Hamilelikte Ağız Kokusu Neden Olur? Neler Yapılabilir?

Hamilelikte Ağız Kokusu Neden Olur? Neler Yapılabilir?

Ağız kokusu, “ağızdan veya burun, sinüsler ve farenks gibi hava dolu boşluklardan yayılan rahatsız edici kokular” olarak tanımlanmaktadır. Vakaların %90’ında koku yalnızca ağız boşluğundan kaynaklanır. Hamile kadınlar arasında ağız kokusu yaygındır.

Hamilelikte Ağız Kokusu Normal Mi?

Hamilelikte ağız kokusu yaygındır ve genellikle vücutta meydana gelen değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ağızdan gelen kötü koku, esas olarak hidrojen sülfür ve metil merkaptan olan uçucu kükürt bileşiklerinden (VSC’ler) kaynaklanır. Birçok oral bakteri, kötü kokuya neden olan bu bileşikleri üretir.

Hamilelikte Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

VSC’lerin gelişmesine ve nihayetinde hamilelikte ağız kokusuna neden olabilecek nedenler vardır.

Hormonal Değişiklikler

Vücutta artan hormonlar, ağzınızı plak için ideal bir üreme alanı haline getirebilir. Östrojen ve progesteron seviyelerindeki bir artış diş etlerinin plağa tepkisini şiddetlendirebilir, diş eti iltihabına veya iltihaplı diş etlerine neden olabilir.

Şişmiş diş etlerinde yiyeceklerin sıkıştığı ve kötü kokuya neden olduğu cepler bulunur. İyi hijyen, plağı azaltabilir ve böylece hamilelikte diş etlerinin şişmesini azaltabilir.

Kusma

Hamile kadınların %66’sı sabah bulantısı gibi hamileliğe bağlı bulantı ve kusma yaşar. Sık kusma, ağızda asidik bir ortamın oluşmasına ve ardından dişlerin demineralizasyonuna yol açar. Dişleri çürümeye daha yatkın hale getirir, bu da kötü bir kokuya neden olabilir.

Kalsiyum Eksikliği

Anne karnındaki bebek, annenin vücudundaki kalsiyum depolarından kalsiyumu emer. Anne karnındaki yetersiz kalsiyum, minerallerin kemiklerden ve dişlerden sızmasına neden olur. Çürüklere daha yatkın olabilecek zayıf dişlere neden olabilir ve çürük dişler ağız kokusuna neden olabilir.

Dehidrasyon

Kusma veya aşırı idrara çıkma nedeniyle kaybedilen sıvıyı telafi etmek için hamilelik sırasında daha fazla su içilmesi önerilir. Daha az su içmek dehidrasyona ve ağız kuruluğuna neden olarak kötü kokuya neden olabilir. Yeterli su içmek dişlere yapışan yiyecek artıklarını temizlemeye yardımcı olabilir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Hamilelik, annelerde açlık sancılarına neden olur. Geceleri sık sık atıştırmak ve yemek yemek ağızdan kötü koku gelmesine neden olabilir. Ayrıca, hamilelik aşermesi nedeniyle bazı kadınlar şekerli veya abur cubur yemeye başlarlar.

Yavaş Sindirim

Sindirim genellikle hamilelikte genişleyen rahim ve asit reflüsüne neden olabilecek hormonal değişiklikler nedeniyle etkilenir. Asit reflü, minenin demineralizasyonuna, dişlerde kraterlerin oluşmasına ve ardından gıdanın kalmasına neden olabilir. Kötü kokuya neden olabilir.

Azalmış Tükürük Akışı

Tükürüğün dişler üzerinde kendi kendini temizleme etkisi vardır. Dişlerin oluklarından yemek artıklarını siler ve ağzı temiz tutar. Bazı çalışmalar, hamilelik sırasında tükürük akışının azaldığını ve bunun da ağız kokusu olasılığını artırabileceğini kanıtlamıştır.

Bazı Besinler

Sarımsak, soğan, kahve gibi güçlü kokulu maddeler içeren yiyecekler de ağızda kötü kokuya neden olabilir.

Tıbbi Durumlar

Solunum yolu enfeksiyonları, kulak, burun ve boğaz enfeksiyonları, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, endokrin hastalıkları ve metabolik bozukluklar ağız kokusunun diğer nedenlerinden bazılarıdır. Semptomlar genellikle hamile olmayan ve hamile kadınlarda benzerdir.

Gebeliğin tek başına diş eti iltihabı veya periodontitis oluşumu üzerinde çok az etkisi olduğunu belirtmek önemlidir. Çoğu zaman, plak ağızda zaten mevcuttur.

Bu nedenle hamilelik planlayan kadınların düzenli olarak diş temizliği ve cila yaptırmaları önerilir. Hamilelik sırasında diş temizliği yaptırmak güvenlidir, ancak herhangi bir diş işlemine ihtiyacınız varsa, önce doktorunuzla konuşun.

Hamilelikte Ağız Kokusu (Halitoz) İle İlişkili Belirtiler

Bununla birlikte, ağız kokusu ile birlikte aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını fark edebilirsiniz.

Kırmızı, şiş ve kanayan diş etleri

Ağız kuruluğu veya tükürük akışının azalması

Ağızda hoş olmayan metalik veya acı tat

Gebelikte Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Ağız kokusunun yönetimi her zaman tıbbi müdahalelere ihtiyaç duymaz. Sağlıklı bir ağıza ulaşmanın ilk adımı olduğu için dişlerinizi günde iki kez fırçalayın.

Dişlerin arasına yiyecek artıklarının yapışmasını önlemek için dişlerinizi günlük olarak diş ipi ile temizleyin. Ağız kokusuna neden olabilecek bakterileri barındırdığı için dilinizi temizleyin.

Yemekten sonra ağzınızı durulamak için ılık tuzlu su veya alkolsüz bir gargara kullanın. Güçlü kokulu yiyeceklerden kaçının veya bu tür yiyecekleri tükettikten sonra dişlerinizi fırçalayın.

Lif bakımından zengin yiyecekler yiyin çünkü lif bakımından zengin yiyecekler yumuşak diş plakları üzerinde kendi kendini temizleme etkisine sahiptir. Ayrıca, lif açısından zengin yiyecekler sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur.

Bol su için, ağız kuruluğunun ve buna bağlı ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olacaktır. Kokudan kurtulmak için şekersiz sakız da kullanabilirsiniz ve bu sakızlar tükürük akışını da arttırır.

Kalsiyum takviyeleri, optimal kan kalsiyum seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Kullanmadan önce doktorunuzdan izin alınız. Genellikle altı ayda bir önerilen diş muayenenizi düzenli olarak yaptırın.

Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Uzmanlar genellikle herhangi bir diş problemi olmasa bile ikinci trimesterde bir seans profesyonel diş temizliği yapılmasını önermektedir. Bunu doktorunuz ve diş hekiminizle görüşebilirsiniz.

Aşağıdaki durumlarda diş hekimine görünmelisiniz. 

  • Diş eti kanaması
  • Sallanan diş
  • Ağrılı dişler veya diş etleri
  • Ağızda yanma hissi
  • Ağızda metalik tat
  • Diş etlerinden irin akıntısı

Tüm gebelik vakalarının % 5’inde görülen bir diş eti enfeksiyonu olan piyojenik granülomun varlığını gösterebileceğinden, sakız üzerinde ahududuya benzeyen parlak kırmızı bir yumru.

Ağız Kokusu Teşhisi

Ağız kokusu en sık hasta veya bir aile üyesi veya yakın bir arkadaş tarafından tanımlanır. Ağzınızda kötü koku olduğundan şüpheleniyorsanız, bir diş hekimi nedeni teşhis etmenize yardımcı olabilir.

Organoleptik ölçüm: Bu, ağız kokusunu doğrulamada standart bir altın test olarak kabul edilir. Bu yöntemde muayene eden kişi, hastanın burundan dışarı attığı havayı ölçer. Ağız kokusu teşhisi için en yaygın kullanılan yöntemdir.

Gaz kromatografisi: Bu, halitozu teşhis etmenin oldukça güvenilir bir yolu olarak kabul edilir. Gaz kromatografisi, uçucu kükürt bileşiklerini (VSC’ler) ölçmek için kullanılır.

Sülfür izleme: Sülfür izleme, VSC’leri ölçmenin nispeten ucuz bir yoludur. Bir sülfür izleme cihazında, dışarı atılan havadaki kükürt içeren bileşiklerin elektrokimyasal reaksiyonunu ölçer.

BANA testi: Ağız kokusuna neden olan mikroorganizmaları tespit etmek için benzoil-DL-arginin-a-naftilamidden oluşan bir şerit kullanılır.

Çoğu durumda, hamilelikte kötü koku, dişlerin temizlenmesi ve cilalanması gibi temel tedavi protokolleri ile giderilir ve bu testler gerekli olmayabilir.

Diş hekiminiz kapsamlı bir muayene yapacak ve kötü kokunun kaynağını teşhis etmek için bu testlerin gerekli olup olmadığına karar verecektir.

Herhangi bir diş tedavisi doktorunuzdan onay alındıktan sonra yapılmalıdır. Uygulanmaması gereken bazı tedavi yöntemleri vardır. Herhangi bir seçmeli ve acil olmayan tedaviden kaçının.

Hamilelik sırasında herhangi bir röntgenden kaçının. Kaçınılmaz durumlarda, diş hekiminizden kurşun önlük ile örtmek gibi optimum önlemleri almasını isteyin.

Not: Doktor onayı olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.

Gebelik ile ilgili makalelerimize ulaşmak için:

https://www.bebek.com/hamilelik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne Karnındaki Bebek Hangi Meyveye Benzer?

Hamilelikte Hangi Rüya Ne Anlama Geliyor?

Hamilelikte Kan Değeri Düşüklüğü ve Tedavisi