bebegimi-soguk-alginligindan-gripten-nasil-korurum

Bebeğimi Gripten (Soğuk Algınlığından) Nasıl Korurum?

Kış aylarının gelmesiyle beraber hastalıklar ve enfeksiyonlar da kapımıza dayanıyor. Aslında yaz kış fark etmeksizin soğuk algınlığı ve grip, bağışıklığımız için tehdit oluşturmaktadır.

Ancak kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanlarda daha sık bulunduğumuzdan bu hastalıklar hızlı yayılmakta ve çabuk bulaşmaktadır. Özellikle bebekler ve küçük çocuklar, bu aylarda risk grubunun en üst sırasında yer alırlar.

Savunma mekanizmalarının yetişkinlere kıyasla çok daha zayıf olmasından ve de kendilerini iyi koruyamamalarından dolayı çok çabuk hastalanırlar.

Grip, belirtileri ağır seyredebilen ve yetişkin bir bireyi dahi yatağa düşürebilecek kuvvete sahip bir hastalık olarak küçük bünyeler üzerinde çok daha fazla etki gösterir.

Bu nedenle, bebeklerde grip yaşanmaması amacıyla bazı önlemler alınmalıdır.

Peki bebekleri soğuk algınlığından korumak için neler yapılabilir ve hastalığa yakalanan minikler nasıl tedavi edilebilir?

Bebeklerde Bağışıklık Sisteminin Gribal Hastalıklardaki Önemi

Bağışıklık sistemi, anne karnında gelişmeye başlayan ve doğumdan sonra anne sütü yardımıyla gelişmeye devam eden bir savunma mekanizmasıdır.
Vücuda giren veya girmeye çalışan yabancı mikroorganizmalara karşı savaşarak vücudu korumakla görevli olan bu sistem, gribal hastalıklara karşı mücadelede önemli rol oynamaktadır.

Bu sebeple, genç veya yaşlı herkesin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi gerekir. Ancak minik yavrunuz dünyaya savunma sistemi tam olarak gelişmeden gelir ve bu yüzden çevresel faktörlerden çok daha hızlı etkilenir.

Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiren 5 besin! Bebeğinizin savunma mekanizmasını güçlü tutmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı besinlerden destek alabilirsiniz. Bu besinleri öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/bebeklerin-bagisiklik-sistemini-guclendiren-5-besin/

Bebeklerde burun akıntısı ve nefes almada güçlük gibi gribal belirtiler, bu nedenle daha sık yaşanır. Zaman geçtikçe miniğinizin sağlıklı beslenmesi, anne sütünden yeteri kadar faydalanması ve bünyesinin zamanla yabancı maddeleri tanıyarak kendini geliştirmesi sonucunda, immün sistemleri de görevini yerine getirmeye başlar.

Bu süre zarfında çocukları mümkün oldukça dış etkenlerden korumak ve bu gelişimi hızlandırmak için bağışıklıklarını kuvvetlendirmeye çalışmak gerekir.

Grip (Soğuk Algınlığı) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çocukları grip ve soğuk algınlığından koruma yollarını öğrenmeden önce, grip nedir ve belirtileri nelerdir konusuna değinmek gerekir.

Grip, bir çeşit RNA virüsünün sebep olduğu bir hastalıktır. Influenza A adıyla bilinen çeşidi, en sık karşılaşılan ve en ağır etkilere neden olan türüdür.

Belirtileri;

  • Burun akıntısı
  • Yüksek ateş
  • İshal
  • Kusma
  • Kas ve eklemlerde ağrı
  • Yorgunluk, halsizlik
  • İştahsızlıktır.

Bebeklerde iştahsızlık belirtisi, emmeme veya emmeyi reddetme şeklinde kendini gösterirken, gözlerde sulanma ve yaşarma da çok sık karşılaşılan belirtiler arasında yer almaktadır.

Bu durumun geçici olduğu unutulmamalıdır. Bebeğinizin iştahını artıracak 5 öneri makalemiz size bu zorlu dönemde yardımcı olabilir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/bebeginizin-istahini-artiracak-5-oneri/

Bebeğimi Gripten (Soğuk Algınlığından) Nasıl Korurum?

Bebeğinizi Soğuk Algınlığından ve Gripten Korumanın Yolları Nelerdir?

Küçük çocukların soğuk algınlığına yakalanması, beslenme ve uyku düzenlerini ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir.

İştahsız ve uykusunu alamamış bir miniğin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi de mümkün olmayacaktır. Hatta hastalık döneminde çocuğunuzun kilo verdiğini bile fark edebilirsiniz.

Peki, bebeklerde soğuk algınlığına ne iyi gelir ve yavrunuzu gribal hastalıklardan nasıl koruyabilirsiniz?

  • Yavrunuz 6 aydan büyükse, grip aşısı yaptırarak onu viral enfeksiyonlardan koruyabilirsiniz.
  • Aile bireyleri arasında hasta kişiler varsa, bu süre boyunca bebeğinize çok yaklaşmamalarını sağlamalı ve onları uyarmalısınız.
  • Yavrunuzu beslerken, ona dokunurken ve onunla oynarken ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız.
  • Ufaklıklar ellerini sık sık ağızlarına, yüzlerine ve gözlerine sürerler. Böylece mikroplar hızla vücutlarına nüfuz eder. Miniğinizin ellerini gün içerisinde sık sık yıkamalısınız.
  • Yavrunuzun kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalmasını önlemeye çalışabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun odasını sık havalandırarak temiz havanın artmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda odasına içi su dolu bir kap bırakarak kuru havanın nem dengesini sağlamanız, mikropların üremesini ve hava yoluyla yavrunuza geçmesini engelleyecektir.
  • Bağışıklık kuvvetlendirici besinlerle vücut direncini arttırabilirsiniz.
Özellikle demir, selenyum ve çinko mineralleri ile C, A ve D vitaminince zengin besinler bağışıklık kuvvetlendirir.
Bebeğiniz henüz ek gıdaya başlamadıysa ve vücudunda bu değerler düşükse, doktoruna danışarak yardım almalısınız.
  • Minik yavrunuzun vücut direncini arttırmak için omega 3 ve omega 6 esansiyel yağ asitlerini almasını sağlamalısınız. Bu yağ asitleri aynı zamanda bebeğinizin beyin ve göz sağlığı için de çok önemlidir.
  • Çocukların 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesine dikkat etmek çok önemlidir. Anne sütündeki kolostrum, immün sistemi kuvvetlendirerek yavrunuzu hastalıklardan koruyacaktır.
  • Küçüğünüzün uyku düzenine dikkat etmelisiniz. Yeterli uykuyu almadığı takdirde direnci düşecek ve hastalıklara yakalanma olasılığı artacaktır.

Bebeklerde Grip Nasıl Tedavi Edilir?

Ebeveyn olarak üzerine titrediğiniz minik yavrunuz için merak ettiğiniz konulardan biri, ‘Bebeklerde grip nasıl geçer?’ sorusudur.

Gribin iyileşme süresi, yaklaşık bir haftadır. Bilinenin aksine herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak iyileşme süreci içerisinde dinlenmek en önemli noktayı oluşturur.

Gripte antibiyotik tedavisi uygulanmaz.

Onun yerine virüslerin tedavisinde tercih edilen antiviral tedaviler uygulanmaktadır. Antiviral tedavi ise herkese uygulanmaz.

Hastalık, hafif veya orta şiddetli seyrediyor ve herhangi bir komplikasyon oluşma riski bulunmuyorsa, antiviral ilaç kullanımına gerek yoktur. Fakat bebeklerde grip tedavisi için virüslerle savaşabilecek antiviral ilaçlara ihtiyaç vardır.

Çünkü, 2 yaşından küçük bebeklerin komplikasyon geçirme riski olabilir ve bağışıklıklarının zayıf olması sebebiyle iyileşme süresi de normalden daha uzun sürebilmektedir.

