2. trimesteri bitirip 3. trimestere başlamış bulunuyorsunuz. Güzel sabrınız için sizleri tebrik ediyoruz! Heyecanla kucağınıza almayı beklediğiniz bebeğiniz için günler sayıyorsunuz. Gitgide büyüyen karnınızın ve miniğinizin gelişimine tanık oluyor, dört gözle öpüp koklamayı bekliyorsunuz. Peki gebeliğin 27. haftası bebeğiniz ve siz ne durumdasınız?

YouTube video

27 Haftada Gebelik

Miniğiniz bir haftada bile ne kadar büyük gelişimler gösteriyor artık biliyorsunuz. Heyecanla gözlemlediğiniz bu gelişim sürecinde, bebeğiniz de bir o kadar aceleci. Miniğinizin; organ, duyu, boy ve kütle değişimlerinin ne durumda olduğunu birlikte inceleyelim.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz neredeyse bir süs lahanası büyüklüğüne erişti. 2-3 cm uzayan yavrunuz, küçük küçük ama hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor.

27 haftalık bebek kilosu ve fetal uzunluk ölçüleri yaklaşık aşağıdaki gibidir:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g) Uzunluk (cm)
27. Hafta 850-950 28-33

Doktor kontrolünde bebeğinizin bu değerlere sahip olmadığını görebilirsiniz. Bu endişe yaratacak bir durum değildir. Her bebeğin gelişim süreci ve değerleri farklıdır. Ayrıca gelişiminde sizin genlerinizin rol oynadığını unutmayın. Yani sizin geninize bağlı olarak miniğiniz, hızlı boy uzaması ya da yavaş boy uzaması gösterebilir. Bu konuda doktorunuza güvenip, gerekli bilgileri ondan alın.

NST hakkında merak ettiklerinizi bu makalemizde bir araya getirdik:  https://www.bebek.com/nst-non-stres-test-hakkinda-merak-ettikleriniz/

Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bebeğinizin gelişimini tamamlamasına ve dünyaya gelmesine 13 hafta kaldı. Geride bıraktığı haftalarda gelişimini hızla sürdürdü. İçinde bulunduğu haftalar içerisinde, bebeğinizin sistem gelişimi ne düzeyde hep birlikte göz atalım.

27 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir:

  • Sinir Sistemi

Omuriliği gelişimini sürdüren miniğin sistem hareketleri gelişmeye devam etmekte. Kendi bedeninin hareketlerini kontrol edebilir seviyeye gelmiştir. İstediğinde tekme ve takla atabilir.

Beyin, gelişim sürecine devam etmektedir. Dışarıdan gelen ışığı az da olsa anlayabilir, gece gündüz kavramına erişebilir. Göz kapakları açılıp kapanan bebekler de tıpkı bizler gibi uyur ve kendine uyku düzeni oluşturu Uyuduğu süre uzun ya da kısa olabilir. Bu nedenle uyuduğu süre zarfında hareketsiz olması normaldir, endişelenmeyin.

  • Dolaşım Sistemi

Kırmızı kan hücreleri oluşumu kemiklerde devam etmektedir. Dolaşım sistemi büyük hızla çalışan bebeğinizin kalbi, vücudundaki kanı atardamarlardan yardım alarak pompalıyor. Sonrasında toplardamarlar aracılığı ile yeniden kalbin yolunu tutmasını sağlıyor. Miniğiniz geliştikçe artan kan hacmi, damarların belirginleşip genişlemesine yol açıyor.

  • Sindirim Sistemi

Gelişim gösteren yavrunuzun sindirim sistemi tam olarak gelişmemiş, yavaş yavaş gelişim göstermeye devam etmektedir. Bebeğiniz hayati öneme sahip olan amniyotik sıvısını yutmaya devam eder.

Sıvının içerisinde bulunan proteinler ve yağlar sizin aldığınız besinlere göre artış göstermektedir. Bu haftalarda ne kadar iyi beslenirseniz miniğiniz de o kadar iyi beslenir ve daha sağlıklı büyür.

  • Solunum Sistemi

Gelişimini en son tamamlayan sistem solunum sistemidir. Gebeliğin 27. haftası itibari ile bebeğiniz hâlâ amniyotik sıvı ile nefes alıp verme pratikleri yapıyor. Tek farkı hava yerine sıvı kullanması.

  • Destek ve Hareket sistemi

Miniğinizin kütlesi ve boyu arttıkça hareketlerini daha net hissedersiniz. Gelişim gösteren kas sistemi sayesinde şimdilerde daha hareketli olacağı kesin.

Kalsiyum sayesinde kemikleri gelişir ve güçlenir. Bu nedenle bu dönemlerde kalsiyum almanız, sağlıklı beslenmeniz önemlidir.

Yüz kasları gelişmiştir. Ultrasondan bebeğinizi izlerken size güldüğünü ya da kızgın bir ifade görmeniz mümkün.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrek gelişimini henüz tamamlamamış bebeğiniz, amniyotik sıvısını içmeye devam eder. Böbrekler yolu ile süzülen sıvı içilip boşaltılmaya devam eder. Bu sıvıların atılımı, bebeğinizin doğum sonrası yapacağı ilk kaka olan mekonyum ile dışarı çıkması ile gerçekleşir.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğinizin bağışıklık sistemi annenin vücudundan geçen antikorlar sayesinde güçlenir. Antikor geçişi arttıkça doğuma kadar bağışıklık sistemi güçlenmeye devam eder.

  • Üreme Sistemi

Kız ve erkek bebeklerde üreme sistemi organları önceki haftalarda gelişimini yapısal olarak tamamladı. Gebeliğin 27. haftası erkek bebeklerde, testisler şimdiye dek testis torbasına inmediyse bu hafta inebilir.

27 Haftalık Bebek Hareketleri

Kalsiyum aldıkça gelişen kemikleri, günden güne güçlenen kasları sayesinde miniğiniz artık daha hareketli bir sürece girmiş bulunuyor. 27 haftalık bebek hareketleri artık tekmeleriyle, daha sert vuruşları ve ani dönme hareketleri ile daha belirgin hâldedir.

Boyu uzayan kütlesi artan bebeğiniz, içeride yeterli alana sahip olmadığı için hareketlerini daha net hissedeceksiniz. İlk kez anne olacak kişilerde bu hareketler net hissedilmeyebilir. İlerleyen haftalarda daha net hissetmeniz olasıdır.

Bebeğinizin hıçkırdığını hissedebilirsiniz. Özellikle baskın tatlar; acı ve baharatlı besinler tükettiğinizde bebek buna tepki olarak hıçkıracaktır. Bu hıçkırık sayesinde hareketlilik artar.

27 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Organların Gelişim Özellikleri

Bebeğiniz büyüdükçe sinir sistemi ve duyu organları gelişir ve böylece rahim dışında kalan asıl dünyayı anlamaya başlar. 27 haftalık bebeklerde duyu organları ve gelişim özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Göz ve Görme Duyusu

Görme reseptörleri işlevine hızla devam ediyor. Görme işlemi henüz gerçekleşmemiş olsa da göz açma kapama hareketleri dışarıdaki ışığı algılamaya yeterlidir. Miniğiniz, içerisinde bulunduğu haftalar içerisinde dışarıdan gelen ışığı anlayarak gece ile gündüzü ayırt edebilir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Kulak şekli tamamlanan bebeğiniz dışarıdaki sesleri anlayabilir. Dinlediği müzikleri ve sesinizi zihnine kaydeder ve doğumdan sonra dahi tanıyabilir. Bebeğinize bol bol ninni söyleyip o tatlı sesinizle masallar anlatmak aranızdaki bağı güçlendirecektir.

  • Dil ve Tat Alma Duyusu

Tat alma tomurcukları oldukça gelişmiştir. Bebeğiniz gün içinde içtiğiniz kahvenin tadını bile alabilir. Besinlerin amniyotik sıvıya verdiği tat ile bu işlem gerçekleşir. Bebeğiniz yediğiniz her şeyin tadını ağızdan geçen amniyotik sıvı ile alır.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma duyusu ne kadar geliştiyse koklama duyusu da paralel olarak gelişim gösterir. Bunun sebebi, iki duyunun da beyinde bulunan duyu merkezlerinin birbirine çok yakın olmasıdır. Bebek, amniyotik sıvıdan nasıl tat alıyor ise sıvı burna girdiğinde de kokusunu aynı şekilde alabilir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bebeğinizin yağ depolaması hızla artış göstermeye devam ediyor. Buruşuk olan derisi yavaş yavaş pürüzsüzleşmeye başlıyor. Yağ miktarı arttıkça bebeğinizin vücudu kürk görevini gören lanugo tüylerine ihtiyaç duymayacak. Bu sebeple ısıyı dengeleyen lanugo tüyleri yavaş yavaş dökülmeye hazırlanıyor.

27 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

40 haftalık hamilelik serüveninin 27. haftasındasınız. Bebeğinizin kaç haftalık olduğunu biliyorsunuz fakat kaç aylık olduğunu hesaplayamıyor olabilirsiniz. Sizleri bilgilendirmek için 27 haftalık bebek kaç aylık olur? sorusunu sizler için cevapladık.

