Çocuklar için Kreşe Başlama Yaşı Ne Olmalıdır?

Çocuklar için Kreşe Başlama Yaşı Ne Olmalıdır?

Ebeveynler, çocukları doğduğu andan itibaren onlar için her zaman en iyisini yapmak için çaba gösterir ve onlar için en iyi geleceği hazırlamaya çalışırlar. Çocuklar büyümeye başladıkça da akıllarında çocuklarının eğitimi ile ilgili sorular oluşmaya başlar. Bu soruların başında eğitim hayatının ilk basamağını oluşturan bu nedenle de ebeveynler için oldukça önemli olan çocuklar için kreşe başlama yaşı ne olmalıdır sorusu yer alır. Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre!

Kreşin Çocuğunuzun Gelişimi için Önemi

Her çocuk bireysel farklılıklara sahip olsa ve farklı gelişim özellikleri gösterse de akranlarıyla bir araya gelerek paylaşımda bulunmayı, iletişim kurmayı ve sosyalleşmeyi öğrenmelidir. Erken çocukluk döneminde verilen eğitim çocukların bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimi için oldukça önemlidir. Bu eğitimin etkili şekilde çocuğunuza sunulacağı yer ise kreştir. 

Kreşin çocuklara sağladığı faydaları birlikte inceleyelim. Çocuğunuz kreşe başladığında:

  • İlk kez aile ortamından farklı bir ortama girecek ve bir topluluğun parçası olmayı öğrenir. Böylece içinde bulunduğu topluluğun kurallarını benimseyecek ve uyum sağlama yetisi kazanır.
  • Akranlarıyla iletişim kurarken sosyalleşmeyi öğrenecek ve iletişim becerilerini geliştirir.
  • Temel sorumluluklarını yerine getirmeyi öğrenir.
  • Duygu ve düşüncelerini daha kolay ifade etmeyi öğrenir. Bu sayede özgüveni artar.

Kreşe Başlama Yaşı Kaç Olmalıdır?

Kreşin çocuğunuz için faydalarını ve ne kadar önemli olduğunu birlikte inceledik. Kreşin çocuğunuzun gelişimi için gerekli olduğunu düşünüp çocuğunuzu kreşe göndermek istediğiniz halde doğru zamanın ne zaman olduğuna karar veremiyor olabilirsiniz. Bu durum ebeveynlerin sıklıkla yaşadığı bir durumdur çünkü kreşe başlamanın yaşı kaçtır sorusunun net ve herkes için geçerli bir cevabı yoktur.

Nasıl ki çocuğunuzun saç rengi, boy uzunluğu, ilgi alanları, yetenekleri gibi özellikleri diğer çocuklarla benzerlik göstermiyorsa bilişsel gelişimi ve sosyal becerileri de aynı şekilde benzerlik göstermez. Her çocuk birbirinden farklıdır ve bu farklılık yalnızca gözle görülür özelliklerle sınırlandırılmamalıdır. Çocuklar farklı alanlarda ve farklı hızlarla gelişim gösterebilir. Örneğin bir çocuk erken yaşta iletişim becerilerini akranlarından daha fazla geliştirmiş olabilir. Aynı şekilde başka bir çocuk akranlarının gerisinde kalarak daha geç yürümeye başlayabilir. Bu nedenle çocuğunuzun kreşe başlama yaşını belirlerken farklı gelişim alanlarını ve düzeylerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Gelişimi akranlarından daha ilerde veya geride olan bir çocuğun kreşe verilmesi çocuğun kreşten alacağı eğitimin etkisinin azalmasına ve bazı durumlarda çocuğun dışlanmasına neden olabilir.

Her çocukta kreşe hazır olma zamanı farklı olsa da ortalama 3-4 yaşındaki çocuklar kreşte eğitim almak için gerekli becerilere sahip olurlar. Bu nedenle çocukların kreşe başlaması için 3-4 yaş ideal dönem olarak belirlenir. 

  • Çocuğunuz ev ortamında kaliteli vakit geçiremiyorsa, 
  • Anne baba çalışıyor çocuğa gerekli zaman ayrılmıyorsa, 
  • Çocuğun gelişimi kreşe gidebilmesi için bir engel teşkil etmiyorsa, 

3 yaş, çocuğunuzun kreşe başlaması için uygun yaş olarak önerilebilir. 

Ancak aşağıda belirtilen durumlar söz konusuyla kreş eğitimi için acele etmemeniz çocuğunuzun yararına olacaktır. 

  • Çocuğunuz bazı gelişimsel özelliklerini taşımıyorsa
  • Akranlarına ve öğretmenlerine karşı kendini yeterince ifade edemiyorsa
  • Yaşıtlarının çoğunun yaptığı fiziksel ve zihinsel aktiviteleri yapamıyorsa

3 yaşındaki çocukların sahip olması gereken başlıca gelişim özelliklerini incelemek çocuğunuz için uygun kreş yaşına karar vermenizde size yardımcı olur. Hadi hep birlikte 3 yaş gelişim özelliklerinin neler olduğunu inceleyelim.

3 Yaş Gelişim Özellikleri

  • Çevresindeki kişileri taklit eder böylece toplumsal görevleri öğrenir.
  • Arkadaşlarının ve çevresindeki kişilerin isimlerini bilir.
  • Kısa cümleler kursa da sohbet eder.
  • Bir yetişkinden yardım almadan merdivenden inip çıkar.
  • Basit oyunlar kurar ve akranlarıyla oynar.
  • Kısaca kendini tanıtır. (Yaş, cinsiyet ve isim)
  • 4 parçadan oluşan yapbozlar yapar.
  • Kıyafetlerini kendi giyer, düğmelerini ilikler.

Kreşe Erken Yaşta Başlamak

Eğer çocuğunuz yukarda bahsettiğimiz gelişim özelliklerine sahip değilse 3 yaş onun kreşe başlaması için uygun zaman değildir. 

Çünkü; 

  • Gelişim özelliklerine uygun davranmayan çocukların erken yaşta kreşe başlamaları kreş ortamından soğumalarına neden olabilir. 
  • Çocuğunuzun adaptasyon sorunu yaşamaması ve eğitimin istenilen düzeyde alınabilmesi için sizin çok iyi bir gözlemci olmanız gerekir. 

Çocuğunuzu en iyi tanıyan sizsiniz ve kreşe başlamak için hazır olup olmadığına da onu gözlemleyerek siz karar vereceksiniz. Aile ortamından çıkıp ilk kez farklı bir ortama giren çocukların dışlanması, onların sosyal gelişiminde içe kapanıklık gibi önemli hasarlar bırakabilir. Bu hasarın önüne geçmek için çocuğunuzun gelişimini analiz etmeniz ve sonrasında kreş eğitimine başlamasını sağlamanız oldukça önemlidir. 

  • 3 yaşında ancak kıyafetlerini giyemeyen, düğmelerini ilikleyemeyen ve kendini ifade edebilecek kadar konuşamayan çocuğunuzun kreşe gitmeye başladığını düşünelim. Sabah sınıfa girdiğinde yetişkin yardımı olmadan montunu çıkarmakta zorlanır. Bu durum, çocuğunuzun öz güvenini zedeleyebilir.
  • Sınıfta oyun oynarken diğer çocuklarla iletişim kuramadığında ya da öğretmeni bir soru sorduğunda kendini ifade edemediğinde de aynı şekilde öz saygısı zedelenebilir.

Aslında çocuğunuzun sosyal gelişimini desteklemesi için tercih ettiğiniz kreş, uygun dönemde tercih edilmezse hiç istemediğiniz sonuçlara neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda çocuğunuzu kreşe devam etmesi için zorlamamanızı ve alternatif çözümlere yönelmenizi tavsiye ediyoruz.

2 yaşındaki çocuklar için de kreş programları olsa da 3 yaş öncesindeki çocukların gelişim özellikleri gibi faktörlere bakılmaksızın anne ile olması, mecbur kalınmadıkça kreşe başlamaması gerekir. Çünkü 0-2 yaşında çocuklar ebeveynlerinden ayrı kalmaya hazır olmayabilir.

Kreşe Geç Yaşta Başlamak

Yazımızın başında sizler için kreşin öneminden ve faydalarından bahsettik. Kreşte alınan eğitim çocuğunuzu hayata hazırlamak için önemli bir temel niteliğindedir. Bu temel eğitime geç yaşta başlanması çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkileyebilir. 

Çocuğunuz kreşe geç yaşta başladığında;

  • İletişim becerilerini geliştirme 
  • Arkadaş edinme ve sosyal ilişkiler kurma
  • Empati durabilme
  • Karar verebilme ve risk alabilme
  • Sorumluluk bilinci oluşturma

gibi konularda yeterli gelişimi gösteremeyebilir. 

Kreşe zamanında başlayan akranlarından geride olmaları da çocukların sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyerek dışlanmalarına sebep olur. Aynı zamanda kreşe geç başlayan çocuklar gelecek yıllardaki eğitim süreçlerinde zorlanabilir. Çünkü kreşte verilen eğitim, bir temel oluşturur. İleriki yıllarda alınan eğitimler her zaman önceki bilgi ve becerilerin üzerine inşa edilir. Akademik ve sosyal anlamda çocuğunuzun akranlarından geride kalmasını istemiyorsanız kreşe başlama yaşına dikkat etmenizi ve geç kalmamanızı tavsiye ediyoruz. Aksi halde bu dönemde oluşan eksikleri kapatmanız güç olur ve oldukça zaman alır.

Sonuç olarak her çocuğun birbirinden farklı olduğunu ve çocuklar için kreşe başlama yaşı ne olmalıdır sorusunun kesin bir cevabı olmadığını söyleyebiliriz. Çocuğunuzun kreşe başlaması için en ideal yaş aralığını belirleyecek olan kişilerin sizler olduğunu lütfen unutmayın. Çocuğunuzu çok iyi gözlemlemenizi ve gelişim görevlerini yerine getirip getiremediğine bakarak kreşe başlama yaşını belirlemenizi öneririz. 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklar Hangi Yaşta Ne Tür Egzersizler Yapabilirler?

Evde Kolay Oyun Hamuru Yapımı

Çocuklarda Diş Çürümesinin 5 Nedeni ve Önlemleri