dogumda-sicak-su-ne-ise-yarar

Doğumda Sıcak Su Ne İşe Yarar?

Suyun fiziksel ve psikolojik olarak rahatlatıcı bir etkisinin olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Ağrıları hafifleterek, vücuda iyi gelen sıcak su, rahat bir doğum için de oldukça önem taşımaktadır. Doğum sürecinde oluşabilen ağrılarla baş etmede hem doğal hem de sağlıklı bir yöntemdir.

Doğumda Sıcak Suyun Önemi

  • Doğum sürecinde, yaşanılan sıcak su, vücuttaki kasların gevşemesini sağlayarak, annenin hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlamasına yardımcı olur.
  • Rahme doğru giden kan akımını arttırarak, rahimdeki kasılmalarla beraber gelen ağrıları hafifletir.
  • Kan akımının artmasıyla beraber, rahimdeki kaslara giden oksijen oranı da artış gösterir.
  • Sıcak su, rahim kaslarının daha iyi kasılmasını sağlayarak, doğum sürecinin de zamanını kısaltmada yardımcı olur.
  • Eski zamanlarda yapılan doğumların çoğu, sıcak sudan yardım alınarak yapılmaktaydı. Zaman geçtikçe bu durum suda doğum yapmak adını aldı.

Doğum Öncesi Sıcak Su ile Rahatlama Teknikleri

Sıcak Su Torbası:

Bu torbalar, hamilelik sürecinde hissedilen ağrıları hafifletmek için kullanılabilecek iyi bir yol olabilir. Rahme yakın bir yere, su torbası koyarak, çok fazla tutmamak kaydıyla, ağrılarınızın geçmesine ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. Tabi bu yöntemi kullanmadan önce araştırmak hem bebeğiniz hem de sizin için daha yararlı olacaktır. Gebelik sürecinde yaşayabileceğiniz ağrılar sizi strese düşürürse, bu durum bebeğinizi de etkileyebilir. Bu yüzden oluşan ağrılarla ilgili, herhangi bir yol denemeden önce, doktorunuzla iletişime geçmeniz daha doğru olacaktır. Eğer doktorunuz sıcak su torbasını önerirse, bu torbayı, ağrıyan tarafınıza çok fazla bekletmeden koyabilirsiniz. Ancak her ağrı yaşadığınızda, bu yolla rahatlamak başka sorunlar doğurabilir. 

Ilık Duş Almak:

Doğum sürecinde, suyun, sancıların daha az hissedilmesine, rahatlamaya, doğum sürecinin kısalmasına ve bebeğinize olumlu etkileri vardır. Doğumdan önce ya hastanedeki odanızda ya da hastaneye gitmeden önce evinizde ılık bir banyo yapabilirsiniz. Kadınlar bazen, doğum yapmak için hastaneye gittiklerinde, orada olmanın verdiği heyecan ve gerginlikle, doğum süreçleri yavaşlayabilir.

Böyle bir durumda, doğumun hızlandırılması için suni sancı verilebilir. Ancak doktorunuzla konuşarak ve ondan da onay alarak ılık bir duş alabilir ve bu sayede doğum sürecinin yeniden başlaması sağlanabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ise, duş alınacak suyun çok sıcak olmaması ve suyun altında fazla kalınmaması olacaktır.

Duşunuzu alırken, birkaç damla lavanta yağı kullanmanız sizi rahatlatacaktır. Bunun yanında, banyo yaparken, duş bölgesine bir tabure veya sandalye koyarak, suyun bel bölgenize akacak şekilde ters biçimde oturmanızda faydalıdır. Suyun sıcaklığı, vücut ısınızla aynı derecede olmalıdır. Ortalama 36,5-37,5 dereceyi geçmeyen sıcaklıkta alınacak bir duş size iyi gelecektir.

Diğer Teknikler:

Doğum sürecindeki bir diğer su ile rahatlama yolu, lavantalı ılık suyun ayaklara olan olumlu etkisidir. Ayaklar sığacak şekilde bir leğene, ılık su doldurarak, içine birkaç damla lavanta damlatın. Bu ayak banyosu sizin rahatlamanızı ve gevşemenizi sağlayacaktır. Bununla beraber, eczaneden tedarik edebileceğiniz sıcak ve soğuk pedler de size oldukça yardımcı olabilir. Doğum sürecinde, bel bölgenize ve omuzlara bu pedleri kullanarak, sıcak veya soğuk uygulamalar yapmak faydalı olabilir.

Suda Doğum Nedir?

suda-dogum-nedirSu içerisinde doğum, derince bir banyo ya da doğum havuzu kullanılarak, gerçekleştirilen doğum şeklidir. Bu yöntem rahatlatıcı ve yatıştırıcı olmanın yanında, sizin, su içinde kilonuza göre hareket etmenizi kolaylaştıran bir süreçtir. Ilık suda doğumun avantajları şunlardır:

  • Suyun sağlamış olduğu destekle, rahat hareket edip, size uygun pozisyonlara girebileceğiniz rahat bir alandır.
  • Suyun içinde dik bir pozisyondayken, yerçekimi, bebeğinizin doğum kanalına doğru hareket etmesini sağlayacaktır.
  • Suyun içinde olmak, kan basıncınızı düşürebilir, kaygı ve endişe gibi duygularınızı bastırarak, ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır.
  • Sırt ağrılarını ve vücuttaki baskı hissini azaltabilmektedir.
  • Doğum sırasında, suyun içinde olmak, sizi rahatlatacağından, kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Rahme giden kan akımını artırdığından dolayı, kasılmalarınız düzene girer.
  • Bu doğum yönteminde, genel anestezi olmadığı için, bebekte yaşanabilecek olası yan etkiler meydana gelmez.
  • Doğum sonrası oluşabilecek kanamalar, doğum yırtıkları ve doğum kanalında görülebilecek yaralanmalar gibi durumların riskleri azalır.  
  • Doğum sürecini daha kısa sürmesi sağlanmış olur.

Suda Doğumda Suyun Sıcaklığı Nasıl Olmalıdır?

Bu doğum yönteminde suyun sıcaklığı çok önemlidir. Doğum yapılacak havuzun suyu doldurulmalı ve suyun sıcaklığının 36 derecede tutulmasına özen gösterilmelidir. Ilık olarak hazırlanan suyun anneyi rahatlatması buradaki en önemli noktadır. Kadının, suyun içinde rahat olması, oluşan ağrıların daha az hissedilmesini sağlar.

Suda Doğum Nasıl Olur?

  • 35-37 derece arası sıcaklıkta olan su dolu bir havuzun içerisinde yaptırılan bu doğum yönteminde, sıcak suyun rahatlatıcı ve gevşetici etkisinden yararlanılır.
  • Anneye suni sancı veya herhangi bir ilaç verilmez. Çünkü sıcak su, doğal sancının başlamasını sağlar.
  • Anne suyun içine oturur ve suyun sakinleştiriciliğiyle rahatlamaya ve gevşemeye başlar.
  • Doğumu yaptıracak olan doktor veya ebe, kendi ekipmanıyla suya girerek doğumu gerçekleştirir.
  • Bebeğin su yüzeyine çıkarılması için, vücudunun tamamen çıkması beklenir. Bebeğin kordonu, suyun yüzüne çıkınca kesilir. Kordon kesilinceye kadar, bebek, oksijeni buradan alır. Sonrasında su yüzeyine çıkarılan bebek, anneyle birleşir.
  • Doğum gerçekleştikten sonra, anne normal doğum masasına alınarak kontrolleri yapılır.

Suda Doğum Yapılamayan Durumlar

  • İkiz veya üçüz gebelik durumları varsa
  • Daha önceki doğum sezaryen olmuşsa
  • Genital enfeksiyon durumları varsa
  • Bebek ters geliyorsa ya da bebeğin kilosu 4 kilodan fazla ise
  • Kadında, yüksek tansiyon, kalp, şeker veya astım gibi hastalıklar mevcutsa
  • Erken doğum riski bulunuyorsa, suda doğum önerilmez.

Gebelikte Sıcak Suya Girmek Zararlı mı?

Suda egzersizler yapmak, hamilelik esnasında iyi bir aktivite olabilir. Ancak vücut ısınızı yükseltebileceğinden, aşırı sıcak suda yüzmekten kaçınılmalıdır. Bunun yanında, kış aylarında tatil için kaplıcaları seçen kadınların, rahatlamak ve gevşemek için, girdikleri sıcak suya dikkat etmeleri gerekir. Çünkü aşırı sıcaklık, hipotermi riskini arttırabilir. Böyle bir durum hem anne hem de bebek için tehlikeli olabilir.

Son olarak, gebelik sırasında yeterli su içmenin de önemini unutmamak gerekir. Sıcak su içmek, sağlık için oldukça faydalıdır. Sıvı kaybından, yorgunluktan ve enfeksiyondan uzak tutan en önemli şeydir. İçilen suyun, sizi yakmayacak derecede ılık olması gerekir. Her gün içilen 6-8 bardak arası ılık su hem siz hem de bebeğiniz için çok faydalı olacaktır.

Suda Doğum ile İlgili Tüm Detaylar! : https://www.bebek.com/suda-dogum-ile-ilgili-tum-detaylar/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Yabancılama Nedir?

Doğumun Yaklaştığının 8 Belirtisi!

Suni Sancı ile Doğum