Gebelikte Bebek Gelişimi

Hamilelik süreci her kadının yaşamak istediği dönemler arasında yer alıyor. Hamileliğin zor ve meşakkatli bir dönem olduğunu hepimiz biliyoruz. 40 hafta boyunca bebeğinizin gelişimini ve onun sağlıklı dünyaya gelmesi için elinizden geleni yapıyorsunuz.

Peki, gebelikte bebek gelişimi süresi ay ay nasıl oluyor?

Gebeliğin 1. ayı

Hamileliğin birinci ayında muhtemelen çiftler, gebelik şüphesi ile doktora başvururlar. Durumun heyecan verici olmasıyla, ilk ay doktorun belirlemesi gereken şey, ultrason yahut gebelik testi ile anne adayının hamile olup olmadığının netleşmesi olacaktır. Anne adayının bebek beklediği kesinleşirse, dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise bebeğin kalp atışının olup olmamasıdır.

Gebeliğin 2. ayı (4.-8. haftalar arası)

Bu dönemde bebeğinizin hücreleri büyümeye, farklılaşmaya ve özel fonksiyonlar üstlenmeye başlamıştır. Farklılaşmayla birlikte bebeğinizin dış görünümünün ana hatları belirmeye başlar. Kalp atışları daha net duyulmaya başlanırken aynı zamanda dolaşım sisteminde de gelişmeler göstermeye başlayacaktır.

6 haftalık gebe olan anne adayının karnındaki bebeğin boyutları 3 katı daha büyümüş olacaktır. Bununla birlikte temek yüz hatları da belirmeye başlayacaktır. Sonrasında ise gözler, iç kulak, yüzün üst ve yan tarafında bulunan dokuların oluşturduğu açıklar ile de dudakları belirecektir.

8. haftada heyecanla beklediğiniz bebeğinizin el ve ayak parmakları belirmeye başlayacaktır. Kol ve bacakları daha uzun ve belirgin bir şekil alacaktır. Sindirim kanalı gelişmeye devam ederken, kalp ve dolaşım sistemi artık tam gelişim gösterir. Bu dönemde bebeğiniz yaklaşık 12.5 mm’dir.

Gebeliğin 3. ayı (9.-12. haftalar arası)

Bu ayda bebeğin vücudu şekillenmeye devam ederken, vital organları da gelişmeye başlar. İskelet gelişimi ile birlikte dişleri de gelişim gösterir.

11. haftanın sonunda bebeğiniz görünüm olarak son halini alır. Kulaklar iyice belirginleşir ve dış genital organlarda gelişim sürecinin tamamlar. Bebeğin yüzü daha belirgin ve seçilir halde olur.

Gebeliğin 4. ayı (12.-16. haftalar arası)

Bebeğiniz dördüncü ayının başında artık başparmağını emmeye başlar. Tüm organları olması gereken seviyede gelişimini tamamlamıştır. Parmaklarda bulunan tırnaklar ve saçlar belirmeye devam eder. Bu ayın ortalarında özellikle erkek bebeklerin cinsiyeti ultrasonda belli olabilir. Bebeğinizin karaciğeri safra üretir, pankreası ise insülin üretimine başlar.

Bu ayın sonunda bebeğinizin sağlığı için nöral tüp defekti ve Down sendromu riskinin belirlenmesi için yapılması gereken üçlü testin uygulanması gerekir.

Gebeğilin 5. ayı(17.-20. haftalar arası)

Bu ay içerisinde bebeğinizin kemik yapısı güçlenmeye başlar. İç kulak kemiklerinin de gelişmesiyle birlikte bebeğinizin işitme sinirlerinde de ilerleme görülür. Bebeğiniz artık sizin kalp atışınızı, mide seslerinizi duyabilecektir. BU ayın son haftasında ise bebeğinizin derisi artık iyice kalınlaşacak ve derinin tabakaları oluşmaya başlayacaktır. Bebeğin hareketlerini anne adayı hissetmeye başlayacaktır.

Gebeliğin 6. ayı (21.-24. haftalar arası)

Sindirim sisteminin gelişmeye başlamasıyla birlikte, kan hücreleri, kemik iliği yapımında çalışmaya başlar. Heyecanla beklediğiniz bebeğinizin dokunma ve tat alma duyusu gelişmeye başlayacaktır. Bununla birlikte artık solunum hareketlerine de başlamıştır. İç kulaktaki denge yapılarının da gelişmesiyle birlikte bebeğiniz artık baş aşağı durma eğilimindedir.

Gebeliğin 7. ayı (25.-28. haftalar arası)

Bebeğiniz gelişmeye devam ederken, elleri büyüyecek, kaşları ve kirpikleri oluşmaya başlayacak hatta saçları uzayacak ve sıklaşmaya başlayacaktır. Her geçen gün yağ dokusu artacak ve kilo almaya devam edecektir. Bu ayın ortalarında karnınızda taşıdığınız bebeğiniz, doğacak olan bebeğin minyatür hali gibidir. Bu ayın sonunda ise artık gözlerini açıp kapatacak, düzenli bir şekilde uyuyup, uyanacaktır.

Yedinci ayda yaptırmanız gereken testler vardır. Bunlar; glikoz tolerans testi ve kan uyuşmazlığı testidir.

Gebeliğin 8. ayı (29.-33. haftalar arası)

Doğumun çok az kaldığı sekizinci ayda bebeğinizin akciğer gelişimi hala devam eder. Solunum egzersizleri yaparak, diafragma kaslarının gelişmesini sağlar. Bu ayın ortalarında bebeğinizin hareketlerinin biraz daha azaldığını hissedebilirsiniz. Eğer bu azalma sizi endişelendiriyorsa, doktorunuza başvurmakta fayda var.

Gebeliğin 9. ayı (34.-40. haftalar arası)

Gebeliğin 36. haftasından itibaren rutin kontrollerin yapılması gerekmektedir. Bu ay, bebeğin doğum kanalına girdiği aydır. Bu sebeple de midenizde yanma ya da sırt ağrılarının azalmasını sağlar.

Doğum sancılarının her an yaşanabileceği, kasılmaların düzenli aralıklarla gelmesi gayet normaldir. Kasılmalarınız belirli bir düzene girdiyse ve istirahat etmekle geçmiyorsa, hastaneye gitmeniz gerekmektedir.

 

Haftalara göre gebelik ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/haftalara-gore-gebelik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Doula Nedir?

Hamilelikte Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?