Montessori

Evde Rahatlıkla Uygulanabilecek Montessori Etkinlikleri

Evde Rahatlıkla Uygulanabilecek Montessori Etkinlikleri

Yeni nesil ebeveynler çocuklarının bakımı ve gelişimi konusunda oldukları kadar, eğitimi konusunda da oldukça hassaslar. Bebekleri daha anne karnındayken eğitim kitapları okuyan ve internetten araştırma yapan ebeveynlerin karşılaştığı eğitim yöntemlerinden biri de montessori eğitimidir.

Son zamanlarda çok popüler olan bu yöntemin temelleri, İtalyan asıllı kadın doktoru, pedagog ve aynı zamanda antropoloji profesörü olan Maria Montessori tarafından atılmıştır.

Merkeze öğrenciyi alan ve onu aktif olarak sürece katan bu eğitimin kazanım ve becerilerini, Montessori etkinlikleri ile evde rahatlıkla uygulayarak siz de çocuğunuza verebilirsiniz.

5-aylik-bebek-dis0-1 Yaş Montessori Etkinlikleri

Anne karnının huzurlu ve sakin ortamından daha hareketli ve gürültülü olan dünyaya gelen bebek, ilk iki ayını bu yabancı ortama alışmaya çalışarak geçirecektir.

6 aya kadar zamanının tamamına yakınını yatarak geçiren minikler, emeklemeye başladıktan sonra çevre ile etkileşimini artıracaktır. Siz ebeveynler bu süreçte bebeğinizin gelişimini aşağıda verilen örnek 0-1 yaş montessori etkinlikleri ile geliştirebilir ve bu örnekleri kendiniz de zenginleştirebilirsiniz.

Ayna

En erken uygulanabilecek etkinliklerden biri aynadır. Bebeğin aynadan kendisini kolaylıkla görebilmesini sağlamanız yeterlidir.

Aynadaki yansıması karşısında bebeğin görme duyusu harekete geçer. Yüzünü gören bebek kendisini tanımaya çalışacak, aynaya yaklaşıp uzaklaşacak, simetri ile karşılaşacak ve boyut algısını geliştirecektir.

Gürültülü Şişeler

Bebeklerin oynamaktan çok zevk aldığı gürültülü şişelerin yapımı için gerekli malzemeler; yarım litre ya da daha küçük boyda plastik ve şeffaf şişeler, renkli boncuklar, renkli iplikler, pullar, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç gibi kuru baklagillerdir.

Her şişenin içine farklı malzemeler koyarak kapağını sıkıca kapatıp bebeğinizin eline vermeniz yeterlidir. Gerisini bebeğiniz şişeleri sallayıp farklı sesler çıkararak kendisi yapabilecektir.

Bebekler 4. aydan itibaren kolaylıkla gürültülü şişelerle oynayabilir

Duyu Sepeti

Oturmaya başlayan bebekler için uygulayabileceğiniz montessori etkinlikleri arasında yer alır.

Bebeğinizin görsel, işitsel, dokunsal başta olmak üzere bütün duyularını duyu sepeti ile harekete geçirebilirsiniz. Öncelikle bebeğinize zarar verebilecek herhangi bir parça içermeyen bir sepet bulmanız gerekir. Sepetin içerisine pütürlü, pürüzsüz, sert, yumuşak, hışırtılı ve sessiz gibi farklı özelliklerde ve renklerde cisimler koyarak bebeğinizin onları incelemesine izin verin. 

bebekcom-yuruyus2 Yaş Montessori Etkinlikleri

1 yaşında yürümeye başlayan bebeğiniz, 1,5 yaşından sonra rahatça koşup oynayabilir. Bunun yanında artık tırmanan, zıplayan, hoplayan, dilediği yere kolayca ulaşabilen miniğiniz daha çok materyalle etkileşime geçmeye başlar.

Bu süreçte onu ne kadar farklı materyal ve etkinlikle tanıştırırsanız, algıları da o kadar çok açılır. Evde uygulayacağınız 2 yaş montessori etkinlikleri bebeğinizin gelişimini çok yönlü olarak desteklemenize yardımcı olacaktır.

Çorabın Eşini Bul

Bebeğinizin odaklanmasını, eşleştirme becerisi kazanmasını, başarma duygusunu tatmasını sağlayan uygulaması oldukça kolay bir aktivitedir. Öncelikle çekmeceden farklı renklerde ve desenlerde çok sayıda çift halindeki çorabı çıkarın ve çorap çiftlerini birbirinden ayırıp hepsini karıştırın.

Daha sonra bebeğinizden çiftleri bulup eşleştirmesini isteyin. Seçeceğiniz çorapların desenlerinin birbirine çok yakın olmamasına ve kolay ayırt edilebilir olmasına dikkat edin.

Bu etkinliği yıkanmış çoraplar kuruduktan sonra yaparsanız, etkinlikle beraber aynı zamanda evin bir işini miniğinizle birlikte yapmış, onu da evdeki yaşam sürecine katmış ve ortak yaşam alanınızda bir sorumluluk vermiş olursunuz.

Süngerle Su Aktarma

Evde yapılabilecek 2 yaş montessori etkinlikleri arasında aktarma aktiviteleri olmazsa olmazlardandır.

2 yaş bebeğin kolaylıkla yapabileceği, yaparken de oldukça eğleneceği bu etkinlikte gerekli malzemeler; birbirinin aynı iki plastik kap, temiz bir sünger ve bir miktar temiz su.

Amaç; kaplardan birine az miktar su doldurup, bebeğinizin bu suyu süngerle öbür kaba taşımasını sağlamaktır. Bebeğiniz süngerle su taşıyarak dikkat ve koordinasyon becerilerini geliştirir, ince ve kaba motor kaslarını çalıştırır, el-göz koordinasyonunu sağlar.

Delikten Çubuk Geçirme

2 yaş montessori etkinlikleri arasında yer alan delikten çubuk geçirmeyi, miniğiniz için evde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Tepesini delebileceğiniz yoğurt ya da dondurma kabı gibi plastik kapaklı bir kap bulmalısınız. Kabın içine atmak için renkli pipetler alın ya da dondurma çubuklarını farklı renklere boyayıp hazırlayın.

Daha sonra plastik kabın üst yüzeyine çubuk ya da pipetlerin geçebileceği boyutta delikler açın ve son olarak bebeğinize gerekli yönergeleri vererek deliklerden renkli nesneleri geçirmesini sağlayın. Bu etkinlik bebeğinizin ince ve kaba-motor kaslarını, dikkat ve koordinasyonunu geliştirecektir.   

3 Yaş Montessori Etkinlikleri

3 yaşına gelen miniğiniz artık büyüdü ve bebeklikten çıkarak çocuk yaşa geldi. 3 yaş montessori etkinlikleri artık el-göz koordinasyonu, ince ve kaba motor becerilerin yanında zihinsel becerileri daha fazla geliştirecek özelliklere sahip olmalıdır.

Ponpon Aktarma

İhtiyacınız olan malzemeler, farklı renklerde boncuklar ve aynı boyda benzer kutulardır.

Öncelikle kutuların her birini elinizdeki ponponlarla aynı renge boyamalısınız. Daha sonra renkli ponponları karışık bir şekilde miniğinizin önüne koyup ona plastik bir maşa verin. Vereceğiniz yönergelerle miniğinizin her bir ponponu maşa ile kavrayarak kendi rengindeki kaba aktarmasını sağlayın.

Bu etkinlik bebeğinizin el ve parmak kaslarını geliştirmenin yanında renkleri öğrenmesini ve sınıflandırma becerisi kazanmasını sağlar.

Etkinlikte ponpon yerine keçe top, büyük boyda boncuk, renkli makarna vb. malzemeler de kullanabilirsiniz.

Sayı Çalışması

Kartonları herhangi bir meyve ya da cisim şeklinde, 5 adet kesin. Kestiğiniz her şekli 1’den 5’e kadar numaralandırarak üzerine kendi rakamlarını yazın.

Her kartonun üzerine kendi sayısı kadar cisim yerleştirebileceğiniz boşluklar çizin. Bu cisim, karton üzerine dizebileceğiniz küçük şekilli karton parçaları, şişe kapakları vb. olabilir. Sonrasında vereceğiniz yönergelerle bebeğinizin, her rakamın değeri kadar cismi karton üzerine yerleştirmesini sağlayın.

Bu tür 3 yaş montessori etkinlikleri ile bebeğinizin matematiksel zekâsını etkili bir şekilde geliştirebilirsiniz.

Çizgide Kalma

Bebeğinizin bedensel gelişimini destekleyip vücudunun denge ve koordinasyon sağlamasına yardımcı olur. Yere renkli bant ile virajlı bir yürüyüş parkuru çizilir.

Daha sonra miniğinizin bu parkuru takip ederek hedefe varmasını amaçlayın.

4 Yaş ve Üzeri Çocuklar İçin Montessori Etkinlikleri

Her geçen gün büyüyen yavrunuz için; metal, ahşap gibi sert ve sivri parçalar içermeyen, kırılma ihtimali olmayan ve üzerinde boynuna dolayabileceği uzun ip parçaları içermeyen malzemeler kullanarak güvenle birçok aktivite yapabilirsiniz. Aşağıda verilen montessori etkinlikleri 4 yaş ve üzeri çocuklar için uygulanabilecek aktivite örnekleridir.

  • Çatal, Kaşık, Bıçak Sınıflandırma
  • Patates baskı yapma
  • Mandallar yardımıyla çamaşır asma
  • Herhangi bir hayvan ya da bitki yetiştirme
  • Annesine temizlikte yardım etme
  • Babası ile araba yıkama
  • Çevre gezisi yaparak doğal materyaller toplama
  • Birbirine yakın renkleri açıktan koyuya doğru sıralama
  • Farklı boyuttaki cisimleri küçükten büyüğe doğru sıralama
  • Kategorize etme çalışmaları

gibi montessori etkinlikleri 4 yaş üzeri çocuklar için hem eğitici hem de eğlenceli olacaktır.

İlgi ve sevgiyle büyüyen çocukların ileriki yaşamlarında daha mutlu, sosyal ve akademik alanda daha başarılı oldukları uzmanlarca kanıtlanmıştır.

Sağlıklı ve başarılı nesiller için çocuklarımızla bol bol etkili zaman geçirmeli ve gelişimlerini desteklemeliyiz.

Montessori etkinlikleri, bebeklikten itibaren çocuğunuzu büyütürken onlarla kaliteli zaman geçirmenizi sağlayan en önemli yardımcınız olacaktır. 

Montessori yatak konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebeğinizle evde oynayabileceğiniz, gelişimini destekleyen öneriler hazırladık, buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/bebeginizin-gelisimini-destekleyen-evde-oynayabileceginiz-7-oyun/

Dilerseniz 1 yaş, 2 yaş ve 3 yaş için etkinlik önerileri makalelerimizi aşağıdaki bağlantılara tıklayarak okuyabilirsiniz.

1 Yaş Bebekler İçin Evde Etkinlik Önerileri: https://www.bebek.com/1-yas-bebekler-icin-evde-etkinlik-onerileri/

2 Yaş Bebekler İçin Evde Etkinlik Önerileri: https://www.bebek.com/2-yasindaki-bebekler-icin-evde-etkinlik-onerileri/

3 Yaş Bebekler İçin Evde Etkinlik Önerileri: https://www.bebek.com/3-yas-bebekler-icin-evde-etkinlik-onerileri/

Çocuğunuzla seyahate çıkmadan bilmeniz gerekenler

Bebek Sağlığı Hakkında Ne Kadar Bilgilisiniz?

HAMMM Bebek Ekmeği’yle Tanışın!