Hamilelik Sonrası Varis

Gebelik, hormonal salgılar ve bebeğin taşınmasıyla bacaklara verdiği yükle beraber varis oluşumu hızlanır. Çünkü hamilelikte, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için kan hacmi kendini belli edecek biçimde artış gösteriyor. Bu nedenle de damarlarda çok fazla kan bulunuyor. Bu durumda daha çok bacaklarda kanın birikmesini arttırmaktadır.

Doktorlara göre gebelikte görülen varisler, daha çok rahimdeki bebeğin, kasıktaki toplardamarlara yaptığı basınç sonucu meydana geliyor. Bu basınca bağlı olarak da, toplardamarlar, kanı kalbe doğru pompalamada zorluk yaşıyor ve varislerin oluşmasına neden oluyor. Bunun dışında gebelikte alınan kilo artışı da, annenin damar duvarlarının genişlemesine yol açıyor.

Varis için önlem almaz ve tedavi olmazsanız bu durum hayat boyu sürebilir. Varisi sadece ciltte görülen bir leke olarak değil, sağlık sorunu olarak düşünüp ona göre hareket etmelisiniz.

Gebelikte Varis İçin Önlemler

Çok fazla ayakta durmayın. Oturduğunu zaman bacak bacak üzerine atmak yerine, bacaklarınızı uzatın ya da ayağınızın altına bir sandalye koyun.

Kilo almamaya çalışın ve bunun için egzersiz yapın.

Kabız kalmayın. Gerekiyorsa bunun için bir önlem alın ya da doktorunuzla görüşüp ilaç kullanın.

Varis oluşumu ve ağrıları, sigara içmekle daha da artacaktır.

Dar iç çamaşırı, dar pantolon ve ayağımızı sıkacak ayakkabılardan bir süre uzak durun.

Eğer aldığınız önlemlere rağmen varisiniz artmaya devam ediyorsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

Skleoterapi

Mor ve kırmızı renkte olan varisler için “Skleroterapi” yöntemi uygulanmaktadır. Fakat bu tedavi sadece ince çaplı olan varislerde olumlu yanıt vermektedir. Bu tedavide, varisli damarların içine ilaç enjekte ediliyor. Merak etmeyin, iğnenin ucu o kadar küçük ki, bu yöntemle canınız hiç acımıyor. Damara enjekte edilen skleoterapi, ilacı, varislerin yok olmasını sağlıyor. İşlem sadece bir kaç dakika sürüyor. Tedaviniz bittikten sonra da normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz.

Lazer 

Artık çoğu hastalık için kullanılan lazer yöntemi, varis tedavisinde de oldukça etkilidir. Bu yöntem 1mm’nin altında olan varisler için kullanılır. Bu ölçüdeki varisler de en ince varisler olarak gösteriliyor. Kırmızı renkli ve kılcal damar şeklinde gördüğünüz zaman tahmin edebilirsiniz. Bu uygulamada anestezi verilmiyor. Sadece işlem yapılacak bölgeye buz ya da krem sürülüyor. Lazer yöntemi ortalama 3 seans sürebilir. Yaklaşık 10 dakika süren bu uygulama için kış mevsimini tercih etmenizde fayda olacaktır.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın