Hamilelikte Kuruyemiş Tüketmenin Faydaları

Hamilelikte Kuruyemiş Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam için uyku, egzersiz ve stres gibi konular her ne kadar önemli olsa da vücudu zinde tutmanın ve erken yaşlanmayı önlemenin en temel kuralı, sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Bu durum bir bebek beklediğinizi öğrendiğinizde çok daha önemli bir konu haline dönüşür. Çünkü artık hem kendiniz hem de karnınızda büyümekte olan bebeğiniz için daha dikkatli beslenmeniz gerekecektir.

Her gün tüm besin gruplarından yiyecekler içeren bir beslenme rutinine uymak, sizin ve bebeğinizin günlük ihtiyaç duyduğu vitamin mineral desteğini sağlamaya yardımcı olur. Bu noktada kuruyemişler de büyük bir rol üstlenerek size ve bebeğinize birçok fayda sağlar. Kuruyemişler, yağlı tohumlar olarak da adlandırılır ve vücut için oldukça gerekli olan vitamin ve minerallerin karşılanmasında önemli bir rol üstlenirler. Bu nedenle hamilelikte kuruyemiş tüketimi unutulmamalıdır.

O halde hamileyken kuruyemiş yemenin sağladığı faydalar nelerdir, hangi kuruyemişleri ne kadar tüketmek gerekir, aklınıza takılan soruları birlikte inceleyelim.

Gebelikte Kuruyemiş Tüketiminin Faydaları

Hamilelikte çeşitli kuruyemişleri bir arada tüketmenin anne ve bebeğin sağlığı üzerinde birçok faydası bulunmaktadır.

Gebelikte her gün düzenli olarak kuruyemiş yemenin genel olarak sağladığı yararlar şunlardır;

  • Kuruyemişler zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde bebeğin anne karnındaki gelişiminde önemli rol oynar.
  • Özellikle gebeliğin ilk aylarında tüketilen kuruyemişlerin yararlı bileşenleri, embriyonun organ ve sistemlerinin gelişiminde görev alarak etkili olur.
  • Bebeğin sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Beyin gelişimine katkıda bulunur.
  • İçeriğindeki faydalı yağlar enerji verir. Gebenin günlük enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. 
  • Kuruyemişlerin hamileliğin ilk aylarında ortaya çıkan mide bulantısı ve kusma şikâyetlerini hafifletmeye faydası vardır.
  • Kuruyemişler kan basıncını düzenleyerek tansiyonu kontrol altında tutar.
  • Gebelikte tüketilen kuruyemişler anneyi gebelik zehirlenmesine (preeklampsi) karşı korur.
  • Hamilelikte düzenli ve çeşitli yemiş tüketimi, anne sütü üretiminde etkilidir. Doğum sonrası anne sütünü artırır.
  • Anne karnındaki bebeğin iskelet, kas ve kemik gelişimini destekler.

Gebelikte Kuruyemiş Tüketiminin Faydaları Nelerdir

Hamilelik Döneminde Tüketilmesi Yararlı Kuruyemişler

  • Ceviz: Omega 3, protein, lif ve A, K, C, E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan ceviz, anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişmesinde aktif rol oynar. Beyin gelişimini destekleyerek bebeğin zekâ gelişimini olumlu yönde etkiler. Ayrıca yüksek antioksidan içeriği sayesinde anne adayının cilt sağlığını destekler ve çevresel faktörlere karşı cilt yapısını korur. Zengin bir lif kaynağı olması sebebiyle tok tutar ve öğün aralarında sağlıklı bir atıştırmalık görevi görür. Hamilelik döneminde günde 3 tam ceviz tüketmek idealdir. 
  • Fındık: Doymamış yağ oranı, kalsiyum ve magnezyum içeriği ile fındık, besin değeri yüksek bir besindir. %62’lere ulaşan yağ oranı ile güçlü bir enerji kaynağıdır. Zengin lif içeriği hamilelikte ortaya çıkan kabızlık gibi sindirim sorunlarını gidermeye karşı faydalıdır. Kalsiyum ve magnezyum bileşenleri ise bebeğin kemik gelişimini destekler. 
  • Yer fıstığı: Magnezyum, fosfor, potasyum ve sodyum minerallerine ek olarak E ve B vitaminlerini de içeren yer fıstığı, anne karnındaki bebeğin kemiklerini kuvvetlendirir, kas yapısının gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca omurga gelişimini de desteklemektedir.
  • Badem: Badem, içerdiği faydalı bileşenler sayesinde ceviz ve fındık kadar önemli bir yemiş türüdür. Kalsiyum bakımından zengindir ve gebelikte kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.

Hamilelikte Kalsiyum İhtiyacı hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak makalemizi ziyaret edin.

Hamilelikte Kalsiyum İhtiyacı – https://www.bebek.com/hamilelikte-kalsiyum-ihtiyaci/

  • Kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi bebeğin kemik ve kas yapısını destekleyen ve iskelet gelişiminde rol alan önemli minerallerin yanı sıra çinko, folik asit ve E vitamini bakımından da oldukça zengindir. E vitamini ise saç ve cilt sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Ayrıca bademde bulunan folik asit, gebelikte anne karnındaki bebekte ortaya çıkabilecek gelişimsel anomalileri önlemeye yardımcı olur. 
  • Kabak çekirdeği: Protein ve yağ bakımından oldukça zengin bir besin olan kabak çekirdeği, anneye enerji verir ve dinç kalmasını sağlar. Hamilelikte artan demir ihtiyacına karşı oluşabilecek demir eksikliği anemisini, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların üretimini destekleyerek önlemeye yardımcı olur. Antioksidan özelliği yüksektir, kalp sağlığını korur. Hamilelikte günlük kabak çekirdeği tüketimi bir avucu geçmemelidir.
  • Antep fıstığı: Protein ve yağ bakımından zengin olan antep fıstığı gebelik döneminde annenin enerji gereksinimini karşılamaya yardımcı olur.
  • Kaju: Yüksek yağ oranına sahip olan kaju, gebelikte anne için etkili bir enerji kaynağıdır. Çinko, fosfor, beta karoten, bakır gibi değerli bileşenler içerir. Bebeğin beyin gelişimini olumlu etkiler. Annenin mide bulantılarını hafifletir. Hem anne hem de bebeğin kemik ve diş sağlığını destekler.
  • Kuru kayısı: Kuru kayısı, antioksidan etkisi yüksek A ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi önemli mineralleri bünyesinde barındırır. Sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Bağırsakları çalıştırarak hamilelikte sıklıkla ortaya çıkan kabızlık sorununa karşı iyi gelir. Antioksidan etkili A ve E vitaminleri bebeğin hücre gelişimini desteklerken çevresel faktörlere karşı da korur. Kuru kayısıdaki potasyum sayesinde hem anne adayının hem de bebeğin kalp sağlığı korunur.
  • Kuru incir: En sağlıklı içeriğe sahip kuru meyvelerden bir diğeri olan kuru incir, A, B, C vitaminlerine ek olarak demir, sodyum, kalsiyum, potasyum, çinko gibi önemli bileşenler açısından da oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Annenin günlük enerji ihtiyacını karşılar. Hamilelikte yavaşlayan sindirim hareketleri için oldukça faydalıdır. Sindirim sistemini hızlandırarak bağırsak hareketliliğini artırır ve kabızlığı önler.
  • İçerisinde bulunan potasyum sayesinde kalp sağlığını korumada etkilidir. Anne adayının kan basıncını düzenleyerek tansiyonu kontrol altında tutar. Preeklampsi olarak adlandırılan gebelik zehirlenmesinden korur. Şeker içeriğinin yüksek olması sebebiyle gestasyonel diyabet ve diyabet hastalarının kontrollü tüketmesi önerilir.
  • Leblebi: Hamileliğin özellikle ilk aylarında gebelere büyük fayda sağlayan leblebi, A, E ve B vitaminleri yönünden zengindir. Gebelik hormonlarının yarattığı mide bulantısı ve kusma şikâyetlerini hafifletmeye yardımcı olur. Mide öz suyunu emerek bulantı hissini giderir. Ayrıca sahip olduğu lif içeriği ile tokluk hissi verir. Düşük kalori içermesi ile sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Gebelikte Kuruyemiş Ne Kadar Tüketilmelidir?

Kuruyemişler her ne kadar vitamin ve mineral bakımından zengin olsalar bile kalori değerleri oldukça yüksek olduğundan özellikle de gebelik dönemi için kilo kontrolünü zorlaştırmaktadır. Bu yüzden tüketim miktarı olarak 1 küçük avuç kadar tüketilmesi önerilir.

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sağlıklı günler.

Bebeğinizle İletişim Kurmanın Yolları

21. Hafta Gebelik

Doğumu Kolaylaştıran Egzersiz Hareketleri