Tebrikler! Çoğu gitti azı kaldı diyerek bebeğinizi kucağınıza alacağınız günün heyecanını yatıştırabileceğiniz güzel bir haftadasınız. Gebeliğin 26. haftası 2. trimesterin son haftasıdır. Son 3 aya girerken bebeğiniz büyüdükçe büyüyor, bedeniniz ise bütün değişimlere ayak uydurmak için ciddi bir efor sarf ediyor. 26. haftayla ilgili kafanızdaki tüm soruları yanıtlayacak kısa bir bilgi yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz?

YouTube video

26 Haftada Bebek

Her ultrason muayenesinde rahminizde enine boyuna iyice büyümüş; yüzü, gözü, burnu belirginleşmiş minik bir canlı olduğunu görmek her defasında sizi heyecanlandırıyor. Ne kadar büyüdüğü, neler yapabildiği, organlarının ne kadar geliştiği ve daha birçok konuda merakınız hat safhada… Öyleyse merakınızı giderelim ve 26 haftalık bebek ile tanışalım.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

İri bir kabak uzunluğunda olan 26 haftalık bebeğin kilosu ve boyu aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi bundan sonra önceki haftalara göre çok daha hızlı artış gösterecek.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
26. hafta 750- 850 26- 30

 

Yavrunuzun fetal değerleri yukarıdaki aralığın dışında çıkabilir. Bu durumda panik yapmayın. Değerlerin farklı çıkması muhtemelen gerçek döllenme ile tahmini döllenme tarihlerinin farklı olması ya da bebeğin ebeveynlerden getirdiği genetik mirastan kaynaklanıyor. Yani yavrunuz babası gibi uzun boylu ya da annesi gibi minyon olabilir.

Bebeğinizin Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bebeğin hayatta kalmasını sağlayacak sistemlerini oluşturan hayati organları, İlk günden beri gelişmesini devam ettirirdi. Nihayet 26 haftalık bebeğin organ ve sistemleri solunum sistemi dışında neredeyse tamamen oluştu. Genel olarak bütün sistemlerle ilgili bilgi verecek olursak:   

  • Sinir Sistemi ve Endokrin Sistem

Beyin büyümeye ve kıvrımlar oluşturmaya devam ediyor. Nöron sayısı arttıkça nöronlar arası sinaptik bağlar güçlenir. Bununla birlikte beyin dalga aktivitesi artar. Bebek artık iskelet hareketlerini beyin kontrolünde ve istemli olarak gerçekleştirebilir.

Metabolizması annesinden daha hızlı çalışıyor. Bu nedenle vücut sıcaklığı da annesinden daha yüksek.

Pankreas ve tiroit bezi kendi hormonlarını üretmeye daha önce başlamıştı. Gebeliğin 26. haftası ise böbreküstü bezleri de adrenalin hormonu salgılamaya başlar.

  • Dolaşım Sistemi

Kalp dakikada 60-100 defa atıyor. Bu atışlar anne karnına bir stetoskop dayandığında bile duyulabilecek kadar güçlü.

  • Boşaltım Sistemi

Yavrunuz amniyotik sıvısını yutup idrarını plasenta içerisine yapıyor. Sonra yine yutup tekrar idrar oluşturuyor.

  • Sindirim Sistemi

Amniyotik sıvıyı her yuttuğunda yemek yemiş gibi sindirim sistemini çalıştırıyor. Tek fark anne karnında iken kaka yapmıyor, kakasını azar azar bağırsaklarda biriktiriyor olmasıdır. Bu birikintiye mekonyum denir. Koyu kahve rengi ve macun kıvamındaki mekonyum doğumdan sonra bebeğin ilk kakası olacak.

  • Solunum Sistemi

Solunum sistemi şimdiye kadar oluşmuştu. Ancak akciğerlerin doğumdan sonra oksijen ve karbondioksit alışverişi yapabilmesi için sürfaktan denen bir madde üretmesi gerekir. Nihayet gebeliğin 26 haftası akciğerlerde sürfaktan üretilmeye başlar.

  • Destek ve Hareket Sistemi

İskelet sistemi doğduğunda olması gereken orana ulaştı. Baş, gövde ve bacaklar her biri bedenin 1/3’ü kadar.

  • Üreme Sistemi

Üreme sistemi organları tamamen gelişti. Üreme yeteneği kazanacak kadar olgunlaşması ergenlik döneminde olacaktır.

Vajina ve penis ultrasondan kolayca ayırt edilebilecek kadar belirginleşti. Bu nedenle 26 haftalık bebeğin cinsiyeti artık çok net ortada.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğin bağışıklık sistemi anneye bağımlı. Anne ürettiği IgG antikorlarını plasenta aracılığı ile bebeğe veriyor. Bebeğin kanında dolaşan bu antikorlar doğum sonrasındaki ilk 3 aya kadar bebeği hastalıklara karşı koruyacak madde olacaktır.

Bebek anneden antikor almaya başladığından beri verniks kazeoza maddesi incelmeye devam ediyor.

26 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğinizin kemikleri ve kasları artık daha güçlü. Dolayısıyla tekmeleri ve taklaları da sizin kolaylıkla hissedebileceğiniz düzeyde. Hatta o kadar güçlü ki 26 haftalık bebeğin hareketleri dışarıdan bir başkası tarafından bile hissedilebilir.

Rahat bir pozisyonda oturup eşinizin elini karnınızın üzerine koyun. Bir yandan da bebeğinizle konuşun ve hareket etmesini bekleyin. Böylece bir mucizeye birlikte tanık olmanın hazzını yaşayabilirsiniz.

26 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Yavrunuzun duyu organları yapısal olarak tamamen oluştu. Artık geriye ince dokunuşlarla hassaslaşması kaldı.

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözler ışığa karşı duyarlı. Anne karnındayken bile gece ile gündüzü ayırt edebiliyor. Şimdiye kadar kapalı olan göz kapakları bu haftadan itibaren her an açılabilir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

İç kulak tamamen gelişti. Bebeğiniz artık rahim içerisinde dengesini daha kolay sağlar.

Artık aranızda hoş sohbetlerinize ya da müzik keyfinize dahil olan biri daha var. 26 haftalık bebek dışarıdan gelen sesleri işitebilir. Öyle ki hamileyken ona çok sık dinlettiğiniz bir müziği doğduktan sonra da duyduğunda ritmi tanıyacak ve tepki verecektir. Anne rahmindeki sıcak ve güvenli ortamını anımsamak iyi gelecek ve onu sakinleştirecektir.

Aynı şekilde gergin olduğunuzda ya da biriyle tartıştığınızda duyacağı ses tonu onu gerip huzursuz edebilir. Bu sebeple huzurlu ve sakin bir gebelik hem sizin hem de bebeğinizin psikolojisini olumlu etkileyecektir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Damarların deri altından görünmeye başlaması nedeniyle teni kırmızıya yakın tonlardaydı. Fakat depoladığı yağ miktarı artıyor ve derisi dolgunlaşarak bir bebek cildi pembeliğine dönmeye başladı bile.

Yüzde biriken yağ tabakası arttığı için miniğinizin ultrason görüntülerinde yüz hatları belirginleşmeye başladı. Doktorunuzun alacağı yakın görüntülere bakarak miniğinizin kime benzeyeceğini tahmin edeceğiniz, o hatları hayalinizde bir bebeğin yüzüne kondurup hayaller kuracağınız güzel bir dönemdesiniz.

Saç derisi üzerinde saçlar belirginleşmeye devam eder. Fakat henüz yeterli renk pigmenti oluşmadığından saçlar, kaşlar ve kirpikler beyaz renklidir.

Lanugo tüyleri yavaş yavaş dökülmeye başlar. Çünkü deri altında biriken kahverengi yağ bebeğinize ısı yalıtımında yardımcı oluyor.

  • Dil ve Tatma Duyusu/ Burun ve Koklama Duyusu

26 haftalık gebelikte bebeğin tat alma ve koklama duyusu çok iyi durumdadır. Bebek amniyotik sıvıyı yutar, sıvı ağzına ve burnuna girer. Bu esnada annesinin yediği besinlerin ve sıvı içerisinde bulunan asitlerin tadını ve kokusunu alabilir.

26 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Halk arasında gebelik ay hesabıyla takip edilirken doktorların hamilelik takibini hafta bazında yapması hangi haftanın hangi aya denk geldiği konusunda yanıltıcı olabiliyor. Bu nedenle 26 hafta kaç ay olur diye merak etmeniz çok normal. İsterseniz birlikte hesaplayabiliriz.

26 hafta= 26×7 gün = 182 günlük

182/30= 6 ay 2 günlük

26 haftalık bebek klinik olarak 6 aylık.

YouTube video

26 Haftalık Gebelikte Anne

Geçen trimestere göre gebelik semptomlarını daha yoğun yaşadığınız bir zamandasınız. Aynadan baktığınızda, karnınızın ne kadar büyüdüğünü gördüğünüzde de bunu zaten tahmin edebilirsiniz. Öyleyse hamileliğin 26. haftasında anne adayını neler bekliyor bakalım…

  • Ciltte bozulmalar:

Gebelikte hormon değerlerinin şaşırtıcı düzeyde değişmesi cildinizde lekelenmelere, karında göbek çizgisi (linea nigra) oluşmasına, yüzde bozulmalara sebep olabilir. Bu etkiler doğumdan sonra hormonlar normale döndüğü vakit ortadan kalkacaktır.

Hızlı kilo artışı cilde esneyerek yeni kilolara yer açma fırsatı vermez. Böylece cilt ihtiyaç duyduğu alanı çatlayarak verir. Morumsu, pembe ve beyaz renkli deri çatlakları kalıcıdır ve doğumdan sonra geçmez.

  • Varis:

Gebelik hormonları bebeğin besin ve oksijen ihtiyacının karşılanması için anne adayının kan hacmini arttırır. Kan hacminin artması damarların genişlemesine sebep olur. Bu da beraberinde varis problemini getirir.  

  • Nefes darlığı:

Rahim büyüdükçe kendisine yer açmak için annenin iç organlarına baskı yapmaya başlar. Bu baskı akciğerlere de iletilir ve nefes darlığına sebep olur.

  • Şişkinlik ve gaz:

Genişleyen rahim bağırsaklara ve mideye baskı yapar. Buna ek olarak bir de gebelik hormonları kasların çalışmasını yavaşlatınca sindirim komple yavaşlayarak şişkinlik, hazımsızlık ve gaz oluşumuna sebep olur.

  • Sakarlık:

Bu aralar sık sık takılıyor, elinizden bir şeyler düşüyor ya da koridorun düz duvarına bile çarpıyor musunuz? Aman dikkat sakın takılıp düşmeyin! Hamileliğin 26. haftası itibariyle sakarlık peşiniz sıra sizinle gezecek. Neden mi?

Bebeğin ağırlaşması ve rahmin öne doğru çıkması anne adayını ağırlık merkezini bozar. Hamilelik hormonlarının kasları esnetmesi de buna eklenince anne adayı el, kol ve bacak koordinasyonunu sağlamakta zorlanır. Sakarlığın esas sebebi de budur.

  • Ciltte bozulmalar:

Gebelik hormonları cilt yüzeyinde koyu renkli lekelenmelere sebep olur. Bu lekeler kalıcı olmayıp doğumdan sonra hormonların normal düzeye erişmesi ile kendiliğinden geçecektir.

Yine gebelik hormonlarının etkisi ile göbek deliğinden vajinaya doğru koyu bir çizgi uzanır. Linea nigra (Göbek çizgisi) adı verilen bu gölge de doğumdan sonra zamanla kendiliğinden kaybolacaktır.

Gebeliğin ciltte sebep oldu bozulmalardan biri ve en önemlisi de hamilelik çatlakları diyebiliriz. Çünkü çatlaklar doğumdan sonra kendiliğinden geçmeyecek. Bunlar size gebelikten kalıcı birer hatıra olacaktır. Bu sebeple oluşumunu engellemek adına cildi nemlendirecek ve artan kilolara karşı esneklik kazandıracak önlemleri önceden almak gerekir.

  • Pelvik ağrı:

Hormonlarınız büyüyen rahime kalça kemiği üzerinde yer açabilmek ve doğumu gerçekleştirmek adına pelvis bölgesindeki bağları gevşetir. Gevşeyen bağlar üzerine rahmin ağırlığı da yüklenince pelvik ağrı, bel ve sırt ağrısı oluşur. Gebelik egzersizleri ile esneme hareketleri yapmak ağrılarınızı azaltacaktır.

  • Braxton Hicks kasılmaları:

Yalancı kasılmalar olarak da bilinen bu kasılmalar 3. trimester itibari ile görülmeye başlar. Bu nedenle hamileliğin 26. haftası size eşlik edecek semptomlardan biri de Braxton Hicks kasılmalarıdır. Genelde düzensiz aralıklarla gelir ve ağrısız devam eder. Kasılmaların zamanla şiddet göstermesi ve geliş zamanının düzenli bir hal alması durumunda gerçek doğum sancısı olması ihtimaline karşı hemen doktorunuza haber vermeniz gerekir.

  • Uykusuzluk:

Haftalar ilerledikçe hamilelik semptomları biraz daha rahatsız edici bir hâl alarak anne adayının uyku kalitesini bozar. Karnı büyüyen anne rahat yatamaz, reflüsü rahatsız edici boyuta ulaşır, bel ve bacak ağrıları uykuya dalmasını engeller, bir de saat başı tuvalete gitme derdi… Bu durumda uyumak elbette kolay değil.

  • Unutkanlık:

Bu hafta kendinizde gözlemleyeceğiniz en belirgin semptomlardan biri unutkanlıktır. Daha az önce elinizde olan kumandayı nereye koydunuz? Olamaz! Bugün arkadaşlarınızla buluşacaktınız ama unuttunuz mu?

Gerek gebelik hormonları gerekse uykusuzluk, unutkanlığa sebep olan faktörlerin başında gelir. Buna bir de gebe olmanın verdiği heyecan ile bebeğinize en iyi şekilde bakmanız gerektiği ve bunu nasıl yapacağınız hususundaki kaygı eklenince unutkanlık normal.

Doğum borçlanması nedir? İşte detaylar:  https://www.bebek.com/dogum-borclanmasi-nedir/

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

26 haftalık hamile için 3. trimester, gebelik semptomlarının geçen haftalara göre daha yoğun yaşandığı bir dönemdir. Bu nedenle biraz önlem almak kesinlikle iyi gelecektir.

  1. Öncelikle gereksiz kilo almayın. Böylece iskelet sistemi ağrılarınızı, sindirim sistemi problemlerinizi azaltmış olursunuz.
  2. Cildinize iyi bakın. Güneş koruyucu krem kullanmadan güneşe çıkmamaya dikkat edin. Cildinizi nemli tutup esneklik özelliğini korumasına yardımcı olacak ürünler kullanın. Ne kullanacağınız konusunda mutlaka doktorunuzun tavsiyesini alın.
  3. Baş dönmesi bu haftalarda sık karşılaşılan bir durum. Öğünleriniz arasına uzun zaman koymayın, bol bol su için ve baş dönmesi durumunda hareket etmemeye çalışarak güvenli bir yere oturun ya da tutunun.
  4. Uykusuzluk ile baş etmenin yollarını bulun. Uykunuzu bölmemek adına yatmadan önce su içmeyin, geç saatte yemek yemeyin. Uykuya daha kolay dalmak için uyurken bel, karın ve bacakları yastıklarla destekleyin, ılık bir duş alın, ya da ılık bir bardak süt için.
  5. Gün içerisinde yapmanız gerekenleri küçük bir deftere not alarak unutkanlığın gündelik hayatınızı etkilemesini engelleyebilirsiniz.
  6. Varis oluşumunu ve bacak ağrılarını azaltmak için gereksiz yere ayakta kalmamaya ve bol bol uzanarak dinlenmeye dikkat edin.

Kaç Kilo Almalısın?

Gebelikte kilo almak sağlıklı bir süreç geçiriyor olmanın doğal bir parçasıdır. Ancak fazladan aldığınız her kilonun bedeninize ağırlık yapacağı ve sizi rahatsız eden gebelik semptomlarının daha ağır geçmesine neden olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle kontrollü kilo almak önemlidir.

26 haftalık gebelikte kaç kilo almanız gerektiği ile ilgili kesin bir değer verilemez. Ancak şimdiye kadar yaklaşık 7-9 kilo almış olmanızı beklenir. Bu aralığın çok altında ya da çok üstünde olmanız durumunda süreci doktorunuzla değerlendirmeli ve gerekli önlemleri almalısınız.

Egzersiz Önerileri

Egzersiz beden durumunuzu sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yapılan aktiviteler bütünüdür. Sanıldığı gibi sadece kilo vermek için yapılan etkinlikler değildir. Bu nedenle doğumda da egzersiz yapmaya devam etmek beden sağlığını olumlu etkileyecek bir davranıştır. Doktorunuz yapmanızda bir sakınca görmediği takdirde gebeliğin her aşamasında egzersiz yapabilirsiniz. Yapabileceğiniz 26 haftalık gebelik egzersizleri aşağıdaki gibidir

  • Yürüyüş
  • Yüzme
  • Hafif tempolu pilates
  • Esneme hareketleri
  • Kegel egzersizleri
  • Pelvik taban egzersizleri
  • Karın kasları egzersizleri
  • Yoga

Yukarıdaki egzersizlerin tamamını gebeliğe uygun hareket ve düzeylerde yapmanız gerektiğini unutmamanız gerekir.

26 Haftalık Gebelikte Beslenme Önerileri

  • Dengeli ve düzenli beslenin. Her besinden yeteri kadar aldığınıza emin olun.
  • Hamile olduğunuz için çok yemeniz gerektiği konusunda yanlış bir yargıya varmayın. Eskisine nazaran günde sadece 400- 450 kalori fazla almak yeterlidir.
  • Gün içerisinde kendinizi uzun süre aç bırakmayın. Günde 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenin.
  • Günde en az 2-3 litre su için.  Sıcak havalarda ise daha fazla sıvı tüketmeye çalışın.
  • Yulaf, keten tohumu, rafine edilmemiş tahıllar, elma, armut, kuru incir, kuru kayısı, kuru erik gibi lifli gıdalar tüketerek sindirim sistemini rahatlatın.
  • Yağlı, baharatlı ve çok tuzlu yiyeceklerden uzak durun.
  • İşlenmiş et, paketli ürünler ve alkol gibi bağımlılık yapan zararlı maddelerden uzak durun.
  • Deniz ürünleri ve et ürünlerini tüketirken taze ve iyi pişmiş olmasına dikkat edin.
  • Sebze ve meyvelerinizi tüketmeden önce sirkeli suda bekletin ve bol su ile durulayın.
  • Kalsiyum, magnezyum gibi kemikleri güçlendiren mineral içerikli besinler tüketin. Gerekiyorsa besin takviyesi alın.

26 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Doğum ile ilgili bilgi toplamaya ve araştırma yapmaya başlayın.
  2. Kendi doğum planınızı yapın. Hangi hastane? Hangi doğum şekli? Hangi kadın doğum uzmanı?…
  3. Doğum sancıları ile yalancı kasılmalar arasındaki farkları araştırn ve doktorunuzdan bu konu ile ilgili bilgi isteyin.
  4. Çalışan anne iseniz doğum izni ve doğumdan sonra bebeğe kimin bakacağı konusunda planlamanızı şimdiden yapın.
  5. Baby shower yapmak istiyorsanız gebeliğin 26. haftası sizin için güzel bir zaman.
  6. Yüksek tansiyonunuz varsa sık sık tansiyonunuzu ölçün. Yükselmesi durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidip düşürmeye çalışın. Gebelikte yüksek tansiyonun preeklampsi belirtisi olduğunu unutmayın.
  7. Büyüyen rahim rahat bir pozisyon bulup uyumanızı engelleyebilir. Hamilelik yastıkları ile bel ve bacaklarınızı destekleyerek daha rahat uyuyabilirsiniz.
  8. Emzirme, bebek bakımı, annelik konusunda kitaplar okuyun, internetten araştırma yapın.

Hem yavrunuz hem de kendiniz için bedenen ruhen ve sosyal yönden sağlıklı bir gebelik geçirmek istiyorsanız süreci tanımanız gerekir. Bu nedenle gebeliğin 26. haftası sizi nelerin beklediğine detaylıca hâkim olmak size daima avantaj kazandırır.

Doğumun yaklaştığını nasıl anlarım? diyorsanız sizi buraya alalım: https://www.bebek.com/dogumun-yaklastigini-nasil-anlarsiniz/

Doğum öncesi ihtiyaç listeniz: https://www.bebek.com/dogum-oncesi-ihtiyac-listesi/

gebelikte-25-hafta

27-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Kabızlığın Tehlikesi Var mı?

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeğinizin İlkleri