27 hafta=27×7 = 189 günlük

189/30 = 6 ay, 9 gün

Bebeğiniz 6. ayın başlarında.

YouTube video

27 Haftalık Gebelikte Anne

Annelik duygusu büyük bir mutluluk ve heyecan veren kutsal bir duygudur. Miniğinizin gelişimini ve büyüme serüvenindeki gelişimleri büyük bir heyecanla izlersiniz.

Peki, annelerde ne gibi değişimler görülmektedir? 27 haftalık gebe olan annelerde ne gibi belirtiler gözlemlenir sizler için derledik.

  • Tansiyon yüksekliği:

Gebelik sürecinde kan damarlarınız genişler. Daha fazla genişlemek isteyen damarlarınız tansiyonunuzda yükselmeler yaşatabilir. Tansiyonunuzda çok sık oynamalar oluyorsa sık sık tansiyon ölçümlerinizi yaptırmalısınız.

  • Ödem:

Hamilelik dönemi boyunca, anne adaylarının ayaklarında şişlikler oluşabilir. Sadece bacak değil eller ve yüz bölgenizde de ödem çok sık oluşur. Hamileliğin 27. haftası sonrası ödem git gide artış gösterecektir.

Vücudunuzdaki damarlar genişledikçe sıvı artışı olur. Bu artış dokulara kadar ilerler. Böylece vücutta sıvı tutulur ve ödemler oluşur. Fazla hareketsizlik ödemi çoğaltır. Bunu engellemek için, sizi yormayacak egzersizler yapabilir, düşük tempolu yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

  • Kas krampları:

27. haftalık hamilelikte bebeğinizin kütlesinin artması, bulunduğu alana sığamasını zorlaştırır. Ağırlık hissi kan dolaşımında basınç oluşturduğu için kramplar ortaya çıkar. Krampların özellikle geceleri çoğaldığı da bilinen bir gerçektir.

  • Baş dönmesi ve hâlsizlik:

Kan basıncındaki oynamalar, hızlı gıda emilimi sebebiyle yaşanan kan şekeri değerlerindeki ani değişimler sebebiyle kendinizi eskiye nazaran daha bitkin ve başınız dönerken bulabilirsiniz. Gün içinde gerçekleşebilecek kan şekeri düşüklüğü için ara öğünleri atlamamaya ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeye dikkat etmelisiniz.

  • Çatlaklar:

Karnınızda büyüme ve gerilme artış gösterdikçe çatlaklar da artar. İlerleyen haftalarda sadece göbekte değil bel çevresinde ve bacaklarda da çatlak oluşumları görülebilir. Fakat yine de en fazla çatlak karın bölgesinde olacaktır.

Doktorunuzun önerdiği çeşitli vücut yağları ve losyonlardan yardım alarak kuruyan ve gerilen cildinizi yumuşatmalısınız. Hindistan cevizi ve havuç yağı gibi bitkisel yağlardan sizin için uygun tercihler olabilir. Çatlakları önleme etkileri olmasa da rahatlamaya yardımcı olacaklardır.

  • Mide yanması ve hazımsızlık:

Hareketlerdeki azalmalar nedeni ile mide ve bağırsak hareketliliği de azalır. Bunun üzerine bir de büyüyen rahim mide üzerine baskı yaptıkça midedeki yiyecekler yemek borusuna ya da ağza geri çıkar. Reflü olarak bildiğimiz bu olay mide ekşimesine de sebep olur. Yediğiniz besinleri yağsız ve az salçalı seçmek, lifli yiyecekler tercih etmek sizi rahatlatacaktır.

  • Burun tıkanıklığı:

Hormonların kan hacmini arttırması sonucu mukoza zarlarında şişme olur. Bunun sonucunda burunda doluluk hissi, nefeste zorlanma gibi semptomlar baş gösterir ve burunda tıkanıklık hissine neden olur.

  • Bel ağrısı:

Alışılmışın dışında eğilen omurganız ve kilo alan vücudunuzda bel ağrıları ortaya çıkabilir. Bebeğinizin kütlesi arttıkça bu ağrılarda da artma meydana gelecektir.

  • Göğüslerde büyüme:

Bebeğiniz için kendini hazırlayan vücudunuzda onun en önemli besin kaynağı olan süt üretimi başlayalı çok oldu. Bu sizin hamilelik süreciniz boyunca devam etmektedir. Süt kanallarınız doldukça göğüslerinizde şişlik ve gerilmeler artacaktır.

Sizi Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmek İçin Tavsiyeler!

Kendinizce alacağınız ama sizi oldukça rahatlatacak önlemler çok önemlidir. Bu konuda sizlere yapmış olduğumuz tavsiyeler aşağıda yer almaktadır.

  1. Bol bol su tüketin. Su hayatın her anında bize fayda sağlayan ihtiyaç sıvımızdır. Çok sık idrara çıkıyor olmanız ya da ödem oluşturduğu için su tüketiminden uzaklaşmanız çok yanlış.
  2. Bebeğim beslensin diyerek almanız gerekenden fazla kilolar almamaya dikkat edin. Sağlıklı, az az ve sık sık yemeye özen gösterin. Bebeğiniz için en uygun besinleri seçin. Böylece kontrollü kilo alabilirsiniz.
  3. Vücudunuzda oluşan çatlakları önlemek için, çatlak kremleri, nemlendirici yağlar ve kremler kullanabilirsiniz.
  4. Kalsiyum bulunan besinler tüketin. Kalsiyum kemiklerinize iyi gelecektir.
  5. Belinizde şiddetlenen ağrınız olduğunda yastıkla belinizi destekleyin. Fazla ayakta kalamamaya özen gösterin.
  6. Düzenli egzersizler ve lifli besinler sayesinde, bağırsak hareketliliği ve mide rahatlığı sağlayın.
  7. Ilık duşlar alabilir, burun tıkanıklığı için yüzünüze buhar banyosu uygulayabilirsiniz.

Kaç Kilo Almalısın?

“27 haftalık gebelikte kaç kilo almalıyım?” diye merak ediyorsanız; bu süre zarfında anne adayının 7,5-9,5 kilo alması beklenir. Siz bu değerler aralığından daha az kilo almış olabilirsiniz. Zorlu hamilelik süreci geçiren anneler için bu gayet doğal. Her bünye aynı değildir. Fazla kilo artışınız var ise doktorunuza başvurabilirsiniz. En iyi ve en doğru bilgileri size doktorunuz sunacaktır.

Beslenme Önerileri

Bebeğiniz için en önemli şey beslenmedir. Siz ne yiyorsanız bebeğinizde onu yiyor. Bunu göz önünde bulundurarak iyi beslenmeniz ve bol bol vitamin almanız şart. Çünkü amniyotik sıvıya geçen yiyecekler, bebeğinizin amniyotik sıvıyı yutması ile birlikte onun besin kaynağı olur.

27 haftalık gebelikte beslenme önerileri şu şekildedir:

  • Günlük 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Vücut ısısının yükselmesi ile su ihtiyacınız daha da artış göstermektedir. Bol su tüketmeli derken idrar kaçırma sorununa dikkat edin.
  • Vücudunuzda ödem artışı olduğu için, hareketsiz kalmayın. Ödemden dolayı tuz tüketimini azaltın.
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin. 27. haftaya girdim diyerek gereksiz besin almaktan kaçının.
  • Hamur işi, fazla yağlı besin ve hazır gıdalardan uzak durun.
  • Demiriniz azalacağı için, demir içerikli gıdalar tüketin. (Yeşillik, et, baklagiller…)
  • Lifli gıdalar tüketerek, hazımsızlık sorununa yardımcı olun.

Egzersiz Önerileri

Hareket etmek her zaman önemli bir aktivitedir. Hamilelik sürecinde bu önem daha da artmaktadır. Sağlıklı olmak ve bedeninizi rahatlatmak için egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Egzersiz yapmadan önce seçmiş olduğunuz aktiviteyi doktorunuza danışarak yapın.

27 haftalık hamile egzersizleri:

  • Hafif tempolu yürüyüşler
  • Hamile yogaları
  • Esneme hareketleri
  • Pilates
  • Yüzme

27 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  • İsim bulma serüvenini yavaş yavaş bitirmeye başlayın.
  • İçinde bulunduğunuz haftalar içerisinde sevdiklerinizle bebek partileri verebilirsiniz. Baby shower ile ilgili en ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/baby-shower-nedir-ve-nasil-yapilir/
  • Doğum yapacağınız hastaneyi iyi seçin ve araştırın.
  • Alışveriş eksiklerinizi yavaş yavaş tamamlayın. Ana kucağı ile ilgili eksikleriniz varsa buradan anne tavsiyelerine ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/en-iyi-10-ana-kucagi/
  • Psikolojik olarak doğuma hazırlanın.
  • Kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmayı unutmayın.

Gelişmelerin farkında olmak ve bulunduğunuz durum hakkında bilgi sahibi olmak size iyi bir gebelik süreci sunar. Gebeliğin 27. haftası içerisinde ne gibi değişimler ve gelişmeler olduğunu bilmek sizi daima bir adım öteye götürecektir.

gebelikte-26-hafta

28-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelik Döneminde Babalık (Fetal DNA) Testi

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklere Ne Zaman Kitap Okumaya Başlamalı?