shutt

Anne Bebek Yogası Hakkında Her Şey!

Anne Bebek Yogası Hakkında Her Şey!

Miniğinizin dünyaya gelmesiyle birlikte iki taraf için de yeni bir sayfa açılır. İlk defa anne oluyorsanız, bebeğinizle beraber öğreniyor ve gelişiyor olacaksınız. Ancak ilk veya değil annelik, özellikle doğum sonrası güzel olduğu kadar sizi biraz yoracak da bir sorumluluktur.

Fiziksel ve psikolojik bakımdan değişim içerisinde olduğunuz hamilelik sonrası dönemde, vücudunuzu doğumun etkilerinden kurtarmak isteyecek ve eski görünümünüze kavuşmayı arzulayacaksınız.

Bu esnada bebeğiniz de yeni düzene ve size alışmaya çalışacak ve gereksinimlerinin giderilmesine ihtiyaç duyacaktır.

Lohusalık sürecinden sonra bebeğinizle birlikte tüm bu yeniliklerle mücadele ederken, o ayaklanana kadar; yani yaklaşık 1 yaşına dek rahatlıkla uygulayabileceğiniz anne bebek yogası sayesinde hayatınıza yeni bir bakış açısı kazandırabilirsiniz. Böylece minik bebeğinizle birlikte yoganın güzelliklerinden yararlanabilirsiniz!

Peki anne ve bebek yogası nedir, nasıl yapılır, yararları nelerdir?

Anne Bebek Yogası Nedir?

Anne bebek yogası, yoganın bebeğinizle birlikte yapabileceğiniz şekle uyarlanmış bir versiyonudur.
Kas gelişimlerini desteklemek amacıyla uygulanan bir yoga türü olarak çocuk yogası, bebek gelişimi üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.

Bebeğinize dokunarak, el, kol ve bacaklarını basit hareketlerle esneterek gün içerisinde farklı bir aktivite gerçekleştirebilirsiniz.

Anne ve Bebek için Yoganın Önemi

Yoga; anavatanı Hindistan olan ve fiziksel, ruhsal, zihinsel bütünlüğünüz üzerine kurulu bir uygulamadır. Vücudunuzu esnetmeye yönelik fiziksel hareketlerle bedeninizi gevşetirken, zihninizi boşaltmaya yardımcı olarak ruhsal farkındalığınıza ulaşabilmenizi ve rahatlamanızı sağlar.

Bu nedenle, özellikle son yıllarda yoganın popüleritesi oldukça artış göstermiştir. Günün stresinden ve yorgunluğundan uzaklaşmanıza yardımcı olan yoga, esneme hareketleri ile de vücudunuzu formaya sokmaya yardımcı olmaktadır.

Yoganın insan bedeni üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, taze anneler ve yenidoğan bebeklerin yeni hayatlarına kolayca adapte olabilmeleri amacıyla uygulayabilecekleri en ideal uygulama olduğunu görmek bir tesadüf değil!

Anneler, vücutlarında meydana gelen fiziksel ve hormonal değişimler sonucu zaman zaman zorlanabilmekteler. Minikler ise, anne karnındaki rahat ortamın ardından uyku sorunları, sindirim ve bağırsak sorunları yaşayabiliyorlar.

Ayrıca bu dönemde anne ve bebek arasında kurulan bağ da çocukla ilişkinin geleceği açısından çok önemli. Anne bebek yogası ile, bebeğinizle vakit geçirirken hem kendinizi hem de miniğinizi rahatlatmanız mümkün olmaktadır.

Yavrunuzla temas halinde olmanız aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir. Özellikle bebek yogası, uyku ve beslenme düzeni oturtulmaya çalışılan miniklerin rahatlamasına oldukça fayda göstermektedir.

Anne Bebek Yogasının Faydaları Nelerdir?

Yoga, evde kendi başınıza yapabileceğiniz, fiziksel yönden sınırlarınızı çok zorlamanıza gerek kalmadan uygulanabilecek bir egzersiz türüdür. Diğer sporlardan farklı olarak ruhunuzu da dinlemenize olanak tanır.

Hem kasları esneten hem de zihinleri boşaltan yoga, annelere de bebeklere de önemli yararlar sağlamaktadır.

Çocuk yogası faydaları, iki başlık altında incelenebilir;

Minik bebeğinize yoganın faydaları;

  • Miniğinizin vücut direncini artırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi ile bebeğiniz daha mutlu ve huzurlu olur.
  • Çocuk yogası ile bebeğinizin vücudu fiziksel yönden kuvvetlenir.
  • Minik yavrunuzun tüm duyu organlarını uyarıcı etki gösterir.
  • Yapılan basit egzersiz hareketleri bebeğinizin kas gelişimini destekler.
  • Bebeğinizde oluşabilecek kabızlık, gaz sancısı ve kolik gibi sindirim ve bağırsak sorunlarını gidermede yardımcı olur.
  • Bebeğinizin daha iyi ve kaliteli bir uyku uyuyabilmesine yardımcıdır.
  • Miniğinizin omurga esnekliğini artırır.
  • Bebeğiniz için eğlenceli bir aktivitedir.
  • Yoga ile yaptığınız temaslar minik yavrunuzun sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratır.
  • Bebeğiniz ile yaptığınız aktivite, onun size olan güven duygusunun kuvvetlenmesine yardımcı olur.

Annelere yoganın faydaları;

  • Doğum sonrası vücudunuzu sıkılaştırmada ve forma girmede fayda sağlar.
  • Lohusa psikolojisinden kurtulmanıza yardımcı olur, stresi azaltır.
  • Bebeğiniz ile aranızdaki bağın ve iletişimin kuvvetlenmesini sağlar.
  • Bebeğinizi doğru ve güvenli bir şekilde tutabilmek için ideal bir antrenmandır.
  • Hem kendinize hem de bebeğinize aynı anda zaman ayırabileceğiniz bir aktivitedir.

Anne Bebek Yogası Hakkında Her Şey!

Anne Bebek Yogası Hareketleri

Yoganın faydaları saymakla bitmiyor; ancak yavrunuzla yoga yapmaya karar verdiğinizde bilinçli bir şekilde hareket etmeniz çok önemlidir.

Farkında olmadan bebeğinizi fazla zorlayabilir ve narin bedenini incitebilirsiniz. Bu sebeple, uzman bir kişiden bebek yogası hareketleri hakkında bilgi almanız ve bu doğrultuda uygulamaya geçmeniz daha yararlı olacaktır.

Bebeğiniz ile birlikte yapabileceğiniz basit yoga hareketlerine birkaç örnek verecek olursak;

  1. Yere oturarak bağdaş kurun ve bebeğinizi kucağınıza alın. Onunla göz teması kurarak derin derin nefes alıp verin. Bu esnada bebeğinizi göğsünüze yakın tutuyor olun ki, yavrunuz nefes alışveriş ritimlerinizi hissedebilsin. Bu şekilde, basit bir nefes egzersizi yaparak yoganıza başlayabilirsiniz.
  2. Minik yavrunuzu sırt üstü yatırın. Göz kontağı kurmayı ihmal etmeden karnını yavaş ve dairesel hareketler ile ovun. Ardından, her iki bacağını da tutarak pedal çevirme hareketi yapın. Bu hareketi yaparken bebeğinizin bacaklarını diz kapağından bükülü bir şekilde ileri geri hareket ettirmeye özen gösterin. Yapacağınız bu egzersiz, bebeğinizin gaz sorununu gidermede oldukça fayda sağlayacaktır.
  3. Yere oturun ve bacaklarınızı dizlerden hafif bükerek ayak tabanlarınız birbirine bakacak şekilde ayaklarınızı birleştirin. Ardından bebeğinizi, bacaklarınız arasında oluşan boşluğa sırt üstü yerleştirin. Ellerinizle ayaklarınıza uzanarak her iki elinizle ayaklarınızı kavrayın ve bebeğinizin üzerine eğilin. Sonrasında tekrar doğrulun ve bu hareketi yavaş yavaş birkaç kez tekrarlayın.
  4. Bağdaş kurarak oturun. Bebeğinizi karşınıza sırt üstü yatırın ve her iki elini tutarak kollarını havaya kaldırın. Kollarını her iki tarafa açıp kapama hareketi yaparak bebeğinizin kollarını esnetin.
  5. Yere sırt üstü uzanın. Dizden aşağısı yere paralel olacak şekilde dizleri bükerek bacaklarınızı kaldırın. Bebeğinizi bacaklarınızın üzerine yüzüstü yerleştirerek durabildiğiniz kadar aynı pozisyonda durun. Bu sırada, bebeğinizin ellerinden tutarak göz kontağı kurup onunla iletişime geçin.
  6. Bebeğinizi kucağınıza alarak ayakta durun. Bebeğinizi bir kolunuzun üzerine yüzüstü yatırın. Eliniz göğsünde ve yüzü aşağı bakacak şekilde sağa ve sola sallanarak salıncak hareketi yapın. Bu esnada ağırlığı bir sağ bacağınıza bir sol bacağınıza kaydırın.
  7. Ayakta durun. Bebeğinizi yüzü size dönük şekilde kollarının altından tutarak çömelip kalkın. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın.

Bebek Yogasına Ne Zaman Başlanabilir?

Uzmanlar, bebeğinizin 6. haftasını doldurmasından itibaren anne-bebek yogasını uygulamaya başlayabileceğinizi belirtiyorlar.

Daha minyon yapılı bebekler için bu süre 3 aylık olana kadar uzayabilir.

Ancak bebeğinizle yoga yapmak istiyorsanız, sizin ve bebeğiniz için en ideal zamanı doktorunuza danışmanız daha uygun olacaktır. Bebeğinizle veya sizinle ilgili özel durumlar mevcut olabilir ya da yapacağınız hareketler her ikiniz için de henüz doğru olmayabilir.

Doktorunuzla bu konuyu paylaşarak anne bebek yogası için en ideal zamanı birlikte belirleyebilirsiniz. Doktorunuzdan onay aldıktan sonra dilerseniz anne-bebek yogası dersi veren kurumlardaki uzman hocalarla çalışarak daha bilinçli bir şekilde yoganızı yapabilirsiniz.

Devam Sütü Nedir? Ne Zaman Başlanmalı?

Bebekler Ne Zaman Ayrı Odada Yatmalı?

Bebeklerde Uyku Eğitimi Hakkında Her Şey!