bebegim-ne-zaman-balik-yiyebilir

Bebeğim Ne Zaman Balık Yiyebilir ve En Faydalı Balıklar Hangileridir?

Bebeklerde genelde 4-6 aylar arasında katı gıdaya geçiş başlar. Her bebek için gıdaya geçiş süreleri farklılık gösterebilir. Çocuklarınızın gelişimini iyi gözlemleyip, doktorun da onayını aldıktan sonra ek gıdaya geçebilirsiniz.

Fakat ek besine geçiş beraberinde birçok soruyu da getirir, bunlardan biri de bebeklerde balık yeme konusudur. Balığa ne zaman başlanacağı ya da hangi balık ile başlamanın uygun olduğunu bilmek önemlidir.

Bebeklerde Balığa Başlamak İçin En Uygun Zaman

Bebeklerde balık yemek için en uygun zaman genellikle 10-11. aydan sonrası olarak belirlenir. Çünkü balık, yavrularınız için ağır gelebilecek bir besindir, daha erken başlamak bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir.

Et ve balık gibi besinler bebeğinizde bünyesinde alerji oluşturabilir bu nedenle beslenme menüsüne almadan önce doktorunuza başvurmakta fayda var.

Miniğinizin diş çıkarma dönemlerinde ya da rahatsızlandıkları zamanlarda iştahları kapanabilir. Yine böyle dönemlerde balık gibi ağır besinler yerine, midelerini rahatlatacak yiyecekler vermeniz daha uygun olacaktır.

Bebekler için Balık Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her anne yavrusunun iyi beslenmesini ister. Vitamini bol, gelişimine katkı sağlayacak olan balığın, bebeğiniz için en iyi besin kaynaklarından biri olduğu biliyor ve büyük bir heyecanla yavrunuzun balığı sevip sevmeyeceğini öğrenmek istiyorsunuz. Fakat öncesinde, bebeklere balık seçerken nelere dikkat etmek gerekir iyi bilmek lazım:

  • Hafif ve küçük balıklar tercih edin.
  • Mutlaka taze balık tercih edin.
  • Küçük ve kılçığı az balıklar alın.
  • Cıva seviyesi az balıklar tercih edin. Bunun için dipte yaşamayı seven köpek balığı, iri ton balığı, kılıç balığı, iri uskumru, levrek gibi balıkları tercih etmemekte fayda var.
  • Konserve balıklardan uzak durun.

Bebekler için Faydalı Balık Seçenekleri

Miniğiniz artık balık yemeye hazır ise en iyi balıkları seçmenin vakti gelmiştir. Uzmanlara göre bebeklerde balık yeme konusu hassas bir konudur. Bebeğiniz için büyük balıklar tercih etmemelisiniz. Daha çok miniğinize uygun, küçük balıklar tercih etmelisiniz. Aşağıdaki türler iyi bir başlangıç için güzel tercihler olacaktır.

  • Somon gibi kokusu az olan hafif balıklar tercih edilmelidir. Somon miniğinizin yemesi için oldukça uygun bir balıktır. Tabi balığın taze olmasına, dondurulmuş olmamasına özellikle dikkat edin.
  • Küçük balık tercih edeyim derken hamsi gibi kokusu ağır olan balıklarla başlamayın. Eğer hamsi gibi kokulu bir türü tercih edecekseniz miniğinizin sevdiği sebzelerle birlikte pişirmeyi tercih edin.
  • Hamsi, mezgit, istavrit gibi balıkların kendileri gibi kılçıkları da çok küçüktür. Bu türleri yedirirken kılçıklarını iyice iyice ayıklamış olduğunuzdan emin olmalısınız.
  • Levrek, iri uskumru, çipura gibi balıklar tercih edilmemelidir. Bu tarz büyük balıklarda cıva oranı yüksektir. Bu seviye yetişkinler için bünyeye zarar verecek miktarda değildir. Fakat yavrunuz henüz gelişim çağında olup, besinlerle yeni tanıştığı için bu az miktarlar bile bünyesine zarar verebilir. Bu nedenle cıva oranı yüksek olan büyük balıklardan kaçınmanızda fayda vardır.

bebekler-icin-faydali-balik-secenekleri

Bebekler için Sağlıklı Balık Pişirme ve Sunma Yöntemleri

Yavrunuz söz konusu ise, diğer besin çeşitlerinde olduğu gibi balıklarda da pişirme teknikleri ve balığı bebeğe sunma şekli önemlidir. Aşağıdaki sunum ve pişirme yöntemleri bebeklere balık sevdirme sürecine katkı sağlayacaktır.

  • Besinleri birbiriyle çok fazla karıştırmadan sunmak

Bebeğim her tadı tatsın isterken yapılan en büyük yanlış, çok sayıda farklı besin çeşidini karıştırarak sunmaktır. Balık başlı başına ağır bir besin olduğundan bebeklerde balık yeme alışkanlığı kazandırma sürecinde çok sayıda besin içeriğini karıştırmadan vermek gerekir. Aksi takdirde balığı sevdireyim derken, sevdiği diğer besinlere karşı bebekte olumsuz duygular geliştirebilirsiniz.

Balık kolayca alerjik reaksiyon gösterebilen bir besindir. Tek başına alerjik etki riski olan bu içeriği diğer alerji riski yüksek yiyecek ve içeceklerle birlikte aynı öğün içerisinde vermemeye dikkat etmelisiniz. Balığı başka besinlerle karıştırdığınızda birden çok alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir.

