sezaryen-sonrasi-enfeksiyon

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Minik bebeğinizin doğumu ya normal doğum yani vajinal yoldan ya da sezaryen doğum ile olabilir. Anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek ve normal doğuma imkan vermeyen durumlarda bu yöntemler arasından sezaryen tercih edilir. Ancak sezaryen, bir doğum yönteminden daha çok bir çeşit cerrahi müdahaledir ve her ameliyatta olduğu gibi sezaryen ameliyatında da birtakım riskler bulunmaktadır. Bu risklerden en sık görüleni ise sezaryen sonrası enfeksiyon durumudur.

Peki sezaryen sonrası enfeksiyonu neden olur? Belirtileri ve tedavisi nedir? Enfeksiyonu önlemenin yolları nelerdir?

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Nedir?

Sezaryen doğum, annenin karnına cerrahi bir kesi açılması sonucu bebeğin bu yarıktan çıkarılması ile gerçekleşir. Doğum işlemi gerçekleştikten sonra bu kesi farklı dikiş yöntemleri ile dikilir. Ancak doğumdan hemen sonra veya iyileşme döneminde dikişlerde, kesi bölgesinde veya rahimde iltihaplanma, kaşıntı, akıntı, kızarıklık gibi birtakım bulgular meydana gelebilir. Bu duruma sezaryen sonrası enfeksiyon adı verilir.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Annelerin cerrahi müdahale sonrasında kendilerini takip etmeleri ve özellikle kesi bölgesini gözlemlemeleri gerekmektedir. Çünkü bazı sebeplerden kaynaklı olarak enfeksiyon oluşma riski bulunmaktadır. Sezaryen doğumların yaklaşık %5’inde enfeksiyon görülebilmektedir. Sorun ve sorunun türü ne kadar çabuk tespit edilirse tedavisi de o kadar hızlı ve kolay olacaktır.

Sezaryen sonrası enfeksiyon belirtileri şunlardır;

  • Karın bölgesinde ağrı hissetmek
  • Ateş
  • Kesi bölgesinde şişlik
  • Kesi bölgesinde kızarıklık
  • Dikiş bölgesinde iltihabik akıntı
  • Dikiş bölgesinde kanama
  • Vajinadan pıhtı gelmesi
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma
  • Bacaklarda şişlik oluşması
  • Kötü kokulu vajinal akıntı

Bu belirtilerden herhangi birine rastlamanız durumunda mutlaka kadın doğum uzmanınıza müracaat etmeniz gerekmektedir. Belirtiler, bir çeşit enfeksiyona işaret ediyor olabilir.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Neden Olur?

Taze anneler, lohusalık dönemlerinde bebeklerinin bakımına odaklanmayı düşünürken kendi sağlık sorunları ile yüz yüze gelebilirler. Bu dönemde sezaryen sonrası enfeksiyon nedenleri sıklıkla merak edilir.

  • Kesi bölgesinin bakımının iyi yapılamaması,
  • Hijyen sorunu (Dikişli bölgede bakteri üremesi),
  • Yüksek tansiyon varlığı,
  • Diyabet varlığı,
  • Aşırı kilo,
  • Otoimmün hastalıklar,
  • Doğum sürecinin uzaması,
  • Atılan dikişin türü (Zımba dikiş, naylon dikiş), enfeksiyon oluşma nedenleri arasında sayılabilir.

Ayrıca bu etkenler, lohusanın enfeksiyon geçirme olasılığını artıran faktörlerdir. Kısacası tansiyon, şeker, kilo, otoimmün sorunu varsa veya dikiş türü uygun değilse, enfeksiyon oluşma riski bulunur.

Sezaryen Doğum Sonrası Doktor Kontrolü Gerekli mi? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Türleri Nelerdir?

Doğum sonrasında oluşma ihtimali olan enfeksiyonun farklı türleri bulunur. Enfeksiyonun türleri, oluştuğu yere ve bulgulara göre farklılık göstermektedir.

Sezaryen sonrası enfeksiyon türleri;

  • Yara Yeri Enfeksiyonu

Sezaryen işleminin yapıldığı kesi bölgesindeki yara yerinin bakteriyel bir enfeksiyona maruz kalması ile ortaya çıkan enfeksiyon türüdür. Yarada bakterilerin hızla üremesi ile dikiş bölgesinde kötü koku, kızarıklık, şişme, kaşıntı, ağrı hissi, ateş ve akıntı gibi yaygın belirtiler oluşabilir. Genellikle doğumdan birkaç hafta sonra meydana gelmektedir. Teşhis konulduktan sonra gerekirse dikiş açılır ve iltihap varsa iltihap dışarı boşaltılıp tekrar pansuman yapılır.

  • Rahim İçi İltihabı

Rahim zarı yırtıldıktan sonra rahim daha duyarlı bir hale gelmektedir. Bu nedenle sezaryen sırasında kesi yapıldığı ve bu zar yırtıldığı için doğum sonrasında rahim bakterilere karşı çok daha savunmasız bir konumda olur. Vajinadaki zararsız bakteriler bu bölgeye yayılıp çoğalabilir ve rahim içi iltihabı oluşturabilir. Bu duruma endometrit de denilmektedir.

Endometrit varlığında, alt karın bölgesinde ağrı, ateş ve vajinal akıntı en sık görülen bulgulardır. Düzenli bir antibiyotik tedavisi ile iltihap giderilebilir.

  • Septisemi

Kan dolaşımında bakteriyel bir enfeksiyonun yayılması sonucu meydana gelen enfeksiyon türü septisemi olarak adlandırılır. Bu rahatsızlık hem normal doğumda hem de sezaryen doğumda ortaya çıkabilme riski bulunan bir sorundur.

Septisemi varlığında, ani ateş yükselmesi, nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme, kalp atışında hızlanma ve üşüme gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu bulgular gözlemlendiğinde mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.

  • İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu, kadınların normal zamanlarında da sıklıkla karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Ancak hem vajinal hem de sezaryen doğumda kullanılan ilaçların da etkisi ile idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. İdrar yaparken zorlanma ve yanma hissi, alt karın bölgesinde basınç, kokulu idrar ve bulanık idrar bu sorunun belirtileri arasındadır. Bol sıvı tüketimi ve antibiyotik kullanımı ile bulgular ortadan tamamen kalkabilir.

Sezaryen Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Enfeksiyonun türüne göre tedavi şekli de farklılık gösterir. Fakat genellikle enfeksiyonların birçoğu uygun antibiyotik tedavisi ile tedavi edilmektedir. Dikiş yerinin iltihaplanması gibi durumlarda dikişi açıp iltihabı boşaltmak ve yarayı tekrar kapatmak, ilaç tedavisiyle beraber uygulanan bir yöntemdir.
Sezaryen Sonrası Enfeksiyon

Sezaryen Sonrası Enfeksiyonunun İyileşme Süresi Nedir?

Sezaryenden sonra meydana gelen enfeksiyonların iyileşme süreçleri de annelerin merak ettikleri konulardandır.

Bu süreç, rahatsızlığın türüne göre değişkenlik gösterebilir. Bazı enfeksiyonlar daha kısa sürede tedavi olabilirken bazıları daha uzun bir bakım dönemine gereksinim duyabilir. Ancak ciddi ilerleme kaydetmemiş durumların çoğu yaklaşık bir antibiyotik tedavi sürecinde iyileşme göstermektedir. Doğru ve özenli bir bakım ile süre kısalabilir.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Riskini Azaltmanın Yolları

Her sezaryen doğumun ardından enfeksiyon oluşmaz. Birtakım önlemler alarak bu olasılığı ortadan kaldırabilmeniz mümkündür.

  • Yara yerinin bakımını düzenli olarak yapın. Hijyenine dikkat edin.
  • Doktorunuzun sizi yönlendirdiği şekilde pansuman işlemlerinizi gerçekleştirin.
  • Doktorunuz yara bölgesi için ilaç tedavisine başladıysa ilaçlarınızı mutlaka kullanın.
  • Dikişleriniz iyileşene kadar duş alırken bu bölgeyi uygun yara pedleri ile korumaya gayret gösterin, kuru kalmasını sağlayın.
  • Dar ve sıkı giysiler giymekten kaçının.
  • Bol sıvı tüketin, özellikle günlük 2-3 litre su tüketimini ihmal etmeyin.

3riskini en aza indirmek istiyorsanız doktorunuz tarafından size söylenen her şeye uymanız gerekir. Unutmayın, ameliyat sonrası bakım konusunda ne kadar titiz davranırsanız risk oranı da bir o kadar azalacaktır. Dikişlerinize iyi bakmalı, zamanında pansuman yenilemeli, sağlıklı beslenmeli ve bol bol dinlenmelisiniz.

Sezaryen Doğum Hakkında Her Şey! Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
Sezaryen Doğum Hakkında Her Şey https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-her-sey/

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Post navigation

  • Mrb ben beş yıl önce ikinci kez sezeryanla doğum yaptım ama ağrım hala geçmiyor ağlıyorum zaman zaman özellikle adet dönemlerinde çok ağrıyor adet bitiminden sonrada uzun süre devam ediyor hapşuramiyorum öksüremiyorum gitmediğim yer kalmadı ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim hayatımı kararttı resmen bu ağrı 😔😔

Bir yanıt yazın

Bebek Odası Dekorasyonu

Hamilelikte Diyet

SEZARYEN ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER