bebeklerin-cok-uyumasi-normal-mi

Bebeklerin Çok Uyuması Normal mi?

Bir bebek ister küçük ister büyük olsun, dilediği kadar uyuyabilir. Bebeğinizin sağlıklı gelişmesi için uyku düzenini takip etmeli ve uyuduğu süreçlerde beslenmesine dikkat etmelisiniz. Bebeklerin çok uyuması normal mi? Tabi ki normal bebeğinizin beslenmeye ihtiyacı olduğu gibi uykuya da ihtiyacı vardır. Uyku düzenleri bebekten bebeğe değiştiği gibi büyüdükçe de uyku saatlerinde değişiklikler olabilir.

Yenidoğan Bebekler Çok mu Uyur?

Yenidoğan bebeklerin çok uyuması normal mi sorusuna baktığımız zaman yeni doğan bebekler sürekli uyku halinde olmasına rağmen vücutları bazen tam olarak uyku havasında olmayabilir. Günlerinin çoğunu fazla uyku halinde geçirmelerine rağmen yavrunuz küçük parçalar halinde ve düzensiz uyurlar. Bebeğinizin uyuyor olması normaldir. Yenidoğan bebekler de gündüz ve gece kavramı olmadığından ebeveynlerine göre farklı düzende uyku gösterebilirler.

Bebeklerin Uykusunun Geldiğini Nasıl Anlarız?

Uykunun bebeğe farklılık gösterdiğini asla unutmamalıyız. Yenidoğan yavrularımız uykularının geldiklerini ağlayarak belli ederler. Bebeğiniz ağlıyorsa emzirmeye çalıştığınız halde emmiyorsa uykusu gelmiş demektir.1. aydan 4. aya kadar ise bu durum bebeğinizde mızmızlanmalar ile fark edilebilir 4. aydan sonra ise yavrunuz kendi kendine uyumayı öğrenmektedir.

Bebeğinizi İyi Bir Uykuya Nasıl Hazırlarsınız?

  • Yenidoğan bebeklerde bebeğinizin altının temiz olmasına ve tok olmasına dikkat edin.
  • Bebeğinizin yastıklarına ve yatak örtülerine dikkat edin. Gergin ve hafif olmasına önem verin.
  • Bebeğinizi sık sık kontrol edin; yatak kenarlarından uzak, ortalı bir şekilde konumlandırın.
  • Vücut ısısını normal seviyede tutacak şekilde giydirin.
  • Bebeğinizi yaşıtı biriyle veya çocuk olan biriyle aynı yerde yatırmayın.

0 ila 3 ay arası yenidoğanlar: 

Bir gün içinde bebeğinizin 14 -17 saat uyuması normaldir, yeni doğan bebeklerde 22 saate kadar uyku normaldir. Bebeğiniz bir gün çok uyurken ertesi gün az uyuyabilir.

  • Bebekler 24 saatte 14-17 saat uyurlar.
  • Küçük bebekler 50-60 dk. da bir uyurlar. Aktif uyku ve sessiz uyku olarak 2’ye ayrılır: Aktif uyku sırasında homurdanırlar ve hareket ederler. Sessiz uyku sırasında derin uyurlar.
  • Döngüler sırasında bebekler uyandığında ağlayabilir, huysuzlanabilir, kızarabilirler.
  • 2-3 aylık bebekler uyku düzenlerini geliştirmeye başlarlar.

4 ila 12 aylık daha büyük bebekler: 

Bir gün içinde bebeğiniz 12-16 saat arasında uyuması normaldir. Bu saatlerin bir kısmı gündüz olmalıdır. 4 aylık bebekler 6-8 saat arasında uyurken 6 aylık bebeklerde bu durum artabilir ve 10-11 saat uyuyabilirler. Bebeğiniz yaşına yaklaştıkça 10-12 saat uyumaya başlayabilir. Yavrunuzun uykusu zaman geçtikte düzene girecektir. 

  • Bebekler 24 saatte 12-15 saat uyurlar.
  • Bebekler, her biri iki saate kadar olan 2-3 gündüz uykusu düzenine doğru hareket etmeye başlayabilir.
  • 3-6 ay arası yavrunuzun uyku saati artabilir.
  • 6 aydan sonra bebeğiniz gece en uzun uyuma dönemine girer.
  • 6-12 ay arası bebeğiniz ışık ve gürültü olan yerlerde kendini uyanık tutmayı öğrenir.

Bebekler büyüdükçe:

Gündüzleri daha az geceleri daha çok uyumaya başlarlar. Şekerleme arasında daha uzun süre uyanık kalmaya başlarlar. Büyüdükçe daha az uykuya ihtiyaç duyarlar.

Bebek Uykusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin çok uyuması normal mi? Bebeğinizin uykusunu kontrol edin haftalık çizelgeler veya periyodlar hazırlayın bu sayede bebeğinizin uyumasının ne kadar normal olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Çizelgenizi karşılaştırdığınız zaman bebeğinizin uyku saatleri az kalıyorsa o zaman bebeğinizin daha iyi uyku çekebileceği ortamlar oluşturun.

Bebeklerde Uyku Alışkanlıkları Nelerdir?

Yavrunuzun uykuya dalmak için ihtiyaç duyduğu şeylere uyku alışkanlıkları denir. Örneğin; müzik, cep telefonu, oyuncak, sallanma, sarılma, ışık, beslenme vb…

Yavrunuzun uyku alışkanlığı uyurken ve gece uyanırken aynıdır. Gecenin başında sarılırsanız, gecenin ortasında da sarılarak yavrunuzu uyutabilirsiniz. Yavrularımız çoğu kez yeni bir uyku düzenine alışırken huysuz olabilir. Bunun sebebi önceki uyku şekillerini sevmeleri ve değiştikten sonra huzursuz olmalarıdır. Bebeğinizin uyku düzenini değiştirmek üç gün, üç hafta arası değişiklik gösterebilir.

Bebeğinizin uyku alışkanlıklarını aşamalı olarak değiştirmek istiyorsanız, en başta ne olduklarını bulmaktır.  Uyumak için bebeğinizin ihtiyaç duyduğu bazı şeyler:

  • Yatağının üstünde müzik çalar veya cep telefonu
  • Biberon ve emzirme ile beslenme yöntemleri
  • Sallanma veya sarılma
  • Ninniler
  • Belirleyici bir oda

Bebek Uyku Düzeni Yetişkinleri Nasıl Etkiler?

6 aylıktan küçük bebeklerin ebeveynlerinin çoğu geceleri bebeklerini beslemek ve uyutmak için uyanık kalıyor. Çoğu için bu altı ay sonrasında da devam ediyor. Uykunuzun kalitesi sağlığınızı ve ruh halinizi etkileyebilir. Bu durum bebeğinize olan olumlu ilgilinizi düşürebilir. Bebeğinizle olan ilişkiniz, verdiğiniz zaman ve ilgi, bebeğinizin uyku miktarını ve kalitesini etkileyebilir. 

Bebeklerin çok uyuması normal mi? Ebeveynleri bu durumda etkiler mi? Çok uyuyan bir yavru baktığımızda ebeveynleri etkilemeyecek gibi görünse de aslında ebeveynin çocuğun beslenmesini düşünmesi için etkileyen bir durumdur.

Bebeğinizin Normalden Fazla Uyumasının Sebepleri

  1. Bebeğinizin büyümesinden dolayı normalden fazla uyuyor olması: Bebeğiniz büyüme durumunda uzun şekerlemeler ve sabahları fazla uyumaya başlar. Özellikle yeni doğan bebeklerde geçerlidir.24 saat uyuyor gibi gözüken yavrularımız aslında uykulu dönem geçirmektedir.
  2. Bebeğiniz diş çıkarma nedeniyle normalden daha fazla uyuyor: Diş çıkarmanın gece uyanmaları ve şekerlemelerin kısalmasına yol açsa da özellikle kötü bir diş çıkarma nöbeti neredeyse kötü bir soğuk algınlığı virüsü gibi çalışabilir bebeğinizin vücudunu yorabilir ve bebeğinizin normalden daha fazla uykuya ihtiyaç duymasına neden olabilir.
  3. Bebeğiniz hastalık nedeniyle normalden daha fazla uyuyabilir: Bebeğiniz Hasta olduğunda gün boyunca daha fazla uykuya ihtiyaç duyacaktır; Hastalıkla savaşmak için çalıştığı için vücut yorgun düşecek ve bu yüzden daha fazla uykuya ihtiyaç duyacaktır.

Bebekleri düzenli uykuya teşvik etmek

Yavrularınızı düzenli uyku düzenine teşvik etmek için şu maddelere dikkat edebilirsiniz.

  • Güneş ışığına maruz kalmaları için bebeğinizi yürüyüşe çıkarın.
  • Banyo, masaj ve emzirmeyi içeren sakinleştirici bir akşam rutini geliştirin.
  • Vücut ısısının normal olması için birkaç kıyafeti çıkarın beslenme zamanı geldiğinde bebeğinizin uyanmasına yardımcı olacaktır.
  • Yüzlerine ıslak bir bezle dokunmayı deneyin veya gazını çıkarmak için yukarı kaldırın.
  • Gün içinde vereceğiniz sinyaller, bebeğinizin aşırı yorulmasına neden olabilir. Aç olmalarına rağmen uykuya dalabilirler.

Bebeğinizi Uyuturken Doğru Bilinen Yanlışlar

Yavrularınızı uyuturken doğru yaptığınızı sandığınız şeyler bazen yanlış olabilir. Büyükannelerimizden günümüze kadar gelen bilgiler, bazı durumlarda faydalı olurken bazen yanlış bilgiler içerebiliyor.

  • Bebeği kundaklamak: Bebek uyurken her ne kadar rahat olsak bile kalça çıkıklığı gibi hastalıklar oluşturabildiğinden dolayı yapmamalıyız.
  • Bebeğinizi ayakta sallayarak uyutmak: Bebekler kendileri uykuya dalabilirler. Bu sayede uykularını geciktiriyoruz.
  • Bebeğiniz ağlaya ağlaya uyumaz: Bebeğiniz ağlıyorsa varlığınızı ona hissettirin sakinleşmesini sağlayın.
  • Bebeğini uyumadan önce uykusunu kaçırarak oyunlardan kaçının.
  • Az uyuyan bebeklerin daha zeki olduğu düşüncesi. Az uyuyan bebekler de duygusal bozukluk, anksiyete, konsantrasyon bozukluklar görülme olasılığı vardır.
  • Normalden fazla uyuyan bebekler daha sağlıklı değildir. Bir hastalığı veya rahatsızlığı olabilir.
  • Bebeğinizi emzik ve biberon ile yatakta bırakmayın.

Bebeklerin çok uyuması normal mi? Sorusunu cevaplandırdık. Bebeklerimiz, yetişkin insanlardan ve çocuklardan fazla uyuması normaldir. Bebeğinizin yaş aralıklarına göre uyku düzeninde değişiklikler olabilir. Bebeğinizin uyku düzenini takip etmeli ve sorun olup olmadığını saptamalısınız.

Aşağıdaki yazımız da dikkatinizi çekebilir:

Bebekler Neden Uykuda İç Çeker? : https://www.bebek.com/bebekler-neden-uykuda-ic-ceker/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın