Bebeğiniz İçin Besin Değeri Yüksek 9 Un Çeşidi

Bebeğiniz için Besin Değeri Yüksek 9 Un Çeşidi

Herkese merhabalar

Ek gıdaya geçiş dönemine her anne ve baba, bebeğini en faydalı besinlerle beslenmek ister. Bu makalemizde sizlere bebeğinizin tariflerinde kullanabileceğiniz besin değeri yüksek 9 un çeşidinden bahsedeceğiz. Gelin, başlayalım!

Tam Buğday Unu (+7 ay)

Buğday tanesi üç kısımdan oluşur; kepek, rüşeym ve nişasta kısmı. Beyaz buğday unu elde edilirken bu üç kısımdan protein ve mineral içeriği yüksek olan kepek ile rüşeym kısmı ayrıştırılır, geriye nişastalı kısmı kalır. Sonuç olarak faydalı kısmı atılmış olur.

Tam buğday, adı üstünde tam bir buğday tanesinden elde edilen tahıl ürünüdür. Tam buğday ürünlerinde buğday tanesinin tüm bölümleri bulunur. Böylelikle tam buğday ürünlerini tüketerek buğdayın içerisindeki tüm vitamin ve mineralleri de almış oluruz.

Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.

Tam buğday unu ile yaptığımız pratik ekmek tarifini mutlaka deneyin!

YouTube video

Keçiboynuzu Unu (+12 ay)

Keçiboynuzu ek gıda dönemi için bebeğinize verebileceğiniz en faydalı besinlerden. Protein, fosfor ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Keçiboynuzu ununun özellikle pankekler için harika bir alternatif olduğunu söylemeden olmaz!

Not: Keçiboynuzu unun alerjik potansiyeli biraz daha yüksek olduğu için bebeğinize 1 yaşından sonra verilmesi daha uygun olacaktır.

Yulaf Unu (+6 ay)

Yüksek lif içeriği ile bilinen yulaf unu, ek gıdaya geçişle beraber bebeğinize verebileceğiniz besinler arasında yer alır. Bu sayede ek gıdaya başlangıçla birlikte kabızlık problemi çeken bebeğiniz için harika bir lif kaynağıdır.

Aynı zamanda yulaf ununu evde kendiniz kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için yulaf ezmesini mutfak robotundan geçirmeniz yeterli olacaktır.

İşte sizler için yulaf unu ile hazırlayacağınız sevimli bir pankek!

YouTube video

Rüşeym Unu (+8 ay)

Rüşeym ununun en bilinen özellikleri arasında güçlü bir antioksidan kaynağı olmasıdır. Bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için en faydalı besinlerden olan rüşeym unu aynı zamanda yüksek oranda omega-3 içerir.

Omega-3’ün bebeğiniz için faydaları;

  • Beyin gelişimini destekler.
  • Kalp ve damar sağlığına destek olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Enfeksiyonu önler.

Kinoa Unu (+8 ay)

Kinoa, proteinin içeriği yüksek tahıllar arasında ilk sırada gelmektedir. 100 gr pişmiş kinoada 4.4 gram kadar protein bulunur.   Bebeğiniz için en kaliteli bitkisel protein kaynakları arasında yer alır.

Aynı zamanda tam protein işlevi vardır.

Tam protein, vücut içerisinde üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken tüm esansiyel proteinleri içeren protein yapısıdır. Anne sütü, yumurta, kinoa tam protein özelliği olan besinler arasında yer alır.

Karabuğday Unu (Greçka) (+8 ay)

Özellikle B grubu ve E vitamini içeriği yüksek olan karabuğdayı sık sık bebek yemek tariflerinde görmekteyiz. Greçka adı verilen bir bitkinin tohumu olan karabuğday demir içeriği bakımından çoğu baklagil ve tahılın önüne geçmektedir. Karabuğday unu ise greçka bitkisinden elde edilmektir.

Karabuğday unu kolin açısından zengin bir besindir. Kolin beyin gelişimi ve metabolizma için çok önemli bir bileşen olup karaciğer sağlığını korur.

İşte bebeğiniz için Karabuğday Unlu Krep

YouTube video

Amarant Unu (+8 ay)

Milatta önce yaşamış uygarlıkların ana besin kaynaklarından biri olarak göze çarpan amarant, yüksek besin değeri ile dikkatimizi çekiyor. Kinoadan sonra protein içeriği en yüksek tahıl olan amaratın bebeğinize sayısız faydası bulunuyor. İşte bunlardan bazıları;

  • Protein içeriği en yüksek tahıllar arasında yer alır.
  • Demir içeriği ile kan hücrelerinin oksijen taşımasına yardımcı olur.
  • Güçlü bir antioksidandır. Böylece bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Lif içeriği çok yüksektir. Bebeğinizin bağırsak sağlığına destek olur.
  • Kalsiyum içeriği yüksektir. Bebeğinizin kemik gelişimine katkıda bulunur.

Siyez Unu (+8 ay)

“Buğdayın Atası” olarak bilinen siyez buğdayının tarihi binlerce yıl eskiye dayanmaktadır. En yaygın olarak Kastamonu’da yetişmektedir. İşlenme süreci zorlu bir buğday türü olduğu için genelde doğal haliyle bulunur. Genetik yapısı yüzyıllar boyunca değişmeden korunmuştur.

İşte siyez buğdayından elde edilen siyez ununun bazı faydaları;

  • Bebeğinizin demir ihtiyacını karşılar, demir içeriği yüksektir.
  • Protein içeriği yüksektir.
  • Lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini hızlandırır.
  • Doğal ve organiktir.

Badem Unu (+12 ay)

Kalsiyum içeriği yüksek besinlerin başında gelen bademin bebek beslenmesindeki yeri olmazsa olmazdır.   E vitamini, lif, magnezyum ve fosfor içeriği de oldukça yüksektir. Bu sebeple badem unu bebeğinizin tariflerinde kullanabileceğiniz sağlıklı bir un alternatifi haline geliyor.

Hem siyez unu hem de badem unu ile yaptığımız Ayranlı Pankek’imizi mutlaka deneyin!

YouTube video

Mercimek ve Nohut Unu (+8 ay)

Yüksek protein içeriği ile önce çıkan bir baklagil unu olan mercimek ununu bebeğinizin tariflerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aynı zamanda glisemik indeksi düşük olan mercimek unu, beyaz una göre kan şekerini çok daha yavaş yükselterek daha uzun süren bir tokluk hissi sağlar.

Bebeğinizin krep, poğaça, ekmek gibi tariflerinde kullanabileceğiniz besin değeri yüksek olan unlardan biri de nohut unudur. Faydaları mercimek unu ile benzer olan nohut unu ile yaptığımız bu ekmeği mutlaka deneyin

Önemli Not: Mercimek, nohut gibi kurubaklagil unları bebeğinizin gaz problemini artırabilir.

YouTube video

Not: Her bebek özeldir. Bebeğinize besinleri vermeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Ek gıda döneminde bebeğinize verebileceğiniz diğer faydalı besinleri de öğrenmek isterseniz makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bebekler İçin En Faydalı Ek Besinler – https://www.bebek.com/bebekler-icin-en-faydali-ek-besinler/

Aklınıza takılanları yorum olarak bizlere iletebilirsiniz.

Sağlıklı günler.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Hakkında Her Şey!

8 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin‌ ‌Seveceği‌ 15 Buğday ‌Ruşeymli‌ ‌Tarif