blw (2)

BLW Yöntemi Hakkında Her Şey!

Kendi Kendini Besleme (Baby Led Weaning)

Merhaba sevgili anneler, yepyeni bir yazı ile karşınızdayım! Bugün herkesin merak ettiği, aslında uygulamak istediği ancak tedirgin olduğu BLW yönteminden bahsedeceğiz.

BLW yöntemi, günümüz ebeveynlerinin bebek bakımında son zamanlarda uyguladıkları yaklaşımlardan biridir.

Sıkça duyduğumuz bu yeni yöntemi biraz yakından inceleyelim.

BLW (Kendi Kendini Besleme) Nedir?

GeneldeBLW ne demekdendiğinde çoğu anne ve baba uygulamanın şeklini bilse de açılımının ne olduğunu tam olarak bilememektedirler.

Oysa açılımı bilmek konuyla ilgili bilgi edinmede en büyük adımdır.

“Baby led weaning” kelime grubunun ilk harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulan BLW’nin Türkçe olarak “Bebek Liderliğinde Beslenme” anlamına gelmektedir. Yöntemin şekli aslında adından bellidir.

Baby led weaning, ek besinlere başlayan bebeklerinizin başında bekleyip, diş damak yapısına uygun ek gıdaları küçük parçalara ayırarak bebeğinizin önüne koyup kendi kendine yemesine izin verir.

Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Altıncı aydan sonra anne sütünün yanında ek gıdalara başlarlar. Ancak anne sütü hala bebeğin ana öğünü olmaya devam eder. Ek gıdalar ise bebeğin ara öğünü olur.

Bebeğinize 6. ayda hangi besinleri vermeniz gerektiği konusunda belirsizlik yaşıyorsanız 6 aylık bebek beslenmesi makalemizi inceleyebilirsiniz.

Genelde ek gıdaya başlayan bebeklerin öğünleri birkaç sebze-meyvenin pişirilip ya da çiğ halde püre haline getirilmesiyle hazırlanarak, annesi tarafından kaşıkla bebeğe verilir; yani merkezde anne vardır.

Bebek önderliğinde beslenme ve ek gıdaya geçme şekli olan BLW’nin merkezinde bebek bulunmaktadır.

Blw yöntemi nedir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

BLW Yönteminin Amacı Nedir?

BLW yönteminin amacı 1 yaşına kadar olan süreçte bebeğin karnını doyurmak değil, bebeğin yiyeceklerle tanışmasıdır.

Farklı tat ve kokulara aşinalık kazanmasıdır.

Bebeğiniz ek gıdalar ile tanıştığında zaten hala ihtiyacının büyük bir kısmını anne sütünden, anne sütü alamıyorsa formül mamadan karşılar.

Bebeğini formül mama ile besleyen anneler şu şekilde düşünüyor olabilir; “bir an önce katı gıdaya geçsin de formül mama azalsın” ancak bu algı yanlış çünkü, bebeğinizin sindirimi henüz o miktarlarda katı gıdaya hazır olmuyor.

15-18 Aylık bebek beslenmesiBLW Yöntemi Ne Zaman Uygulanır?

BLW yönteminde bebek, besinleri kendi elleriyle, kendi hızında ve dilediği miktarda yiyerek ek gıdaya başlar.

Bebek ek besinlere 6. aydan sonra başladıysa katı gıdalarla kolaylıkla başa çıkabilir. Onları kavrayıp kendi kendine ağzına götürebilecek beceriye sahiptir.

Başlamak için en uygun zaman 6-8 aylar arasıdır.

BLW Yöntemi Neden Tercih Edilmeli?

Bazı ebeveynler bebeklerinin geleneksel veya BLW yöntemi ile beslenip beslenmemeleri değil, fazla miktarda yemek yiyip yememelerine odaklıdır.

Yani onlar için “yemek yenilsin de nasıl yenilirse yenilsin!” durumu söz konusudur ya da“o tabak bitecek!” gibi bakış açıları vardır. O tabak bitmeli mi (!)

Bebeklerini kendileri ile bir tutarlar ve tabak bitmediği için “bugün az yedi” diye üzülürler. Aslında bu tutum çok yanlış. Örneğin, 6 aylık bir bebeğin mide kapasitesi 1 çay bardağı kadardır. 

Her bebeğin midesi yumruğu kadardır.

Lütfen sevgili anneler, bu söylediğimi göz önünde bulundurarak hareket edin ve kendinizi boş yere üzüp bebeğinizi tabağın bitmesi için zorlamayın.

BLW yöntemi çok başarılı bir yöntem, temelinde çok güzel bir felsefe yatıyor ancak uzman ellerde yapılması gereken bir yöntemdir. Eğer anne korkuyorsa bu yöntemi kesinlikle önermiyoruz. Çünkü, bebeğin boğulma tehlikesini çok fazla artırıyor.

Ben bu yöntemi anlatırken hep şunu söylüyorum;

“Özgür bırak ama takip et!”

Şimdi gelin birlikte bebeğiniz için neden BLW yöntemi tercih etmelisiniz inceleyelim;

  • Bebeğinizi kaşıkla beslerken birden fazla besini püre haline getirerek aynı anda yedirebilirsiniz. Ancak bu yöntem bebeğinizin yiyecekleri tanımasına engel olur.
BLW ile bebeğiniz tek tek her yiyeceğin rengi, kokusu ve tadı hakkında bilgi edinir.
  • Kaşıkla beslediğinizde bebeğinize daha fazla yedirmiş olursunuz. Bu durum kısa vadede kârlı gibi görünse de uzun vadede zararlı olabilir. Çünkü karnı doyan bebeği kaşıkla beslemeye devam etmeniz, ihtiyacından fazla yedirmeniz ileride bebeğinizin yemek yemeye karşı olumsuz duygular geliştirmesine ve beslenme saatinin stres kaynağı haline gelmesine hatta obeziteye bile sebep olabilir.

BLW yöntemi ile beslenen bebek yiyeceği miktara kendisi karar verir.

  • Kendi kararını kendi veren miniğinizin otokontrolü geliştirir ve kendine güveni artar.
  • Miniğiniz kendi istediği hızda yiyerek, kontrolü elinde bulunduruyor olmanın güvenini yaşar ve stresten uzaklaşır.
  • Bebeğiniz Baby Led Weaning yöntemi ile beslendiğinde sofraya birlikte oturursunuz. Böylece hem birlikte zaman geçirir hem de bebeğinizi beslemekle uğraşırken aç kalmış olmazsınız. Karnı doyan, aç olmayan anne ise bebeğine karşı daha sabırlı ve hoşgörülü olur.
  • Kendi besinini kendi elleriyle yemesi bebeğinizin motor becerilerini geliştirir.
  • Kendisi beslenen bebekler büyüdüklerinde annesi yemek yediren bebeklere göre daha çok sorumluluk sahibi olurlar.

blwBaby Led Weaning (BLW) Yöntemine Uygun Yiyecek ve İçeceklerin Hazırlanması

Bu yöntemin temelinde bebeğin kendi kendine yiyip içmesi yer aldığından dolayı ona hazırlayacağınız öğünler kolayca yiyebileceği özelliklere sahip olmalıdır.

Yiyecekler, bebeğin damakları ile kolayca koparıp ezebileceği yumuşaklıkta olmalıdır.

Besinlerin vitamin değerini kaybetmemesi için buharda ya da fırında pişirilmesi gerekir. Yiyecekleri kendi tadıyla pişirmeniz; içerisine salça, baharat, tuz gibi malzemeler katmamanız daha sağlıklıdır. 

Meyve ve sebzeleri parmak yiyecekLer şeklinde hazırlamanız, bebeğinizin kolayca kavramasına ve rahatça yemesine yardımcı olur.

Blw yöntemi ile beslenen bebekler içeceklerini de kendileri tüketebilir. Bunun için kırılmaz ve bebeğinizin kolayca kavrayabileceği boyuttaki bir bardak içerisine az miktarda içecek koyup verebilirsiniz.

İlk etapta çoğunu dökecek, ancak sonrasında alışacaktır. Alıştırma bardağı kullanmak da bu süreçte işinizi oldukça kolaylaştırır. 

BLW yöntemini uygulamaya başlarken, ilk günden önüne koyar koymaz hart hurt ısırıp yemesini beklemeyin. Koyduğunuz besinlerin %90’ı yere inecek mıncıklanıp ezilecek belki kulağından yumurta parçası parmaklarının arasından yeşil mercimekler çıkacak ama inanın değecek.

bebek - ek gıda

BLW Yöntemi Uygulanırken Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gereken Önemli Noktalar

2004 yılında yapılan The American Dietetic Association’da yayınlanan çalışmada 4 aydan 24 aya kadar çocuklar izlenmiş. Kendi kendini besleyen bebeklerin, kendini beslemeyenlere göre daha fazla enerji verici ve besleyici yiyecekler yediği tespit edilmiştir.

Bebekler aynı zamanda kalori, protein, karbonhidrat, yağ, çinko, magnezyum, B vitamini gibi alım açısından karşılaştırıldığında bu değerler kendi kendini besleyen bebeklerde daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Bebek bakımı ve gelişimi ile ilgili yüzlerce kitap yazılmıştır. Eminim ki çoğunu okudunuz ve yazara hak verdiniz. Bir uygulama ne kadar objektif olup bilimsel verilere dayansa da her bebeğin özel ve farklı olduğunu unutmamak gerekir.

Baby Led Weaning metodunun uygulama şeklinin bir bebek için doğru olsa da bireysel farklılıklardan ötürü diğer bir bebek için uygun olmayabilir. Ancak yine de bazı konular her bebek için dikkat edilmesi gereken önemli, ortak noktalardır.

Yönteme başlamadan önce bebeğinizin kendi kendisine yemek yemeye hazır olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Bebeğiniz;

  • Dili ile yemeği dışarı atma refleksini kaybetmiş
  • Desteksiz olarak dik konumda oturabiliyor
  • Elleri ve parmakları nesneleri kavrayabiliyor
  • Çiğnemeye hazır ve istekli
  • Sizinle birlikte sofraya oturmaya hevesli ise Baby Led Weaning metodunu deneyebilirsiniz.
  1. Yemek saatinizi bebeğinizin öğün saatine göre hazırlamalı, önce bebeğinizin yemesini sağlayıp sonra sizin sofraya oturmanızdan kaçınmalısınız. Ailece masaya oturup aynı anda yemeğe başlamanız onu motive edecek, özgüvenini arttıracak ve kendisinin ailenin bir ferdi olduğunu hissettirecektir.
  2. Bebeğiniz sizin gözetiminiz altında yemek yemelidir. Besinin nefes borusuna kaçıp boğulmaya sebep olması gibi istenmeyen kazaların önüne geçebilmek için miniğinizi sofrada asla yalnız bırakmamalısınız.
  3. Hazırladığınız yiyecekler, bebeğinizin kolayca kavrayıp tutabileceği boyutlarda olmalıdır.
  4. Bebeğinizin boğazına kaçma ve takılma olasılığı olan sert ve taneli yiyecekleri bebeğinizin eline vermemelisiniz.
  5. Bebeğinizin 6. ayda dişleri olmadığını, varsa da maksimum 1 ya da 2 tane olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, yiyecekleri bebeğinizin damağı yardımıyla koparıp çiğneyebileceği yumuşaklıkta hazırlamalısınız.
  6. Mama sandalyesinin altına bir örtü sermenizi tavsiye ederim. Böylece bebeğiniz yerken yere döküldü mü dökülmedi mi stresi yaşayıp hem kendinizi hem de bebeğinizi huzursuz etmemiş olursunuz.
  7. Bebeğinizin alerjik bir bünyesi ya da yutma ve çiğnemede zorlanma gibi sindirim problemleri varsa bu metot sizin için uygun olmayabilir. Doktorunuza danışmadan denememenizi tavsiye ederiz.
  8. Bebeğiniz bu şekilde yemediğinde hemen pes etmeyin; çünkü henüz hazır olmayabilir. Belli zaman aralıklarında tekrar denemekten çekinmeyin.
  9. BLW yöntemi ile verilen sebzelerin demir açısından fakir olması ve tahıllar gibi demir kaynakları bebeğin kendisinin yemesine uygun olmadığından demir açısından yetersizlik görülebilir. Bu dönemde bebeğinize demir için  kıyma, yumurta sarısı ve ileriki dönemlerde miktarına dikkat etmek şartıyla pekmez gibi besinler verebilirsiniz. Aynı zamanda demir kaynaklarıyla birlikte yemeklere C vitamininden zengin domates sosu ya da çok az miktarda limon suyu eklerseniz var olan demirim emilimine yardımcı olursunuz.

Beslenme, bir canlının en temel yaşamsal faaliyetlerinden biridir. Bu faaliyet bebekler için çok daha önemlidir. 

Çünkü, iyi beslenen bebeğin hem bağışıklık sistemi güçlenir hem de büyüme ve gelişmesi desteklenir.

Blw yöntemi ile beslenen bebekler ise beslenmeden sadece fiziksel fayda değil, duygusal ve psikolojik fayda da sağlarlar. Gelecekte çocuğunuzun sorumluluk sahibi, kendine güvenen başarılı bir birey olmasını istiyorsanız, bu yöntem erken dönemde atılacak en sağlam adımlardan biridir.

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Sevgiler

Diyetisyen Beyza Uyan

instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Diş Fırçalama: Ne Zaman Başlamalı? Nasıl Öğretilir?

6 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Hakkında Her Şey!