Antiviral yöntemler ile bebeklerin tedavisi çok daha hızlı gerçekleşir.

bebek-grip

Bebeklerde Burun Akıntısı ve Nezle Nasıl Geçer?

Burun akıntısı, gribin en belirgin özelliklerinden biridir. Virüsler, burun içi salgının artmasına yol açarak burun kanallarını doldurur.

Bu da bebekte nefes alışverişini zorlaştırır ve akıntıya neden olur. Griple birlikte kendini gösteren bebeklerde nezle ve akıntı, sadece grip kaynaklı olmayabilir.

Mevsimsel ve alerjik durumlar da söz konusu olabilir. Bu sebeple, ‘Bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer?’ sorusunun cevabı için, bu duruma neyin sebep olduğunu teşhis etmek gerekmektedir.

  • Burun akıntısının nedeninin öğrenilmesiyle birlikte, bebeklerde burun açıcı özellikte uygun ilaçlar kullanılabilir.
  • Tıkanıklığı açmak amacıyla çocuklar için uygun burun damlaları ve spreyleri kullanılabilir. Kullanım süresinin gereğinden fazla uzamamasına dikkat edilmelidir.
  • Geceleri rahat uyuyabilmelerini sağlamak için sıcağa yakın bir banyo yaptırılabilir veya ılık su buharı tutulabilir. Bu amaçla kullanmak üzere buhar makineleri de tercih edilebilir. Bu, bebeğin burun kanalını yumuşatacak ve kanalları açarak nefes almasını kolaylaştıracaktır.
  • Yavrunuzun burnu sık sık temizlenerek viral enfeksiyonun neden olduğu akıntı burundan uzaklaştırılabilir. Özellikle küçük bebekler için burun temizliği, oldukça faydalı bir yöntemdir. Bu amaçla kullanılan burun aspiratörleri ve vakum sağlayan enjektörlerden faydalanılabilir.

Burun aspiratörüne mi ihtiyacınız var? Aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak tüm burun aspiratörlerini inceleyebilirsiniz.

https://www.e-bebek.com/bebek-burun-aspiratoru-c4432/

  • Çocuğunuzun odasını sık sık havalandırmak ve odanın nem oranını dengede tutmak burun içi kanalların kurumasını önleyecektir.
  • Miniklerin nezle olduğu dönem içerisinde, 6 aydan küçük bebeklerin anne sütü almasına, 6 aydan büyük bebeklerin ise su ve meyve suları ile bol sıvı tüketmesine dikkat edilmelidir.
  • Yavrunuzun bol bol dinlenmesine özen göstermeniz, iyileşmesini hızlandıracaktır.

Uygulanacak bu adımlar sayesinde yavrunuzun burun akıntısının daha hızlı iyileşme gösterdiğini fark edebilirsiniz. Ancak;

Dikkat! Özellikle 6 aydan daha küçük bir bebek nezle olmuşsa, mutlaka bir doktora danışılmalı ve onay alınmadan hiçbir sprey, damla vb. ilaç kullanılmamalıdır.

Kış aylarında bebeklerde grip sıklıkla görülebilir. Endişe etmemeli ve yavrunuzun bu dönemi en hızlı şekilde atlatabilmesi için vücut direncini arttırmanın yollarını denemelisiniz.

Siz ve diğer aile bireylerinizin hijyen kurallarına uyması sayesinde miniğinizi mikroplardan uzak tutmayı başararak onu koruyabilirsiniz.

Bebeğinizde soğuk algınlığı ile birlikte kuru öksürükte varsa aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/bebeklerde-kuru-oksuruk-nasil-gecer/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakmayı ihmal etmeyin.

Sevgiler.

Post navigation

  • Geri bildirim: Hamilelikte Grip Nasıl Geçer? Gebelikte Grip Bebeğe Zarar Verir mi? - Bebek.com

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Dudak Kuruluğu: Dudak Çatlaması Neden Olur?

Bebeklere Su Ne Zaman Verilebilir?

Anne Bebek Yogası Hakkında Her Şey!