24. hafta hamilelikle ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

24 Haftalık Gebelik

Doğum yaklaşıyor ve siz hamile olmanın verdiği o tatlı gururun en yüksek olduğu dönemdesiniz. Çünkü gebeliğin 24. haftası; o minik şeyin hareketlerini hissedebildiğiniz, henüz ağırlaşmadığınız ve hareketlerinizin çok da kısıtlanmadığı rahat bir dönem. Öyle ise arkanıza rahatça yaslanın ve içerisinde bulunduğunuz haftanın size ve bebeğinize neler getireceğine detaylıca göz atın.

24 Haftada Bebek

Aylık doktor kontrollerinizi heyecanla beklediğinizi biliyoruz. Çünkü bebeğinizin kalp atışlarını duyacak, şanslıysanız taklalarına ve tekmelerine şahit olacak, yüzünü görecek olmak muhteşem bir duygu. Üstelik bir de bir sonraki kontrole kadar elinizden düşürmeyeceğiniz, büyük bir gururla sevdiklerinize göstereceğiniz yeni bir ultrason resminiz olacak. Öyleyse heyecanınıza heyecan katalım ve aşağıdaki detaylarla size 24 haftalık bebek ile ilgili bir resimden daha fazlasını verelim.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bu aralar taze bir mısır kadar olan miniğinizin kütlesi ve uzunluğu geçen haftadan bu yana bayağı artış gösterdi. 24 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıdaki tabloda verilen değerler aralığında.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
24. hafta 550- 600 22- 26

Geçen haftadan bu yana kilosunun 100-200 gram, boyunun 3-4 cm uzaması beklenir. Ancak sizin bebeğinizin fetal değerlerinin daha fazla ya da daha az artış göstermesi de normaldir. Bunlar yaklaşık değerler olup her bebekte farklılık gösterebilir.

YouTube video

Bebeğin Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Doğacağı ve annesinin sıcacık kollarına geleceği gün için hiç durmadan çalışan 24 haftalık bebeğin organ ve sistemleri tamamen oluştu. Şimdilerde sadece olgunlaşıyor ve görevini daha iyi yapmak için bol bol pratik yapıyor. Ne mi yapıyor? Hadi detaylara birlikte bakalım.

  • Sinir Sistemi

Merkezi sinir sisteminin en önemli organlarından biri olan beyin ilk haftalarda oluşmaya başlamıştı. Şimdiye kadar durmaksızın büyüdü, nöronların sayısını arttırdı. Ancak bebeğinizin beyni düz bir yapıda ve henüz bir beyninde olması gereken kıvrımlar yok. Hamilelikte 24. hafta itibariyle beyin ürettiği sinir hücrelerine yer açmak için kıvrımlar yaparak yüzey alanını genişletmeye başlayacak.

Bebeğinizin artık bir uyku düzeni bile var. Döngü hâlinde uyuyor ve uyanık kalıyor.

  • Dolaşım Sistemi

Dolaşım sistemi o kadar güçlü ki karnınıza bir stetoskop dayadığınız takdirde yavrunuzun kalp atışlarını hissedebilirsiniz bile. Üstelik o minik kalp o kadar hızlı ki; dakikada yaklaşık 100-150 atıyor. Kanın kalpten atılarak tüm vücutta dolaşmasını, ardından kalbe geri dönmesini sağlayacak tüm donanıma sahip.

  • Sindirim Sistemi

Sindirim sistemi ve organları yapısal olarak eksiksiz bir hâlde. Sadece organların boyut olarak büyümesi ve biraz daha sindirim pratiği yapması gerek. Anne sütünün tadına bakana kadar pratiklerini amniyotik sıvı yutarak yapmaya devam edecek.

  • Solunum Sistemi

Bütün sistemler arasında gelişimini en geç solunum sistemi tamamlayacak. Akciğerlerin doğumdan sonra gaz alışverişi yapabilmesini sağlamak için alveol adı verilen hava keseleri ve kan damarları arasındaki bariyer günden güne inceliyor.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Bu zamana kadar bedenin en büyük kısmı baş bölgesiydi. Artık baş, gövde ve bacaklar büyüklüğü yenidoğan oranına erişti. Şimdilik her biri bedenin üçte biri kadar.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrekler, idrar borusundan (üreter), idrar kesesi (mesane), idrar kanalı (üretra) yapısal olarak daha önce oluşmuştu. Bebek amniyotik sıvısını yutarak idrar oluşturuyor ve bu şekilde boşaltım paratiği yapıyor. Şimdilerde işleyişini biraz daha geliştirmesi ve boyut olarak büyümesi gerekiyor.

  • Üreme Sistemi 

Önceki haftalarda miniğinizin üreme sistemi organları tamamen gelişmişti. Kızlarda ovaryumlar erkeklerde ise testisler olgunlaşmaya devam ediyor. Erkek bebekte testisler skrotuma (testis torbasına) inmeye başlar.

Bebeğinizin cinsel organları cinsiyetini belli edecek kadar belirginleşti. Bu nedenle bebeğiniz ultrason muayenesinde doğru açıyı verdiği sürece 24 haftalık bebeğin cinsiyeti kolayca belli olur.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğin tüm cildini saran Verniks Kazeoza adındaki kremsi madde haftalarca miniğinizin en güçlü bağışıklık sistemi oldu. Onu amniyotik sıvıdan gelecek enfeksiyon riskine ve sıvının cilde vereceği olumsuz etkilere karşı korudu. Fakat hamileliğin 24. haftasında anne adayı kendi vücudunda ürettiği IgG antikorlarını plasenta aracılığı ile bebeğe veriyor. Bu antikorlar bebeğe bağışıklık kazandırdığı için kremsi maddeye olan ihtiyaç zamanla azalıyor. Bu nedenle kalın tabaka yavaş yavaş incelmeye başladı.

24 Haftalık Bebek Hareketleri

Gebeliğin 24. haftasına kadar bebeğinizin hareketlerini hissetmeniz gerekir. Eğer bu zamana kadar bebek hareketi olduğunu düşündüğünüz herhangi bir devinim hissetmediyseniz durumu hekiminizle paylaşmanız gerekir.

Tekmeler, sağa-sola ani kaymalar, hıçkırıklar… İçinizde bir canlı taşıdığınızı doyasıya hissettiğiniz keyifli bir dönemdesiniz.

24 haftalık bebeğin hareketleri bazı günler daha yoğun bazı günler ise daha az olabilir. Bu normal bir durumdur. Ancak uzun süre hareketsiz kaldığınız düşündüğünüz zamanlarda tedirgin olmayın. Rahat bir yere uzanın ve bebeğinize odaklanın. 2 saat içerisinde 10’dan fazla hareket hissettiyseniz bir problem yoktur. Muhtemelen miniğiniz biraz yorgun ve uyuyor.

24 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğinizin duyu organları hamileliğin 24. haftası itibari ile yapısal olarak tamamen gelişti. Bundan sonrası duyuların hassasiyet kazanması ve duyu organların büyümesi olarak devam edecektir.

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözler gece ile gündüzü ayırt edecek kadar ışığa karşı duyarlı. Göz kasları, gözleri yuvalarının içerisinde kolayca hareket ettirebiliyor. Fakat göz kapakları tamamen oluşmuş olmasına rağmen hâlâ kapalı.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Biri sizi gözetleyemese de dinliyor! Bilginiz olsun. Çünkü yavrunuz şimdiye kadar sadece kalp atışı, karın gurultusu, kan akışı gibi sadece annesinin metabolik faaliyetleri sonucu oluşan sesleri duyuyordu. Şimdilerde ise kulakları ve işitme duyusu dışarıdan gelen sesleri dahi işitebilecek kadar gelişti.

Bebeğiniz ile aranızdaki bağı güçlendirmek için şimdiden ninniler, sakinleştirici müzikler dinletebilir, ona güzel sesinizle masallar anlatabilirsiniz.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Deri üzerinde renk pigmentleri oluşmamıştır. Bu nedenle 24 haftalık bebek cildi şeffaftır. İç organları, kemikleri hatta kan damarları deri yüzeyinden görünebilir. Bebek hızla yağ depoluyor ve yeteri kadar kahverengi yağ depoladıktan sonra cildi yenidoğan bir bebeğinki gibi pembemsi olacak.

Şimdiye kadar deri altında depolanan yağ tabakası sayesinde miniğinizin yüzü şekillenmeye başladı. Ultrason resimlerine bakarak babaya mı anneye mi benzediği konusunda uzun uzun çekişmelere şimdiden başlayabilirsiniz.  Ama gördüğünüz yüz, haftalar ilerledikçe değişecek.

Saç derisi üzerinde beliren saçlar, kaşlar ve kirpikler pigment eksikliğinden dolayı hâlâ beyaz renklidir.

Deride kahverengi yağ biriktikçe bebek vücut sıcaklığını koruyabilecek yeterliliğe gelmeye başlar. Bu da lanugo tüylerine olan ihtiyacı azaltır. Bu nedenle bu haftadan itibaren bebeğinizi saran tüyler yavaş yavaş dökülmeye başlar.

  • Dil ve Tatma Duyusu/ Burun ve Koklama Duyusu

Bebeğin tat alma ve koklama duyusu gelişmiştir. Amniyotik sıvıyı yuttukça, sıvı ağzına ve burnuna girdikçe bebek hem annesinin yediği besinlerin hem de sıvı içerisindeki diğer maddelerin tadını ve kokusunu alabilir.

24 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik boyunca içerisinde bulunduğunuz haftanın gebeliğin hangi ayı olduğu hep kafa karıştırmıştır. Çünkü siz hesabı ay üzerinden yaparken doktorunuz haftalardan bahsediyor. İyisi mi 24 hafta kaç ay olur hesaplayalım ve kafa karışıklığına bir son verelim.

24×7 gün = 168 günlük

168/30= 5 ay 18 günlük

Yani 24 haftalık bebek klinik olarak yaklaşık 5,5 aylık.

YouTube video

24 Haftalık Gebelikte Anne

Evet bebeğinizin büyüdüğünü anlamak için aynadan karnınıza bakmak yeterli. Ancak aynadan baktığınızda gördüğünüz değişiklik, sadece bebek değil sizin bedeniniz ve duygularınızda da birçok değişikliği beraberinde getirdi. Peki sizi; yani 24 haftalık hamilelikte anne adayını neler bekliyor?

 Bulanık görme:

Hamilelik hormonları gözyaşı bezlerinin çalışmasını etkileyerek gözyaşı üretimini azaltır. Gözlerdeki sıvı kaybı tahrişe ve bulanık görmeye sebep olur.

Braxton Hicks kasılmaları:

Yalancı kasılmalar olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları 24. hafta itibariyle görülmeye başlar. Korkmayın, bu kasılmalar doğum ya da düşük yaşanacağı anlamına gelmez. Sebebi rahmin kendini doğuma hazırlamasıdır. Bu nedenle gebeliğin 24. haftası itibariyle bu semptomla sık karşılaşacaksınız.

Doğum sancılarından farklı olarak düşük şiddetli, düşük ağrılı ve düzensiz kasılmalardır. Ancak kasılmanın şiddetinin artması, sık aralıklarla gelmesi ve düzenli bir hâl alması durumunda derhal doktora haber vermek gerekir.

Gebelikte Kasılmalar Neden Olur? Türleri Nelerdir? : https://www.bebek.com/gebelikte-kasilmalar-neden-olur-turleri-nelerdir/

Unutkanlık:

Hamilelikle birlikte değişen hormon değerleri anne adayının hafızasını etkileyebilir. Bunun yanında bir de ilerleyen gebelikle birlikte artan uykusuzluk, anne olmanın sorumluluğu ve bebeğinizi en iyi şekilde büyütme kaygısından kaynaklanan stres eklenince bir şeyleri unutuyor olmanız anormal bir durum olmasa gerek.

“Hamilelikte Unutkanlık” Konulu hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için: https://www.bebek.com/hamilelikte-unutkanlik/

Linea nigra (Göbek çizgisi):

Karnınızın ortasında, göbek deliğinden vajinaya doğru inen, karanlık bir gölge gibi görünen çizgiye linea nigra denir. Oluşma sebebi ise tamamen gebelik hormonlarıdır. Genelde hamileliğin 24. haftası sonrası ortaya çıkıp doğumdan birkaç ay sonra kendiliğinden kaybolur.

Bel, sırt ve bacak ağrıları:

Alınan hamilelik kiloları ve büyüyen miniğinizin ağırlığı sizi ayakta tutan kemik ve kasları zorlayarak ağrılara sebep olur. Gebeliğin 24. haftası itibariyle ağrılarda artış yaşanabilir.

Denge kaybı ve baş dönmesi:

Rahmin genişlemesi, bebeğin büyümesi ve annenin aldığı kilolar anne adayının iç organlarına alışık olmadığı bir baskı yapar. Bu baskı annesinin beynine giden damarlara da etki eder. Beyne giden damarlardaki kan akışının yavaşlaması ile yaptığı baskı ise baş dönmesine neden olur.

