hamilelik belirtileri halsizlik

Hamilelik Belirtileri: Halsizlik ve Uykusuzluk

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hamilelik bazen bilinçli, bazen de farkında olmadan yaşanılan bir durumdur. İster planlı ister planlanmamış olsun farklı tecrübeleri de bünyesinde barındıran bir olaydır. Vücudunuzda yeşermeye çalışan minik filiz varlığını birtakım belirtilerle ortaya koyacaktır.

İlk olarak adetiniz kesilecek ve bununla birlikte başka belirtilerde ortaya çıkacaktır. Bu yazımızda hamilelik belirtileri arasında yer alan “halsizlik ve uykusuzluk” konusunu ele alacağız. Fakat bunun öncesinde kısaca halsizliğin tanımını yapmak konuyu doğru anlamakta yardımcı olacaktır. Ardından bu belirtiyi detaylı bir şekilde öğrenmeye çalışalım.

Halsizlik Nedir?

Fiziksel ya da zihinsel olarak yorgunluk ve zayıflık halidir. Yorgunluk, bitkinlik, kayıtsızlık gibi tanımlamaları da bulunmaktadır. Halsizlik kendi başına bir sorun değildir. Yaşanan bazı sorunların ön habercisi olarak ortaya çıkmaktadır.

Hamilelik Belirtisi Halsizlik Neden Olur?

  • Vücudunuz bu zamana kadar yaşamadığı bir olayı tecrübe etmek için kendini hazırlar. Bu süreçte döllenme olduktan hemen sonra beden bebek için en önemli yaşam destek ünitesi olan plasentayı oluşturmak için fazlaca enerji harcar.
  • Yaşanılan her belirtinin asıl nedeni olan hormonlardaki değişiklikler. Bebeğin oluşması ve büyümesi için artan hormon seviyeleri en büyük nedenlerdendir. Özellikle bu dönemde progesteron seviyeleriniz artış gösterecektir.
  • Gebelikle birlikte metabolizma hızınız artmaya başlar, rahat bir doğum için kan seviyeniz yükselmeye başlar. Fakat bununla birlikte kan şekeriniz ve kan basıncınız düşmeye başlar. Bu durumların birleşmesiyle birlikte beden yorgun düşebilir.

Halsizlik Hamilelik Belirtisi midir?

Tek başına yorgunluk muhtemelen gebelik belirtisi değildir. Bunun yanında başka belirtilerinde ortaya çıkması bebek sahibi olma ihtimalinizi aklınıza getirebilir. Adet kesilmesi, göğüs hassasiyeti, sık idrara çıkma ile eşlik eden yorgunluk şikâyeti ancak belirti olarak sayılabilir.

Halsizlik Kalıcı Bir Durum mudur?

Bedeniniz muazzam değişikliklerden geçerken elbette bu belirtiler oldukça normaldir. Korkmanıza gerek olmadığınızı bilmelisiniz. Vücut bu duruma adapte olduktan sonra yorgunluk hissinizin geçeceğini bilmelisiniz.

Halsizliği Hafifletmek İçin Uygulanacaklar:

  1. Çok geç saatlere kadar kalmayın.
  2. Uyku için bir rutin oluşturun.
  3. Kendinizi fazlaca yorgun hissediyorsanız aralıklarla ayaklarınızı yukarıya kaldırarak uzanabilirsiniz.
  4. Eğer başka bir çocuğunuz daha varsa eşinizden ya da diğer aile üyelerinden dinlenmek için ona bakması için yardım isteyebilirsiniz.
  5. Kendinizi daha çok yoran aktivitelere ara vermelisiniz.
  6. Sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Mideyi sürekli boş bırakmak enerji seviyenizi düşüreceğinden dolayı öğünlerinizde çok yemek tüketmeden az ve sık beslenmeye çalışmalısınız.
  7. Açık havada yavaş yürüyüş egzersizleri yapabilirsiniz.
  8. Yorgunluğunuzu artıracak kafeinli ürünlerden uzak durmalısınız.
  9. Fırsat bulduğunuz her an dinlenmek iyi geleceğinden her anı değerlendirmelisiniz.

Şimdi ise hamilelik belirtileri içinde yer alan “uykusuzluk” konusu üzerinde duralım. Daha sonrasında bu belirti ile ilgili detayları ele alalım.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Kendinizi aşırı derecede yorgun hissetmeniz demir eksikliğini aklınıza getirmelidir. Demir eksikliğiniz olduğunuzdan endişe ediyorsanız şüphelerinizi netleştirmek için hekiminizden yardım almalısınız.
  • Bazen fazlaca yorgun hissetmek bir depresyon belirtisi olabileceğinden dolayı. Sizi rahatsız edecek boyutta halsizlik şikayetinde hekiminizden yardım almanız yerinde bir davranış olacaktır.
  • Halsizlik öz güven eksikliği, sebepsiz hüzünlü hissetme gibi belirtilerle birlikte ise doktorunuza başvurmalısınız.

Uykusuzluk Nedir?

Uykuya dalmayı ya da uykuda kalmayı engelleyen, erken uyanmaya neden olan tekrar uykuya dönmeyi zor kılan bir bozukluktur. Bu durum kendi başına bir problemde olabileceği gibi başka sorunların belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Hamilelik Belirtileri: Halsizlik ve Uykusuzluk

Hamilelik Belirtisi Uykusuzluk Neden Olur?

  • Vücut gebelik gibi yeni bir duruma adapte olmaya çalışırken dengesinde bozulmalar olabilir. Bu tabi ki artan hormon seviyelerinden kaynaklanmaktadır.
  • Artan hormon seviyesi aslında daha çok uyuma hissine neden olur. Gün içinde yapılan kestirmeler gece uyku dengesinin bozulmasına sebep olabilir.
  • Sık idrara çıkma, bulantı, psikolojik değişiklikler gibi diğer belirtiler uyku kalitesinde değişikliklere yol açabilir.

Uykusuzluk Hamilelik Belirtisi midir?

Bütün belirtilerde olduğu gibi tek başına uykusuzluk hamilelik belirtisi olmayabilir. Bununla birlikte başka bulgularında olması size gebe olma ihtimalinizin olduğunu işaret edebilir. Çünkü uykusuzluk kadın veya erkekte hayatın belli dönemlerinde ortaya çıkabileceği için kesin olarak bir belirtidir demek pekte doğru olmayacaktır.

Uykusuzluk Kalıcı Bir Durum mudur?

İlk dönemde yaşadığınız değişiklikler bedeninizin sürece uyum sağlamaya çalışmasından kaynaklanmaktadır. Endişe edilecek bir durum olmadığını bilmelisiniz. Uykusuzluk kalıcı bir durum değildir. Fakat uykusuz kalmak ertesi gün yapılacak aktivitelerinizde sizi sıkıntıya sokabilir. Sağlıksız bir uyku maalesef başka sorunları da beraberinde getirebilir.

Uykusuz Kalmayı Önleyebilecek Küçük Önlemler:

  1. Kendinize bir uyku rutini belirleyebilirsiniz. Yatmadan önce kitap okumak gibi.
  2. Yatmadan önce Teknolojik aletlerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
  3. Ilık ayakta bir duş almak yatak öncesi sizi rahatlatabilir.
  4. Kafeinli içecekler uykunuzun kaçmasına neden olacağından bunlardan uzak durmalısınız.
  5. Gün boyunca su tüketimine devam etmelisiniz. Yalnız yatmadan bir kaç saat önce fazla su tüketiminde bulunmanız gece sık tuvalete gitmenize sebep olacaktır. Bu da sürekli uykunuzu bölecek ve uykuya tekrar dalmanıza engel olacaktır.
  6. Akşam yemeklerini hızlıca yemekten kaçınmalısınız. Hızlı tüketim gece mide ekşimesine neden olacağından dolayı uykunuzu kaçırabilir.
  7. Gece yatağa aç girmemelisiniz. Fakat protein seviyesi yüksek yiyecek tüketmek kan şekerinizi sabit tutacaktır. Yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız.
  8. Gün boyunca yapacağınız kestirmeler gece uykunuzu etkileyeceği için sadece dinlenmelisiniz.
  9. Anksiyetenizi artıracak düşüncelerden kendinizi uzak tutmaya çalışmalısınız. Rahatlamaya çalışmalısınız.
  10. Uyku kalitenizin iyi olması için odanın serin, karanlık ve sessiz olması gerekmektedir.
  11. 15-20 geçtikten sonra uykuya dalamamışsanız yataktan kalkmalısınız. Yatak içinde dönmek sizi daha çok strese sokacağından uykuya dalmanız daha da zorlaşacaktır.
  12. Uykunuz gelir gelmez yatağınıza gitmelisiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Doktorunuz önermediği sürece herhangi bir ilaç almamalısınız.
  • Bazen uykusuzluk depresyondan da kaynaklanabilir. Eğer endişeli düşünce tarzınız, sebepsiz hüzün hissi, güven eksikliği gibi belirtilere sahipseniz doktorunuzdan yardım almalısınız.
  • Ciddi boyutlarda uyku sorunu sizi depresyona sokabilir. Ayrıca yüksek tansiyon ve doğum sonrasında bebeğinize vakit ayıramayacak duruma gelebilirsiniz.
  • Hayatınızı büyük oranda etkilemeyecek uyku sorunlarınızı yukarıda bahsettiğimiz küçük önlemlerle en aza indirgemeniz mümkündür.
  • Ciddi bir uyku sorununuz varsa bunun çözümü için mutlaka doktorunuzdan yardım almalısınız.

Halsizlik ve uykusuzluk erken hamilelik belirtileri içerisinde sayılmaktadır. Fakat bu durumları yaşamanız kesinlikle gebe olduğunuz anlamına gelmemektedir. Bunlarla birlikte başka belirtilerinde görünmesi gerekmektedir. Adetten kesilme, sık idrara çıkma, mide bulantısı gibi şikayetlerinizle birlikte yorgunluk ve uykusuzlukta yaşıyorsanız hamile olmanız kuvvetle muhtemeldir.

Durumunuzu netliğe kavuşturmak adına gebelik testlerinden faydalanabilirsiniz. Daha net sonuç için kan testinden “HCG” hormon seviyenize baktırmalısınız. Çünkü bu size hamile olup olmadığınız konusunda daha sağlıklı bir bilgi verecektir.

Tüm erken gebelik belirtilerinin geçici olduğunu bilmelisiniz. Hamilelik güzel fakat meşakkatli bir süreçtir. Bu belirtiler maalesef yerini başka sıkıntılara bırakabilir. Tabi ki tüm bunların hepsini bir anda yaşayabileceğiniz gibi birkaçını da yaşamanız mümkündür. Bu durumlar hayatınızı ciddi anlamda sıkıntıya sokmadığı sürece endişe etmenizi gerektirecek bir durum olmadığını bilmelisiniz. Tatlı bebeğinizi kucağınıza aldığınızda tüm bunlar belleğinizde bir anı olarak kalacak.

HAMİLELİK BELİRTİLERİ: MİDE BULANTISI VE YANMASI Konulu makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

HAMİLELİK BELİRTİLERİ: MİDE BULANTISI VE YANMASI: https://www.bebek.com/hamilelik-belirtileri-mide-bulantisi-ve-yanmasi/

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelik Testlerinin Doğruluk Oranı

Taşıyıcı Annelik İle İlgili Tüm Detaylar!

Polikistik Over’ı Azaltmak için Neler Yapılabilir?