınız haftalar içerisine girmiş bulunuyorsunuz. Bebek odası yerleştirme, bebek kıyafetlerini tamamlama, bebeğinize hoş geldin partileri gibi işlerinizi yapmanın tam zamanı. Gebeliğin 29. haftası “Bebeğim ne durumda?”, “Vücudumda neler oluyor?” gibi sorulara birlikte yanıt bulalım.

29 Haftada Bebek

Artık tombul bir bebeğe dönüşen miniğiniz, günden güne büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Sizin hareketlerini ve ağırlığını daha net hissettiğiniz yavrunuz da gelişen duyularıyla sizi anlıyor. 29 haftalık bebek sistemleri, iç organları ve duyuları nasıl gelişti sizler için araştırdık.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Neredeyse tatume kabağı kadar olan 9 haftalık bebeğin boy ve kütle değerleri ortalama olarak aşağıdaki tablodaki gibidir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g) Uzunluk (cm)
29. Hafta 1200-1300 37-40

Sizlere sunmuş olduğumuz tabloda yaklaşık değerler alınmıştır. Bebeğinizin doktor kontrolü sonucu elde ettiği fetal değerler ile tablo arasında farklılıklar olabilir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Gelişimde daima bireysel farklılıklar olacaktır. Bu konuda doktorunuzdan bilgi almayı unutmayın.

Bebek anne karnında ters duruyorsa ne yapmalı?: https://www.bebek.com/bebek-anne-karninda-ters-duruyorsa-ne-yapilmali/

Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Anne karnındaki bebek her geçen gün büyüyor. Bu büyüme sadece boy ve kilo değerleri ile sınırlı değil. Her sistem birbirini etkileyerek gelişim aşamalarını sürdürüyor. Sistemli bir şekilde ince ince ilerleyen süreçte 29 haftalık bebeklerde sistem ve organ gelişimi şu şekilde olacaktır:

  • Sinir Sistemi

Beynin serebral korteksinde anlama, algılama konuşma gibi merkezi sinir işlemleri gelişim göstermeye devam ediyor. Beyin şekli itibari artık daha kıvrımlı. Ancak ilerleyen haftalarda kıvrımlarını ve sinaptik bağlarını arttıracak. Merkezi sinir sistemi ile çevresel sinir sisteminin beden ile dış çevre arasındaki iletişimi güçlendirmesi ile birlikte bebeğin uyaranlara vereceği tepki artıyor.

  • Dolaşım Sistemi

Karaciğerde üretilen kan hücreleri artık kemik iliklerinde üretilmeye başlamıştır.

  • Sindirim Sistemi

Bebeğiniz hayati öneme sahip olan amniyotik sıvısını yutmaya devam eder.  Sıvının içerisinde bulunan proteinler ve yağlar sizin aldığınız besinlere göre artış gösterir. Bu haftalarda ne kadar kaliteli beslenirseniz miniğiniz de o kadar güzel gelişim gösterecektir.

  • Solunum Sistemi

İçerisinde bulunduğunuz haftalarda bebeklerin solunum sistemi gelişmiş değildir. Akciğerler gaz değişimi yapabilecek düzeye erişemedi. Ancak bebek soluk alıp verme mekanizmasını amniyotik sıvı aracılığıyla geliştirmeye devam ediyor.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kalsiyum sayesinde gelişen kıkırdaklar yapılar kemik olma yolunda ilerlemektedir. Bu gelişim ilerleyen zamanlarda daha belirgin şekilde olacak.

Damaklardaki diş setlerinin kökleri hızla güçleniyor ve damak içerisinde yavaş yavaş yukarı geliyor.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrek gelişimini henüz tamamlanmamış 29 haftalık bebek, amniyotik sıvısını içmeye devam eder. Böbrekler yolu ile süzülen sıvı idrar oluşturur. Bebek idrarını amniyotik sıvıya yapıp tekrar içer. Bu döngü yavrunuz doğana kadar devam eder.

  • Üreme Sistemi

Erkek ve kız üreme organları tamamen oluştu. Sadece gelişimlerini sürdürüp olgunlaşmaya devam ediyor.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğinizin bağışıklık sistemi sizin vücudunuzdan geçen antikorlar sayesinde güçlenmeye devam eder.

29 Haftalık Bebek Hareketleri

Gelişip büyüyen bebeğinize rahimde bulunduğu alan dar gelmeye başlar. Kısıtlı alanda yaptığı tekme, takla ve dönme gibi hareketler daha sık hissedilmeye başlar. 29. haftalık bebeğin hareketleri her zaman çok fazla hissedilmez. Hareket etmediği uyuduğu ya da durgun olduğu zamanlar da olabilir.

29 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Yavrunuz büyüyüp geliştikçe duyuları sayesinde dışarıdaki dünyayı daha net anlayıp keşfetmeye başlayacak. 29 haftalık bebeklerde duyu organları aşağıdaki yeterlilikte olacaktır.

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözlerde açılıp kapanmaya devam ediyor. Görme yetisini henüz tamamen kazanılmadı. Görüntü bulanık ve odaklanma sorunu yaşıyor. 29 haftalık bebekler, ancak dışarıdan gelen ışığı algılayarak gece ile gündüzü ayırt edebilecek durumdadır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Biri sizi dinliyor olabilir. Kulak yapısı gelişen bebeğiniz, duyma işlevine sahiptir. Atacağınız bir kahkahayı kolayca duyabilir. Boğuk olsa da annesinin sesini ayırt etmeye başladığı bu dönemde onunla bol bol konuşmanızı öneririz. Rahatlatıcı müzikler ve ninniler yavrunuzu rahatlatmak için faydalı olabilir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

29. Hafta gelişmeye devam eden duyularla birlikte, bir de tat alma duyusu gibi tamamen gelişmiş olan duyu organları var. Bunlardan biri de dil. Amniyotik sıvıyı yutarken sizin gün içinde yediğiniz besinlerin tadını kolayca alabiliyor.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma duyusu ne kadar geliştiyse koklama duyusu da ona paralel olarak gelişim gösterdi. Çünkü iki duyunun da beyinde bulunan duyu merkezleri birbirine çok yakın.

Bebek, amniyotik sıvıdan nasıl tat alıyorsa sıvı burna girdiğinde kokusunu da öyle alır.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Miniğiniz derisinin altına yağ depolamaya devam eder. Bu işlem pürüzsüz bir teni beraberinde getirecek. Yağ depolama işlemi geliştikçe miniğinizin kürkü olan lanugo tüyleri dökülmeye devam eder.

29 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

40 haftalık yolun 29. haftasındasınız. Her geçen hafta bebeğim kaç aylık oldu merakına girdiğinizi görür gibiyiz. Bu merakınıza ışık tutarak; 29 haftalık bebek kaç aylık olur? sorusuna birlikte cevap verelim.

1 hafta: 7 gün, 1 ay:30 gün

29×7 =203 günlük

203/30 = 6 aylık 23 günlük.

Yani bebeğiniz artık 7 aylık sayılıyor.

29 Haftalık Gebelikte Anne

Annelik duygusu büyük bir mutluluk ve heyecan veren kutsal bir duygudur. Miniğinizin büyüme serüvenindeki değişimleri büyük bir heyecanla izliyorsunuz. Peki ya siz? 29 haftalık gebe olarak siz ne durumdasınız?

  • Uyku problemi:

Uyku probleminin son haftalara yaklaştıkça artması çok normal. Uyku pozisyonunu alamamak, çektiğiniz ağrılar uyku problemi yaşamanıza sebep olur. Yatmadan önce ılık duş almak ya da bir bardak ılık süt içmek biraz uykunuzu getirebilir.

  • Mide yanması:

Girdiğiniz haftalar içerisinde reflü sorununu sıklıkla yaşayabilirsiniz. Reflü, halk arasında mide yanması olarak da bilinir. Oluşma nedeni miniğinizin büyüdükçe mideye baskı yapmasıdır.

Baskı altında kalan mide, içerisindeki bulamaç hâline gelmiş asitli besinlerin yukarı çıkmasına sebep olur.

  • Braxton hicks kasılmaları:

Henüz doğum başlamadı merak etmeyin. Yalancı doğum sancıları olarak da bilinen bu kasılmalar içinde bulunduğunuz haftalarda artışa geçebilir. Doğuma hazırlanan vücut ara sıra rahimden başlayarak yayılan bir sancı denemesi yapabilir.

Bu sancının gerçek doğum sancısı olup olmadığını anlamak için bulunduğunuz pozisyonda değişiklikler yapın. Değişiklik yapıldığında, sancıda azalma oluyorsa Braxton hicks denilen hazırlık sancısı olduğunu ve endişeye kapılmamanız gerektiğini anlamalısınız.

  • İdrar kaçırma:

Hamilelik serüveninin ilerlemesi sonucu idrar kaçırma olasılığı da yükselir. Bebeğiniz gelişip büyüdükçe, minik ama güçlü bedeninin idrar torbasına baskı yapması sonucu idrar kaçırma gerçekleşir. Haftalar ilerledikçe güldüğünüzde bile idrar kaçırabilirsiniz. Bu yüzden bu duruma hazırlıklı olmakta fayda var.

  • Çatlaklar:

Vücudunuzda kilo artışı devam ettikçe cilt gerilir ve genişlemek için kendine yer açmaya çabalar. Cildiniz esnek değil ise genişleyen bölgeler deride yırtılmalara sebep olarak ihtiyaç duyduğu alanı açar.

  • Hazımsızlık ve gaz sancısı:

Yavaşlayan sindirim sistemi ile birlikte gaz sancıları ve hazımsızlık çekebilirsiniz. Bol bol hareket etmek ve sindirimi kolay besinler tüketmek size fayda sağlayacaktır.

  • Hemoroit:

Hemoroit sorunu normal hastalık olarak karşımıza çıktığı gibi hamilelikte de çok sık rastlanan bir semptomdur. Bebeğinizin kütlesinin artması ile birlikte rahime baskı yapması ve bağırsak kaslarının gevşemesi sonucu kalın bağırsak dışarı itilir ve hemoroit oluşur.

  • Ödem:

Hamilelik dönemi boyunca anne adaylarının ayaklarında şişlikler oluşabilir. Sadece bacak değil eller ve yüz bölgenizde de ödem çok sık oluşur.

  • Bel ve kaburga ağrısı:

Ağırlaşan bebeğin kemiklerinize ve organlara baskı yapması ile birlikte bel ağrıları ve kaburgalarda baskı hissetmeniz kaçınılmaz.

  • Soluk alıp vermede zorlanma:

Bebeğin büyümesi ve alınan kilolar ile birlikte rahminiz akciğerlere baskı yapar. Ciğerleriniz sıkıştığı için soluk alıp vermede zorlanırsınız.

  • Sıcak basmaları:

Hormonlarda oynama ve kalbin daha fazla kan pompalaması gibi durumlarda vücut ısınızda yükselmeler meydana gelmesi normaldir.

Sezaryen ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları bu makalemizde bulabilirsiniz: https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/

Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmek İçin Önemli Tavsiyeler!

Gebeliğin 29. haftası itibari ile bebeğinizin gelişimi ile birlikte sizde iyi bir yol geldiniz. 29 haftalık hamilelik semptomlarını en aza indirmek için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz.

  1. Uykusuzluk problemiyle başa çıkmak için, doktorunuzun önerdiği yatıştırıcı bitki çayı, ballı süt içebilirsiniz. Rahat bir uyku pozisyonu almak için bel ve bacaklarınızı yastıklarla destekleyin ve yatmadan önce ılık bir duş alın.
  2. Gereğinden fazla besin tüketmeyerek, hazımsızlık çektirecek besinler yerine lifli gıdalar tüketmek, hazır gıdalar ve yağlı besinlerden uzak durmak hem bağırsaklarınızı hem de midenizi rahatlatacaktır.
  3. Bol bol su tüketmeyi unutmayın. Ödem için en önemli iki unsur su tüketimini arttırmak ve tuz kullanımını azaltmaktır.
  4. İdrar kaçırma problemine karşı yanınızda yedek çamaşır ve yetişkin bezlei bulundurabilirsiniz.
  5. Vücutta oluşan çatlaklar için doktorun önerdiği doğal kremler ve doğal yağları kullanabilirsiniz.
  6. Hafif tempolu yürüyüşler ve gebelik egzersizleri ile vücudunuzu hareket ettirin.

Kaç Kilo Almalıyım?

Yediğiniz besinlere dikkat ederek beslenmeniz oldukça önemli. Bugüne kadar aldığınız kilolar size çok gelmesin. Çünkü bu kilo artışında bebeğinizin kütlesi ve amniyotik sıvının katkısı oldukça büyük. Peki, 29 haftalık gebelikte kaç kilo almalısın?

Uzmanların verdiği bilgilere göre şu ana dek 8,5-10,5 kilo almanız beklenir. Sizler daha fazla ya da daha az kilo almış olabilirsiniz. Bildiğiniz gibi her anne adayının hamilelik serüveni aynı olmaz. Hamileliğini çok rahat geçiren bir anne ile mide bulantısı şikâyeti ile hamilelik geçiren anne aynı değildir. Bu nedenle ortalama olarak verdiğimiz değerlere bağlı kalmamalı ve kafanızda soru işaretlerini doktorunuzla paylaşmalısınız.

Beslenme Önerileri

Bebeğiniz anne karnındayken amniyotik sıvıdan beslenir. Bu beslenme düzeni annenin yediği besinlerin yavrunuza aktarılması üzerine işliyor. Yani siz ne kadar iyi beslenirseniz yavrunuz da o kadar sağlıklı büyür.

Öyleyse 29 haftalık gebelikte beslenme önerileri almakta fayda var.

  • Günlük 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Vücut ısısının yükselmesi ile su ihtiyacınız daha da arar. Bol su tüketeyim derken idrar kaçırma durumuna karşı hazırlıklı olu
  • Vücudunuzda ödem artışı olduğu için, hareketsiz kalmayın. Ödemden dolayı tuz tüketimine dikkat edin.
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin.
  • Bedeninizde demir azalacağı için, yeşil sebze meyveler, et, baklagiller gibi demir içeriği zengin gıdalar tüketin.
  • Lifli gıdalar tüketerek, hazımsızlık ya da hemoroit sorununun semptomlarını azaltın.
  • Soda ve mineralli su gibi mineralli su içerek midenizi rahatlatın.

Egzersiz Önerileri

Hayatımızın her alanında olduğu gibi hamilelik sürecinde de egzersiz önemlidir. Bedeninizin çalışmasını düzene sokmak ve kontrollü kilo almak için gebelikte dahi egzersiz yapın.

29 haftalık hamile egzersizleri:

  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Nefes egzersizleri
  • Hamile yogaları
  • Hafif esneme hareketleri

Elbette yapacağınız egzersiz türü ve düzeyine mutlaka doktorunuz ile birlikte karar verin.

29 Haftalık Gebelik Kontrol Listesi:

  • Doktor kontrolleriniz sıklaşacak. Kontrollerinizi aksatmayın.
  • Doğuma hazırlık ve nefes yogası kurslarına gidebilirsiniz.
  • Bebek odası alışverişinizi tamamlayın.
  • Kendinizi psikolojik olarak doğuma hazırlayın.
  • Doğum çantanızı geciktirmeden hazırlayın.

Gebeliğin 29. haftası doğuma adım adım yaklaşmış olduğunuz hamilelik serüveninde bebeğinizin gelişimi ve vücudunuzda olan değişimleri ne kadar iyi bilirseniz o kadar sağlıklı bir hamilelik geçireceğinizi unutmayın.

Doğum borçlanması nedir? Detaylar makalemizde: https://www.bebek.com/dogum-borclanmasi-nedir/

 

gebelikte-28-hafta

30-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

8. Ay Gebelikte Beslenme

Çoğul Gebelik ile İlgili Detaylar

Gebelikte Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir?