1 Yaş Öncesi Yasak Besinler

1 Yaş Öncesi Yasak Besinler

Herkese merhaba,

Bugün sizlere bir yaş öncesi yasak besinlerden bahsedeceğim. İlk 6 ay bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını anne sütü mucizevi bir şekilde karşılar. 6. aydan sonra ise tek başına tüm ihtiyaçlarını karşılama da yetersiz kalır ve ek besinlere geçilir.

Ek gıda sürecinde, her anne ona yol gösterecek bir rehber arar. Biz de bebeğinizin hangi ayda hangi besinleri tüketmesi ile ilgili ay ay bebek beslenmesi rehberi oluşturduk. Siz de aşağıdaki linke tıklayarak, bebeğinizin hangi ayda hangi besini tüketmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Ay ay bebek beslenmesi: https://www.bebek.com/ay-ay-bebek-beslenmesi/

Ek gıda sürecinde anneler, bebeğim her besini yiyecek olarak düşünürler ancak durum böyle değildir. 1 yaş öncesi bebeğinizin sindiriminin kabul etmediği bazı besinler bulunur.

1 Yaşından Önce Tüketilmemesi Gereken Besinler

  • Bal

Clostridium botulinum sporlarını içermesi sebebiyle bebeğinize 1 yaşından önce vermemiz gereken ilki baldır. 1 yaşından küçük bebeklerde “Botülizm” isimli bir zehirlenmeye neden oluyor.

  • Tuz ve Şeker

Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğiniz tuz ve şeker ile ne kadar geç tanışırsa ileriki yaşam sağlığı için o kadar iyidir.

Bebeğin beslenmesine 1 yaşından önce tuz ve şeker eklenmesi, bebeğinizde böbrek hassarları, obezite ve çeşitli metabolik hastalıklara sebep olabilir. Bu sebeple bebeğinizi mümkün olduğu kadar şeker ve tuz ile geç tanıştırmalısınız.

  • Yumurta Beyazı

Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Bebek beslenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Yumurta sarısını üç gün kuralına takiben, doktorunuz da danışarak bebeğinize 7. ayda verebilirsiniz.

Yumurta beyazının alerji potansiyeli çok yüksek olması sebebiyle 1 yaşından önce bebeğinizin beslenmesine eklenmesi önerilmez.

  • Çilek ve Kivi

Bebek beslenmesinde antioksidan, vitamin ve mineral takviyesi olarak meyvelerin yeri tartışılamaz. Ancak çilek, kivi gibi bazı meyveler alerjik potansiyeli yüksek olması sebebiyle 1 yaşından önce önerilmez.

Ek gıdaya geçişte verilebilecek sebze-meyve listesi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Ek gıdaya geçişte verilebilecek sebze-meyve listesi: https://www.bebek.com/ek-gidaya-geciste-verilebilecek-sebze-ve-meyve-listesi/

  • Deniz Ürünleri

Omega 3 desteği açısından balık ve diğer deniz ürünleri de bebek beslenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Ancak ağır metal içeriği ve alerjik potansiyeli yüksek olduğu için 1 yaşından önce bebeklerin beslenmesine eklenmesi önerilmez.

  • Kafein İçeren İçecekler

Kafein içeren besinler bebeklerde böbrek hasarlarına neden olabilir. Bu sebeple bir yaşından önce önerilmemektedir.

Ek gıdaya geçiş videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

  • Çikolata ve Kakao

Çikolata ilave şeker ve katkı maddesi içermesi sebebiyle bebeğin beslnmesine 1 yaşından önce eklenmemelidir.

  • Domates, Bakla

Alerji potansiyeli yüksek olması sebebiyle, 1 yaşından önce önerilmemektedir.

  • Konserveler, Meyve Suları, Hazır Gıdalar, Salam, Sosis, Sucuk vb.

Katkı maddesi, ilave şeker içermesi sebebiyle 1 yaşından önce bebek beslenmesine eklenmemelidir.

  • İnek sütü

Bebekler inek sütünü kolay sindiremez. 1 yaşından önce bebek beslenmesine eklenirse; alerji, kabızlık, gaz problemleri gibi bazı sorunlara yol açabilir. Yapılan araştırmalarda inek sütünün bebeklerde kansızlığa da sebep olduğu bulunmuş.

Bu sebeple bebeğinize 1 yaşından önce inek sütü vermemelisiniz.

Ek gıdaya geçiş sürecinde size rehberlik edecek, diyetisyen onaylı birbirinden sağlıklı tarifler ebebek YouTube kanalında! Hemen aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebeğiniz için sağlıklı tarifler: https://www.youtube.com/watch?v=OH_A9dCLlnY&list=PLvkO5vmbiwEXvj_dJMCQf9x3-dj0GkN9N

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Diş Çıkarma Dönemi için En İyi Diş Kaşıyıcı Tavsiyeleri

Bebeklerde Saç Çekme Huyu (Trikotillomani)

Bebekleri Hastalıklardan Koruyan Besinler