  • Buğulama yöntemi ile balık pişirmek

Buğulama, miniğinizin sebzelerini pişirirken de başvurmanız gereken sağlıklı bir yöntemdir. Sindirim sisteminin yeni yeni geliştiği bu yaşlarda besinleri kızartma, kavurma benzeri ağır ve besin değerini azaltan yöntemler yerine buğulama gibi daha sağlıklı bir yöntemlerle pişirmek gerekir.

Bebeğinize seçtiğiniz en uygun, en taze balığı yağsız olacak şekilde sağlıklı bir tava yardımı ile kendi yağında, kendi buharında, kısık ateşte pişirin. Bu şekilde pişirdiğiniz balığı, miniğinizin sevdiği sebzeler ile servis edebilirsiniz.

  • Balığı fırında pişirme yöntemi

Özellikle biz yetişkinlerin sağlıklı olarak gördüğü ve severek kullandığı bir yöntemdir. Büyük küçük fark etmez, dilediğiniz balığı, dilerseniz yanına sebzeler ekleyerek fırına sürebilirsiniz. Bu yöntemde önemli olan fırının özelliklerine göre yemeği uygun sıcaklıkta ve yeteri kadar pişirmektir.

Bebeklere hem sağlıklı hem de lezzetli öğünler sunarken aynı zamanda balık yeme alışkanlığını pekiştirmek için fırında pişirdiğiniz yemeğe ufak lezzet dokunuşları yapabilirsiniz. Örneğin üzerine çok az tereyağı, ince bir dilim limon, bir parça defne yaprağı koyabilirsiniz.

  • Mama/püre yöntemi ile balık yedirme

Anneler miniklerine besinleri tanıtmaya başlarken, ilk olarak püre yöntemini kullanır. Püre yaparken birbiriyle lezzet bakımından uyumlu, sağlıklı sebze ya da meyveleri bir araya getirmek önemlidir. Bebeğinize balık yedirmek için de bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Böylece hem daha rahat yer hem de püre yemeye alışık olduğu için daha önce tanışmamış olsa dahi balığa hemen direnmez.

Peki balık püresi hazırlarken nasıl bir yol izlemelisiniz? Patates, havuç gibi bebeğinizin severek yediği, alıştığı şanslı sebzelerden seçerek haşlayın. Ardından balığı fırında ya da buğulama yöntemi pişirerek sebze ile birleştirin.

Ezici ya da el robotlarından yardım alarak besinleri karıştırın. Bu şekilde bebeğinizin rahatlıkla yiyebileceği balık mamaları hazırlayabilirsiniz.

Tarhanalı balık dilimleriyle hazırladığımız bu enfes tarife bayılacaksınız! 🙂

YouTube video

Malzemeler:

  • 1 Su Bardağı HAMMM Bebek Tarhanası
  • Yarım Su Bardağı Tam Buğday Unu
  • 500 Gram Mezgit Fileto
  • 1 Yumurta
  • 5 Yemek Kaşığı Sızma Zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber (isteğe bağlı)

Yapılışı:

1- Mezgit balığını dilimleyin. Bir kabın içerisine aldığınız balıkların üzerine zeytinyağı, az tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın.

2-Hammm bebek tarhanası ve unu bir kapta karıştırın.

3- Yumurtayı iyice çırpın. Balık dilimlerini önce yumurtaya sonra tarhanalı harca bulayın.

4- Balıkları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 200 dereceye ayarlanmış önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.

bebekler-icin-saglikli-balik-pisirme

Her besinde olduğu gibi yavrunuzun vitamin almasını sağlamak için balık yedirmek isteyebilirsiniz. Bu konuda çok aceleci davranmamayı öneriyoruz. Uzmanlara göre balık ağır bir besin olduğu için 9. ay ve sonrası için uygundur. Siz ebeveynler bu konuda doktorunuza danışarak, alerjik gelişmeler yaşamadan çocuğunuza balık yedirmeye başlayabilirsiniz.

İçinde cıva bulunan ve dip balığı olarak adlandırılan balıklardan uzak durun. Bu balıklar bebeğiniz için uygun değildir. Miniğinizin sindirim sistemine zarar vermeyecek, hafif ve kokusuz balıkları tercih edin.

Somon gibi kokusuz hafif ama bol etli balıkları tercih edebilirsiniz. Bebeğinize balık yedirmeye başladığınız ilk zamanlar, onun yeni bir tat ile karşılaştığını unutmayın. Yemediği zaman zorlamak yerine, kısa aralıklarla tekrar deneyip, farklı şekillerde sunabilirsiniz. Püre, buğulama ve fırında pişirme gibi yöntemleri kullanırken yağ kullanmamaya özen gösterin. Eğer bir yağ kullanacaksanız, hafif ve organik bir yağ olmasına dikkat edin.

Bebeklerde balık yeme yöntemleri, miniklerin balığı sevmesi için oldukça etkilidir. Bu nedenle pişirme tekniklerine dikkat edin. Yavrunuz ona sunduğunuz her besini sevecek diye bir kaide yok. Fakat küçük yaşlarda nasıl alıştırırsanız ilerleyen zamanlarda da öyle gideceğini unutmayın. Besin alerjilerini dikkate alarak ilerleyin ve her besini doğru şekilde tattırmaya özen gösterin.

“Bebeklerde Balık Yağı Ne Zaman Verilir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bebeklerde Balık Yağı Ne Zaman Verilir?: https://www.bebek.com/bebeklere-balik-yagi-ne-zaman-verilir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

0-6 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncak Önerileri (Yenidoğan)

Bebek Kıyafetleri Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bebeğin Gaz Kokusundan Problemi Anlamak