ek gıdaya geçişte meyve sebze listesi

Ek Gıdaya Geçişte Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi

Ek Gıdaya Geçişte İlk Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi

Bebeğinizi doğduğu andan itibaren ya anne sütüyle ya da formül mama ile beslediniz. Ona verebileceğiniz tek besin seçeneğinin bu olması hem siz hem de bebeğiniz açınızdan bu sürecin oldukça kolay geçmesini sağladı.

Çünkü bebeğinizin, tadı her seferinde aynı olan anne sütünü ya da formül sütü beğenmeyip reddetme, sizin de “bu yemeği sevmedi, acaba bebeğime yiyebileceği ne pişirsem” gibi sorunlarınız olmadı.

Ancak miniğinizi sürekli sütle besleyemezsiniz. Bu sebeple katı besine ne zaman geçilmeli, ek gıdaya geçişte ilk verilebilecek sebze ve meyve listesi ve daha fazlası için biraz ön çalışma yapıp bilgi edinmenizde fayda var.

Bebekler Ek Gıdaya Ne zaman Geçmelidir?

Bebeklerin beslenmesinde uzmanların tavsiyesi ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesi yönünde olsa da gelişimin her aşamasında bireysel farklılıklar söz konusudur.

Her bebeğin gelişimsel özelliklerine göre ek besine geçiş zamanı da farklı olacaktır. Bu sebeple bebeğinizi katı gıdalarla beslemeye başlamadan önce bebeğinizin buna hazır olup olmadığını iyi gözlemlemeniz ve mutlaka doktorunuzla görüşüp, onun bu konudaki fikrini almanız gerekir.

Bebeğinizin 1 yaşına kadar temel besin kaynağı anne sütüdür.

Herhangi bir sağlık problemi yoksa en geç 6. aydan itibaren katı gıdalara başlayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz emzirmeden ya da biberondan hemen sonra halâ aç olduğunun sinyallerini veriyorsa, artık daha kıvamlı ve tok tutan besinlere ihtiyacı var demektir.

Bebeğiniz ağzına bir şey konduğunda diliyle dışarı çıkarma refleksini kaybetmiş, en az 12 kiloya ulaşmış, desteklendiğinde dik oturuyor ve başını dik tutabiliyorsa bebeğiniz hazır demektir.
Bebeklere verilebilecek en faydalı ek besinler konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/bebekler-icin-en-faydali-ek-besinler/

Bebeklerin Ek Besine Karşı Olumlu Tutum Geliştirebilmeleri İçin Önemli İpuçları

Bebeğinizin katı gıdaya geçişte yaşadığı deneyimler, sizin bu süreçteki tutumunuz onun ilerideki beslenme alışkanlıklarının temellerini oluşturacaktır.

Bu sebeple işe nasıl başladığınız önemlidir. Yemek vakti ile ilgili olumlu tecrübeleri olan bebeklerin ileride daha düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının olduğu kanıtlanmıştır. İşte bebeklerin ek besine karşı olumlu tutumlar geliştirebilmesi için önemli ipuçları;

    • Bebeğinize sebze ve meyvelerin başrolde olduğu, kahramanlıklar yaptığı kitaplar okuyup masallar anlatın. Sebze ya da meyvelerin kahramanlıklarına duyduğu hayranlık sayesinde, hiç sevmese bile onlara bir şans verecektir.
    • Bebeğinize kendisinin yiyecek pişirebileceği, hatta size ikram edebileceği oyuncak sebze, meyve, tencere, tabak vb. mutfak malzemeleri alın.
    • Bebeğinizle sağlıklı gıdaların faydaları üzerine sohbetler edin. Herhangi bir yiyeceği yediği zaman o besinin bebeğinizin vücudu ve gelişimi için neden önemli olduğunu, o besinin vücuttaki görevini anlayacağı dilde anlatın.
    • Yemesi için onu zorlamayın, amacınızın bebeğe çok yedirmek değil katı besinlerle tanıştırmak olduğunu unutmayın.
    • Yemeğine dokunmak istediğinde ona engel olmayın; parmaklarını bulaştırmasına ve kendisinin yemesine fırsat verin.
  • Mama sandalyesinde kendine ait kaşık ve tabağıyla dilediği gibi yemesine izin verin.

Ancak bebeğinizi yemek yerken asla yalnız bırakmayın!

Bebeklere Ek Gıda Tablosu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Miniklerin ileriki yaşamlarında sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı edinmesini istiyorsanız bebeklerde ek gıda tablosu hazırlarken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir.

  • Öğünler ilave tuz veya şeker eklenmeden, saf halleriyle hazırlanmalıdır.
  • Anne sütü veya formül mama içerisindeki demir miktarı yeterli olmadığından, bebeklerin 6. aydan itibaren demir depoları boşalmaya başlar. Bu sebeple bebeklerde ek gıda tablosu hazırlarken ilk olarak demir içeriği yüksek olan besinlerden başlanmalıdır.
  • Alerji riski yüksek olan fıstık ezmesi, çilek, kiraz, domates, soya, kakao, portakal, bezelye, baharat, bal gibi besinlere tabloda hemen yer verilmemelidir.
  • Kabızlık probleminin önünegeçebilmek kabız yapan yiyecekler çok fazla yedirilmemelidir,
  • Eline alıp kendisinin yiyebileceği parmak yiyeceklere 9-12 ay arasında geçilmelidir.
  • Bu süreçte bebeğin temel besin kaynağının anne sütü ya da formül mama olduğu unutulmamalı ve öğünler az miktarda porsiyonlarla sunulmalıdır.

Ek gıdaya geçiş ile ilgili videomuzu inceleyebilirsiniz.

YouTube video

Ek Gıdaya Geçişte İlk Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi ve Daha Fazlası

6 aylık bebekler öncelikler günde 1 öğünle katı besine geçmelidirler. 6-7 ay arasındakiler günde 2 öğün, 8-9. aydan itibaren günde 3 öğün katı gıda yiyebilirler. Ek gıdaya geçişte ilk verilebilecek sebze ve meyve listesi yapacak olursak;

6 aylık bebek beslenmesi makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/

Demir İçerikli Sebze ve Meyveler

Anne sütü veya formül mama içerisindeki demir miktarı yeterli olmadığından, bebeklerin 6. aydan itibaren demir depoları boşalmaya başlar.

Bu sebeple miniğinize ilk olarak kabak, taze fasulye, muz, armut, havuç ve tatlı patates gibi bol demir içerikli besinleri püre ya da çorba halinde verebilirsiniz. Bunların dışında mümkün mertebe mevsim sebze ve meyvelerini vermenizde fayda var.

Yumuşak Meyveler

İlk zamanlar şeftali, kavun, kayısı, olgunlaşmış muz ve avokado gibi yumuşak meyvelerden pütürlü parçalar içermeyen püreleri kolayca hazırlayabilirsiniz. Püre hazırlamak için cam rende ve mutfak robotu kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Muhallebi

Formül süt ya da anne sütü ve pirinç unu ile hazırlanan muhallebiler bebeklerin en çok sevdiği katı gıdaların başında gelir. Dilerseniz güvenilir markalarda satın aldığınız sütlü pirinçli kaşık maması da verebilirsiniz.

Bebeğinize muhallebiyi sade haliyle sevdirdikten sonra muzlu başta olmak üzere mevsim meyveleriyle birlikte aromalı seçeneklerini sunmanız hem bebeğinizin farklı besinlere karşı olumlu tutum geliştirmesini sağlar hem de yediği besinin besleyiciliğini artırır.

Hazır Kaşık Mamalar

Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıllara ekstra demir ve vitamin takviyesi yapılarak elde edilen toz karışımları, anne sütüyle veya formül süt ile karıştırıp hazırlayabileceğiniz kaşık mamalar bebeklerin severek yiyeceği katı gıdaların başında gelmektedir.

Yoğurt

Bebeğinize 1 yaşına kadar anne sütü veya formül süt dışında başka bir süt tavsiye etmesek de yoğurt mayalarken taze inek veya keçi sütü kullanabilirsiniz. Ancak anne sütü ve formül mama ile de yoğurt mayalayabilirsiniz.

