Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum Borçlanması Nedir?

Hizmet borçlanması en anlaşılır anlamıyla; bazı sebeplerle çalışılamayan ve sigorta primi yatırılmayan kişilerin belirlenen ücretleri ödeyerek gün satın almasıdır.

Hizmet borçlanmasının yapılabilmesi için gereken şartlar vardır, çalışılmayan her gün için prim ödemesi yapılamaz. Doğum borçlanması hizmet borçlanması türlerinden birisidir ve 2014 yılında 6552 sayılı kânunda yapılan değişiklikle, sigortalı olarak çalışan her anne verilen bu haktan yararlanabilmektedir.

Doğum yapmış kadınlara emeklilikte avantaj kazandıran doğum borçlanması, çalışılmayan günlerin hizmetten sayılmasına olanak sağlar. SSK’lı, Bağ-Kur’lu ve Emekli Sandığına bağlı olarak çalışan tüm anneler bu uygulamadan yararlanabilir.

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?

2008 yılında çıkan doğum borçlanması (çocuk borçlanması) kanunu ile annelerin birçoğu doğum borçlanması nedir, nasıl yapılır? Sorularının cevaplarını merak etmektedir. 2014 yılında yapılan değişikliklerle birlikte borçlanma şartları aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.

  • Anne doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olmalıdır. Sigorta başlamadan önce gerçekleşen doğumlarda borçlanma yapılmaz.
  • Bebek sağ olarak doğmalı ve borçlanılacak sürede yaşıyor olmalıdır.
  • Doğumdan sonra annenin adına çalışmadığı günler için prim ödenmemiş olması gerekir.
  • Doğumdan sonraki iki yıllık sürede çalıştıysanız sadece çalışmadığınız günleri borçlanabilirsiniz.
  • Borçlanmayı üç çocuk için yapabilirsiniz. Sigortalı olduktan sonra daha fazla çocuk sahibi olduysanız sadece üç tanesini tercih edebilirsiniz.
  • Bu uygulama emeklilik yaşını geriye çekmez. İşe başlanan tarihteki emeklilik şartlarında değişiklik olmaz.

Çalışan tüm kadınları aydınlatmak amacıyla doğum borçlanması nedir, nasıl yapılır? Konularını yazımızın devamında ayrıntılı olarak ele almaya çalıştık.

Borçlanma Süreleri Nasıl Hesaplanır?

  • Sigortalı anneler doğumdan önceki ve sonraki sekiz haftalık (toplamda 16 hafta), çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri borçlanırlar.
  • Annenin doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, kullanmadığı 5 haftalık sürede doğum sonrası istirahat süresine eklenir.
  • 16 haftalık istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıl borçlanılabilir.
  • Kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla üç doğumlarında ikişer yıllık sürelerini (toplamda en fazla altı yıl) borçlanabilir.
  • Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların, doğum yaptıkları tarihten sonra adına prim ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden çıkarılarak hesaplama yapılır.
  • Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlanılabilir.
  • İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan sigortalı anne, ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar borçlanabilir.
  • Doğum başına 720 gün toplamda 2160 günden fazla doğum borçlanması yapılamaz. İstendiği takdirde bu süreden daha az borçlanma yapılabilir.

2019 Yılında Ödenmesi Gereken Ücretler Ne Kadardır?

Doğum borçlanması için ödenmesi gereken taban miktarları bürüt asgari ücrete göre ayarlanır. Asgari ücrete gelen zam oranında borçlanma tutarlarında artış olur. İstenirse emekli maaşını yükseltmek amacıyla, belirlenen tavan miktarını aşmamak koşulu ile daha fazla ücret ödenebilir.

Taban Tavan
1 günlük borçlanma 27,29 TL 204,68 TL
1 çocuk için (720 gün) 19.648,80 TL 147.369,60 TL
2 çocuk için (1440 gün) 39.297 TL 294.739,20 TL
3 çocuk için (2160 gün) 58.945 TL 442.108,80 TL

Ödemeler peşin olarak, SGK anlaşmalı bankalara ve PTT şubelerine TC kimlik numarası ile yapılır. Ayrıca ATM ve internet bankacılığı da kullanılabilir.

Borçlanma ödemeleri taksitli olarak yapılmamaktadır. Bazı bankalar doğum borçlanması için kredi imkânları sunmaktadır.

Başvurular Hangi Kurumlara Yapılır?

5510 sayılı kanunun 4-a kapsamında SGK dan sigortalı olan annelerin başvurularını en son çalışmasının bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine yapmaları gerekir.

5510 sayılı kanunun 4/b kapsamında Bağkur’dan sigortalı olan anneler; Bağ-kur dosyasının bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunurlar.

5510 sayılı kanunun 4-c kapsamında Emekli Sandığı’ndan sigortalı olan anneler; Mithat Paşa Caddesi No:7 Sıhhiye/ANKARA adresindeki SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’na müracaatta bulunurlar.

Çocuk borçlanması için kurumlara, başvuru formunu ve kimlik fotokopisini teslim etmeniz yeterli olmaktadır.

E-Devlet üzerinden Başvuru Yapılır mı?

Doğum borçlanması E-Devlet sistemi üzerinden de yapılmaktadır. E-Devlet ya da kullandığınız mobil bankacılık şifreniz ile sisteme girebilirsiniz. Aşağıdaki adımlar takip edilerek çocuk borçlanması başvurunuzu yapabilirsiniz.

  • Turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet Kapısı uygulamasına girilir.
  • TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. İstenirse internet bankacılığı ile de giriş yapılabilir.
  • Açılan sayfadaki arama motoruna doğum borçlanması yazılır. Çıkan ekrana ‘’Daha önce yapılmış başvurunuz bulunmamaktadır. Yeni başvuru düğmesini kullanarak başvuruda bulunabilirsiniz’’ mesajı gelir.
  • Ekranın sağ üst köşesinde bulunan ‘’yeni başvuru’’ yazısına tıklanır.
  • Bu adımdan sonra istenen bilgiler eksiksiz olarak dikkatli bir şekilde doldurulur ve sayfadaki komutlara uyularak başvuru tamamlanır.
  • Son olarak işlemlerinizin hangi kurum tarafından yürütüleceğini bildiren sayfa açılır.

15 gün içerisinde ekranda yazan kurum tarafından size dönülür ve dekont adresinize tebliğ edilir. Ödeme yapıldıktan sonra ki bir ay içerisinde, borçlanılan süreleri e-Devletteki hizmet dökümü listesinde görebilirsiniz.

Doğum borçlanma tutarı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde ödenmediği takdirde başvuru iptal edilir. Sizin için uygun olan başka bir zamanda tekrar başvuru yapabilirsiniz.

İşe Başlamadan Önce Yapılan Staj Emeklilik Yaşını Etkiler mi?

Sigorta başlangıcından sonra yapılan doğum borçlanmaları kadınların emeklilik yaşını düşürmez. Altı yıllık yapılsa bile borçlanma sadece prim gün sayısını arttırır. Ancak öğrencilik yıllarında staj yapan ve kısa dönemli sigorta yapılan kadınlar, öğrencilik yılları ile normal sigortalı çalışmaya başlama tarihleri arasında doğan çocukları için doğum borçlanması yaptırabilir. Bu durum prim gün sayısını artırırken aynı zamanda emeklilik yaşını da geriye çekme avantajı kazandırır.

Örneğin 1998 yılında doğum yapmış olan bir kadın, sigortalı olarak 2000 yılında işe başlamışsa doğum borçlanmasından yararlanamaz.  Ancak doğumundan önce staj sigortası başlangıcı yapılmışsa uygulamadan yararlanır ve emeklilik yaşını da düşürebilir. Staj sigortası başlangıcı ile normal sigorta başlangıcı arasında üç doğum yapmış kadın 6 yıla kadar emeklilik yaşını geriye çekebilir.

Doğum Borçlanmasının Avantajları Nelerdir?

Kadınların birçoğu emeklilik için yaş ve sigortalılık süresini doldurduğu halde, doğum yaptığında aldığı zorunlu ve isteğe bağlı izinler sebebiyle, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını tamamlayamazlar. Anneler doğum borçlanması kanunuyla bu haklarını elde etmişlerdir.

Anneler çalışmalarına gerek kalmadan eksik kalan günlerini belirli ücretleri ödeyerek satın alabilirler. Doğum borçlanması ile prim ödeme gün sayısını tamamlayan sigortalı her kadın; yaş ve zorunlu sigortalılık süresini de tamamladıysa emeklilik hakkını elde eder.

Emeklilik için yaş ve sigortalı olma yılını tamamlayan anneler üç çocuk için yapacağı borçlanma ile altı yıl prim gün sayısı avantajı kazanır. Doğum borçlanması yaptırmayı düşünüyorsanız şartlarını ve size sağlayacağı avantajları doğru kaynaklardan araştırılmasınız.

Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ve e-Devlet sisteminden hizmet dökümlerini alarak ne kadar borçlanma yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Sezaryen doğum hakkında merak ettiğiniz her şey! konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sezaryen doğum hakkında merak ettiğiniz her şey! https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın