3-yas-bebekler-icin-evde-etkinlik-onerileri

3 Yaş Bebekler için Evde Etkinlik Önerileri

Bebek doğduktan sonra 6. aydan itibaren çevresini tanımak için sürekli hareket halinde olur. Bebekler için oyun oynamak, çevrelerini tanımak için bir yoldur. Dünyaya gelen bu canlıların çevrelerini tanımak için yaptığı aktiviteler onlar için oldukça önemlidir. Her şeye dokunmak isterler sürekli ağızlarına bir şeyler almak isterler. Bu durum onların çevrelerini tanımaları için bir araçtır.

Ebeveynler olarak bu yolda bebeğinize ne kadar çok uyarıcı verirseniz algıları o derece açık olacaktır. Tanımadıkları dünyayı anlamaya çalışmaları o denli kolay olacaktır. Özellikle bebeğinizle yapacağınız aktiviteler onun enerjisini doğru yönlendirme açısından da faydalı olacaktır. Yapılan aktivitelerde bebeklerin zihinsel gelişimleri, motor becerileri, öğrenme yeteneklerinin gelişeceğini unutmamalısınız.

Bu yazımızda 3 yaş bebek aktivitesi konusunda bilgi sahibi olmaya çalışacağız. Fakat öncelikle 3 yaş bebek özelliklerini öğrenmek yerinde olacaktır.

3 Yaş Bebek Özellikleri

Artık karşınızda sürekli kucakta gezen bir bebek olmadığını bilmelisiniz. Yürümeye ve konuşmaya başlayan miniğinizin bu dönemde etrafını tanımak için oldukça istekli olduğunu göreceksiniz. Her şeyi kendi yapmak isteyecektir. Yardım etmeye çalıştığınız anda ise birdenbire sinirlenmesi kaçınılmaz olacaktır. Çünkü o artık bağımsız bir birey olma yolunda ki adımlarını atmaya çalışıyor.

Bu dönemde bebek benmerkezci ve inatçıdır. Ona bir şeyler anlattığınızda sizi anlar. Hayal dünyası gelişmeye başlar. Oldukça hareketli, sürekli soran, kurallar konduğunda bunu esnetmek isteyen bir yapıları vardır. Her şeye ellemek, dolapları karıştırmak keşifte bulunmak bu dönem bebeklerinin en önemli özelliklerindendir. Bu süreçte ona yardımcı olmalısınız. Çünkü yaptığınız her hatalı uygulama onun geleceği için başka sıkıntıları beraberinde getirecektir. Onun farklı gelişim alanlarına hitap etmek ve doğru gelişmesini sağlamak adına birtakım etkinlikler yapmanız yerinde olacaktır.

3 Yaş Bebek Etkinlikleri

  • Yaratıcılık Geliştiren Etkinlikler:

Çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmek için sizin de hayal gücünüzün sınırı olmadığını bilmelisiniz. Onun hayal gücünü geliştirmek adına oyun hamuru, yapbozlar, legolar ve atık malzemelerden yararlanmanız mümkündür. Tüm bu materyallerle hem dokunsal duyusu hem de yaratıcılığı gelişecektir.

3 Yaş Bebekler için Evde Etkinlik Önerileri

  1. Oyun Hamurundan Şekiller Yapma: Oyun hamuru etkinlikleri çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirir. Ayrıca motor becerilerinde gelişim sağlar. Dokunma duyusunu geliştirmesi adına faydalı olduğunu da bilmelisiniz. 3 yaşındaki bebeğinize küçük yönergeler vererek bir şeyler üretmesini sağlayabilirsiniz.
  2. Yapbozlardan Şekiller Yapma: Yapboz yapmak çocukların yaratıcılıklarını geliştirirken, motor becerilerini, problem çözme becerilerini de geliştirir. Bebeğinizle birlikte bu etkinlikle üretmenin onun için ve sizin için ne kadar zevkli olabileceğini göreceksiniz.
  3. Legolardan Şekiller Yapma: Legolar çocukların küçük motor gelişimlerinde oldukça faydalı materyallerdir. Ayrıca Legolarla yapacağınız etkinliklerde büyük, küçük, uzun, kısa gibi kavramları da oynarken öğretmeniz mümkün olacaktır. Legoların farklı renklerde olması da çocuğun renkleri öğrenmesinde sizin için bir araç olacaktır.
  4. Atık Malzemelerden Şekiller Yapma: Tüm bu materyaller içerisinde çocuğunuzla evde onun yaratıcılığına yönelik yapacağınız en iyi aktivitelerden biridir. Bebeğiniz 3 yaşında olduğu için detaylı bir şey yapmanız biraz zor olabilir. Fakat biten tuvalet kâğıdı rulolarından dürbün yapmak hem yaratıcılığı için hem de evde kullanılan maddelerden faydalanmak adına onun için oldukça faydalı olacaktır.
  • Sanatsal Etkinlikler:

3 yaş bebek aktivitesi alanına sanatsal faaliyetler de girmektedir. Özellikle bebeğin ince motor gelişimi, renkleri öğrenme ve kullanma, karar verme, yenilikçilik alanlarına faydalı olacaktır.

  1. Patates Baskısı: Her bireyin çocukluğundan beri yaptığı fakat çocuklar için oldukça eğlenceli bir etkinliktir. Bu etkinlik ile hem evde var olan bir malzemeyle etkinlik yapabilir hem de renkleri tanımasına yardımcı olabilirsiniz.
  2. Makarna Boyama: Yine evde var olan bir materyali değerlendirerek bebeğinizin renkleri öğrenmesi konusunda yardımcı olabilirsiniz.
  3. Kinetik Kum ve Kilden Etkinlikler: Çocuğunuzun motor ve dokunsal duyusunun gelişimine katkı sağlarken yaratıcılığını geliştirir. Kumun ve kilin yumuşaklığı sakinleşmesine yardımcı olur. Farklı şekiller yaparak onunla basit çaplı şehirler kurarak hem öğrenip hem eğlenmesini sağlayabilirsiniz.
  4. Kolaj Çalışmaları: Dergiler ve gazetelerden kestiğiniz şekilleri onun sevdiği bir hayvanın veya şeklin içerisine kesip yapıştırabilirsiniz. Bu çalışmayla onun şekil algısı, estetik anlayışı, renk uyumu gibi konularda gelişmesini sağlayabilirsiniz.
  5. Evdeki Kartonlar ve Kağıtlarla Yapılan Etkinlikler: Evinizde bulunan kartonlardan kesme yapıştırma etkinlikleri yapmanız çocuğunuzun gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca makas ve yapıştırıcı kullanımını öğrenecek, ince motor kasları gelişecektir.
  6. El Baskısı: 3 yaş bebek aktivitesi alanında çocukların en çok hoşuna gidecek aktivitelerden biridir. Çocuklar dokundukları şeyleri severler ve kirlenmek hoşlarına gider. Parmak boyalarıyla, elleriyle baskı yapmak oldukça hoşlarına gidecektir. Hem her türlü materyali kullanmayı öğrenecekler hem de yaratıcılıkları gelişecektir.

sanatsal-aktiviteler

  • Zihinsel Etkinlikler:

Zekâ oyunlarının çocuklar için katkıları oldukça büyüktür. Problem çözme becerileri, karar verme yetenekleri, mantıklı düşünme yetilerine kadar bu oyunların oldukça fazla miktarda faydası bulunmaktadır. Dikkat, yoğunlaşma ve odaklanma becerileri artarken sizin de çocuğunuzu keşfetme şansınız artar.

    1. Evcilik Oyunları: Evcilik oyunları setlerini temin ederek çocuğunuzla oynayabilirsiniz. Çünkü bu tip oyunlarla çocuğun yaratıcılığı gelişir. Vereceğiniz yönergelerle gruplamayı, saymayı öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin “hadi akşam yemeği masası kuralım, masaya kaç tabak, çatal vb. koymalıyız?” gibi sorularla yönlendirip, yaşayarak öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca çocuk bu oyun sırasında hem kendini ifade edecek hem de iç dünyasını yansıtacaktır.
    2. Eşleştirme Kartlarıyla Oyunlar: Bu tip kartları kırtasiyelerde bulabileceğiniz gibi evde kendinizde yapabilirsiniz. Çocuğunuzun birbiriyle aynı olan kartları eşleştirmesini sağlayarak muhakeme yeteneğini ve hafızasını geliştirmesini sağlayabilirsiniz.
    3. Okuma ve Anlatmaya Yönelik Etkinlikler: Temin edeceğiniz bir hikaye kitabını birlikte okuyup çocuğunuzdan onu anlatmasını ya da canlandırmasını isteyebilirsiniz. Bu etkinlik çocuğunuzun hafızasını geliştirirken canlandırma yapmasını sağlayarak kendini bedensel olarak ifade etmesini sağlaması açısından oldukça yararlı olacaktır.
    4.   Rol yapma, Kişiliklere Bürünme Etkinlikleri: Farklı meslekleri canlandırmaya çalışarak, hayvan taklitleri   yaparak çocuğunuzun zihinsel olarak gelişimini sağlamanız mümkündür. Hem çocuklar meslekleri tanıyacak   hem de yaratıcılıkları gelişecektir.

Bebeğinizin zihinsel gelişime katkı sağlayacak oyun matı için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
baby toys Eva 10 parça Bebek Puzzle Oyun Matı

  • Bedensel Etkinlikler:

Bedensel aktiviteler sayesinde çocuk fiziksel olarak enerjisini doğru şekilde atmış olur. Bu yaştaki çocuklar oldukça hareketlidir ve enerjilerini atmaya ihtiyaçları vardır. Bu tip aktiviteler sayesinde enerjilerini doğru yönlendirmeyi ve yaşayarak öğrenmeyi sağlamış olursunuz.

bedensel-aktiviteler

      1. Zıplama ve Atlama Etkinlikleri: Çocuğunuza hayali bir ağaçtan elma, armut topluyormuş gibi oyunlar yapabilirsiniz. Bu onun hareketlerini doğru yönlendirmesine ve enerjisini atmasına yarayacaktır. Ev içinde basitçe parkurlar kurarak (minderlerden, pet şişelerden) dengesinin gelişimine yardımcı olabilirsiniz.
      2. Evde Saklambaç Oyunu: Her çocuk ev içinde saklambaç oynamaktan mutluluk duyar. Bununla muhakeme yeteneğini geliştirirken sayma etkinlikleri yaparak 1’den 10’a kadar saymasına yardımcı olabilirsiniz.
      3. Top Oyunları: Bu tip bir oyunla çocuğunuz hareket etmekten mutluluk duyacaktır. Enerjisini doğru kullanırken göz koordinasyonu da kendiliğinden gelişmiş olacaktır.
      4. Dans Etme: Ev içinde açacağınız eğlenceli müziklerle birlikte eğlenmek oldukça keyifli olacaktır. Çocuklar dans etmekten oldukça hoşlanırlar. Dans ederken ritme ayak uydurmak ve enerjisini atmak onlar için oldukça faydalı olacaktır.
      5. Mutfak Etkinlikleri: Bebeğinizle yapacağınız mutfak aktiviteleri birlikte vakit geçirmenizi sağlarken çocuğunuzdan “bana yumurta getirir misin?” gibi isteklerde bulunarak hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca nesnelerin adlarını öğrenmesi içinde oldukça faydalı etkinlikler olacaktır.

Tüm bu 3 yaş bebek aktiviteleri sayesinde çocuğunuzla kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Onun yaşayarak öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Yapacağınız her etkinlikle onun farklı gelişim alanlarına hitap edebilirsiniz. Enerjisini doğru yollarla atan bebeğiniz daha sakin olacaktır. Sakin olan bir bebek sizi daha az yoracaktır. Az yorulan ebeveynlerde çocuklarına daha fazla vakit ayıracaktır.

36 Aylık Bebek Gelişimi Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

36 Aylık Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/36-aylik-bebek-gelisimi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Diş Çürümesinin 5 Nedeni ve Önlemleri

Slime Nasıl Yapılır?

Çocuk Gelişiminde Tiyatronun Önemi