Bu etkiyi aniden kalktığınızda ya da aç kaldığınızda hemen gözlerin kararması şeklinde de görebilirsiniz. Üstüne bir de vücudun denge merkezinin bozulması ve iskelet sisteminin bütün bu fazladan yükü taşımakta zorlanması eklenince, denge kaybı ve baş dönmesi hiç beklemediğiniz bir anda gelebilir.  

Uykusuzluk:

Fazla kilolar, göbeğin büyümesi, bel ve bacak ağrıları, hazımsızlık, mide yanması, reflü, gece sık sık tuvalete gitme gibi hamilelik semptomları geceleri konforlu bir uykunun önüne geçebilir.    

Vajinal akıntıda artış ve kanama:

Hamilelik hormonlarından kaynaklı olarak 24 haftalık gebelikte salgı bezlerinin çalışma hızı artar ve bu da vajinal akıntıda artışa sebep olur.

Şimdilerde anne adayının damarlarında kan akış hızı arttığından dolayı özellikle burun ve rahim ağzı dokusunda hassaslaşma olur. Bu hassaslaşma bölgede yer alan kılcal damarlarda kolayca çatlamaya sebep olur. Çamaşırınızda hafif ve pembemsi renkte kanamalar görmenizin sebebi de muhtemelen budur.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

  1. timesteri bitiriyor olmanız demek, altın çağın geride kalacağı anlamına gelir. İlerleyen haftalarda artacak olan gebelik şikâyetleri için şimdiden önlem almak önemlidir.
  2. Gereksiz yere fazla kilo almamaya çalışın. Bu şekilde birçok hamilelik belirtisinin sizi rahatsız edecek etkisini azaltabilirsiniz.
  3. Cilt bakımınızı ihmal etmeyin. Doktorunuzun da tavsiyesi ile gebelikte kullanıma uygun, çatlak kremleri, nemlendiriciler ve losyonlar cildinizin nem oranını ve esnekliğini arttırır. Bakımlı cilt hamilelikten en az zararla çıkar.
  4. Baş dönmesi ve tansiyon düşmesini engellemek için uzanırken ya da otururken aniden kalkmayın, uzun süre aç kalmayın, sıcak suyla banyo yapmayın.
  5. Uykusuzluk problemini en aza indirmek istiyorsanız; gereksiz kilo almayın, yatmadan önce su içmeyin ve geç saatte yemek yemeyin. Uyku kalitenizi arttırmak için yatmadan önce ılık bir duş alın, ılık bir bardak süt için. Uyurken karın ve bacakları yastıklarla destekleyin.
  6. Baş dönmesi ve denge kaybını engellemek için aniden ayağa kalkmayın ve uzun saatler aç kalmamaya dikkat edin. Başınız döndüğü an hemen güvenli bir yere tutunun ve hareket etmeyin, hatta mümkünse uygun bir yere oturun, geçmesini bekleyin.
  7. Doktorunuzun önerdiği göz damlaları ile bulanık görme ve gözde yanma problemini kolayca çözebilirsiniz.

Kaç Kilo Almalısın?

Normalde yemenize dikkat etmeyip de 2-3 kilo aldığınızda bile fazla kilonuz sizi rahatsız edip bedeninizi zorluyorken gebeliği düşünmek! Gereksiz yere, sırf keyif olsun diye yiyerek aldığınız fazladan 1 kilo bile size kendini olduğundan daha ağır hissettirir. Hele bir de doğum yaklaştıkça daha hızlı kilo alacağınızı düşünürsek, şimdilerde biraz dikkatli olmakta fayda var.

24 haftalık gebelikte kaç kilo alınması gerektiğini merak ediyorsanız: şimdiye kadar 6-8 kilo almanız beklenir. Bu aralığın 1-2 kilo altında ya da üstünde olmanız büyük bir sorun değildir. Fakat üst sınırı fazla aşmanız durumunda bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

Kilo artışını kontrol altına almanın bir diğer yolu da hamile egzersizleri… Düşük tempolu yürüyüş, pilates, yoga, yüzme ya da doktorunuzun önerdiği hamileliğe özel egzersizleri yapabilirsiniz. Egzersiz aynı zamanda gebelik semptomlarını daha hafif atlatmanın ve daha kolay doğum yapmanın da en doğal yoludur.

24 Haftalık Gebelikte Beslenme Önerileri

  • Dengeli ve düzenli beslenmeye titizlikle devam etmelisiniz. Her besinden yeteri kadar aldığınıza emin olun.
  • hafta sonrası bebek kütle ve boy olarak hızlı bir artış dönemine girecek. Bu nedenle 2. trimestere göre biraz daha fazla beslenmeye başlamanız gerek. Fazla derken durumu abartmadan; gebe kalmadan önce beslendiğinizden yaklaşık 400- 450 kalori fazlasını almak yeterli olacaktır.
  • Günde 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenin.
  • Günde en az 2 litre su için.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  • Kalsiyum rezervlerinin boşalmaması için günde 1000- 1500 gram kadar kalsiyum almaya dikkat edin. Bu miktar yaklaşık 4-6 kâse yoğurt ya da 4-6 bardak yarım yağlı süte denk gelir.
  • Yağlı, baharatlı ve çok tuzlu yiyeceklerden uzak durun.
  • İşlenmiş et, paketli ürünler ve alkol gibi bağımlılık yapan zararlı maddelerden uzak durun.
  • Çiğ ve az pişmiş deniz ürünleri ve et ürünlerini
  • Enfeksiyon kapma riskine karşı çiğ meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan yemeyin.
  • Kişisel hijyene ve ev hijyenine özen gösterin.

24 Haftalık Doğan Bebek Hayatta Kalır mı?

Akciğerler henüz gaz alışverişi yapabilecek kadar gelişmedi. Bu nedenle 24. haftada doğan bebek rahim dışında yaşamak için tıbbi yardıma ihtiyaç duyar. Bebeğin herhangi bir sebepten ötürü dünyaya gelmesi durumunda doğum çok erken gerçekleşmiş olur. Fakat gerekli önlemler alındığı takdirde bebek %45-50 olasılıkla hayatta kalabilir.

24 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Dikkat! Hamileliğin 24. haftası doktorunuz sizden gebelik diyabeti riskini ölçmek için glikoz tolerans testi isteyebilir. Şeker testi olarak da bilinen bu testi yaptırmak için aç karın ile gitmeniz gerekir. Önce açlık şekerinizi ölçmek için kan örneği alınır. Ardından size şekerli bir sıvı içirilir ve 1 saat bekledikten sonra yeniden kan örneği alınır. Şekerli sıvıdan sonra alınan örnekle bedeninizin şekeri nasıl işlediği görülür.
  2. Henüz enerjiniz varken evinizi, aileye yeni katılacak birey için hazırlayın. Odasını tasarlayın, gerekli alışverişleri yapın ve giysilerini hazırlayın.
  3. Uzun süre bebeğinizin hareket etmemesi durumunda doktorunuza durumla ilgili bilgi verin.
  4. Cinsiyeti biliyorsunuz. Öyleyse şimdiden isim araştırmasına girin.
  5. Doğumu nerede yaptıracağınız, hangi doktoru tercih edeceğiniz konusunda seçenekleri daraltın.
  6. Çalışan bir anneyseniz doğum izni ve doğumdan sonra bebeğe kimin bakacağı konularında alternatif seçenekleri bulunan esnek bir plan oluşturun.
  7. Baby shower yapmayı ya da bebeğinizi ziyarete gelecek yakınlarınız için hastane odası hazırlamayı düşünüyorsanız şimdiden hazırlıklara başlayın.
  8. Henüz yapabiliyorken bol bol gezin, arkadaşlarınızla gezme kaçamakları yapın.
  9. Doğum izninizi şimdiden ayarlayın.
  10. Doğum izninden sonra bebeğin bakımıyla kimin ilgileneceği konusunu netleştirin.

Bebeğinizi kucağınıza almaya az kaldı. O size kavuşacağı gün için hızla büyüyüp gelişirken siz de gebeliğin 24. haftası sizi ve onu neler beklediğini öğrenerek süreci kolaylaştırın.

Bebeğinizden Not:

Anneciğim, 24. haftamızdan merhaba! Babamla birlikte gelecek ve beni ultrasonda göreceksiniz bu hafta, size özel bir poz vermeye hazırlanıyorum. 🙂 Canım annem, su istediğimi hemen hissetmeli ve bol bol su içmelisin.
24. Haftamızda en çok annemle babamı bir arada görmeyi özledim. Sevgili ailem, peki ya siz en çok neyi sevdiniz?

gebelikte-23-hafta25-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Varis ve Tedavisi

Hamilelikte Kuruyemiş Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

Doğumu Kolaylaştıran Egzersiz Hareketleri