Kahvaltı ve Elbette Yumurta

Bebeklere yumurta sarısı, tuzsuz peynir, tereyağı, organik meyve reçeli ve bisküviyi karıştırıp lapa haline getirerek besin değeri yüksek bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. 10. aydan sonra listenize yumurtanın beyazını ve kızarmış ekmek de ekleyebilirsiniz.

Etli Sebze Çorbaları ve Püreler

Et, tavuk ve hindiyi; kabak, patates, taze fasulye, karnabahar, enginar, havuç, ıspanak, pırasa gibi sebzelerle birlikte püre ya da çorba şeklinde pişirip bebeğinize güvenle verebilirsiniz.

Ek Gıda Listesi Hazırlarken Gıda Alerjisine Dikkat!

Bebeklerin katı yiyeceklere başlaması bebeğinizin büyüyüp bir eşik atladığının göstergesi olduğundan ebeveynler bu süreçte oldukça heyecanlıdır. Bu heyecan, ebeveynlerin sağlıklı olan her besini bebeklerine hemen yedirmeye çalışmalarına sebep olabilmektedir.

Bebeklerin ek gıda listesi oluşturulurken besin alerjisi riski; yani bazı yiyeceklere aşırı duyarlılık, hassasiyet reaksiyonları gösterebilme olasılığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bebeğinizin herhangi bir besine alerjisi olup olmadığını anlayabilmek için, bebeğinizin listesinde yer alan besini önce az miktarda verip yaklaşık 72 saat beklenmelidir.

Bu süreçte bebeğinizde kaşıntı, egzama, şiddetli kusma, yüzde şişme ve kabartı oluşumu, burun akıntısı, ishal, baş ağrısı, hapşırma gibi belirtiler görünmüyorsa aynı yöntemle yeni bir yiyeceğe geçip onu da 72 saat beklemeniz gerekir. Eğer alerji belirtilerinden bir veya birkaçı görülüyorsa; miniğinizi hemen doktora götürmelisiniz.

Ailenizin herhangi bir üyesinde gıda alerjisi varsa, bebeğinizde de görülme olasılığı yüksektir. Miniklerde alerji riskini en aza indirmek için ek gıda listesi içerisine fıstık ezmesi, çilek, domates, kivi gibi alerji riski yüksek besinler yerine pirinç, arpa, yulaf, mısır ve buğday gibi az alerjen seçenekler eklenmelidir.

Bebeklerin Ek Gıda Listesi İçerisinde Bulunmaması Gereken Besinler

Bal

Arıların bal yaparken bıraktığı bir kalıntı, kolostridyum botalium denen bakterinin üremesi için verimli bir ortam yaratmaktadır. Bu bakteri ise balla birlikte vücuda alındığında bebeklerde zehirlenmeye sebep olabilir.

İnek Sütü

Bebekler 1 yaşına kadar inek sütü içerisindeki proteinleri sindiremediklerinden bebeklerin ek gıda listesi içerisinde yer almamalıdır.

Boğulma Tehlikesi Olan Yiyecekler

Bebeklerin boğazına takılabilecek üzüm, erik, kiraz, çilek gibi meyveler; fındık, ceviz gibi taneli ve sert yiyeceklerden bir süre uzak durulmalı, ille de verilecekse püre haline getirildikten sonra yedirilmelidir.

Yapışkan Yiyecekler

Yerken boğaza yapışıp kalabilecek sakız, kuru meyve, eritilmiş peynir, jöle, marshmallow, fıstık ezmesi gibi yiyeceklere bebeklerin ek gıda listesi içerisinde yer verilmemelidir.

Bebeklerinin katı yiyeceklere başlaması ebeveynler için hem çok heyecanlı hem de çok korkutucu bir süreçtir. Ancak bu sürecin korkutucu olmasının en önemli sebebi ebeveynlerin ek gıdaya geçişte ilk verilebilecek sebze ve meyve listesi hakkında bilgi sahibi olmamasıdır.

Bu konuda bilgi edinip, bebeğinizin uzman doktoruna danıştığınız sürece bu dönem çok keyifli bir hal alacaktır.

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Bebek Pudrası Hakkında Mutlaka Bilmen Gerekenler

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi: Ne Zaman Gelişir ve Güçlenir?