hamilelikte-hemoroid

Hamilelik ve Sonrasında Hemoroid Neden Oluşur

Hemoroid, anüste bulunan toplardamarlarda oluşan varislere verilen addır. Bu durum basur olarak da adlandırılır. Hemoroidi bulunan kişide toplardamarlar iltihaplanıp şişmektedir. Bu rahatsızlık, en çok 50 yaş üzeri kişilerde görülmektedir. En çok da kişi büyük tuvalet yaparken ıkındığında farkedilir. 50 yaş üzeri kişiler kadar hamileler de risk grubunda sayılabilirler. Hamilelik ve sonrasında hemoroid, tüm hamile kadınların %20 ile %50’sinde ortaya çıkabilmektedir. Özellikle de hamileliğin 6. ayından sonra görülmektedir. Kabızlık, hemoroid sorununu daha çok tetiklemektedir.

Hemoroid rahatsızlığının olduğunu gösteren, en sık rastlanan belirtiler;

· Makat bölgesinde kaşıntı hissi,

· Özellikle otururken hissedilen makat bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrı,

· Dışkılama sırasında görülen kan,

· Temizlik sırasında makat bölgesinde ele gelen kitle ya da şişliktir.

Makattan gelen kan her zaman hemoroid yani basurun göstergesi değildir. Başka bir ciddi hastalığın göstergesi de olabilir. Bu nedenle kendi kendinize tanı koymak son derece yanlıştır. Muhakkak bir hekime danışmanız ve muayene olmanız gerekmektedir.

Beslenme alışkanlıkları, hemoroidin oluşmasına neden olabilmekte ya da varolan hemoroid probleminizin tetiklenmesine yol açabilmektedir. Hemoroid en fazla acı ve baharatlı yiyecekler tüketen kişilerde görülmektedir. Normal zamanlarda hemoroid problemi olmayan kadınlarda, hamilelik dönemlerinde ya da hamilelik sonrasında bu rahatsızlığa rastlanabilmektedir. Hamilelik döneminde veya sonrasında meydana gelen hemoroid hastalığının çok fazla nedeni bulunmaktadır. Hormon değişiklikleri bunun en önemli nedenleri arasındadır. Hamilelik döneminde gebelik ile progesteron hormonları artmaktadır. Bu durum da makat ve rektum bölgesinin şişmesine yol açabilmektedir. Gebelik ve progesteron hormonları, vücuttaki tüm damarları etkilediği için bu dönemde varislerin de artmasının nedeni budur.

Gebelikte oluşan hemoroidin diğer bir nedeni de rahmin büyümesi ve genişlemesidir. Rahmin büyümesi ve ağırlığının artması, bununla beraber kan hacminin de yükselmesi damarlara baskı yapmaktadır. Bunun sonucunda da sıklıkla hemoroid meydana gelebilmektedir. Hamilelikte oluşan hemoroidler için kesinlikle doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Çünkü hamilelik sırasında bazı ilaçların tüketimi bebek için sakıncalı olabilmekte ve aynı zamanda bebek sağlığı için tehdit edici olabilmektedir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Akıntı Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Hamilelikte Yanlış Bilinen Doğrular

Hastane Çantasında Neler Olmalıdır?