bebek oyun

Bebeğinizin Gelişimini Destekleyen Evde Oynayabileceğiz 7 Oyun!

Bebeğinizin Gelişimini Destekleyen Evde Oynayabileceğiz 7 Oyun!

Bebeklerin büyüyüp gelişme sürecinde iyi beslenmeleri ve sağlıklı bir fiziksel gelişim göstermeleri önemlidir.

Ancak ebeveynler yavrularını en iyi şekilde besleme ve hastalıklardan koruma telaşına düşerken, onların psikolojik ve zihinsel gelişimlerini bazen göz ardı edebiliyorlar.

Mutlu, kendine güvenen, zeki ve başarılı bireyler yetiştirmek için yapmanız gereken en önemli şey bebeğinizle iletişim halinde olmak ve etkili zaman geçirmektir.

Bunun için kullanacağınız en iyi materyal ise; sizsiniz. Elleriniz, gözleriniz, bakışlarınız, mimikleriniz… Bebeğinizle birlikte kuracağınız evde oynanacak oyunlar ile onun yaratıcılığını ve zekasını en üst seviyelere taşıyabilirsiniz.

Evde Oynanabilecek Oyunlar

Aşağıda verilen ve herkesin kolaylıkla kurabileceği evde oynanacak oyunlar size öncülük edecek, ufkunuzu açacak, kendi oyunlarınızı kurabilmeniz için size rehberlik edecektir.

Bebeğinizin Gelişimini Destekleyen Evde Oynayabileceğiz 7 Oyun!Kaybolan Oyuncaklar

Evde oynanan eğlenceli oyunlar arasında ilk sıralardadır.

Bebekler yaklaşık 8. aya kadar nesne korunumu kazanamazlar; yani bir nesne ya da kişi gözünün önünden gittiğinde onun kaybolmadığını anlayamazlar.

Bir oyuncağı örtünün altına koyduğunuzda ya da ona mamasını getirmek için odadan çıktığınızda gözünün önünden giden şeyin yok olduğunu düşünür. Kaybolan oyuncaklar bir yok olup bir var olan cisimlerle bebeğinizi eğlendirirken aynı zamanda nesne korunumu kazanmasına yardımcı olur.

Bebeğinizin sevdiği renkli pelüş oyuncaklar, temiz örtü, karton bir kutu veya temiz bir kova oyunumuz için gerekli malzemelerdir. Bebek görmeden oyuncaklar kutu veya kovanın içine konur.

Oyuncaklardan biri rastgele kutudan alınarak bebeğe iletişim ve sohbet halinde gösterilir, hatta oyuncağın ağzından şarkılar söylenebilir.

Birbirinden tatlı peluş oyuncaklara kolay şekilde ulaşmak için aşağıdaki linke tıkayabilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/search?text=pelu%C5%9F+oyuncak

Daha sonra örtü ile oyuncağın üzeri kapatılır ve “oyuncak nerede?” “Kayboldu” denir. Bebek tam oyuncağın yok olmasından dolayı üzüntü duymaya başlarken örtünün altındaki şakacı oyuncak çıkarılarak “Burdaaaa!” denir.

Daha sonra benzer şekilde diğer oyuncakları da saklayıp gösterdiğinizde oyuncağının yok olmadığını anlayan bebeğin mutluluğu görülmeye değer 🙂

şapka be<bekŞapkana Göre Takıl

2 yaş ve üzeri bebekler için evde oynanacak oyunlar arasında en favori olanlardan biridir. Siz ve bebeğiniz dışında ihtiyaç duyacağınız tek şey şapkadır.

Evdeki tüm şapkaları bir araya getirin ve bebeğinizle birlikte ayna karşısına oturun. Her seferinde bir şapkayı başınıza takın, her şapkada ayrı mimikler ve ses tonuyla farklı bir birey olun. Daha sonra bebeğinizin şapkaları tek tek takarak aynada kendisini seyretmesine izin verin.

Sepetbol

Sadece dışarıda oynandığını düşündüğünüz bazı oyunlar evde de oynanabilir, eve uyarlanabilir. Sepetbol, adından da anlaşılacağı gibi sepet ve topla oynanan bir oyundur.

Sepetbol için bir çamaşır sepeti ve bebeğinizin kolayca kavrayıp atabileceği yumuşak bir top yeterlidir. Topu sepetin içine denk gelecek şekilde atabilmesi için bebeğe gerekli yönergeler verilmeli ve anne, sepeti bebeğin topu atabileceği şekilde yönlendirmelidir.

Henüz yürüyemeyen bebekler, sırtları güvenli bir şekilde yastık ya da minderlerle desteklendikten sonra bu oyunu oturarak oynayabilirler.

Sepet içine topu atabilen çocuk, başarı duygusunu tadarak özgüven geliştirecek ve ailesi ile eğlenceli vakit geçirmenin verdiği güven ve mutluluk duygusunu tadacaktır.

Bebeklerde Zeka Gelişiminde Televizyonun EtkisiSıcak Soğuk

3 yaş ev oyunları arasında en eğlenceli olanlardan biridir. Daha büyük çocuklarla da oynanabilir. Oyun için ihtiyacınız olan şey, miniğinizin çok sevdiği bir oyuncak ve aile üyeleridir.

Öncelikle yapmanız gereken yavrunuzu ailesinden biri ile odadan dışarı çıkarmak ve oyuncağı kolayca bulabileceği bir yere saklamaktır. Daha sonra miniğiniz odaya geri döner ve oyuncağı aramaya başlar.

Hedeften uzaklaştığında “soğuk”, hedefe yaklaştığında “sıcak” daha da yaklaştığında “çok sıcak” diyerek onu yönlendirmelisiniz. Bebeğiniz bu yönergelerle sebep-sonuç ilişkisi kuracak ve yönergeleri takip ederek adım adım hedefe ulaşmayı deneyimleyecektir.

Nesneyi ilk olarak kolay bulabileceği yerlere saklamalısınız ki çocuğunuz saklanan cismi bulmanın verdiği başarı ve mutluluk duygusunu yaşayabilsin. Sonrasında oyuna biraz daha heyecan katmak için zor yerleri tercih edebilirsiniz.

Kurallar iyice anlaşıldıktan sonra bebeğinizin nesneyi saklamasına ve süreci yöneterek liderlik rolü almasına izin vermelisiniz.

Birbiriyle İlişkili Nesneleri Bulalım!

Evde oyunlar oynarken sadece eğlenceli olmasına değil aynı zamanda bebeğin çok yönlü gelişimini destekleyici nitelikte olmasına da özen gösterilmelidir.

İlişkili nesneleri bulalım oyunu bebeklerin bilişsel becerilerini geliştirecek, sınıflama-ayırma ve el-göz koordinasyonu becerileri kazandıracak eğlenceli bir oyundur.

En önemli aşama doğru malzemeleri temin edebilmektir. Sabun ve lif, kalem ve kağıt, diş fırçası ve diş macunu, tabak ve kaşık, atkı ve bere, oyuncak steteskop ve oyuncak enjektör gibi anlamlı ve uyumlu nesne çiftleri bulmanız gerekir.

Daha sonra doğru yönergeleri vererek bebeğinizden birbiriyle uyumlu olan nesneleri bularak eşleştirmesini istemelisiniz. Dilerseniz her doğru eşleştirmede bebeğinize bir dilim elma, bir parça muz gibi sevdiği şeylerden küçük ödüller verebilirsiniz.

balık tutma oyunuBalık Tutma Oyunu

Balık tutma, ebeveynlerin biraz daha pasif olduğu oldukça basit ve eğlenceli bir oyundur. Bebeğiniz bu oyunla sorun çözme ve kendi kendine yetme becerisi kazanır, neden-sonuç ilişkisi kurar.

Bebeğinizi oturtabileceğiniz bir masanın üzerine (mama sandalyesini de kullanabilirsiniz) kağıt bantlarla masanın diğer tarafından sarkacak kadar uzun, her biri farklı renkte olan 3-4 adet kurdeleyi ayrı ayrı yapıştırın. Kurdelelerin her birinin ucuna çok ağır olmayan oyuncaklar asın ve masanın çocuğunuzun göremeyeceği tarafından sarkıtın.

Hazırlıkları tamamladıktan sonra miniğinizi getirip hiçbir açıklama yapmadan masaya oturtun. Ona kurdeleleri fark etmesi ve onlarla ilgilenmesi için zaman verin. Bebeğiniz bir süre sonra iplerin farkına varıp onları çekmeye başlayacaktır.

Kurdeleleri çektiğinde masanın diğer ucundan oyuncakların göründüğünü keşfeden, hele bir de bu durumun kendi kontrolü altında olduğunu gören bebeğiniz çok mutlu olacaktır.

Miniğiniz kurdelelerin farkına varmadığı takdirde oyuncağın küçük bir kısmı görünene kadar birini kendiniz çekip miniğinizin dikkatini çekebilirsiniz.

Balık tutma oyunu için daha kolay bir alternatife aşağıdaki linke tıklayak ulaşabilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/zuzu-balik-tutma-oyunu-p-zuz-4072/

Duygu Kuklaları

Temiz ve açık renkli bir eldivenin parmaklarını el ayasına yakın yerlerinden uzun uzun kesin. Kesilen her bir eldiven parmağının üzerine keçeli kalemlerle farklı duyguları ifade eden suratlar çizin.

Örneğin mutlu, öfkeli, korkmuş, üzgün, uykulu gibi ifadeleri kullanabilirsiniz. Bu parçaların her birini parmaklarınıza takın ve bebeğinizle parmak kuklaları konuşturun. Kendinize göre bebeğinizi eğlendirecek komik hikayeler oluşturarak kuklaların neden mutlu, üzgün ya da kızgın olduğunu anlatın.

Bu oyun, bebeğinizin dil gelişimini ve sosyal etkileşimini destekleyecek ve ileride kendi duygularını kolayca ifade edebilmesini sağlayacaktır.

Bir bebeğin gelişiminde en önemli materyal ebeveynleridir. Bu materyali doğru kullanmak tamamen sizin elinizde. Evde oynanacak oyunlar bebeğinizin zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişimine katkı sağlarken aile bağlarını da güçlendirerek kendine güvenini artırmaktadır.

Bebeğinizle birlikte oyunlar kurarak evin sadece yeme, içme, uyuma gibi temel ihtiyaçların giderildiği bir alan olmadığını, aile ile birlikte tamamlanan sıcacık bir yuva olduğunu hissettirin.

Yaz Sıcaklarında Bebek Bakımı ile İlgili 12 Öneri

Bebek Pudrası Hakkında Mutlaka Bilmen Gerekenler

Bebeğinizin Ateşi Çıktığında Bunları Yapmalısınız!