cocuk-gelisiminde-tiyatronun-onemi

Çocuk Gelişiminde Tiyatronun Önemi

Çocukken tiyatroya katılmak, çocuğunuzun gelişimi üzerinde birçok yönden olumlu bir etkiye sahip olabilir ve bu faaliyetler mahallenizin tiyatro topluluğu veya yerel drama sınıfı ile sınırlı değildir. Oyunculuk, şarkı söyleme, performans gösterme, hatta sadece rol yapma, yüksek sesle kitap okuma ve evin içinde hayal kurma gibi tiyatroyla ilgili etkinlikler, çocuğunuzun hayal gücünü kullanmasının yollarıdır ve bu onun gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. İlk günlere geri döndüğümüzde, hayatın birçok alanında olduğu gibi çocukların drama yoluyla öğrenmeleri tamamen oyunla ilgilidir.

Duyguları, hisleri ve eylemleri bir dizi oyun ve eğlenceli alıştırmalarla ifade etmek, böylece bir sınıf ortamında her şeyi doğal ve zorlamadan keşfetmelerine izin vermek her zaman başarının kilit unsurudur. Diğer bir deyişle, gelişimi artırmak için bu egzersizler içinde esnetilmemeleri ve odaklanmamaları gerektiği anlamına gelmez, ancak oyun, çocuğun bu tanıdık keşif yöntemine yönelik coşkusunu en üst düzeye çıkarır. 

Drama ve Tiyatro ile Eğitim

Drama yoluyla öğrenmenin ilk yıllarında gelişen temel beceriler arasında takım çalışması, sosyalleşme ve dinleme becerileri yer alır. 6 ya da 7 yaşlarında, bu disiplinlerin etkili olmaya başladığına dair açık işaretler vardır. Öğrenciler, destekleyici bir ekibe sahip olduklarına dair güven hissettikçe, yanlış korkusunu kaybetmeye başlarlar ve karşılığında, birbirlerinin fikirlerini ve çalışmalarını dinleyerek ve takdir ederek sınıf arkadaşlarını desteklemeye başlarlar.

Sınıfta hayal gücünün sürekli olarak ön planda kullanılmasıyla, çocukları sorgulamaya, problem oluşturmaya, dinlemeye, anlamaya ve desteklemeye teşvik ederek, gelişimleri yeni ve bilinmeyen alanları keşfetmeye teşvik edilebilir. Drama yapmanın bir çocukta güven veya özsaygı inşa etmek için harika olduğunu çok sık duyarız, ancak gerçekte oyun yoluyla bu enerjinin serbest bırakılması belki de daha fazladır. Gelişimleri ve düşünce özgürlüğü için hayati önem taşır. Gerçekten de, hayatımız boyunca kendimize hayal gücümüzü ve olasılıklarımızı serbest bırakma izni verirsek çok daha fazlasını keşfederiz.

Bu açık fikirlilik sayesinde çok şeyin başarılabileceğini veya üstesinden gelinebileceğini kabul ediyoruz ve kendimizi başkalarının yerine koyarsak, çoğu zaman hayata ve yaptığımız seçimlere çok daha kapsamlı bir bakış açısına sahip oluyoruz. Dolayısıyla bir çocuk için, farklı bir rol ya da karakter üzerine koyarak ya da bilinmeyen bir veya olağanüstü durumda gibi davranma fikri onları zorluklar ve engellemeler üstesinden gelebilen, bilinçli, duygusal ve fiziksel riskler alan bireylere dönüştürür.Drama ve Tiyatro İle Eğitim

Genel bir kişilik gelişimi

Başlamak için, tiyatro, diğer tüm performans sanatları gibi, kapsamlı bir uygulama ve özveri gerektirir, bu nedenle çocuğunuzu disipline eder. Aynı zamanda güven aşılar ve çocuğunuzun koordinasyonunu ve gelecekte kesinlikle işe yarayacak beceriler olan bir ekip olarak nasıl çalışılacağını öğretir. Ayrıca oyunculuk kişinin konuşmasını, beden dilini ve duyu bütünleşmesini de geliştirir.

  • İfade özgürlüğü

Tiyatro çocuğunuza ifade özgürlüğü verir. Kişisel düşünce, fikir ve içgüdülerini özgürce ifade etmesine yardımcı olarak kendine güvene ve dolayısıyla benlik saygısına yol açar. 

  • Takım Çalışması

Bir gösteride oynamak, çocuklara başkalarıyla rekabet etmeden bir takım olarak çalışmanın ne demek olduğunu öğretir. Çocuğunuz ve diğer oyuncu kadrosu, repliklerini mükemmel bir şekilde sunarsa, gösteri daha güçlü hale gelir ve sonuçta herkes başarılı olur. Tüm oyuncu kadrosu, dünyaya bir şeyler sunmak için birlikte çalışır ve hepsi ortak bir amaç için çalıştıkları için herkes birbirinin başarısı için umut etmeyi ve birbirini yükseltmeyi öğrenir.

  • Özgüven 

Bir grup içinde kendinden emin ve rahat konuşma becerisi, özellikle biraz utangaç olanlar için pek çok çocuk için kolay değildir. Çizgileri söylerken rahat hissetmeyi, sahnede hareket etmeyi ve belki de başkalarının önünde aptalca bir surat yapmayı öğrenmek, çocuklara ciltlerinde rahat olmayı ve kendilerine dikkat çeken durumları benimsemeyi öğretir. Bu, okula daha fazla katılmak, sosyal bir durum çocuğunuzu rahatsız ettiğinde konuşabilme yeteneğine sahip olmak ve hatta güçlü ve işbirlikçi bir çalışan olmak da dahil olmak üzere, hayatın birçok yönüne olan güvene dönüşebilir.

  • Empati

Küçük yaşta, çocukların empatik olmanın ne demek olduğunu tam olarak anlamaları zor olabilir. Tiyatroya katılmak, çocuklara küçük yaşlardan itibaren başkalarıyla nasıl bağlantı kuracaklarını ve kendilerine ait olmayan bakış açılarını nasıl dikkate alacaklarını öğretir ve bu onların duygusal gelişimlerini olumlu etkiler. Çocuğunuz yeni karakterler oynarken ve belki de henüz hissetmediği farklı duyguları keşfederken kendisi hakkında çok şey öğrenir. Bu aynı zamanda çocuğunuzun yeni ve zorlu duygularla yüzleşmek için kelimeleri ve araçları bulmasına ve bu duyguları nasıl adlandıracağını ve sağlıklı bir şekilde ifade etmesine yardımcı olabilir.

  • Yaratıcılık

Tiyatro bir hayal kurma sanatıdır. Televizyon veya filmlerin gerçekçiliğinden farklı olarak tiyatro, farklı türde bir beceri ve esneklik gerektirir. Araştırmalar drama ile etkileşimin daha yaratıcı düşünmeye ve özgünlüğe yol açtığını gösteriyor. Dahası, drama süreçleri farklı düşünme veya çoklu yönlerde düşünme olarak bilinen şeyi teşvik eder. Tiyatro yapmak genellikle bir keşif sürecidir, çocuk hikayenin nereye gittiğini veya hikayenin nasıl anlatıldığını ve ne anlama geldiğini anlamaya çalışır. Açık uçlu ve belirsiz doğa, çocukların belirsizliğe toleransını artırır ve merak uyandırır. Tiyatro ayrıca deney yapmak ve risk almak için güvenli bir ortam yaratır.

  • Yüksek Akademik Başarı

Herhangi bir yaşta tiyatro eğitimi alan öğrenciler, daha yüksek notlar, gelişmiş okuduğunu anlama, daha iyi katılım, daha fazla konsantrasyon ve öğrenmeye yönelik artan motivasyon gösterirler. Dile hakimiyet ve genişletilmiş kelime hazinesi de tiyatro izlemekten kaynaklanır.

  • Zaman Yönetimi 

Tiyatrodaki çocuklar, uzun vadeli bir hedefe doğru zaman ayırmayı öğrenirler. Her prova birikimdir. Önce mısraları ve şarkıları öğreniyorsun. Sonra onları ezberlersin. Sonra sahnelerde hareketi ve koreografiyi (şarkıda hareket ve dans) öğrenirsiniz. Sonra müziği eklersiniz. Sonra kostümler, setler, ışıklar ve mikrofonlar eklersiniz. Tüm bunlar, nihai bir gösteri tarihi için kademeli olarak yönetilmeli ve üzerine inşa edilmelidir.

  • Sabır 

Tiyatroya katılan çocuklar sabrı ve konsantrasyonu öğrenirler. Görüntüleri her üç ila dört saniyede bir değiştiren televizyonun aksine, tiyatro, sürekli bir süre için konsantrasyon gerektirir. Tiyatro ortak olduğu için, her yaştan çocuk daha uzun süre sessizce oturmayı ve başkalarına saygı duymayı öğrenecektir.

  • Ruh Sağlığı

Araştırmalar, haftada iki veya daha fazla saat tiyatroya katılan (katılan veya izleyen) kişilerin zihinsel sağlıklarının önemli ölçüde daha iyi olduğunu bulmuştur. Tiyatroya katılmak ortak bir egzersizdir ve yüz yüze performanslar ülke çapında açık havada veya sınırlı ve güvenli kapasitelerde açılmaya başlamıştır. İnsanlar bir tiyatroda birlikte oturduklarında, bilim onların kalplerinin birlikte attığını gösterir. Bu, izolasyon ve yalnızlık duygularıyla savaşabilecek bir bağlantı yaratır.

Çocuklar Kumbaravan ile tiyatrosuz kalmasın: https://www.bebek.com/cocuklar-kumbaravan-ile-tiyatrosuz-kalmasin/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Yumuşak – Dokun Hisset Kitaplar

Çocuklarda Göz Tembelliği

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Çocuğunuz Nasıl Beslenmelidir?