3 trimesterden oluşan hamilelik serüveninin son trimesterine bu hafta ile birlikte girmiş bulunuyorsunuz. Öncelikle tebrikler! Bebeğin hareketlerini artık iyice hissettiğiniz, tekmelerine alıştığınız ve hatta takip ettiğiniz yeni bir dönemin içerisindesiniz. Aranızdaki bağ bu haftadan itibaren daha da güçlü bir hâl alacak ve elbette sizin de aklınızda yeni sorular oluşacak. Sizi neler bekliyor ve bebeğinizdeki değişimler ne yönde olacak? Bu yazıda gebeliğin 25. haftası ile ilgili her bir detayı sizler için hazırladık.

YouTube video

25. Haftada Bebek

Bu zamana kadar vücudundaki sistemler ve sistemleri oluşturan organlar zaten oluştu. Şimdilerde ise yaşamsal döngüsündeki en önemli detaylar yavaş yavaş 25. haftalık bebek bedeninde oluşmaya başlayacak.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğinizin bu hafta meyvelerden bir armut boyutunda iken, hayvanlardan da küçük bir tavşan boyutunda olduğunu söyleyebiliriz. Öyleyse artık ultrasonda daha net görünecek ve siz bebeğinizi bir bütün olarak görebileceksiniz. Bundan sonraki haftalarda bebek daha da büyüyeceği için tamamını küçük bir ekrandan görmek mümkün olmayacak, bu nedenle şimdi küçük bir tavşan boyutunda olmasının en büyük avantajı kendisini bir bütün olarak görebilmeniz.

Organlarının gelişimini büyük ölçüde tamamlayan bebeğinizde, artık sadece tek bir organın büyümesi tamamlanacak; akciğerler. Geriye kalan tüm organları büyük ölçüde oluştu, kendisi her ne kadar küçücük olsa da organları neredeyse tamamlandığı için bir birey olarak kabul ediliyor. Bundan sonraki süreçte artık organları daha da gelişecek, kilosu artacak ve tüm organları birbiriyle uyum içerisinde çalışmayı öğrenecek.

25 haftalık bebeğin boyu ve kilosu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g) Uzunluk (cm)
25. hafta 650- 750 24- 28

Burada belirtilen değer ortalama bir değer olup sizin bebeğinizle tıpatıp aynı olmayacaktır Çünkü her insanda olduğu gibi bebekler de birbirinden farklıdır, bu nedenle büyüme oranları farklılık gösterebilir. Bu nedenle doktorunuz gebeliğin 25. haftası olan kontrolünüzde yavrunuzun ortalama değerler arasında olup olmadığını size bildirecektir.

Bebeğinizin Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

  • Dolaşım Sistemi

25 haftalık bebek kalbi dakikada yaklaşık 140-150 kez atar, bu minik kalbin sahibinde ise duyu organları artık son derece gelişmiş durumdadır. Özellikle seslere karşı tepki verdiğini hissedebilirsiniz.

  • Sinir Sistemi

Bebeğinizin sinir sistemi, bu hafta hızla gelişmeye devam ederken artık beyni organları ile iletişim kurabilir hâle geldi. Yani ellerini hareket ettirebildiği gibi aynı zamanda yumruk da yapabiliyor ve gelişen duyularını etrafını keşfetmek için kullanmayı öğrendi. Şanslıysanız ultrasonda parmağını emmeye başladığını bile görebilirsiniz.

Bu haftaya kadar düz bir şekli olan beyninde artık sinir kıvrımları oluşmaya başlayacak.

  • Kas Sistemi:

Göz kapakları bundan önceki haftalarda tam anlamıyla gelişmişti, bu haftadan itibaren ise göz kapaklarını hareket ettirmeye başlayacak ve açıp kapama refleksini geliştirecek.

  • İskelet Sistemi

Bedeni doğduğunda olması gereken orana ulaştı. Yani bebeğinizin vücudunu kafası, gövdesi ve bacakları şeklinde 3’e ayırırsak eğer, her biri birbiri ile dengeli hâle gelecek ve büyümesi de orantısal olarak bundan sonra düzgün şekilde ilerleyecek. Bugüne kadar ultrasonda gördüğünüz büyük kafa küçülürken, yerini daha belirgin kollar ve bacaklar almaya başlayacak.

  •  Endokrin Sistem:

Yakından bildiğimiz hormonlardan biri olan adrenalin hormonu, bu haftadan itibaren böbrek üstü bezlerinden salgılanmaya başlayacak.

  • Solunum Sistemi:

Yaşamını devam ettirmesi için en önemli organlarından biri olan akciğerlerinin gelişimi başladı. İlk olarak da akciğerler içerisindeki kılcal damarlar bu hafta itibariyle minik minik oluşuyor.

Beynin gelişmesi artık solunum sistemini de doğrudan etkileyecek ve nefes alıp vermesi düzenli bir hâl alacak. Amniyon sıvısını yutarak akciğerlerine hava almaya devam edecek. Gelişimi için gerekli olan oksijeni amniyon sıvısı sayesinde alsa da yine de oksijenin büyük kısmını plasenta yoluyla alacak.

  •  Boşaltım Sistemi:

Bebeğinizin kalın bağırsaklarında mekonyum ismiyle bilinen siyah bir dışkı oluşumu bu haftada da yine devam eder, doğumdan sonra yapacağı ilk kakası ile birlikte bu dışkı atılacaktır. Bazı bebekler ise henüz anne karnındayken bu dışkıyı yapabilir, ancak bunu yutmaması ve akciğerlerine gitmemesi gerekir. Bu tarz bir durumun yaşanmaması için geç doğum olmaması önemlidir.

25 Haftalık Bebek Hareketleri

Sinir hücrelerinin iyice gelişmiş olduğu bu hafta beyin,artık artık kaslar ile iletişim kurabilir hâle gelir. Bu nedenle kolları ve ayaklarının yanı sıra el ve ayak parmakları da hareketlenmeye başlar. Kavrama yeteneği son derece gelişir. Siz ise bebeğinizin hareketlerini daha iyi tanımaya ve anlamaya başlarsınız. Artık sizin hangi hareketinize karşılık onun ne tepki verdiğini yavaş yavaş çözümlemeye başlayacaksınız. Örneğin kimi bebekler, siz gece yatağınıza uzandığınızda hemen hareketlenmeye başlarken, kimi bebekler hareketleri ile sizi sabah uyandırabilir. Bebeğiniz dış dünya ile duyuları aracılığıyla bağ kurarken, siz de onu tanımaya başlıyorsunuz.

25 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğin organları tamamlanırken ve büyümeye devam ederken, gelişmiş olan sinir sistemi sayesinde duyu organları en aktif gelişim dönemi içerisine girer. Her bir duyu organını tek tek ele alıp inceleyecek olursak;

  • Göz ve Görme Duyusu

Bebeğin duyu organları arasında en son gelişen duyusu görme olacaktır. Henüz bundan 2 hafta önce oluşan göz kapakları, bu haftadan itibaren hareket etmeyi ve açıp kapamayı öğrenir. 26. haftadan itibaren ise göz kırpmaya başlayacaktır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

  1. haftada bebeğimizin kulakları oluşmuştu ve 24. haftaya kadar da işitme sistemi gelişmeye devam ediyordu. İşte tam da bu gebeliğin 25, haftası itibari ile anne karnındaki gürültülere alışır ve dışarıdaki sesleri tanımaya başlar. Özellikle annesinin sesini ayırt edebilir duruma gelir. Takip eden süreçte ise annesinin yanı sıra babasının da sesine alışacak ve onu da duyup tepki vermeye başlayacaktır. İşte bu dönem artık bebeğinizle konuşmanın ve ona hikâyeler okumanın, şarkılar söylemenin en güzel zamanları.
  • Dil ve Tatma Duyusu

En erken gelişen duyulardan biri olan tat alma duyusu artık iyice kendini geliştirmiş durumda. Amniyon sıvısından beslenen bebek, annenin tükettiği yiyeceklerin tatlarını algılayabilir. İşte bu nedenle bebeğinizin hareketlerini takip ettiğinizde tükettiğiniz hangi besine karşı nasıl bir tepki verdiğini rahatlıkla ölçebilirsiniz.

  • Burun ve Koklama Duyusu

11 ve 15. haftalarda tamamlanan burun, reseptör sayısını artırarak iyice hassaslaştı. Eski zamanlarda kokunun sadece hava ile taşınabildiği düşünülürken, yapılan kimi testler bebeklerin de anne karnındayken farklı kokuları ayırt edebildiğini göstermektedir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Hamileliğin 25. haftası cildi hâlâ kırışık bir şekilde, çünkü oldukça cılız ve bu nedenle derilerinin altının etlerle dolması bekleniyor. İşte bu haftadan itibaren bebeğiniz artık hızlı kilo almaya başlayacak ve derisindeki kırışıklık görüntüsü yavaş yavaş kaybolacak. Yağ dokuları olgunlaşacak ve beraberinde cildi düzgünleşecek.

25 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelikte tüm ölçümler haftalık hesabı ile yapılırken, dışarıda bir araya geldiğiniz eşinizle dostunuzla konuşurken tüm sohbetler bebeğinizin aylık durumu üzerinden döner. Bu nedenle haftalık ve aylık hesabı hep merak edilen konulardan biri olmuştur. 25 haftalık bebek, artık ilk 2 trimesterini tamamlamış ve 3. trimestere girmiş bulunur. Basit bir matematik hesabı yaparsak eğer;

25×7 gün = 175 günlük
175 gün / 30 = 5 ay 25 günlük

Yani 25 haftalık bebeğin, yaklaşık 6 aylık olduğunu söylemek mümkündür.

Anne karnında bebeği tehtid eden 12 probleme göz atmak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz: https://www.bebek.com/anne-karnindaki-bebegin-yasamini-tehdit-eden-12-problem/

YouTube video

25 Haftalık Gebelikte Anne

Bu haftaların başından itibaren rahminiz göbek deliğinden yaklaşık 4 cm yukarıda, ortalama olarak bir futbol topu büyüklüğündedir ve bu görüntü artık dışarıdan da iyice görünmeye başlamıştır. Peki sizin fiziksel olarak ve duygusal olarak hissettikleriniz neler, gelin birlikte değerlendirelim.
  • Mide kaynaması, hazımsızlık, gaz ve şişkinlik:

Hamileliğin farklı evrelerinde yaşayabileceğiniz bu durumun belirginleştiği dönemlerden biri de 25. hafta ve sonrasıdır. Neredeyse her hamile kadın bu sıkıntılı süreci yaşar. Mide kaynaması, yemek borusunu mideden ayıran halka kasın gevşeyerek yiyeceklerin ve keskin sindirim sıvılarının mideden yemek borusuna geri tepmesi sonucu ortaya çıkar. Rahmin büyümesiyle birlikte bu şikâyet de gittikçe artar. Bu durumun önüne geçmek için baharatlı ve acılı yiyeceklerden uzak durabilir, kızarmış ve yağlı yiyecekleri tercih etmeyebilirsiniz. Çikolata, kahve ve gazlı içecekler de bu dönemde ne yazık ki son tercihleriniz arasında yer almalı.

  • Duygusal değişimler:

Ruh hâlinizdeki salınımlar azalır ve artık biraz daha geleceğe bakmaya başlarsınız. Bebeğiniz için yapacağınız alışverişler de duygu durumunuzu daha kontrollü yönetmenizi sağlayacaktır. Gelecek için güzel planlar yaparken ara sıra da kaygılanmak elbette normaldir. Özellikle ilk bebekte eğer sizi nelerin beklediğine dair en ufak bir fikriniz yoktur, bu da beraberinde endişeler getirir. Merak etmeyin herkes bu yollardan geçiyor, emin olun siz de 3 ay sonra bu duyguları çok seveceksiniz.

  • Fiziksel değişimler:

Süt vermeye hazırlanan göğüsleriniz daha da büyüyecek, hatta nasıl sütyen takacağınız konusunda kararsız kalmaya başlayacaksınız. Şimdiki kullandıklarınız yerine daha rahat etmenizi sağlayacak modelde hamilelik sütyenlerini kullanabilirsiniz. Kısa bir araştırma ile alışılmışın dışında büyüyen göğüsleriniz için iyi bir çözüm bulabilirsiniz.

Karnınız büyüdükçe beraberinde deride kaşıntılar başlayacaktır. Bu kaşıntıların sebebi gerilen karın kaslarınız. Hemen her gün krem sürmeyi atlamayın.

Bu süreçte diş etlerinde kanamalar görmeniz de olası. Hassaslaşan diş etleriniz, artık her fırçalamada biraz kızarabilir ve hatta direkt kanayabilir. Bunun için daha hassas diş fırçaları kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Gebeliğin her döneminde farklı semptomlar yaşamanız olasıdır, sonuçta hem fiziksel olarak hem de manevi olarak hiç alışılmadık bir dönemin içindesiniz. Ancak her anne adayının yaşadığı bu semptomları azaltmanın da yolları vardır. 25 haftalık hamilelikte semptomları en aza indirmenin yollarını ele alalım.

  1.  Hazımsızlık sendromunun önüne geçmek için tükettiğiniz gıdalara dikkat edin. Hangi yiyecekler sizi daha çok rahatsız ediyor, tespit etmeye çalışın ve bu besinleri az tüketin. Böylece hamilelikte yaşam kalitenizi biraz daha arttırmış olacaksınız. Yine aynı zamanda az öğünde ağır porsiyon yiyecekler tüketmek yerine daha sık yemek yiyerek bu durumun önüne geçebilirsiniz. Önemli olan hiç aç kalmamak ve olabildiğince meyvelerle ve faydalı kuru yemişlerle kendinize ara öğünler yaratmak.
  2.  Uyuma güçlüğü yaşıyor olabilirsiniz ve bunun birçok sebebi olabilir. Doğumun yaklaştığını hissetmek, bacaklara giren kramplar ya da hazımsızlık nedeniyle gözünüze uyku girmiyor olabilir. Bunun için eğer hamilelikle ilgili sıkıntılı bir süreç yaşamıyorsanız hareketli bir sabah geçirmeye özen gösterin. Sabah yorulan bir beden gece daha rahat uyuyacaktır. Bununla birlikte akşam yemeğini çok geç saate kalmadan ve mümkünse yavaş yavaş yemeye çalışın. Yediklerinizi ne kadar iyi sindirmiş şekilde uyku saatine girerseniz mideniz de o kadar rahat olacaktır.
  3.  Bacak krampları gebeliğin bu periyodunda artış gösterir. Bunun ana sebeplerinden biri magnezyum eksikliği olabilir. Üstelik bu kramplar daha önceden bildiğiniz gibi değil, bacağınızda bir hayli ağrı bırakacak cinsten olabilir. Kramp girdiği esnada ayak parmaklarınızı kendinize doğru çekin ve bacağınızı diz bölgesinden kırarak kendinize doğru yaklaştırmaya çalışın. Gün içerisinde ise birkaç kez sırt üstü uzanın ve ayaklarınızın altını yastıklarla destekleyerek dinlenmeye çalışın. Günde en az 2 litre su içmeyi muhakkak görev hâline getirin.

Uyku pozisyonunuz nasıl olmalı?: https://www.bebek.com/hamilelik-doneminde-yatis-pozisyonlari/

Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelik döneminde kilo alımı her kadına göre farklılık gösterir. Nasıl her gebede hamilelik semptomları farklı oluyorsa almanız gereken kilo da farklıdır. Sonuçta herkesin hamile kaldığı zaman bulunduğu kilosu farklı. Burada bedeniniz için en doğru yönlendirmeyi elbette doktorunuz yapacaktır.

Gebeliğin 25. haftasın artık kilo almanın en hızlı gerçekleşeceği aylara girildiği unutulmamalıdır. Belki de bugüne kadar aldığınız kiloların bir bu kadarını geri kalan zamanda alacaksınız. Ancak genel bir değerlendirme yapmak gerekirse 25. haftada kaç kilo alınır; ortalama 7-9 kilo aralığında almış olmanız beklenir. Daha az kilo bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilecekken, daha fazla kilo almak da ise sizin için zararlı olabilir. Bu nedenle kiloyu özellikle bu haftalarda kontrol altında tutmak son derece önemli.

25 haftalık gebelikte beslenme için öneriler;

En çok ihtiyacın olan vitamin manganez. Çünkü bebeğin kemik ve kıkırdak gelişiminde son derece önemli olan bu vitamin, öncelikle senin vücudunun deposundan tüketilecek, eğer senin vücudunda manganez yeterli şekilde bulunmuyor ise bu kez bacaklarında kramplar yaşamaya başlayabilirsin. Günde 2 mg alman gereken manganez hangi gıdalarda bulunur?

  •  Esmer pirinç
  • Yulaf ezmesi
  • Baklagiller
  •  Fıstık ezmesi
  • Brokoli
  • Havuç
  • Badem
  • Ananas
  • Kuru üzüm
  • Ispanak

25. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamilelik sürecinde hem kendinizi hem de bebeğinizi en fazla takip etmeniz gereken 3. trimestere girmiş bulunuyorsunuz. Bu nedenle gebeliğin 25. haftası ve devamında yapmanız gerekenleri kontrol listesi olarak aşağıda paylaşıyoruz.

  1.  Tansiyonunuzu bu haftadan itibaren sık sık ölçün. Bugüne kadar her şey yolunda gitse de hâlâ bebeğiniz için önemli süreç devam ediyor. Bu nedenle tansiyonunuzu haftada en az 1-2 kez ölçmeye özen gösterin ve çıkan sonuçları not edin. Tansiyonunuzun normalin 1-2 derece altında çıkmasının ise normal olduğunu unutmayın. Örneğin 10’a 6 değeri, hamilelerde olması gereken tansiyon değeridir.
  2.  Bebek alışverişine başlayın. Bugüne kadar araştırmalar yapmış olmanıza rağmen henüz satın alma aşamasına geçmemiş olabilirsiniz. Ancak bu haftadan itibaren alışveriş listenizi tamamlamaya çalışın. Hem tüm masrafları birkaç aya yaymış olursunuz, hem de satın aldıkça eksikleriniz daha çok ortaya çıkar.
  3.  Doğum izninizi planlayın. İş durumunuzu ve hamileliğinizi göz önünde bulundurarak ne zaman işten ayrılacağınızı planlayın ve bunu iş yerinizle paylaşın.
  4.  Son seyahatlerinizi planlayın. Hamilelikte ulaşım yönünden kısıtlamaların olduğu bir döneme yaklaşıyorsunuz. Bu nedenle eğer bir tatil planınız varsa çok daha fazla ötelemeden devreye sokun ve hayatınızdaki yeni dönem başlamadan gebeliğin 25. haftası son bir tatilin tadını çıkarın.

Gebelikte kasılmalar neden olur? makalemize göz atmak isteyebilirsiniz: https://www.bebek.com/gebelikte-kasilmalar-neden-olur-turleri-nelerdir/

YouTube video

 

gebelikte-24-hafta

26-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Hamilelikte Anksiyete

Hamilelik Döneminde Babalık (Fetal DNA) Testi