bebeklere balik yagi ne zaman verilir

Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilir?

Sağlıklı beslenmenin tüm bireyler için önemi büyüktür. Vücut direncini artırarak hastalıklara karşı bağışıklığı kuvvetlendirmek, yaşam kalitesini artırmak, fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklemek için günlük beslenmenin dengeli ve düzenli olması gerekir.

Dengeli bir beslenme ise ancak her besin grubundan faydalanarak mümkün olur. Çünkü vitamin, mineral, protein, karbonhidrat gibi bileşenlerin tümüne vücudun ihtiyacı vardır. Özellikle omega-3 gibi bazı esansiyel yağların metabolizmadaki rolü hayati önem taşır. Vücutta kendiliğinden üretilmediği için sadece uygun balık tüketimi ile vücuda kazandırılabilecek olan bu esansiyel yağlara her yaş grubunun ihtiyacı vardır.

Bu nedenle balık tüketemeyenler ne yazık ki bu bileşenlerden yeteri kadar faydalanamazlar. Tam da bu noktada anne babaların aklına “Bebeklerde balık yağı kullanımı gerekli midir?“ sorusu gelir.

Peki minik yavrunuza balık yağı vermeye ne zaman başlayabilirsiniz? Balık yağı kullanmak şart mı ve kullanımı ile vücuda ne gibi faydalar sağlanır?

Bebekler için Balık Yağı Neden Önemlidir?

Bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerinde beslenmenin etkisi yadsınamayacak kadar büyüktür. Özellikle 0-1 yaş aralığındaki bebeklerin beyin, göz ve bağışıklık sistemi başta olmak üzere birçok sistemi ilk birkaç yıl gelişim göstermeye devam eder ve gelecek yılların temeli bu yaşlarda atılmaya başlar. Bundan dolayı bu dönemde alınan besin değerlerinin önemi bir kat daha artar.

Küçük bebeklerin yaşamlarının ilk yıllarında balık tüketmesi mümkün olmaz. İlk 6 aydan sonra ek gıdaya geçiş başlasa da alerjik nedenlerden dolayı balık gibi besinlerin tüketilmesi için biraz daha zaman gerekir. Bu nedenle ebeveynler, EPA ve DHA gibi esansiyel yağlardan çocuklarının faydalanabilmesi için balık yağı kullanmaya bir an önce başlamak isterler.

Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları Nelerdir?

Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin etken maddeleri EPA ve DHA’dır. Bu maddeler, yaşamsal fonksiyonlarda önemli rol oynar. DHA maddesi, aynı zamanda beyin ve sinir hücrelerinin de hammaddesidir.

Yaşam boyu ihtiyaç duyulan bu esansiyel yağların bebekler için faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Omega-3, miniklerin göz sağlığı üzerinde aktif rol oynar. Gözü besleyen damar ve hücrelerin yapısına katılarak görme yetisini geliştirir.
  • Bebeklerde beyin fonksiyonlarının gelişmesi için önemlidir. Beyin hücrelerinin hammaddesi olup nöronlar arasındaki iletişimi güçlendirir ve zihinsel gelişime destek sağlar.
  • Balık yağının besin değeri çok yüksektir. İçeriğindeki omega-3’ü oluşturan EPA ve DHA’nın yanı sıra A ve D vitamini bakımından da oldukça zengin olup bebeğin ihtiyaç duyduğu takviyeleri sağlamaya yardımcıdır.
  • Bebeklerin psikolojik gelişimine yardımcı olur. Balık yağı kullanan bebeklerin daha uysal ve sakin olduğu görülmüştür.
  • İçeriğindeki bileşenler bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek grip, nezle gibi gribal enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
  • Cilt sağlığı üzerinde etkili olan omega-3, bebeklerin cildinde oluşabilecek alerjik döküntülere ve lekelere karşı koruyucudur.
  • Çocuğun öğrenme, kavrama ve algılama becerilerini güçlendirerek kolaylaştırır.
  • İçeriğindeki omega-3 ve D vitamini kemik sağlığını güçlendirir.

Görüldüğü gibi balık yağlarının ve sahip olduğu omega-3 maddesinin bebek sağlığı ve gelişimi üzerinde oldukça önemli faydaları bulunmaktadır. Bu nedenle balık tüketmeye veya balık yağı kullanmaya mümkün olan en erken dönemde başlanmalıdır.

Bebeklerde Balık Yağına Başlamak için En Uygun Zaman Nedir?

İnsan vücudunda EPA ve DHA gibi bileşenlerin üretimi mümkün değildir. Bu sebeple omega-3 yağ asitlerinin güvenilir kaynaklardan günlük olarak alınması gerekir. Haftada 2-3 kez somon, uskumru, sardalya gibi yağlı ve soğuk su balıklarından tüketerek bünyemizin gereksinim duyduğu omega-3 takviyesi sağlanabilir. Fakat bu balıkların ağır metal içermemesi, bol omega-3 barındırması ve uygun şartlarda pişirilmiş olması gerekir.

Bebeğiniz ek gıdaya geçtikten ve balık tüketecek yaşa geldikten sonra doktoruna da danışarak besin listesine bu gıdayı ekleyebilir ve omega-3 yağ asitlerinden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Ancak balık yemeyi sevmeyen minikler ve henüz bu aşamaya gelmeyen bebekler için kullanımı çok daha faydalı bir seçenek olabilir. Peki bebeklere balık yağı ne zaman verilir?

Uzmanlar 1 yaşından küçük bebeklerin balık yağı takviyesi almasını tavsiye etmemektedir. Bunun ana nedeni ise besin alerjisinin oluşma ihtimalidir. Balık yağına başlamak isteyen ebeveynler çocukları 1 yaşını doldurduktan sonra bir çocuk doktorunun da onayını alarak omega-3 vermeye başlayabilirler. Bazı bebeklerde düşük kilo veya iştahsızlık sorunu baş gösterdiğinde bu süre birkaç ay erkene çekilebilir.

Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilir?

Balık Yağı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Minik yavrunuz için balık yağına başlamanın vakti geldiyse tercih edeceğiniz ürüne dikkat etmek gerekir. Piyasada bebeklerin ve çocukların kullanımı için tasarlanmış birçok ürün mevcuttur. Ancak bebeğinize en uygun olanına karar verirken aşağıdaki önemli noktaları mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

  • Bebeğiniz için tercih edeceğiniz takviye damla veya şurup formunda olmalıdır. Bu şekilde hem kullanımı hem de emilimi çok daha kolay olacaktır.
  • Ürünün hangi balığın yağından ve neresinden üretildiğine dikkat edilmelidir. Soğuk su balıkları omega-3 yönünden oldukça zengindir. Somon, uskumru veya sardalyadan üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.
  • Ürün üretilirken kurşun, cıva gibi ağır metallerden ayrıştırılmış olmalıdır.

Balık Yağı Bebeklere Alerji Yapar mı?

Balık yağı bazı bebeklerde;

  • Yüzde, dudak ve dilde şişme
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Ateş
  • Deride döküntü

gibi şikâyetlerin oluşmasına sebep olabilir. Bu belirtiler, bebekte balık alerjisi olabileceğine yönelik bulgulardır. Bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Eğer bebeklerde balık yağı kullanımı alerji yapıyorsa kullanımına ara verilmeli ve alternatifler için doktora danışılmalıdır.

BEBEKLERDE NEU DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

BEBEKLERDE NEU DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR? https://www.bebek.com/bebeklerde-neu-dusuklugu-nedir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğimi Ne Zaman ve Nasıl Sütten Kesmeliyim?

Bebeklerde Yürümenin Gecikme Nedeni Nedir?

Hammm Bebek Bisküvili Çilekli Kup