Küçük yavrunuz dünyaya geldikten sonra özellikle ilk bir sene içerisinde hızlı bir gelişim gösterir. Bazı ebeveynler bebeklerinin bir günde, hatta bir gecede büyümüş olduğunu fark edebilirler. Ancak bu büyümeler, ne yazık ki çoğu zaman sessiz sedasız gerçekleşmez.
Miniğinizde dönem dönem uyku problemleri, ağlama krizleri, beslenme düzeninde bozukluklar görebilir; adlandıramadığınız ve sebebini bulamadığınız durumlarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Çoğu kişinin hakkında detaylı bilgiye sahip olmadığı, ancak hemen her bebeğin gelişiminde meydana gelen bu durumlara büyüme atakları adı verilmektedir.
Peki atak dönemi nedir? Ne zaman ve nasıl gerçekleşir? Bu süreçlerde neler yapılabilir? Gelin birlikte inceleyelim.
Bebeklerde Büyüme Atağı Nedir?
Bebeklerde büyüme atakları, normal bir süreçtir. Her çocukta farklılıklar gösterebilir. Bu atak sırasında çocuğunuz, fiziksel yönden hızlı bir gelişim yaşarken aynı anda dış dünyayla ilgili yeni bir şey keşfeder veya yeni bir yetenek kazanır.
Miniğinizin kıyafetlerinin birden küçük gelmesi, hastalık veya diş çıkarma gibi başka bir neden yokken ortaya çıkan keyifsiz ve neşesiz hâller bu süreçte sık yaşanır. Bunun yanı sıra, bu geçişin bir artısı olarak yavrunuzda yeni bir olay gözlemleyebilirsiniz.
Örneğin; bir günde emeklemeyi öğrenmesi, basit sesler ve heceler çıkarması, gülmesi veya yürümesi gibi eylemler bu dönemlerde gerçekleşmektedir.
Bebeklerde Büyüme Atakları Belirtileri Nelerdir?
Ortalama gerçekleşme zamanlarını tahmin edebilseniz de, her bebeğin atak dönemi farklılık gösterir. Yaşadığınız durumun nedeninin bir atak olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak bazı püf noktalar vardır ve yavrunuzun hızlı gerçekleşen bu büyümelere uyum sağlayabilmesi sırasında birtakım belirtiler gözlemlersiniz.
Atak belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Beslenme Düzeninde Bozukluk
Bazen iştahsızlık bazen de sürekli bir acıkma şeklinde kendini gösteren bu belirti, miniklerin vücudunda meydana gelen değişimler nedeniyle beslenmeye odaklanamamaları veya büyümenin getirdiği acıkma ve daha sık beslenme ihtiyacı olarak ortaya çıkabilir.
Gece bir kez emmesi yeterliyken birden 5-6 kez uyanıp emmek istiyorsa, mamasını bitirmesine rağmen hala aç olduğunu belli ediyorsa, sütünüzün yetmediği ve doymadığı gibi endişelere kapılıyorsanız ya da güzel güzel emerken birden iştahı kesildiyse yavrunuz büyüme atağı yaşıyor olabilir. Bu arada bu dönemlerde iştahsızlık, iştah artışına kıyasla daha az gözlemlenmektedir.
Bebeğinizin iştahını artıracak 5 öneri! Konulu yazımız bu dönemde size yardım edebilir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://www.bebek.com/bebeginizin-istahini-artiracak-5-oneri/
Uyku Düzeninde Bozukluk
Aynı beslenme düzeninde olduğu gibi uyku düzeni de bu dönemlerde değişiklik gösterebilir. Bebeğiniz sürekli uyuma isteğinde olabilir veya uyumayabilir.
Uyuma hâline, uyku sırasında vücutta üretilen büyüme hormonu artışı neden olmaktadır. Deliksiz uyuyan meleğiniz gece sık sık uyanıyorsa, gündüz uykuları kalktıysa ya da eskiye göre birkaç gün devamlı bir uyuma hâli içerisindeyse geçiş yaşıyor olabilir.
Bebeklerde uyku sorunlar hakkında her şey! Konulu yazımız bu dönemde size yardım edebilir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://www.bebek.com/bebeklerde-uyku-sorunlari-hakkinda-her-sey/
Ebeveyne Olan Aşırı Düşkünlük
Geçiş haftalarında minikler anne babaya daha düşkün olabilir. Sürekli kucak isteme, ten teması arayışı, gereksiz huysuzluklar ve keyifsizlik en sık yaşanan duygu değişimleridir.
Sebepsiz Ağlama Nöbetleri
Hasta değil, diş çıkarmıyor, ateşi yok, karnı tok, uykusunu aldı ama yine de durmadan ağlıyor.
En sık karşılaşılan ve ebeveynleri çaresiz bırakan atak belirtisi olan ağlama krizleri, miniklerin bu hızlı geçişlere uyum sağlama tepkisi olarak görülebilmektedir.
Bebeklerde Büyüme Atakları Dönemleri Ne Zamandır ve Ne Kadar Sürer?
Bebeklerin gelişim evreleri genelde birbirinden farklı seyreder. Ancak uzmanların hemfikir oldukları konu, gözlemlenen belirtiler ve sonuçlar da göz önüne alındığında miniklerin belli haftalarda bu geçiş dönemini yaşadıkları yönündedir.
Bir çocuk, 2 yaşına gelene kadar toplamda 10 atak geçirmektedir. Bunlar ortalama 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 ve 75. haftalarda meydana gelmekte ve yaklaşık 2-7 gün arasında sürmektedir.
Hafta hesabı yaparken, meleğinizin doğduğu zaman üzerinden değil, doğmasını beklediğiniz hafta üzerinden hesaplama yapılmalıdır.
Örneğin, doğum 10 Temmuz tarihinde beklenirken 25 haziranda gerçekleşmişse atak zamanını belirlemek için 10 Temmuz’dan başlanarak hafta hesabı yapılmalıdır.
Bebeklerde Büyüme Atağı Dönemleri
2 Aylık Bebek Atakları:
5. Hafta Atakları:
Dış dünyayla ilk tanışmanın olduğu dönemdir. Duyular, metabolizma ve iç organlar bu süreçte gelişir. Aynı zamanda bu süreçte bebeğinizin gece ve gündüz kavramlarını da öğrenmeye çalıştığını unutmamak çok değerli. Dünyaya geldiği ilk haftaların olduğunu düşünürsek, onun bazı ataklar yaşaması ve huysuzlanmasının normal olduğunu önce siz kabullenirseniz, onu sakinleştirmeniz daha kolay olur.
8. Hafta Atakları:
Vücuttaki kas ve tendonların algılandığı, bu nedenle gaz sancılarının yaşanmaya başladığı zamandır. Miniğiniz el ve kollarını keşfeder. Gün içerisinde çok fazla uyarana maruz kaldığı ve çok fazla şeyi öğrenmeye çalıştığından bebeğiniz gün sonunda yorgun düşer ve sık sık ağlamaya başlar.
2 aylık bebeğinizin atak dönemleri için uyku rutinleri oluşturmanızı, masajlar uygulamanızı ve sık sık onunla konuşmanızı tavsiye ederiz.
3 Aylık Bebek Atakları
12. Hafta Atakları:
Yavrunuz sesini keşfeder, el ve kollarını hareket ettirerek nesnelere dokunmaya çalışır. Hareketlenmenin arttığı günler bu haftalarda yaşanır. Bu da daha fazla uyarana maruz kalmasını ve daha fazla bilgi edinmesini destekleyeceğinden daha sık yorulmaya başlar. Sağa sola dönme yetisini de geliştiren bebeğiniz daha fazla kendi vücudunu keşfetmeye başlar.
Bu dönemde de diğer dönemlerde olduğu gibi onu sakinleştirmek için masaj yapabilir, sık sık emzirebilirsiniz.
4-5 Aylık Bebek Atakları
14. Hafta Atakları:
4 – 5 ayınıza gelen bebeğiniz için yeni bir atak dönemi başlar. Daha fazla dışa dönük olduğu bu haftalarda duyduğu her sese tepki veriyor olmasıyla birlikte emme sürelerinin kısaldığını fark edeceksiniz. Bu dönemde sizin sabırlı olmanız ve emzirmede kararlı olmanız bebeğinizi rahatlatacaktır.
Aynı zamanda bu dönemde bebeğinizin motor becerileri gelişmeye ve parmaklarını kullanmaya başlar. Çıkardığı sesler hecelere dönüşür. Adını duyunca tepki verebilir.
6 Aylık Bebek Atakları
26. Hafta Atakları:
Taklit yeteneği gelişir. Anneden uzaklaşınca ağlama ve gördüğünü isteme gibi durumlar yaşanmaya başlar. Dolayısıyla bu haftada daha fazla ağladığını görebilirsiniz.
9 Aylık Bebek Atakları
34 ve 37. Hafta Atakları:
Kendi kararlarını kendi vermeye başlayarak birçok şeyi gruplara ayırmayı öğrenir. Çevresiyle daha çok etkileşimde olacağı bu dönemde bir ruh halinde değişkenlikler; sinir ve ağlama gözlemleyebilir. Bir anda güldüğünü de görebilirsiniz 🙂
10-11 Aylık Bebek Atakları
46. Hafta Atakları:
Sıçrama zamanları içerisinde en uzun süreni ve en sıkıntılı olanıdır. Emekleme, yürümeyi öğrenme, kendi yemeğini tek başına yemeye çalışma gibi birçok yeteneğinin gelişme zamanıdır. Ortalama 45 gün sürer.
12 Aylık Bebek Atakları
55. Hafta Atakları:
Bir yaşının tamamlanması ile birlikte ev içinde size yardım etmeye çalışmak gibi daha ileri beceriler kazanmaya başlar.
15 Ay ve Sonrası Büyüme Atakları
64. Hafta Atakları:
Koyduğunuz kuralları ve yaptığınız ikazları anlamaya başlar.
75. Hafta Atakları:
Sen, ben ayrımını öğrenir. Soyut kavramları algılamaya ve kendi fikirlerini oluşturmaya başlar.
Sıçrama haftaları her çocukta değişkenlik gösterebilir. Belirtilen haftalardan biraz daha önce veya sonra da geçiş yaşanabileceği bilinmelidir.
Büyüme Atağı ile Diğer Sorunlar Nasıl Ayırt Edilir?
Bebeğiniz atak döneminde mi yoksa başka bir rahatsızlığı mı var? Bunu ayırt edebilmek kimi zaman oldukça zorlayıcı olabilir. Sıçrama dönemlerinin belirtileri, başka rahatsızlıkların belirtileri ile benzer özelliktedir.
Bu nedenle;
- Ateş varsa,
- Sinirlilik ve hâlsizlik varsa,
- Diş çıkarma dönemiyse,
- Günlük rutininde bir değişiklik yaşandıysa,
- Bez sayısında ciddi bir değişiklik varsa, yaşadığınız belirtiler geçiş haftasından kaynaklı olmayabilir.
6 Aylık Bebeğim Çok Huysuzlaştı, Ne Yapmalıyım?
Küçüğünüzün sıçrama dönemlerine olan tepkilerini hafifletebilmek ve bu süreci birlikte daha rahat atlatabilmek için bazı yöntemler deneyebilirsiniz. Bu yöntemleri sizler için derledik;
Geçiş haftalarında;
- Bol bol ten temasında bulunun.
- Rahatlaması için ılık bir banyonun ardından bebe yağı ile vücuduna hafifçe masaj yapın.
- Sık sık onunla konuşarak sesinizin onu sakinleştirmesini sağlayın.
- Emzirme ve beslenme sıklığını artırın.
- Alıştığı rutini değiştirmemeye çalışın.
- İhtiyaç duyduğunda kucağınıza almaya çalışın veya kanguru kullanın.
- Kollarınızın arasına alıp onu hafifçe sallamak, pışpışlamak veya gezdirmek de uygulayabileceğiniz faydalı yöntemlerden olacaktır.
- Büyüme atakları, yavrunuzun sağlıklı gelişiminin bir göstergesidir. Bu günlerin geçici olduğunu unutmayın ve mümkün olduğu kadar bebeğinize destek olmaya çalışın.
Dilerseniz “Çocuklarda Büyüme Geriliği” Konulu yazımızı inceleyebilirsiniz: https://www.bebek.com/cocuklarda-buyume-geriligi/