cocuk-gelisiminde-spor-yapmanin-onemi

Çocuk Gelişiminde Spor Yapmanın Önemi

Spor çocuklarımızın kuşkusuz zihinsel ve fiziksel gelişiminde büyük katkı sağlar. Çocuk gelişiminde spor yapmanın önemi teknolojik aletlerin kullanımının fazlalığı ve getirdiği yaşantı ile arttı. Bu nedenle çocuklarımız teknoloji ile iç içe yaşayıp hareketsizliğe alışmış durumda. Televizyon ,bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi teknolojik aletler ile  tanışan çocuklarımız, evlerinden çıkmadan teknoloji ile büyüyorlar. Hareketsiz kalan çocuklarda obezite oranı artış gösteriyor. Bu duruma engel olmak, çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlamak için onları spora yönlendirmeliyiz.  

Çocuklar ve Spor

Öncesinde belirlenmiş kurallar ile takım veya bireysel şekilde yapılan, rekabete dayalı yarışma ve kişisel eğlence için yapılan fiziksel veya zihinsel aktiviteye spor denir. Spor hareketlerin yanı sıra top, hayvan ve bazı farklı objeler ile yapılabilir. 

Çocuklarımızın spor yapmaya başlaması için bir yaş kısıtlaması yoktur. Çocuğun yapmaktan zevk aldığı ve eğlendiği bir spor alanına yönelmesi çok önemlidir. Anne ve babanın desteği her zaman çocuklarımız tarafından hissedilmelidir. Çocuk gelişiminde spor yapmanın önemi aileden gelen bazı hastalıkların önlenmesinde büyük etken sağlamaktadır. Erişkinlerde olduğu gibi hastalığı olan çocuklarımızın da tıbbi kontrol altında spor yapmaları gerekmektedir.

Çocuklarda Spor ve Beslenme

Spor yapan çocuklarda beslenme daha fazla önem taşımaktadır. Çocuğunuzun yaptığı, harcadığı spora göre beslenmesi değişebilir. Antrenman düzeyinde spor yapan çocuklarda yapılan branşın yanı sıra günlük alması gereken kalori hesaplanmalı ve uygulanmalıdır. Bu sayede çocuğumuzun hem gelişimi hem de spor performansı dengede tutulabilir. Kas yapımı protein ile bağlantılı olduğu için protein önemli bir etkendir. Çocuğunuza yemek konusunda asla yasaklar koymamalı, baskı kurmamalısınız.

Sporun Vücuda Faydası

Yavrularınız için sporun fiziksel faydaları oldukça fazladır. Kısaca göz atacak olursak:

  • Azaltılmış obezite riski
  • Fiziksel olarak daha fazla rahatlama yeteneği ve bu nedenle kronik kas gerginliğinin komplikasyonlarından (baş ağrısı veya sırt ağrısı gibi) kaçınma
  • Artan kardiyovasküler uygunluk. (Kardiyovasküler; kalp ve kan damarları hastalıklarını içeren gruba verilen genel bir isimlendirmedir.)
  • Koordinasyon ve denge artışı
  • Kemiklerin, kasların, bağların ve tendonların sağlıklı büyümesi
  • Gelişmiş sosyal beceriler
  • Rahat uyku
  • Daha fazla güven gibi zihinsel sağlık yararları.

Çocuklarımızın yaşı ve fiziksel özellikleri yapabilecekleri spor alanlarında becerilerinde farklılık olabilir. Bu yüzden çocuklarımızı yaş aralıklarında farklı spor dallarına yönlendirebiliriz. 

2-5 yaş arası çocuklarda; Koşma, atlama, fırlatma ve yakalama, yüzme, oyun alanı ekipmanına tırmanma, üç tekerlekli bisiklet sürme, bisiklet sürme

Çocuklar büyüdükçe görme, dikkat süreleri, motor koordinasyon ve mesafe için fırlatma gibi becerileri gelişir. Yaş ilerledikçe spor alanları da değişim gösterir.

6-9 yaş arası çocuklarda; Futbol, koşma, jimnastik, yüzme, tenis, dövüş sanatları, dans, ip atlama, paten veya buz pateni, doğa yürüyüşü, kayak yapma.

10-12 yaş arası çocuklarda; bu yaşlardaki çocuklarımızın çoğu olgun bir vizyona geldiği için spor stratejilerini anlama ve hatırlama yeteneğine sahiptir. Çocuklarımız futbol, ​​ ​​hokey, basketbol ve voleybol gibi beceri gerektiren sporları yapmaya hazırdırlar. Belirttiğimiz yaş aralıkları çocuktan çocuğa değişim gösterebilir.

Sporun Çocuk Gelişimine Faydası

Çocuk gelişiminde spor yapmanın önemi sadece fiziksel gelişimde değil aynı zamanda zihinsel gelişimlerinde de olumlu etkenler sağlar. Spor çocuklarımızın hayatlarındaki iniş çıkışlar ile daha iyi bir şekilde baş etmesine yardımcı olur. Spor kaybetmeyi, hayal kırıklıklarından kurtulmayı, hoş olmayan deneyimler ile başa çıkmayı öğretir. Dirençli olmanın bir parçasıdır.

Spor yapmak, çocukların olumsuz duygularını olumlu şekilde analiz etmesini sağlar. Çocukların sabırlı olmasına yardımcı olur. Düzenli olarak spor yapmak çocukların genel duygusal sağlığını olumlu yönde etkiler. Takım halinde oynamak onlara iş birliği yapmayı, daha az bencil olmayı ve diğer çocukları dinlemeyi öğretir.

  • Çocuklar arasında takım çalışması ve sosyal etkileşimin faydaları en iyi sporda görülür. Çocuklar spor sayesinde takımca çalışma konusunda deneyim kazanır ve bunu hayatlarının her alanında göstermeye başlarlar.
  • Spor yapmak, kalıcı arkadaşlıklar kurmalarını sağlar. Örneğin; profesyonel sporcuların sahada oluşturdukları dostluklar, sporu bıraktıkları zamanlarda dahi bozulmadan kalır ve çoğu zaman ömür boyu sürer.
  • Çocukların karakteri adil oyun yoluyla şekillenir.
  • Başarısızlıklarını ders alma fırsatları olarak görürler. Kaybetmek çoğu zaman çocukları bir dahaki sefere daha çok çalışmaya motive eder.
  • Otoriteye, takım arkadaşlarına, kurallara ve rakiplerine saygı duymayı öğrenirler.
  • Spora katılmak; stresi azaltmak, fiziksel ve zihinsel duygularını arttırmak, ayrıca çocuk suçluluğu, çatışma ve agresif patlamalarla mücadele etmek için yararlı bir yol olabilir. Önemli olan, zihnimizi güçlü ve açık tutabilmek için bedeni sağlıklı tutmaktır.
  • Spor, çocuklar için önemli bir öğrenme ortamıdır. Çok sayıda spor yapan çocukların okulda daha iyi performans gösterdiği görülmektedir. Spor deneyimleri, çocuklarda özgüven oluşturmayı sağlar.

Sporun Çocuk Gelişine Faydası

Çocukları Spora Teşvik Etmek

Çocuklarımızı spora teşvik etmek istiyorsak en önemli etken çocuklar ile spor yapmaktır. Çocuğunuza sporu eğlenceli hale getirmek sizinle başlar. Bir çocuk normallik fikrini sizinle oluşturduğundan dolayı beraber yapmış olduğunuz etkinlikler onu daha çok motive eder ve onun için normalleşmesini sağlar. 

  • Çocuğunuza bisiklet sürmeyi öğretin ve ardından birlikte bisiklete binerek beraber yol kat edin. 
  • Basketbol potası alın ve onlara basketbolun temellerini öğretin. 
  • Futbol kalesi alın kalede durun ve ona top atmayı öğretin. 
  • Spor salonuna gitmeyi tercih ediyorsanız, çocuğunuzu yanınıza alın ve ona uygun aktiviteler bulun. 
  • Çocuğunuza zorla spor yaptırmaktan kaçının ona sevebileceği şekilde sevdiği ve eğlendiği aktiviteler yaptırın. 
  • Farklı sporlarla tanıştırıp sevdiği ve eğlendiği sporu gözlemleyin. Spor yaparken eğlendiğinizi çocuklarınıza gösterin.
  • Çocuklar birlikte oyun oynamayı severler. Spor alanlarınıza arkadaşlarını çağırmasını sağlayın. 
  • Başaramadığı bir şey için çocuğunuza kızmayın. İlham veren spor filmlerini, dizilerini, videolarını izletin bu çocuklarınızın spora teşviki için önemli bir rol alacaktır. Spor yapmak, küçük yaşlardan beri katkı sağladığı için çocuğunuzu küçük yaşlarda spora teşvik etmeyi ve cesaretlendirmeyi unutmayın.

Çocukların Spor Güvenliği

Çocuklarımızın spor yaparken ki yaralanmalarını önlemek için dikkat edebileceğimiz şeyler vardır. Çocuklarımıza koruyucu giysiler giydirmeliyiz. Temas sporları için ağızlık kullanmak çok önemlidir. Alt bacağın ön kısmındaki yaralanmaların nispeten yaygın olduğu hokey ve kriket gibi sporlar için tekmelikler kullanın. Kask kullanımı yüz yaralanmaları için büyük önem taşır. Çocuklarınıza kask taktırmayı unutmayın. Voleybol gibi dizüstü düşülebilecek sporlarda dizlik kullanımına önem verilebilir.

Çocuk gelişiminde spor yapmanın önemi zihinsel ve fiziksel olarak çocuğun gelişiminde büyük yer kaplar. Çocuklarımızı spor yapmalarına teşvik etmeli eğlendikleri ve sevdikleri spor dallarını bulmalıyız. Hareketlilik çocuklarımızın obez olma riskinde büyük düşüşler gösterebilir. Sağlıklı bir birey olmaları için çocuklarımızı spor ile büyütmemiz gerekmektedir.

Aşağıdaki yazımız da dikkatinizi çekebilir:

Hamilelik Döneminde Egzersiz ve Spor: https://www.bebek.com/hamilelikte-egzersiz-hareketleri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Empati Geliştirmek için Neler Yapabiliriz?

Renklerin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Bebeklerde Parmak Emme Alışkanlığı