Bebek Beslenmesinde Tahılların Önemi

Bebek Beslenmesinde Tahılların Önemi

Herkese merhabalar,

İlk 6 ay boyunca anne sütü şüphesiz bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. 6. aydan sonra ayına uygun ek besinlerle bebeğiniz yeni besinlerle tanışmış oluyor.

Tabi ki ek gıda döneminde bebeğinizin sağlıklı büyüme ve gelişimi için besin değeri yüksek, kaliteli besinlerle beslenmesi çok önemli.

Bebek beslenmesinde tahılların yeri tartışılmaz. Ek gıda döneminde bebeğinizin artan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için günlük beslenmesinde mutlaka tahıl grubu yer almalıdır. En önemli besin gruplarımızdan biri olan tahıllar hem yetişkinlerin, hem de bebeklerin ve çocukların beslenmesinde önemli yer tutmaktadır.

Tahılların Bebeklere Faydaları Nelerdir?

  • Lif içeriği oldukça yüksektir. Bebeğinizin sindirim sistemi ve bağırsak sağlığına büyük ölçüde destek olur.
  • Tahıllar B grubu vitaminler bakımından zengindir. B grubu vitaminleri bebeğinizin beyin gelişimini destekler.
  • Buğday tanesi üç kısımdan oluşur; kepek, rüşeym ve nişasta kısmı. Beyaz buğday unu elde edilirken bu üç kısımdan protein ve mineral içeriği yüksek olan kepek ile rüşeym kısmı ayrıştırılır, geriye nişastalı kısmı kalır. Sonuç olarak faydalı kısmı atılmış olur. Özellikle tam buğday ürünleri vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir.
  • Kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum gibi başlıca mineralleri içerir.
  • Tokluk hissi verir.

Bebek Beslenmesindeki Besleyici Tahıl Kaynakları Nelerdir?

Tam Buğday

Bebekler için en önemli tahıl kaynaklarının başında tam buğday geliyor. B vitamini, folat, çinko gibi elementlerce zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Tam buğday ununu ekmek, pankek, kurabiye evinizde hazırlayacağınız sağlıklı tariflerle ya da tahıllı gece öğünleriyle bebeğinizin beslenmesine ekleyebilirsiniz.

Yulaf

Yüksek lif içeriği ile bilinen yulaf ek gıdaya geçişle beraber bebeğinize verebileceğiniz besinler arasında yer alır. Bu sayede ek gıdaya başlangıçla birlikte kabızlık problemi çeken bebeğiniz için harika bir lif kaynağıdır.

Pirinç

Bebekler için en iyi karbonhidrat kaynaklarından biri olan pirinç aynı zamanda önemli bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olmakla birlikte bebeklerin de sevdiği tahıllar arasında yer alır.

Mısır Unu

Mısır unu bebeğinizin protein ihtiyacını karşılamanıza destek olurken oldukça güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Mısır ununun içerisinde çözünmeyen diyet lifi, bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyerek sindirim sistemi sağlığına destek oluyor.

Çavdar / Arpa

B grubu vitaminler bakımından zengin çavdar ve arpa türevi tahıllar bebek beslenmesine oldukça tercih edilen alternatiflerdendir.

“Bebeğiniz için Besin Değeri Yüksek 9 Un Çeşidi” konulu makalemize mutlaka göz atın!

Bebeğiniz için Besin Değeri Yüksek 9 Un Çeşidi – https://www.bebek.com/bebeginiz-icin-besin-degeri-yuksek-9-un-cesidi/

Tahıllar Bebeklere Nasıl Verilir?

Tahılları bebeğinizin beslenmesine farklı şekillerde dahil edebilirsiniz. Sebze pürelerinin içerisinde ilave edebilir, çorbalarına katabilir ya da tek başına bebeğinize sunabilirsiniz. Bebeğinize tahıllı tarifler sunarak beslenmesini daha zengin hale getirebilirsiniz.

YouTube video

6 Tahıllı HAMMM Kaşık Mamalarıyla hala tanışmadınız mı? Aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilir, ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

HAMMM Kaşık Mamaları: https://www.e-bebek.com/search?text=ka%C5%9F%C4%B1k%20mamas%C4%B1&q=ka%C5%9F%C4%B1k%20mamas%C4%B1:relevance:brand:7502

Aklınıza takılanları yorum olarak bizlere iletebilirsiniz.

Sağlıklı günler.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Saç Çekme Huyu (Trikotillomani)

İkiz Bebekler ve Anne Psikolojisi

Bebeğimi Gripten (Soğuk Algınlığından) Nasıl Korurum?