zeka-gelisimine-destek-olan-besinler

Zekâ Gelişimine Destek Olan Besinler

Ek gıdaya geçiş sürecinde anneler bebeklerinin gerekli vitaminleri alabilmesi için büyük bir çaba sarf eder. Bu çaba yavrusu için en iyi sebze ve meyveleri seçerek, vitaminli mamalar ve çorbalar yapma yolunda ilerler. Bebeğin beslenme süreci tam olarak ek gıda ile başlar dememiz doğru olmaz. Bebekler anne karnındayken sizin yediğiniz her besinden faydalanarak vitaminler alır ve vücut gelişimleri başlar. 

En önemli gelişimlerden biri olan beyin gelişimi, zekânın ilerlemesinde büyük rol oynar. Bu nedenle hamilelik sürecinde bebeğinizin zekâ gelişimine destek olan besinler tüketmeniz oldukça önemlidir. Peki, doğumdan sonra çocukların zekâ gelişimini destekleyen besinler nelerdir? Hep birlikte bakalım.

Zekâ ve Hafıza Geliştirici Vitaminler

Beyin gelişimi tam olarak 5 yaşına kadar tamamlandığını söyleyen uzmanlar, gerekli vitaminler vücuda düzenli olarak alındığında zekâ gelişiminde ilerlemelerin söz konusu olduğunu vurguluyor. Bebeğinizin zekâ gelişimine destek olan besinler çok sayıda mevcuttur. Fakat ilk olarak hangi vitaminlerin beyin gelişiminde rol oynadığını bilmemizde fayda var.

  • Çinko

Beyin gelişimini desteklemede oldukça önemli olan çinko, kuru yemişler, et, balık, mantar, ıspanak ve süt ürünlerinde bulunuyor.

  • Protein

Protein günlük olarak alınan her besinde bulunuyor diyebiliriz. Yumurta, süt, büyük balıklar ve et gibi besinlerden alınır.

  • D vitamini

Yetişkinler için de oldukça önemli olan D vitamini, güneşten alınabilen bir vitamin olduğu için bebeğinizi sık sık güneşin zararsız olduğu saatlerde güneşe çıkarmalısınız. D vitamini yalnızca güneşten değil, çok sayıda besinde de bulunur; yağlı ve büyük balıklarda, yumurta sarısı, tereyağı, kefir, yoğurt vb. besinlerde D vitamini bulunur.

  • E vitamini

Güçlü bir antioksidan olan E vitamini, beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Maydanoz, ıspanak, lahana gibi yeşil, ince saplı sebzelerde, badem ve zeytin gibi besinlerde bulunur.

  • B1 vitamini

Mercimek, siyah fasulye ve fındık gibi besinlerde bulunan B1 vitamini, zekâ gelişiminin yanı sıra odaklanma ve dikkat dağınıklıklarına da iyi geliyor.

  • B6 vitamini

Patates, turunçgiller, Antep fıstığı ve nişastalı diğer besinlerde bulunan B6 vitamini, beyin gelişimi için alınması gereken vitaminler arasında yer alıyor.

  • B12 vitamini

Kemik gelişimi, saç, tırnak, bağışıklık sistemi ve zekâ gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir. Süt, yumurta, et, balık gibi besinlerde bulunuyor.

  • Omega-3

Omega-3 keten tohumu, avokado, ceviz, yumurta ve yağlı balıklarda bulunuyor. Özellikle 12 ay ve sonrasında büyük balık yemeğe başlayan bebeğiniz için, balık tüketimi sağlanarak Omega-3 alması oldukça önemlidir.

Bahsettiğimiz vitaminler hamilelik sürecindeyken annenin alması gereken besinlerden sağlanmalıdır. Ayrıca bebeğiniz ek gıdaya geçiş sürecinde ve sonrasında yemek yemeğe başladığında zekâ gelişimi için mutlaka bahsedilen vitaminleri alması gerekir.

Zekâ ve Hafıza Geliştirici Yiyecekler & Besinler

Küçük yaşlarda gerekli vitamin ve güzel bir beslenme oldukça önemlidir. Bebeğinizin zekâ gelişimini çocukluk dönemine kadar iyi bir şekilde desteklemek için gerekli besinleri yavrunuza sağlamanız gerekir. Bebeğinizin zekâ gelişimine destek olan besinler şu şekilde olacaktır:

  • Yoğurt

yogurt

Ek gıdaya geçiş sürecinin ilk zamanları, bebeklere verilen ilk besin genellikle yoğurttur. Mamaların içinde kullanabileceğiniz ya da ayrıca yedirerek yavrularınıza verebileceğiniz yoğurt, zekâ gelişimi için oldukça önemlidir. Özellikle tam yağlı yoğurdun içerisinde yüksek miktarda bulunan protein, zekâ gelişiminde büyük rol oynar.

  • Yumurta

B12, protein, A vitamini gibi faydalı vitaminleri barındıran yumurta, sabah kahvaltılarında bebeğinize mutlaka vermeniz gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Püre yemeğe başlayan bebeğiniz için pürelerin içine mutlaka haşlanmış yumurta koymanızı tavsiye ediyoruz.

  • Yeşillikler

Mutlaka her yemekte en az bir çeşidinin bulunması gereken yeşil yiyecekler, insan vücuduna ve zekâ gelişimine fayda sağlar. Ispanak, lahana, marul vb. yapraklı yeşillikleri her öğünde bebeğinizin yemesi için kullanmalısınız. K vitamini ve folat içeren yeşillikleri bebeğiniz için yapacağınız çorbalarda ya da haşlama yolu ile pürelerine katarak yedirebilirsiniz.

  • Balık

Balık yağı zekâ gelişimi için çocuklara yedirilen kapsüller arasında yer alıyor. Beyin gelişimi, zekâda çeşitlilik ve hafıza kaybını engellemek için balık tüketimi oldukça önemlidir. Balık yağı takviyesinin yanı sıra, haftada bir olacak şekilde balık tüketimi sağlanmalıdır. Omega-3 ve demir bakımından en zengin balıklar; somon, sardalya, ton balığı ve büyük yağlı balıklardır. 

Bebekler ne zaman hangi balıkları yiyebilir ile ilgili yazımıza bakabilirsiniz.

  • Et

Kırmızı et tüketimi her yaşta oldukça önemlidir. Zekâ gelişimi için kırmızı et tüketilmeli ve sucuk, sosis gibi zararlı işlenmiş et türlerinden uzak durmanız gerekir.

  • Kuru yemişler

Yağsız ve işlenmemiş kuru yemiş seçmeniz oldukça önemlidir. Proteinler ve mineraller bakımından zengin olan kuru yemişler, beyin gelişiminde oldukça önemli rol alıyor. Ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişleri hamilelikten itibaren tüketerek, sonraki zamanlarda da çocuklarınıza vermeniz zekâ gelişimine fayda sağlayacaktır.

  • Zerdeçal

Kurkumin pigmenti barındıran zerdeçal, beyin sarmalları ve zekâ gelişimi için oldukça önemlidir. Yapacağınız çorbalara toz zerdeçal katarak bebeğinize sağlıklı sebze çorbaları yapabilirsiniz.

  • Meyveler

Bütün meyvelerin vücuda katkısı oldukça büyüktür. Zekâ gelişiminde rol oynayan bazı meyveler arasında, siyah erik, kara üzüm, elma ve çilek bulunuyor. Kuersetin içeren elmalar, zekâ gelişimi ve bağışıklık sistemi için büyük rol oynar. Çilekte içerisinde bulunan fisetin sayesinde unutkanlık ve hafıza geliştirmede rol oynuyor.

  • Tahıllı besinler

Çinko, Demir, B ve C vitaminleri bakımından zengin olan tahıllı gıdaları bebeklerinize bol bol yedirmeniz, zekâ gelişimleri ve bağırsak sisteminin güçlü çalışması için önemlidir. Yulaf ezmelerinden faydalanarak sağlıklı pudingler ve buğday çorbaları yaparak sağlıklı çorbalar elde edebilirsiniz.

  • Anne sütü

Son olarak anne sütünden bahsetmemiz mümkündür. İlk süt olarak bilinen kolostrum sütü, bebeğinizin alması gereken ilk sıvıdır. Anne sütünün bebek gelişimi için faydaları saymakla bitmeyeceği gibi, zekâ gelişimlerinde en büyük rolü anne sütü oynuyor. Bebeğiniz mutlaka düzenli olarak gerekli miktarlarda anne sütü almalıdır.

Zekâ gelişimine destek olan besinler seçerken, bebeğinizin hangi besinleri yiyebildiğini ve yaşına en uygun yemeği yapmaya özen göstermelisiniz. Balık gibi belli bir döneme kadar yenilmemesi gereken fakat oldukça sağlıklı yiyecekleri doktorunuzdan ya da bizlerden öğrenerek bebeğinize sunmanız en sağlıklı yol olacaktır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Yürüteç Kullanmak Bebekler İçin Zararlı mı?

9 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğin Beşikten Yatağa Geçiş Evresini Kolaylaştırma Önerileri!