gebelikte-kasilmalar-neden-olur-turleri-nelerdir

Gebelikte Kasılmalar Neden Olur? Türleri Nelerdir?

Anne adayları için hamilelik çok heyecanlı bir serüvendir. Bu serüvenin her evresinde yaşanılan güzel anlar, mutluluklar ya da korku veren işaretler, sonrasında bir tecrübe olarak kalır. Özellikle ilk kez bu tecrübeyi tadacak olan kadınların, onları nelerin beklediğini bilmediklerinden dolayı, doğuma işaret eden bazı eylemlerden tedirgin olmaları normaldir.

Anne adayını korkutan olayların başında ise kasılmalar gelir. Kasılma vücutta aynı anda gerçekleşen birçok kimyasal tepkimeden kaynaklanır. Doğuma yaklaştıkça gebelikte kasılma artar ve bazen doğum habercisi olsa da genelde rahminizle süregelen sancılar şeklindedirler. Bu ayrımı az çok yapabilmek için öncelikle kasılmaların neden oluştuğunu ve ne gibi belirtiler gösterdiğini bilmek gerekir.

Gebelikte Kasılma Neden Olur?

Gebelikte kasılma rahimde bulunan kasların kasılıp sonradan kendini bırakması şeklinde oluşan döngüdür. Dokuz ay on gün boyunca yaşanılan her kasılma anne adayını endişelendirir ve gebelikle ilgili bir sorun olup olmadığı ya da doğumun başlayıp başlamadığı konusunda tereddütlere sebep olur.

Birçok sebepten ötürü hamilelikte kasılmalar gerçekleşebilir. Önemli olan bunların hangi evrede ve vücudun hangi bölgesinde oluştuğunun, ayrıca ne gibi sebeplerden kaynaklandığının iyi yorumlanmasıdır. Aşağıdaki biri hamilelikte kasılmaların sebebi olabilir.

  • Gebelikten ötürü değişen hormon değerleri
  • Fizyolojik varyasyonlardan oluşan tepkimeler
  • Uzun süre yatar pozisyonda kalmak
  • Ayakta fazla vakit geçirmek
  • Yorgunluk
  • Doğumun başlaması
  • Düşük

Gebelikte Kasılma Nasıl Olur? Türlerine Göre Tüm Detaylar

Gebelik sırasında rahimde kas dokusunun oluşması ve gelişmesi sonucu kasılmalar görülmesi normaldir. Başlangıçta regl sancısı gibidir. Sürecin devamında bel bölgesini de hedef alarak devam eden sancı, bacak kalça ve dizlere doğru yayılır. Sertleşen ağrıyla birlikte kasılmayla karşı karşıya kaldığınız anlaşılır.

Ancak hamilelikte rahim kasılmaları bazen doğumun bazen de erken doğum, düşük gibi önemli problemlerin habercisi olabilir. Bu nedenle gelen ağrıların ne olduğunu bilmek için kasılma türlerini tanımak ve belirtileri iyi yorumlamak gerekir.

  • İlk Üç Aylık Sürede Görülen Kasılmalar

Bu dönemde bebek büyümeye başladığından vücudunuz kendini bu duruma hazırlamaya ve şekil almaya başlar. Büyüyen bebek ve şekil alan anne vücuduyla birlikte bazı kramplar oluşabilir. Bunlar genelde hafif şiddettedir ve devamlılığı yoktur. Genelde şiddet düzeyi adet sancıları gibi hissedilir. Oluşabilecek bu sancıların sebebi, gebeliğin ilk 3 aylık döneminde rahmin büyümeye başlamasından ileri gelir.

İlk 3 ayda oluşan kasılmalar genellikle sırt ve karın bölgesinin alt kısmında görülebilir. Ayrıca vücutta oluşabilecek vajinal mantar ve idrar yolları enfeksiyonları da yine bu dönemde hafif kramplara sebep olabilir.

 

  • Dehidrasyona Bağlı Kasılmalar

Dehidrasyon, vücuttaki aşırı sıvı kaybı ya da vücudun yeteri kadar sıvı alamaması demektir. Bu duruma sıcak havalarda daha çok rastlanır. Eğer beden susuz kalırsa, çalışma fonksiyonlarını düzenli bir şekilde devam ettiremez. Dehidrasyon özellikle gebelik sırasında kaygı verici olabilir. Bu dönemde düzenli sıvı alınma ve vücut susuz bırakılırsa kasılmalar da rahimde ya da bedenimizin herhangi bir yerinde kendini göstermeye başlar. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda hemen sıvı ihtiyacını gidermeli ve bol su içmelisiniz.

Gebelik sırasında oluşan sıvı kaybı, kasılmalarla beraber çok ciddi problemlere de sebep olabilir. Bunlar;

  • Bebeklerde beyin ve omurilikte oluşabilecek anomaliler
  • Bebeği koruyan amniyon sıvısı miktarında azalma
  • Anne sütü miktarında azalma
  • Erken doğum

Oluşabilecek dehidrasyonun az ya da orta derece de görülmesi, vücutta bazı belirtilere yol açar. Bu belirtiler; baş dönmesi, baş ağrısı, sürekli susuzluk hâli, ağızda kuruluk hissi, kabızlık, devamlı uyku hâli ve idrara az çıkma gibi problemlerdir. Bu problemler yeterli su içildiği takdirde atlatılabilir. Fakat gebelik esnasında şiddetli dehidrasyon karşısında uzman yardımı şarttır.

Aşağıdaki ağır dehidrasyon belirtileri ile karşılaşıldığında derhal uzman bir hekime görünmeniz gerekir.

  • İdrarın koyu renkli olması durumu
  • Tansiyon düşüklüğü
  • Ruh halinde oluşan dengesizlikler
  • Ağızda kuruluk hissi ve göz altlarında çökme
  • Kalp atış ritminde değişiklikler
  • Rahimde kasılmalar

 

  • Braxton Hicks Kasılmaları

braxton-hicks-kasilmalari

Genellikle nadir görülen ve düzensiz olarak gelişen kasılmalardır. Rahimde rastgele oluşur ve çoğunlukla ağrısız seyreder. Karında yoğunlaşıp yine karnı sıkılaştırarak bazen oldukça huzursuz edici bi hâl alabilir. Daha çok gebeliğin ortalarında hissedilmeye başlayan bu kasılmalar, hamileliğin süresi ilerledikçe yoğunlaşabilir. En fazla 30 saniye sürebilen bu düzensiz kramplar, beden şeklinizi ve pozisyonunuzu değiştirdiğinizde şiddetini azaltacak ya da tamamen ortadan kalkacaktır.

  • Kabızlıkla Süregelen Kasılmalar

Anne adaylarında, hamileliğin ilk zamanlarında bağırsaklarda birtakım problemler yaşanabilir. Bunlar arasında en sık rastlanan ise kabızlık problemidir. Bu dönemde yaşanan kabızlıkla devam eden gaz sancısı ile beraber kasılmalara da sebep olabilir. Bu sorunları yaşamamak için yeterli miktarda su içilmeli, meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmeli ve bol lifli gıdalar tercih edilmelidir.

  • Seks Sonrası Ortaya Çıkan Kasılmalar

Eğer hamilelik seyriniz normal akışında ve risk teşkil etmeden ilerliyorsa, seks sonrası orgazm sürecinde veya sonrasında bazı kasılmalar oluşabilir. Çünkü orgazm durumu yaşandıktan sonra bedeniniz rahminize normalden fazla kan iletir.

Bu durumun sonrasında kasıklarda bazı kramplar ortaya çıkabilir. Böylesi bir rahatsızlıkla karşılaşıldığında ılık bir banyo sonrası beden rahata alınmalıdır. Bu sayede belirtiler azalır. Ancak şiddeti azalmak yerine artmaya devam ediyorsa ciddi bir problemle karşılaşmamak adına hemen bir uzmana danışılmalıdır.

  • Emek Kasılmaları

Bir başka adıyla prodromal emek, anne adaylarının, gerçek doğuma yakın olduğu zamanlarda yaşanan kasılmalardır. Bu kasılmalar diğerlerinden farklı olarak daha ağrılı ve daha düzenlidir. Prodromal emeğin, bebeğin karındaki bulunuş durumunu doğum için uygun hale getirdiği söylenir. Çünkü emek daralmasında oluşan bu kramp benzeri ağrılar rahim ağzını incelterek, doğum evresine hazırlar.

Emek kasılmalarının hissedilen belirtileri; güçlü kramplar, uzanır pozisyondayken kasılmaların geçmemesi ve regl kramplarından daha yoğun olmasıdır.

  • Erken Doğum Kasılmaları

Bunlara gerçek kasılmalar da denir. Sert ve sancılı kramplardır. Genellikle 37. haftadan önce görülebilen bu sancılar erken doğumun da habercisi olabilir. Düzenli bir tempo ile belli aralıklarla devam etmesi ve her defasında iki sancı arasındaki sürenin azalması doğumun da sırada olduğunu işaret eder. Bir de ardından pembemsi renkte bir akıntı gelirse erken doğum ihtimali artar. Oluşan kramplar 5 dakika arayla görülmeye başladığında derhal hastaneye gidilmelidir.

  • Aktif Emek ve Geçiş

Bu aşamada kasılmalar güçlenir, uzamaya devam eder ve acı artarak hissedilir. Çünkü rahim ağzı artık genişlemeye başlamıştır. Kendinizi sıkmadan nefes almalı ve doktorunuzun talimatlarını dinlemelisiniz. Geçiş aşamasında ise kasılmalar çok daha yoğunlaşır. Vücudunuz bebeği itmeye hazır hale geldiğinde daha kısa aralıklarla, üst üste kasılmalar hissedilebilir. Bu da doğumun en kısa sürede gerçekleşeceği anlamına gelir.

Anne adaylarının bu zorlu ve sancılı ama bir o kadar da heyecanlı dönemlerinde kendilerine iyi bakmaları tavsiye edilir.

Gebelikte kasılma evresi sancılı bir süreç olduğundan, bu süreçte bu problemlerin sıklığını azaltmak için olumsuz duygular içeren stresli durumlardan, fiziksel efor sarf edilen hareketlerden ve zararlı besinlerden uzak durulmalıdır. Sağlıklı besinler, günlük yeterli derecede yürüyüşler ve pozitif bir enerjiyle daha rahat bir hamilelik geçirebilirsiniz.

Vücudunuzun size ne anlatmaya çalıştığını hissedebilir ve o güzel doğum anını da harika bir şekilde atlatabilirsiniz.

Dilerseniz “Gebelikte Kasılmalar Nasıl Olur?” Konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Gebelikte Kasılmalar Nasıl Olur? : https://www.bebek.com/gebelikte-kasilmalar-nasil-olur/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Ayak Şişmesi

23. Hafta Gebelik

22. Hafta Gebelik