bebek-kahvaltisi-nasil-olmalidir

Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalıdır?

Emzirme döneminin yerini gıdalara bırakması, 6 aylık süreden sonra gerçekleşiyor. İlk 6 ay bebekler sadece anne sütü alıyor olmalıdır. Bu süreç 6. ay ve sonrasında ek gıdaya geçiş dönemi olarak biliniyor. Bebeğinizin yeni tatlar keşfetme süreci, anne sütünün bir süre daha emmeye devam edilmesi ile birlikte, yerini yemeklere bırakma sürecinin başlaması ile gerçekleşir. Her anne bu süreçte bebeği için vitaminleri bol, en iyi kahvaltıyı hazırlamak ister. Hep birlikte bebek kahvaltısı nasıl olmalıdır? Bir bakalım.

Bebek Kahvaltısında Neler Olmalı?

Bebek kahvaltısı nasıl olmalı? Sorusundan önce, bu kahvaltıda neler tercih edilmeli bir bakalım. 

6.ayda başlanan kahvaltıda mutlaka öncesinde anne sütü alınması gerekiyor. Bebeklerin, ek gıdaya geçiş döneminde sadece hazırladığınız yemekleri değil, anne sütünü de içiyor olması gereklidir.

  • 6. ayda bebekler sabahları anne sütü aldıktan bir süre sonra, meyve püresi ile tanışarak, kahvaltının ilk aşamasını gerçekleştirebilir. Ardından sebze püresi ve yoğurt tercihinde de bulunabilirsiniz. Meyve pürelerini; muz, armut, elma vb. meyvelerden yardım alarak yapabilirsiniz. 

Sebze pürelerini; patates, havuç, brokoli gibi bebeğe zarar vermeyen sebzelerden seçerek oluşturabilirsiniz. Kullandığınız yoğurt yerine az miktarda kefir de kullanabilirsiniz.

  • 7 aylık sürece giren bebekler için artık püreler değil, besinlerin kendileri kullanılmalıdır. Kahvaltıda yumurta, peynir, haşlanmış sebze gibi verebileceğiniz yiyecekleri, haşlamak yerine küçük küçük keserek bebeğinize sunmalısınız. Bunun nedeni bebeklerin tat alma duyularının gelişmesi ve el ile tutacağı yiyecekler sayesinde motor gelişimlerinin sağlanmasıdır.

Bebek kahvaltısında olabilecek başlıca besinler:

  • Peynir (mümkünse tuzsuz lor peyniri olabilir)
  • Yumurtanın sarısı (iyi pişmiş)
  • Avokado
  • Muz
  • Çilek
  • Yulaf
  • Haşlanmış sebzeler: havuç, brokoli, karnabahar vb.
  • Kefir ay da az miktarda yoğurt (tercihe bağlı ve bebeğin alerjisi olmadığına eminsek)

Ürün çeşitliliğini arttırarak bebeğinizin yiyebileceği çok sayıda besin sıralayabiliriz. Önemli olan bebeğin hangi hangi besinleri alması gerektiğini bilmek ve alerjik reaksiyonlar yaratmayacak gıdalar seçiyor olmaktır.

Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalıdır?

Bebek kahvaltısının en önemli kısmı, hangi ayda hangi kahvaltıların hazırlanacağı olacaktır. Yavrularınız bu süreçte yeni tatlar keşfetmeye başladığı için, hem kahvaltılarda hem de akşam yemeklerinde mutlaka farklı tatlardan tanıtmanız, gerekiyor. 6 aylık süreçten sonra püre şeklinde yaptığınız öğünleri, artık taneli olacak şekilde hazırlamalısınız. Bebeğin motor gelişimi, tat alma ve çiğneme becerisi açısından oldukça önemlidir.

Bebek kahvaltısı nasıl olmalı? Sorusu için önerdiğimiz kahvaltı önerileri:

  • Püre şeklindeki kahvaltılar

6 aylık ek gıdaya geçiş sürecinde ve bebeğin dişleri çıkana kadar pürelere başvuruluyor. Bu süreçte bebeğinize nasıl püreli kahvaltılar hazırlayabilirsiniz bakalım.

  • Elmalı tarçınlı püre anne sütünden sonra harika bir kahvaltı olabilir. Bebeğinizin yeme kapasitesine göre birkaç küçük elma, tarçın ve su ile bu tarifi hazırlayabilirsiniz. Elmaları su ile birlikte 10 dakika kadar pişirin. Ardından tarçın ekleyerek blenderden geçirin, dilerseniz az miktarda yulaf da ekleyebilirsiniz.
  • Sebze püreleri ek gıdaya geçişte en büyük yardımcıdır. Siz de bebeğinizin yiyebileceği hafif sebzeleri seçerek püreler hazırlayabilirsiniz. Patates ya da havuç tercih ederek, brokoli ile birlikte güzelce haşlayın. Ardından ılıtılmış yoğurt ile blenderden yardım alarak püre haline getirin. Dilerseniz lor peyniri de katabilirsiniz.
  1. Çok sayıda taneli kahvaltılar

6-7 ay arası olan süreçte, püreli beslenmeye birçok öneri sunabiliriz. Fakat önemli olan kısım, bebeğin artık kahvaltı alışkanlığı kazandığı süreç olan 7 ay ve sonrasıdır. 7 ay ve sonrası süreçlerde bebek kahvaltısı nasıl olmalıdır? Bakalım.

  • Harika krepler yaparak, bebeğinizi mutlu edin. Tam bebeklerin seveceği cinsten olan bu krepleri meyvelerle ya da peynirle servis edebilirsiniz. Yumurta sarısı, süt (sütü seçerken alerjik reaksiyonlara dikkat edin) ve buğday unu kullanarak sağlıklı bir krep elde edin. Tuzsuz lor peyniri ya da bebeğinize uygun olduğunu düşündüğünüz peynirlerden seçin. Muz, çilek ya da avokado gibi meyveler seçerek dilimleyin. Çeşitliliği arttırarak bebeğinizin kahvaltıyı sevmesini sağlayabilirsiniz. 

harika-krepler

  • Sağlıklı muffinler yapın. Bebeklerimizde şeker ve tuz kullanımından kaçınmamız gerekiyor. Bu nedenle tatlı ürünler elde ederken mutlaka doğal şekerlerden faydalanmamız gerekir. Şeker ve beyaz un kullanmak yerine; bal, buğday unu ya da çekilmiş yulaf unu kullanarak meyveli muffinler elde edebilirsiniz. 

Tarifi kek yapıyor gibi aynı ölçülerde tutarak, kırmızı meyvelerden ekleyerek harika sağlıklı kekler ortaya çıkarın. Yanına peynir ve kefir ekleyerek, doyurucu bir bebek kahvaltısı hazırlayın.

  • Çeşitli kahvaltılar, hepimizin her sabah yaptığı, her çeşidin bulunduğu kahvaltıdır. Zeytin, peynir, salatalık, domates ve daha birçok besin ile çeşitli kahvaltılar yapıyoruz. Bebeğinizin de kendi yediği ve sizin de ona eşlik ettiğiniz bu kahvaltılarda; çekirdeğini aldığınız zeytin, peynir, minik parçalanmış ceviz, buğday ekmeği, omlet ve meyveler gibi besinlerle bebeğinizin kahvaltısına renk katabilirsiniz.

Bahsettiğimiz bu kahvaltıyı meyveli kefir ile servis edilebilir, bebeğinizin kahvaltıyı sevmesini sağlayabilirsiniz.

Bahsettiğimiz tarifler 9 ay ve sonrası için oldukça uygun olup, bebeğinizin damak tadına göre hazırlayabileceğiniz tariflerdir.

  • Sağlıklı tatlılar

Bir yaşına gelen bebeğiniz için harika tatlılar yapabilirsiniz. Kahvaltılarını renklendirecek bu tatları mutlaka deneyin. 

Sağlıklı toplar

Malzemeler:

  • 3 adet hurma
  • 3 adet kuru kayısı
  • Keçiboynuzu pekmezi ya da evde bulunan doğal pekmez
  • Buğday unu ya da yulaf kullanabilirsiniz
  • Az miktarda kakao katabilirsiniz

Hazırlanışı: 

Hurma ve kayısıyı haşlayarak, yumuşamalarını sağlayın. Ardından malzemelerle birlikte karıştırarak, sert bir püre kıvamı elde edin. Yuvarlayarak minik toplar elde edin. Bu sayede bebeğinizin kahvaltısında hem hafif hem de sağlıklı bir tatlı tarifi yapabilirsiniz.

Yulaf ezmeli kahvaltı tatlısı

Malzemeler:

  • Yarım su bardağı yulaf
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet elma ve yarım muz
  • Biraz tarçın

Hazırlanışı:

Bu lezzetli tatlı tarifini bebeğinize sabah kahvaltısında verebilirsiniz. Bu gibi tatlara alıştırırsanız, ileriki yaşlarında bebeğiniz çikolata tercihi yerine, sağlıklı tatlılarınızı tercih edebilir. Elmayı rendeleyip, yulaf ve sütün olduğu tencereye alın. Puding kıvamına gelene kadar malzemeleri pişirin. Ardından kâseye alarak tarçın, muz ve isteğe bağlı olarak dövülmüş ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek besinlerden yardım alarak servis edin. 

Bebek kahvaltısı nasıl olmalıdır? Sorusunu sizler için yanıtladık. Bebeğinizin iyi bir ek gıdaya geçiş süreci yaşaması için, sabırlı bir şekilde her tat ile tanışması gerekir. 7 ay ve sonrası için kahvaltılarını çeşitlendirerek, yumurta, lor peyniri ve yulaflı tariflerin bulunduğu kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey; bebeğinizin öğünlerinde alerjik reaksiyon oluşturabilecek ürünleri kullanmamanız ve 8 ay sonrasında püre kullanımını bırakmanız olacaktır. Bebeklerin çiğneme ve motor gelişimleri için besinleri taneli yemeleri oldukça önemlidir.

Bebekler için Besleyici ve Pratik Kahvaltı Tarifleri: https://www.bebek.com/bebek-kahvaltisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğinizin Gelişimini Destekleyen Evde Oynayabileceğiz 7 Oyun!

1 Yaş Öncesi Yasak Besinler

6 Aylık Bebek Beslenmesi