1-yas-bebekler-icin-evde-etkinlik-onerileri

1 Yaş Bebekler için Evde Etkinlik Önerileri

Bebeğinizin yaşamının ilk 1 yılı, zihinsel ve fiziksel gelişiminin en hızlı olduğu, sosyal beceriler ve farkındalıklar kazanmaya başladığı dönemdir. Bu süreç içerisinde onunla vakit geçirmek, çevresini ve kendisini daha iyi tanıyabilmesini sağlamak ve gündüzleri kaliteli zaman geçirmesine yardımcı olmak adına birtakım aktivite arayışlarında olabilirsiniz. Ancak henüz oyun oynamak için miniğiniz oldukça küçüktür. Bu nedenle aklınıza ebeveynlerin en çok merak ettiği konuların başında olan 1 yaş bebek aktivitesi olarak neler yapabileceğiniz sorusu sıklıkla gelir.

Peki 1 yaşındaki çocuğunuzla evde uygulayabileceğiniz, onunla hem eğlenceli vakit geçirmenize yardımcı olacak hem de gelişimi üzerinde faydalı olabilecek etkinlikler nelerdir, birlikte inceleyelim.

1 Yaş Bebeklerde Gelişim

Yavrunuza en uygun etkinlik önerilerini öğrenmeden önce onun bu dönemde neler yapabileceğini bilmeniz, sizin de çeşitli fikirler üretmeniz hususunda yararlı olabilir. Eğer 1 yaşındaki bir bebeğin becerilerini, fiziksel yeterliliklerini ve bebeğinizin gelişimine katkı sağlayabileceğiniz yöntemleri bilirseniz, aktivite tercihlerinizde çok daha başarılı olabilirsiniz.

Bebeğiniz bu dönemde neler yapabilir?

  • Sebep- sonuç ilişkisi kurabilir.
  • ‘Getir!’, ‘Gel!’, ‘Al!’ gibi tek kelimeden oluşan komutları yerine getirebilir.
  • Bir eşyadan yardım alarak adım atabilir, yürümeye çalışabilir.
  • İşitme ve dokunma duyusunu aktif olarak kullanabilir.
  • Tek heceli sesler çıkarabilir. Sık sık tekrar edilen kelimeleri söylemeye çalışabilir.
  • Bir objeyi bir kaba koyabilir.
  • Karalama yapabilir.
  • El ve parmaklarını kullanabilir.
  • Sesleri ve hareketleri taklit edebilir.

Siz de bu doğrultuda evde ona yeni oyunlar üretebilirsiniz.

1 Yaşında Bebek ile Evde Yapılabilecek Basit Etkinlikler

evde-yapilabilecek-basit-aktiviteler

Bebeklerin yeniliklere olan merakı oldukça fazladır. Çeşitli oyunlar ile onu hem oyalayabilmeniz hem de her gün farklı bir şey keşfetmesine yardımcı olabilmeniz mümkün olur.

O hâlde 1 yaş için aktivite önerileri nelermiş, bir göz atalım.

1. Yastık- Minder Çadırı

Oturma odanızda rahatlıkla uygulayabileceğiniz en kolay aktivitelerden biri çadır kurmaktır.

Evdeki yastık ve minderleri kullanarak bir çadır yapmayı deneyin. Geniş ve yumuşak olanları alta daha ince minderleri de üzerine çatı olarak kullanın. Miniğinizin rahatça girip çıkabileceği boyutta olmasına özen gösterirseniz kolayca devrilmeyecek ve en azından yarım saat oyalanabilmesini sağlayacak bir çadır kurmuş olacaksınız. Bebeğinizle bu çadırın içinden geçmeye, saklanmaya veya oturmaya çalışın. Bu yeni alan onun oldukça ilgisini çekecek ve eğlendirecektir.

Özellikle yeni yürümeye başlayan veya emekleyen bebekler için kas ve eklemleri geliştirici bir aktivitedir.

2. Renkli Şişeler

Renkli ve sesli her nesne bebeklerin fazlasıyla ilgisini çeker. Bu nedenle 1 yaş veya altı çocuklar için evde yapılabilecek pratik etkinliklerden biri renkli şişelerdir.

Çeşitli ebatlarda pet şişeler toplayın. Pet şişelerin üzerindeki etiketleri söküp temizleyin. Her birinin içini farklı renkte ürünlerle doldurun. Örneğin, her mutfakta kolaylıkla bulabileceğiniz bulgur, nohut, pirinç, kırmızı ve yeşil mercimek, fasulye gibi malzemeler ile şişeleri yarısına kadar doldurun. İster bu şekilde isterseniz üzerlerine su ilave edip kapaklarını sıkı sıkıya kapatın. Yere bir örtü serin ve pet şişeleri bebeğinizin karşısına dizin. Sırayla her şişeyi alıp sallayarak incelemesini sağlayın.

Bebeğiniz, her birinin görüntüsünü incelerken çıkarttığı farklı sesleri de takip edecektir. Tutup sallayarak motor becerilerini çıkarttığı sesler ile de işitme duyusunu geliştirebilmeniz mümkün olacak.

3. Hayvan Sesi Taklidi

Bu dönem bebeklerin taklitçi yönlerinin ön planda olduğu bir dönemdir. Bu durumu etkinliklerinizde kullanabilirsiniz.

Bebek gelişim kitaplarından bulabileceğiniz hayvan resimlerini veya minyatür hayvan figürlerini kullanabilirsiniz. Bebeğinize bir hayvan gösterin ve ardından bu hayvanın sesini çıkarmaya çalışın. Sizin arkanızdan yavrunuzun da aynı sesi taklit etmesi için teşvik edin. Hatta gösterdiğiniz hayvanın ismini de tekrarlayın ki hayvanların isimlerine aşina olsun.

Duyma ve konuşma becerilerini harekete geçirecek olan bu aktivite ile miniğiniz yeni kelimeler öğrenecek, taklit yeteneğini kullanarak konuşma kabiliyetini ilerletecektir.

YouTube video

 

4. İç İçe Geçmeli Kaplar

Büyük- küçük kavramını öğretebilmek için evde denenebilecek başarılı aktivitelerden biri de iç içe geçmeli kaplar oyunudur.

Mutfaktan iç içe girebilecek farklı ebatlarda tabaklar seçin. Bu tabaklar mümkün olduğu kadar küçük ve bebeğinizin kaldırabileceği ağırlıkta olsun. (Eğer buna uygun tabaklarınız yoksa iç içe geçmeli plastik oyuncaklardan da faydalanabilirsiniz.) Tabakları miniğinizin önüne koyun ve nasıl iç içe koyacağını gösterin. Sizinle birlikte hangi tabağın hangisinin içine konabileceğini keşfetmesini sağlayın.

5. Balık Tutmaca

Çocukların en çok eğlendiği aktiviteler hep su ile ilgili olanlardır. Suyun çıkardığı ses ve his onların çok hoşuna gider.

Geniş bir kova, leğen veya sepet alın. İçini su le doldurun. Su bebeğinizin oturduğu yerden rahatlıkla ulaşabileceği bir seviyede olsun. Suyun içine batmayacak nesneler veya hafif pinpon topları bırakın. Bebeğinizin eline oyuncak bir kürek veya bir kap verin. Bu kürekle sudaki cisimleri teker teker toplamasını ve boş bir sepete aktarmasını sağlayın.

El, kol ve kavrama becerilerini geliştirecek olan bu etkinlik ile aynı zamanda el- göz koordinasyonu sağlamada da bebeğiniz yol kat edecektir.

6. Renkli Tablo

Bu etkinlik için ihtiyacınız olan malzemeler; geniş bir resim kağıdı, guaj veya akrilik boya benzeri farklı renklerde tüp boyalar ve streç film.

Resim kağıdını alın. Kağıdın üzerine farklı yerlere çeşitli renklerde boyalar sıkın ve kağıdın üstünü boyaları dağıtmamaya çalışarak yavaşça streç film ile örtün. Streç filmi kağıdın arkasına kadar iyice sarın ve hiçbir kenardan boya çıkmamasını sağlayın. Hazırladığınız bu kağıdı bebeğinizin önüne koyun ve el ve parmaklarını kullanarak bu boyaları dağıtmasını söyleyin veya gösterin. Miniğiniz bu aktivite ile el kaslarını kullanmayı ve bir şeyi başarma hissini öğrenecektir. Fakat her ihtimale karşı yavrunuzun üzerine koruyucu bir giysi giydirmeyi ve oturduğu yere bir örtü sermeyi unutmayın. Dilerseniz kağıdınız kuruduğunda bebeğinizin ilk eseri olarak çerçeveletebilirsiniz.

7. Oyuncak Kurtarmaca
oyuncak-kurtarmaca

Bir bebeğe “Aa! Bu neredeymiş?” demek, en kilit cümle olsa gerek. Bir nesneyi bulmaya çalışmak, bebeklerin en keyifli oyunları arasındadır.

Bebeğinize bir nesneyi ve oyuncağı gösterin. Bu nesnenin adını da söyleyin. Sonra onu yakın çevrenizde bir yere saklayın ve nesnenin nerede olduğunu sorun. Bulup getirmesini isteyin. Neden- sonuç ilişkisi kurabilmesinde etkili olan bu aktiviteyi gün içerisinde ara ara rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Minik yavrunuzla yapacağınız her değişik etkinliğin onun gelişimi üzerinde kuşkusuz olumlu bir etkisi olacaktır. Her gün farklı bir duyusunu veya becerisini temel alan 1 yaş bebek aktivitesi yaparak onun bu gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Evde Bebek Oyunları Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
Evde Bebek Oyunları https://www.bebek.com/evde-bebek-oyunlari/

12 Aylık Bebek Gelişimi Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
12 Aylık Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/12-aylik-bebek-gelisimi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

12-18 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncak Önerileri

Erkek Bebek Belirtileri Nelerdir?

Bebeğinizin Ağlama Sebebini Anlayabilirsiniz!